Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Ме потсети на еден што го познавам. Син е на еден од најкорумпираните судии кај нас(што беше во скандали замешан пред неколку години, пензиониран), човек кој со криминал и мито има проневерено милиони евра. Овој синот, нешто демек десетина години студираше на правен, од мал го форсираа да учи германски и добро го разбира, ама слабо зборува. Правен никогаш не заврши, сега има веќе четириеесет и кусурот години. Арно ама со милионите на тато купи стан во Виена, има и нешто имот во Швајцарија. Со парите на тато отвори неколку ситни бизниси низ Австрија и Германија, нешто како консалтинг или слично. И нормално изиграва голем бизнис гуру, а е полуписмен и бизнисите имаат мизерен обрт.
Пред некое време се врати тука и сега е во Скопје. Отвори подрачни канцеларии на фирмите и оперира од тука. Се замеша со бившата власт од сдс, доби тендери и се што доаќа со нив.
Уствари ти да не си овој? :cautious:
wtf? Договори се со @Lester Freamon кој сум. Кога немате валидни аргументи чкрабате што све што ви паѓа на памет. За тебе сум син на судија за ова копитово наследство некој ми дал :pos:
На пијано чкрабате на форумов?
Автоматски споено мислење:

:D :D :D
Hahahahah daj namali so Robert Kiyosaki :D:D:D:D Ko bev kolku tebe 20 godisen osven zeni drugo nis ne me zanimase :icon_lol:
20 годишен? Знам дека сте дечурлана и тролови, не ми паѓа на памет кои ви се приоритетите во животот затоа и само лупате глупости наместо да работите штедите и инвестирате

Ова пријател можи да му го кажиш на некој шо те вреѓал и исмејувал по другите теми (не знам кај си пишел искрено пошто јас комуницирам со тебе само на оваа со реплики) и таа твоја исфрустрираност да си ја лечиш конкретно со тој што те исмевал или шо ти ја знам јас, некаде во реалниот живот кај што те потцениле, мене не може да ми продаваш ваква финоќа.

На темава, ако си ги купил сите имоти во странство тогаш која е оправданост (пак истото прашање) сега и по овие цени да купиш имот во Скопје?
Нема реална оправдана економска исплативост на истото. Преку криија сигурно пари не враќаш во догледно време, а тебе баш тоа ти е основниот приход и начин на функционирање со некретнините конкретно.

За Скопје, било каде всушност, јас разбирам да има луѓе кои никогаш не планираат да се селат, никогаш немале нешто повеќе во животот и генерациски биле напикани во 50 квадрати да живеат па ризикувале, земаат стан свој на 30 години отплата и со Господ напред. Не се да им судиш таквите. Толку одбрале, толку можеле, толку биле упатени.

Но, кога збораме каде да затвориш пари (тргнавме оттаму, ако се сеќаваш добро) и што со тие пари да направиш, ќе дојдиме до заклучок дека квадрат во Скопје не ти е ама ИЧ паметна инвестиција во споредба со град со сличен габарит во странство.
Оттука, паѓаат во вода сите твои навреди кон другите членови пошто и ти си инвестирал во странство. Автогол си даваш со таквите навреди.

Друга работа, исто паѓаат во вода навредите од типот ве мрзи, вакви сте, такви сте... пошто имотот не е твој, го должиш уште на банки, кога тоа ќе го сфатиш можеби и полесно ќе дебатираме.

Практично, во странство работеше на првата работа која ти беше основна и поплатена претпоставувам (плус работеше уште една или две други слабо платени со кои си покривал кирија и сметки) и така со години додека не си собрал депозит за првиот имот и оттаму тргнало клопчето да се тркала.

Тоа што си го створил со мака, не ти дава за право да збораш надмено и одозгора не само на оваа тема туку и на било која тема на форумот и во животот воопшто при комуникација со други, пошто така само збораш од сопствени фрустрации и практично самите ги храниш.
Дали позадината на тие фрустрации е некој што ти го исмевал трудот и годините кои ги жртвуваше или позадината е шо некој на друг начин те увредил па наместо да го надминеш тоа ти оставило трага и сега истото го правиш на лица кои не ги познаваш лично, па дури и на форум е веќе за друг муабет и друга тема.

