Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Океј, купи имот во центар и уште не ти е исплатен, си уплатил само депозит, значи фактички тој имот уште не е твој и бадијала на сите им лаеш надмено и одозгора.
Кога ќе го исплатиш по X години од сега имаш право да збораш дека имаш имот, засега имаш депозит во банка и рата од најверојатно дебел хипотекарен кредит (небо - земја разлика).

Како тоа Скопје го прави попосакувана дестинација за живот со сегашните цени на квадрат пред било кој поразвиен град од тој габарит по белиот свет?
Пошто тоа е дилемата, нели?

Лестер не е тема на муабет, ама ај ако те скокотка... ако тој пресметал дека поисплативо му е сега да рента отколку да купи по сегашни цени, а ти си купил наместо да ренташ и плаќаш дебели камати на истото некаде во некој си ебан центар, додека Лестер си ги лади на имот надвор од центар со сите погодности кои ти ги наброја погоре само пред страна две, кој мислиш дека е попаметен од вас двајца?
Едниот имот е купен 2018 650к, моментална вредност 950к
Кредит на него 128,848

друг имот купен 2020 200к
Кредит на него 68к

3т имот купен 350к
Кредит на него 150к

на сите 3 имоти кириите ги кренав еднаш годишно одкако ги купив. Промена на киријаџии е во 5-10 дена ако некој напушти пошто не сум најскап во населбите кајшто се.

сразмер кирија и рата и камата ми е 80:20
Такада ти паѓа во вода дека по X години ке се исплати.

вашата мрзливост и неамбицијозност ве прави само да драпате јајца на форум и со прст да не мрднете во реален живот

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.248
Е ова е делот кај што не знаете што зборите. Тирана во просек има поскапа цена на квадрат од Скопје.

Скопје во просек има можда нај ефтин квадрат од сите балкански главни градови.
Druze Tirana imas I za 600e kvadrat pa nagore, Ohrid imas I 800e so pogled na ezero pa se do +3000e, Solun imas od 800e pa nagore, e sega Skopje imas 1200e kako najeftino vo Sutka Hipodrom 2 I Gege ova zboram za nova gradba, imas da Aerodrom i K.Voda se poskapi od Karposh, imas 2800e m2 i kirija od 800-1200e za 70kvadrata vo zgrada kaj sho e 100e mesec za odrzavajne to e mal del od gluposta na lugevo sho saket preku den $$$$$ , taka da Tirana vo prosek mozda e poskapa ama daleku popristupacna za narodot tamo, poprosto ne znam kako da ti objasnam

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.302
вашата мрзливост и неамбицијозност ве прави само да драпате јајца на форум и со прст да не мрднете во реален живот
Ова пријател можи да му го кажиш на некој шо те вреѓал и исмејувал по другите теми (не знам кај си пишел искрено пошто јас комуницирам со тебе само на оваа со реплики) и таа твоја исфрустрираност да си ја лечиш конкретно со тој што те исмевал или шо ти ја знам јас, некаде во реалниот живот кај што те потцениле, мене не може да ми продаваш ваква финоќа.

На темава, ако си ги купил сите имоти во странство тогаш која е оправданост (пак истото прашање) сега и по овие цени да купиш имот во Скопје?
Нема реална оправдана економска исплативост на истото. Преку криија сигурно пари не враќаш во догледно време, а тебе баш тоа ти е основниот приход и начин на функционирање со некретнините конкретно.

За Скопје, било каде всушност, јас разбирам да има луѓе кои никогаш не планираат да се селат, никогаш немале нешто повеќе во животот и генерациски биле напикани во 50 квадрати да живеат па ризикувале, земаат стан свој на 30 години отплата и со Господ напред. Не се да им судиш таквите. Толку одбрале, толку можеле, толку биле упатени.

