Ова пријател можи да му го кажиш на некој шо те вреѓал и исмејувал по другите теми (не знам кај си пишел искрено пошто јас комуницирам со тебе само на оваа со реплики) и таа твоја исфрустрираност да си ја лечиш конкретно со тој што те исмевал или шо ти ја знам јас, некаде во реалниот живот кај што те потцениле, мене не може да ми продаваш ваква финоќа.
На темава, ако си ги купил сите имоти во странство тогаш која е оправданост (пак истото прашање)
сега и по овие цени да купиш имот во Скопје?
Нема реална оправдана економска исплативост на истото. Преку криија сигурно пари не враќаш во догледно време, а тебе баш тоа ти е основниот приход и начин на функционирање со некретнините конкретно.
За Скопје, било каде всушност, јас разбирам да има луѓе кои никогаш не планираат да се селат, никогаш немале нешто повеќе во животот и генерациски биле напикани во 50 квадрати да живеат па ризикувале, земаат стан свој на 30 години отплата и со Господ напред. Не се да им судиш таквите. Толку одбрале, толку можеле, толку биле упатени.
Но, кога збораме каде да затвориш пари (тргнавме оттаму, ако се сеќаваш добро) и што со тие пари да направиш, ќе дојдиме до заклучок дека квадрат во Скопје не ти е ама ИЧ паметна инвестиција во споредба со град со сличен габарит во странство.
Оттука, паѓаат во вода сите твои навреди кон другите членови пошто и ти си инвестирал во странство. Автогол си даваш со таквите навреди.
Друга работа, исто паѓаат во вода навредите од типот ве мрзи, вакви сте, такви сте... пошто имотот не е твој,
го должиш уште на банки, кога тоа ќе го сфатиш можеби и полесно ќе дебатираме.
Практично, во странство работеше на првата работа која ти беше основна и поплатена претпоставувам (плус работеше уште една или две други слабо платени со кои си покривал кирија и сметки) и така со години додека не си собрал депозит за првиот имот и оттаму тргнало клопчето да се тркала.
Тоа што си го створил со мака, не ти дава за право да збораш надмено и одозгора не само на оваа тема туку и на било која тема на форумот и во животот воопшто при комуникација со други, пошто така само збораш од сопствени фрустрации и практично самите ги храниш.
Дали позадината на тие фрустрации е некој што ти го исмевал трудот и годините кои ги жртвуваше или позадината е шо некој на друг начин те увредил па наместо да го надминеш тоа ти оставило трага и сега истото го правиш на лица кои не ги познаваш лично, па дури и на форум е веќе за друг муабет и друга тема.
Како и да е, се надевам сфакаш сега 2-3 работи:
1. Додека не ги исплатиш имотите не се твои и малце смешно испаѓа да им го збораш истото на луѓе на темава пошто нели Practice what you preach, имот свој со кој толку се чукаш во гради
всушност и немаш.
2. Дури и кога ќе бидат твои, не си ниту најбогатиот, ниту најпаметниот. Твојот пат да реиздаваш станови/куќи или да уплатиш хипотека па да издаваш за да се исплати ратата (паметното тука е да вложиш во главница од делот кирија што го спомна 80-20 ќар/расход) не е ништо ново ниту пак нешто невидено. Напротив, трновит пат е, ретко кој е спремен да го оди ама има луѓе кои го одат.
3. Скокање и мерење курови со луѓе ко Лестер и други кои се далеку побогати од тебе и најверојатно и повеќе виделе е малце смешно, па дури и трагично.
Ти работиш за плата пријателе,
тие даваат плата на луѓе како тебе. Тука е целата разлика.
Нивниот годишен обрт, ќар и инвестиции од фирмите најверојатно ги надминува твоите инвестиции во некретнини пута 10, барем најмалце. Инаку ниту би можеле да конкурираат на такви пазари каде конкурираат, ниту профитабилно да работат.
Паметен си ти, ќе ти текне дека ова што ти го зборам е така, само потешко е да се проголта вистината.
Така да, смањи доживљај, не вреѓај луѓе кои не се согласуваат со тебе (јас сигурно не сум те вреѓал) и размисли како твоите пари да ги уновчиш и развиеш побрзо и со помалку мака.
Луѓето со кои се цитираш тука и кои ги исмејуваш можеби и ќе ти дадат по некоја квалитетна идеја
само треба да имаш трпение да слушниш што ти се пиши и зборува.
Доколку не, само ќе бидиш храна за едни обични нерализирани тролови што ќе дојдат, ќе те прочитат и ќе речат хеееееј абе види ги овие колку им е лошо во странство, ни сами не знаат дека се за никаде.
И потоа ќе продолжат со дневната рутина на папучарење по дома.
Мислам дека таквото друштво и не ти прилега баш, а ти подумај се дали е така.