Како и да е, се надевам сфакаш сега 2-3 работи:

1. Додека не ги исплатиш имотите не се твои и малце смешно испаѓа да им го збораш истото на луѓе на темава пошто нели Practice what you preach, имот свој со кој толку се чукаш во гради всушност и немаш.

2. Дури и кога ќе бидат твои, не си ниту најбогатиот, ниту најпаметниот. Твојот пат да реиздаваш станови/куќи или да уплатиш хипотека па да издаваш за да се исплати ратата (паметното тука е да вложиш во главница од делот кирија што го спомна 80-20 ќар/расход) не е ништо ново ниту пак нешто невидено. Напротив, трновит пат е, ретко кој е спремен да го оди ама има луѓе кои го одат.

3. Скокање и мерење курови со луѓе ко Лестер и други кои се далеку побогати од тебе и најверојатно и повеќе виделе е малце смешно, па дури и трагично. Ти работиш за плата пријателе, тие даваат плата на луѓе како тебе. Тука е целата разлика.
Нивниот годишен обрт, ќар и инвестиции од фирмите најверојатно ги надминува твоите инвестиции во некретнини пута 10, барем најмалце. Инаку ниту би можеле да конкурираат на такви пазари каде конкурираат, ниту профитабилно да работат.
Паметен си ти, ќе ти текне дека ова што ти го зборам е така, само потешко е да се проголта вистината.

Така да, смањи доживљај, не вреѓај луѓе кои не се согласуваат со тебе (јас сигурно не сум те вреѓал) и размисли како твоите пари да ги уновчиш и развиеш побрзо и со помалку мака.
Луѓето со кои се цитираш тука и кои ги исмејуваш можеби и ќе ти дадат по некоја квалитетна идеја ;) само треба да имаш трпение да слушниш што ти се пиши и зборува.

Доколку не, само ќе бидиш храна за едни обични нерализирани тролови што ќе дојдат, ќе те прочитат и ќе речат хеееееј абе види ги овие колку им е лошо во странство, ни сами не знаат дека се за никаде.
И потоа ќе продолжат со дневната рутина на папучарење по дома.

Мислам дека таквото друштво и не ти прилега баш, а ти подумај се дали е така. ;)
"Нема реална оправдана економска исплативост на истото. Преку криија сигурно пари не враќаш во догледно време"

Ок се гледа дека знаеш доста од инвестирање. Продолжи со своите верувања се надевам добро ти оди моментално финаниски.

Decki abe ja imav podzaboraeno temava pa sega prelistav dve tri strani!
Abe ova mochkovo Herojov Pitu abe epten vickast da ti bil!

Cekajte da pojdam da se izmocam che dopisham
Ти беше тој што се жалеше никој неможе имот да купи во странство? :pos:
Седи таму како голтар и спамирај на форумов.

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.613
Поени од реакции
5.314
Нешто кратко за цените на инвеститорите, празните станови, перењето пари, инфраструктурата...
"Големиот раст на цената на станбениот квадрат е карактеристика за неразиените земји во кои живее само еден град, во која другие градови се пустелија и депресија.
Но, и поради перењето пари!"