Но, кога збораме каде да затвориш пари (тргнавме оттаму, ако се сеќаваш добро) и што со тие пари да направиш, ќе дојдиме до заклучок дека квадрат во Скопје не ти е ама ИЧ паметна инвестиција во споредба со град со сличен габарит во странство.
Оттука, паѓаат во вода сите твои навреди кон другите членови пошто и ти си инвестирал во странство. Автогол си даваш со таквите навреди.

Друга работа, исто паѓаат во вода навредите од типот ве мрзи, вакви сте, такви сте... пошто имотот не е твој, го должиш уште на банки, кога тоа ќе го сфатиш можеби и полесно ќе дебатираме.

Практично, во странство работеше на првата работа која ти беше основна и поплатена претпоставувам (плус работеше уште една или две други слабо платени со кои си покривал кирија и сметки) и така со години додека не си собрал депозит за првиот имот и оттаму тргнало клопчето да се тркала.

Тоа што си го створил со мака, не ти дава за право да збораш надмено и одозгора не само на оваа тема туку и на било која тема на форумот и во животот воопшто при комуникација со други, пошто така само збораш од сопствени фрустрации и практично самите ги храниш.
Дали позадината на тие фрустрации е некој што ти го исмевал трудот и годините кои ги жртвуваше или позадината е шо некој на друг начин те увредил па наместо да го надминеш тоа ти оставило трага и сега истото го правиш на лица кои не ги познаваш лично, па дури и на форум е веќе за друг муабет и друга тема.

Како и да е, се надевам сфакаш сега 2-3 работи:

1. Додека не ги исплатиш имотите не се твои и малце смешно испаѓа да им го збораш истото на луѓе на темава пошто нели Practice what you preach, имот свој со кој толку се чукаш во гради всушност и немаш.

2. Дури и кога ќе бидат твои, не си ниту најбогатиот, ниту најпаметниот. Твојот пат да реиздаваш станови/куќи или да уплатиш хипотека па да издаваш за да се исплати ратата (паметното тука е да вложиш во главница од делот кирија што го спомна 80-20 ќар/расход) не е ништо ново ниту пак нешто невидено. Напротив, трновит пат е, ретко кој е спремен да го оди ама има луѓе кои го одат.

3. Скокање и мерење курови со луѓе ко Лестер и други кои се далеку побогати од тебе и најверојатно и повеќе виделе е малце смешно, па дури и трагично. Ти работиш за плата пријателе, тие даваат плата на луѓе како тебе. Тука е целата разлика.
Нивниот годишен обрт, ќар и инвестиции од фирмите најверојатно ги надминува твоите инвестиции во некретнини пута 10, барем најмалце. Инаку ниту би можеле да конкурираат на такви пазари каде конкурираат, ниту профитабилно да работат.
Паметен си ти, ќе ти текне дека ова што ти го зборам е така, само потешко е да се проголта вистината.

Така да, смањи доживљај, не вреѓај луѓе кои не се согласуваат со тебе (јас сигурно не сум те вреѓал) и размисли како твоите пари да ги уновчиш и развиеш побрзо и со помалку мака.
Луѓето со кои се цитираш тука и кои ги исмејуваш можеби и ќе ти дадат по некоја квалитетна идеја ;) само треба да имаш трпение да слушниш што ти се пиши и зборува.

Доколку не, само ќе бидиш храна за едни обични нерализирани тролови што ќе дојдат, ќе те прочитат и ќе речат хеееееј абе види ги овие колку им е лошо во странство, ни сами не знаат дека се за никаде.
И потоа ќе продолжат со дневната рутина на папучарење по дома.

Мислам дека таквото друштво и не ти прилега баш, а ти подумај се дали е така. ;)

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.248
:D :D :D
Едниот имот е купен 2018 650к, моментална вредност 950к
Кредит на него 128,848

друг имот купен 2020 200к
Кредит на него 68к

3т имот купен 350к
Кредит на него 150к

на сите 3 имоти кириите ги кренав еднаш годишно одкако ги купив. Промена на киријаџии е во 5-10 дена ако некој напушти пошто не сум најскап во населбите кајшто се.

сразмер кирија и рата и камата ми е 80:20
Такада ти паѓа во вода дека по X години ке се исплати.

Hahahahah daj namali so Robert Kiyosaki :D:D:D:D Ko bev kolku tebe 20 godisen osven zeni drugo nis ne me zanimase :icon_lol:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Затоа живееш под кирија во странство :D
Лупаат комплексите знам дека си никој и ништо таму затоа киснеш на форумов.

Дојди во Лондон кога сакаш да те прошетам.
Автоматски споено мислење:

Па не се ни замарам јас со вас.
Чим не сте купиле во поубави населби факт е дека не сте способни и заработувате малку за таму.

Баш сте скараџии како што кажа и немате елементарна образованост како се формираат цените.
Остај ме под што живеам, не е секој нубец да се радува дека ќе живее на киријата од станот кој едвај го купил тука кога бизниси со минимален ризик враќаат х3-х5 на секое инвестирано евро.
Ти се скапа плачење како не се заработувало и си се вратил назад ;)

Лестер ти седи под кирија токмак :D
вие се палите ко мајмуни пошто ништо немате постигнато во странство.

Тоа ве боли затоа ги труете сите теми со исти муабети. Имате комплекс на ниска вредност ако знаеш што значи тоа.

имам работено и живеено во Америка, Англија и Германија. Моментално во Мк работам за странска фирма.

Пишував на другата тема таа во дијаспора кадешто квичите како ви е скапо све. Пишав дека имав менаџерска функција плус работев 2 работи за да заштедам за депозит и да купам прв имот во убава населба.

одма хаха хиги тоа не е живот ова она балканското мрзливо

а сега труете секоја ебана тема како живеењето во ефтини населби во странство или во села е подобро него обратно

Затоа сте какви што сте и ке останете таму какви што сте

само овде на форум можете да дрнкате секој ден пошто таму сте никој и ништо
Не заборавај да ги спомнеш парите од наследството што ги пишуваше од претходен профил, држи се до приказната ;)

Ова пријател можи да му го кажиш на некој шо те вреѓал и исмејувал по другите теми (не знам кај си пишел искрено пошто јас комуницирам со тебе само на оваа со реплики) и таа твоја исфрустрираност да си ја лечиш конкретно со тој што те исмевал или шо ти ја знам јас, некаде во реалниот живот кај што те потцениле, мене не може да ми продаваш ваква финоќа.

На темава, ако си ги купил сите имоти во странство тогаш која е оправданост (пак истото прашање) сега и по овие цени да купиш имот во Скопје?
Нема реална оправдана економска исплативост на истото. Преку криија сигурно пари не враќаш во догледно време, а тебе баш тоа ти е основниот приход и начин на функционирање со некретнините конкретно.

За Скопје, било каде всушност, јас разбирам да има луѓе кои никогаш не планираат да се селат, никогаш немале нешто повеќе во животот и генерациски биле напикани во 50 квадрати да живеат па ризикувале, земаат стан свој на 30 години отплата и со Господ напред. Не се да им судиш таквите. Толку одбрале, толку можеле, толку биле упатени.

Но, кога збораме каде да затвориш пари (тргнавме оттаму, ако се сеќаваш добро) и што со тие пари да направиш, ќе дојдиме до заклучок дека квадрат во Скопје не ти е ама ИЧ паметна инвестиција во споредба со град со сличен габарит во странство.
Оттука, паѓаат во вода сите твои навреди кон другите членови пошто и ти си инвестирал во странство. Автогол си даваш со таквите навреди.

Друга работа, исто паѓаат во вода навредите од типот ве мрзи, вакви сте, такви сте... пошто имотот не е твој, го должиш уште на банки, кога тоа ќе го сфатиш можеби и полесно ќе дебатираме.

Практично, во странство работеше на првата работа која ти беше основна и поплатена претпоставувам (плус работеше уште една или две други слабо платени со кои си покривал кирија и сметки) и така со години додека не си собрал депозит за првиот имот и оттаму тргнало клопчето да се тркала.