...........
И да ги прашам нашите што живеат во странство, нивно искуство. Дали и таму се продаваат станови (во колективни згради) на празна дупка или "во градба", далеку пред зградата да добие имотен лист и пред технички прием? Фирми со депонирани цели 5.000 евра. Оти овде има многу далавери со таква продажба со стечаи, судски процеси и имотни листови, непридржување до договор и финална изведба и слично.
Zboram za Svedska da se prodavaat ama samo na hartija, uplakas pari vo banka i sedat vo bankata se do momentot koga zgradata e kompletirana. Na denot koga dobivas pristap vo stanot/kukjata pred da gi dobies klucevite se prefrlaat parite na smetkata na prodavacot i togas se aktivira tvojot kredit se do toj moment ti nemas kredit i ne otplakas nisto (normalno cela dokumentacija MORA da e sredena do togas i imotot da nema nikakvi trosoci na nego, zboram hipoteka ili nekoja neplatena smetka na broiloto od majstorite sto rabotele itn itn)

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Да беше паметен и да купеше акции од Nvidia пред само 2-3 години. :P

Се расправам со еден пријател некни
Кај FlatIron близу до Фиком зградите, некое зградиче, квадрат 1800Еур
абе 40 секунди вожња. ставаш четврта на колата, и возиш право по Борис Трајкоски и идеш према Станбениот комплекс Футура на Елена Лука квадрат 1400Еура
Вика - До локацијата е тоа.
Абе која црна локација, ист реон, ист воздух дишите, иста канализациона мрежа, децата во исто школо ќе учат, Клинички ви е 30 секунди разлика.
Ја разбирам Пинтија и Кисела Вода да имаат 400-500€ разлика али 40 секунди вожња да ти мењава price point стварно не ми е јасно.
Supply and Demand
Има се помалку земја во Скопје наменета за градење, зборам градско подрачје. Така е насекаде низ светот пошто тоа е единственото нешто што неможе да се произведе.

Незнам дали имаш приметено куќите во периферието на Скопје колку се кренати. Пазарот на купувачи што неможат да платат високи цени во центар одат малку понастрана и ја креваат цената и таму + недостигот на мајстори.

Според мене ништо чудно со тек на време во Илинден да почнат цените на становите да се креваат. Мој другар купи таму уште кога беа околу 600 евра, сега гледам се продаваат до кај 1,000ка. За 5-10 години од сега гарантирам нема да одат по оваа цена.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Supply and Demand
Има се помалку земја во Скопје наменета за градење, зборам градско подрачје. Така е насекаде низ светот пошто тоа е единственото нешто што неможе да се произведе.

Незнам дали имаш приметено куќите во периферието на Скопје колку се кренати. Пазарот на купувачи што неможат да платат високи цени во центар одат малку понастрана и ја креваат цената и таму + недостигот на мајстори.

Според мене ништо чудно со тек на време во Илинден да почнат цените на становите да се креваат. Мој другар купи таму уште кога беа околу 600 евра, сега гледам се продаваат до кај 1,000ка. За 5-10 години од сега гарантирам нема да одат по оваа цена.
Мислам дека Илинден за 10 години ќе биде 1500-1600.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.248
Supply and Demand

Brat ne bi navlagam vo diskusija so tebe ama mn me zanimat od kaj gi vagas informaciive I bash sakam da znam od kaj to imat tolku golema pobaruvacka I kako to SK nemat dovolno zemja za gradejne ??

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.435
Поени од реакции
2.435
Supply and Demand

Цените во Скопје за 10 г можат да одат и дупло на многу места, све ке зависит од владата и од брзината на патот кон ЕУ.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Цените во Скопје за 10 г можат да одат и дупло на многу места, све ке зависит од владата и од брзината на патот кон ЕУ.
Јас очекувам окулу 50-60%. Не ми се верува 100%. И тоа повеќе раст сега од понатаму.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Brat ne bi navlagam vo diskusija so tebe ama mn me zanimat od kaj gi vagas informaciive I bash sakam da znam od kaj to imat tolku golema pobaruvacka I kako to SK nemat dovolno zemja za gradejne ??
Ако прашаш некој од постарите еве во твоја фамилија ке ти кажат колку бил помал центарот на скопје во однос на градби. Порано све биле ниви еве да речеме од рампа во Кисела вода. Таму немало згради ниту пак многу објекти.

Како што се шири градот се бетонизира слободната земја, затоа фигуративно кажано во економијата се вика дека неможеш да произведеш земја, само можеш повисоки згради изградиш односно да произведеш повеќе станови.