Тоа што си го створил со мака, не ти дава за право да збораш надмено и одозгора не само на оваа тема туку и на било која тема на форумот и во животот воопшто при комуникација со други, пошто така само збораш од сопствени фрустрации и практично самите ги храниш.
Дали позадината на тие фрустрации е некој што ти го исмевал трудот и годините кои ги жртвуваше или позадината е шо некој на друг начин те увредил па наместо да го надминеш тоа ти оставило трага и сега истото го правиш на лица кои не ги познаваш лично, па дури и на форум е веќе за друг муабет и друга тема.

Како и да е, се надевам сфакаш сега 2-3 работи:

1. Додека не ги исплатиш имотите не се твои и малце смешно испаѓа да им го збораш истото на луѓе на темава пошто нели Practice what you preach, имот свој со кој толку се чукаш во гради всушност и немаш.

2. Дури и кога ќе бидат твои, не си ниту најбогатиот, ниту најпаметниот. Твојот пат да реиздаваш станови/куќи или да уплатиш хипотека па да издаваш за да се исплати ратата (паметното тука е да вложиш во главница од делот кирија што го спомна 80-20 ќар/расход) не е ништо ново ниту пак нешто невидено. Напротив, трновит пат е, ретко кој е спремен да го оди ама има луѓе кои го одат.

3. Скокање и мерење курови со луѓе ко Лестер и други кои се далеку побогати од тебе и најверојатно и повеќе виделе е малце смешно, па дури и трагично. Ти работиш за плата пријателе, тие даваат плата на луѓе како тебе. Тука е целата разлика.
Нивниот годишен обрт, ќар и инвестиции од фирмите најверојатно ги надминува твоите инвестиции во некретнини пута 10, барем најмалце. Инаку ниту би можеле да конкурираат на такви пазари каде конкурираат, ниту профитабилно да работат.
Паметен си ти, ќе ти текне дека ова што ти го зборам е така, само потешко е да се проголта вистината.

Така да, смањи доживљај, не вреѓај луѓе кои не се согласуваат со тебе (јас сигурно не сум те вреѓал) и размисли како твоите пари да ги уновчиш и развиеш побрзо и со помалку мака.
Луѓето со кои се цитираш тука и кои ги исмејуваш можеби и ќе ти дадат по некоја квалитетна идеја ;) само треба да имаш трпение да слушниш што ти се пиши и зборува.

Доколку не, само ќе бидиш храна за едни обични нерализирани тролови што ќе дојдат, ќе те прочитат и ќе речат хеееееј абе види ги овие колку им е лошо во странство, ни сами не знаат дека се за никаде.
И потоа ќе продолжат со дневната рутина на папучарење по дома.

Мислам дека таквото друштво и не ти прилега баш, а ти подумај се дали е така. ;)
Џабе се објаснуваш, типот е трол, или му фалат ментеши во главата, и со претходниот профил беше иста приказна, од мадето ќе си касне оти не успеал надвор и се вратил назад да се чатали на село како е најдобар.

Последно уредено:
Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.383
Поени од реакции
4.309
Ај што лажеше низ темиве, лажеше. Ама бар да сокриеше дека си работел две работи, си рмбал како коњ за да се докопаш до некој имот. У реду е, намали доживљај. Си немал многу, или си имал таман, па си избегал да го бараш лебот во други земји. Според муабетиве, кои и да се вистина, ми е жал за тебе. Демек има милион евра у имот, а тука се замара со обични смртници, вклучувајќи ме и мене, да се објаснува и докажува. Терај си го животот, уживај, прави нешто со себе, доста само работиш. Големо маде ако кажеш дека имаш пари. Луѓе имаат 100 пати повеќе и 100 пати помалку пари, па голем кур. Освен комплекси, ништо друго не гледаме. Ароганција до бескрај. Ако живееш во Скопје, а имаш приливи од неколку илјади евра на месечно ниво пасивен приход, си ја оплескал работата.

Член од
9 август 2014
Мислења
494
Поени од реакции
1.596
Немам јас опсесија со тие 100км, вие немате елементарно разбирање како се формираат цените на имотите и зошто во секој главен град на држава, имотите што се во центар се поскапи него со периферието.

Што треба јас да правам со твојава ситуација? Кај ти е убаво таму живеј, купуваш колку што ти дава чергата. Ако сакаш и на Марс преселисе. Темава е станови во Скопје. Скоро 200 страни има отрувте колку било скапо во Скопје, а кај вас во странство било поефтино. Со самото прашање во која неселба или место живеете таму се пукате во нога.

Како што вие неможете да купите во центарот на градот имоти во државата кадешто живеете така и Станка што работи во Кам неможе да купи стан во Дебар Маало каде квадрат е 2,500 евра. Ама човек и да ви нацрта пак нема да сватите како се формираат цените. Пошто секој мисли дека заслужува куќа со поглед на вода за 10,000 евра во главен град.

Ти гледај кирилица да научиш да читаш и пишуваш повеќе ке свакаш што ти зборам

Со имање неколку имоти во странство, живеење и работење.
Али очигледно премногу дечурлаана има на форумов и дудлачи. Ти ако сакаш да го издудлаш повели пошто секој втор пост ти е мрчаторење во темана политика.
Ме потсети на еден што го познавам. Син е на еден од најкорумпираните судии кај нас(што беше во скандали замешан пред неколку години, пензиониран), човек кој со криминал и мито има проневерено милиони евра. Овој синот, нешто демек десетина години студираше на правен, од мал го форсираа да учи германски и добро го разбира, ама слабо зборува. Правен никогаш не заврши, сега има веќе четириеесет и кусурот години. Арно ама со милионите на тато купи стан во Виена, има и нешто имот во Швајцарија. Со парите на тато отвори неколку ситни бизниси низ Австрија и Германија, нешто како консалтинг или слично. И нормално изиграва голем бизнис гуру, а е полуписмен и бизнисите имаат мизерен обрт.
Пред некое време се врати тука и сега е во Скопје. Отвори подрачни канцеларии на фирмите и оперира од тука. Се замеша со бившата власт од сдс, доби тендери и се што доаќа со нив.
Уствари ти да не си овој? :cautious:

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.982
Поени од реакции
7.628
Decki abe ja imav podzaboraeno temava pa sega prelistav dve tri strani!
Abe ova mochkovo Herojov Pitu abe epten vickast da ti bil!

Cekajte da pojdam da se izmocam che dopisham

Член од
28 мај 2022
Мислења
84
Поени од реакции
163
Ме потсети на еден што го познавам. Син е на еден од најкорумпираните судии кај нас(што беше во скандали замешан пред неколку години, пензиониран), човек кој со криминал и мито има проневерено милиони евра. Овој синот, нешто демек десетина години студираше на правен, од мал го форсираа да учи германски и добро го разбира, ама слабо зборува. Правен никогаш не заврши, сега има веќе четириеесет и кусурот години. Арно ама со милионите на тато купи стан во Виена, има и нешто имот во Швајцарија. Со парите на тато отвори неколку ситни бизниси низ Австрија и Германија, нешто како консалтинг или слично. И нормално изиграва голем бизнис гуру, а е полуписмен и бизнисите имаат мизерен обрт.
Пред некое време се врати тука и сега е во Скопје. Отвори подрачни канцеларии на фирмите и оперира од тука. Се замеша со бившата власт од сдс, доби тендери и се што доаќа со нив.
Уствари ти да не си овој? :cautious:
Shirtsleeves to shirtsleeves in three generations!