Моментално во централните скопски општини ке видиш дека е тренд да се урнат 2-3 куќи и да се направи зграда, тие што ги имаат куќите земаат компензација во станови.

За инвестиција општо во било која држава најубаво е да земеш имот (идеално куќа) во населба кадешто нема многу слободна земја за градење на нови имоти куќи или станови.

Пример Дебар Маало немаш слободни ниви од 1,000 квадрати кадешто можеш да градиш куќа, мораш да рушиш постоечка за да праиш зграда.
Илинден во спротива има плацеви доволно за правење нови објекти.

Ако ме свати ме свати, ако не со среќа.

За влез во ЕУ според мое мислење немора да е точно мислам дека Охрид највеќе ке рипне. Кај мене од работа кога доаѓаат директорите од други земји да не посетат одат во Охрид после сите работни обврски во Скопје. Неколку и земаа станови таму.

Повеќето ке го сметаат како ефтино место за пензија, зборам ефтино за нив за Македонците скапо ке биде. Пошто веќе има станови што одат и до 2,500 до 3,000 евра во Охрид.

Мислам дека Илинден за 10 години ќе биде 1500-1600.
Па можно е, мој другар купи таму и го дуплира капиталот, гледаше сега накај Кисела Вода ама скапо му е 1,500 за таму, по се изгледа пак накај Илинден ке зема гарсоњера.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Ако прашаш некој од постарите еве во твоја фамилија ке ти кажат колку бил помал центарот на скопје во однос на градби. Порано све биле ниви еве да речеме од рампа во Кисела вода. Таму немало згради ниту пак многу објекти.

Како што се шири градот се бетонизира слободната земја, затоа фигуративно кажано во економијата се вика дека неможеш да произведеш земја, само можеш повисоки згради изградиш односно да произведеш повеќе станови.

Моментално во централните скопски општини ке видиш дека е тренд да се урнат 2-3 куќи и да се направи зграда, тие што ги имаат куќите земаат компензација во станови.

За инвестиција општо во било која држава најубаво е да земеш имот (идеално куќа) во населба кадешто нема многу слободна земја за градење на нови имоти куќи или станови.

Пример Дебар Маало немаш слободни ниви од 1,000 квадрати кадешто можеш да градиш куќа, мораш да рушиш постоечка за да праиш зграда.

Ако ме свати ме свати, ако не со среќа.

За влез во ЕУ според мое мислење немора да е точно мислам дека Охрид највеќе ке рипне. Кај мене од работа кога доаѓаат директорите од други земји да не посетат одат во Охрид после сите работни обврски во Скопје. Неколку и земаа станови таму.

Повеќето ке го сметаат како ефтино место за пензија, зборам ефтино за нив за Македонците скапо ке биде. Пошто веќе има станови што одат и до 2,500 до 3,000 евра во Охрид.

Па можно е, мој другар купи таму и го дуплира капиталот, гледаше сега накај Кисела Вода ама скапо му е 1,500 за таму, по се изгледа пак накај Илинден ке зема гарсоњера.
Реално окулу 4-5% раст годишно 1.04^10 е 50% 1.05^10 е 60%. Тоа е центар над 3000. Кисела 2300. Од прилика толку но нема гаранција нормално. Плус уште толку во рента и ако се реинвестира и најверојатно има дупло за 10 години. Или нешто помалку ако се одбие одржување и амортизација. Вкупно +80-100% за 10 години.