Shirtsleeves се мисли за некој што работи, рмбачи, носи кошула наместо костум, радничка класа наместо чорбаџија, што ќе рече скараџии и ропаци :)

Инаку, ова е америчка поговорка од претпрошлиот век, која кажува дека богатството стекнато од првата генерација, ќе биде целосно изгубено до третата генерација на фамилијата. Статистиката покажува дека тоа е случај кај 90% од богатите фамилии. Онo што дедa створи, внучко појебе :)

Исклучок се аристократија и фамилии кои направиле "фак ју мани", обично со огромен индустриски брејктру, како Рокфелер, ЏП Морган, Форд, Мекдоналдс, Волмарт, Гејтс, Безос, Маск итн.

Така што, нашиот ценет "инвеститор" на темава, со купени/позајмени цели, ЦЕЛИ три стана во странство е всушност "магаре накитено со дијаманти". И ви се чудам на умот, зошто ве нервира и се убедувате нашироко со него, кога секоја тема треба да има по еден кловн за забава, кому ќе треба да му се потегне носот кога ќе го поддај нанапред :)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Јас не инвестирам во недвижности. Купувам хартии од вредност и деривативи. Со помали пари има ист приход. А се разбирам од тоа и полесно ми е. Недвижности ми се нервози и замарање а чинат повеќе.
Какви се становите во Македонија такви се нема жалење да смени нешто.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.752
Поени од реакции
12.214
Нешто кратко за цените на инвеститорите, празните станови, перењето пари, инфраструктурата...
"Големиот раст на цената на станбениот квадрат е карактеристика за неразиените земји во кои живее само еден град, во која другие градови се пустелија и депресија.
Но, и поради перењето пари!"

...........
И да ги прашам нашите што живеат во странство, нивно искуство. Дали и таму се продаваат станови (во колективни згради) на празна дупка или "во градба", далеку пред зградата да добие имотен лист и пред технички прием? Фирми со депонирани цели 5.000 евра. Оти овде има многу далавери со таква продажба со стечаи, судски процеси и имотни листови, непридржување до договор и финална изведба и слично.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Има ризици купувањето и чувањето и работа треба за поседување и менаџирање. Плус и најчесто треба кредит со што се полни кредитниот лимит. Приходите беа и 20% годишно во пикот но беа и 0% со години. Во просек е окулу 4% растот на капиталот.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.434
Поени од реакции
5.468
Јас не инвестирам во недвижности. Купувам хартии од вредност и деривативи. Со помали пари има ист приход. А се разбирам од тоа и полесно ми е. Недвижности ми се нервози и замарање а чинат повеќе.
Какви се становите во Македонија такви се нема жалење да смени нешто.
Да беше паметен и да купеше акции од Nvidia пред само 2-3 години. :P

Се расправам со еден пријател некни
Кај FlatIron близу до Фиком зградите, некое зградиче, квадрат 1800Еур
абе 40 секунди вожња. ставаш четврта на колата, и возиш право по Борис Трајкоски и идеш према Станбениот комплекс Футура на Елена Лука квадрат 1400Еура
Вика - До локацијата е тоа.
Абе која црна локација, ист реон, ист воздух дишите, иста канализациона мрежа, децата во исто школо ќе учат, Клинички ви е 30 секунди разлика.
Ја разбирам Пинтија и Кисела Вода да имаат 400-500€ разлика али 40 секунди вожња да ти мењава price point стварно не ми е јасно.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Да беше паметен и да купеше акции од Nvidia пред само 2-3 години. :P

Се расправам со еден пријател некни
Кај FlatIron близу до Фиком зградите, некое зградиче, квадрат 1800Еур
абе 40 секунди вожња. ставаш четврта на колата, и возиш право по Борис Трајкоски и идеш према Станбениот комплекс Футура на Елена Лука квадрат 1400Еура
Вика - До локацијата е тоа.
Абе која црна локација, ист реон, ист воздух дишите, иста канализациона мрежа, децата во исто школо ќе учат, Клинички ви е 30 секунди разлика.
Ја разбирам Пинтија и Кисела Вода да имаат 400-500€ разлика али 40 секунди вожња да ти мењава price point стварно не ми е јасно.
Тоа е. Колку толку

Kajgana Shop

На врв Bottom