Последно уредено:
Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Реално окулу 4-5% раст годишно 1.04^10 е 50% 1.05^10 е 60%. Тоа е центар над 3000. Кисела 2300. Од прилика толку но нема гаранција нормално. Плус уште толку во рента и ако се реинвестира и најверојатно има дупло за 10 години. Или нешто помалку ако се одбие одржување и амортизација. Вкупно +80-100% за 10 години.
Ако се продолжи со постепено кревање на минималната плата со овој процент, тие бројки што ги пиша не се невозмошни. Од 2012 до 2022 сумата е дуплирана.
Од 2022 до 2032 ако се дуплира на 44,000 доста голем ефект ке има тоа врз маркетот на недвижнини.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.248

Znacit ako gi gledam cenive na m2 Ilinden e poatraktivno od Debar Malo I imat pogolema pobaruvacka a mnogu posloboden prostor za gradejne, poso pa ne mi e jasno kako Centar i Ilinden se razlika od nekoj si 400e do 700e razlika razmah na cena sho vo idnina mnogu poke ke te kostat nego da si kupel vo Debar Malo

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Ако се продолжи со постепено кревање на минималната плата со овој процент, тие бројки што ги пиша не се невозмошни. Од 2012 до 2022 сумата е дуплирана.
Од 2022 до 2032 ако се дуплира на 44,000 доста голем ефект ке има тоа врз маркетот на недвижнини.

Мислам дека преоптимистички да се дуплира. Овој период имавме исклучително висока инфлација. По реално е +50-60% на минималец т.е. 35-36000мкд. Просечна би била 70000+ на тој раст на минималец. Ама многу е тешко да се предвиди толку далечно во иднина.

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.302
Ок се гледа дека знаеш доста од инвестирање. Продолжи со своите верувања се надевам добро ти оди моментално финаниски.
Од што ти оди на 3 имоти плаќаш хипотека и камати, наместо еден да продадеш и да затвориш други два да ти останат чисти.

Во ебано Скопје со просек кирија до некои 400-500 еур како и КОГА ќе отплатиш бе златен стан што си го зел по цена од 2000 еур квадрат?
Коса ќе ти опадне.

И уште побитно, во ебано Скопје ќе инвестираш пари наместо во развиен град на запад каде ROI ќе ти биди барем 3 пати повеќе од тоа во Скопје само преку киријата?

Многу се испува на темата за тоа што премалку имаш постигнато во животот.
Ти викам, да се помириш со тоа дека работиш за плата кај луѓе со кои се споредуваш на форумот. Сосе гаќи може да те купат и продадат, тебе и три генерации после тебе.

Малку скромност, доблест и ненадменост се особини кои треба да ги усвоиш и вежбаш.

Со лесно. :smirce:

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Од што ти оди на 3 имоти плаќаш хипотека и камати, наместо еден да продадеш и да затвориш други два да ти останат чисти.

Во ебано Скопје со просек кирија до некои 400-500 еур како и КОГА ќе отплатиш бе златен стан што си го зел по цена од 2000 еур квадрат?
Коса ќе ти опадне.

И уште побитно, во ебано Скопје ќе инвестираш пари наместо во развиен град на запад каде ROI ќе ти биди барем 3 пати повеќе од тоа во Скопје само преку киријата?

Многу се испува на темата за тоа што премалку имаш постигнато во животот.
Ти викам, да се помириш со тоа дека работиш за плата кај луѓе со кои се споредуваш на форумот. Сосе гаќи може да те купат и продадат, тебе и три генерации после тебе.

Малку скромност, доблест и ненадменост се особини кои треба да ги усвоиш и вежбаш.

Со лесно. :smirce:
Баш ме интересира кое ти е објаснувањето зошто треба да продаде 1 имот за да затвори кредит?

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.302
Баш ме интересира кое ти е објаснувањето зошто треба да продаде 1 имот за да затвори кредит?
Нема објаснување, провокација е кон него, не би се главил со камата на X имоти, практично фрла пари во ветер.
120+ илјади евра да борџиш на банка не е заебанција, притоа камата на тоа, притоа имотот НЕ е твој (на банката е).

Тебе кое ти е објаснувањето да инвестираш во имот во Скопје наместо во странство? Пошто ти, Рон и војводата сте гласни, а уствари помал ти е ќарот таму.
За колку години ќе го исплатиш станот преку издавање?
Не мора да е голем, земи просек 50-60 квадрати.

Kajgana Shop

На врв Bottom