Vojso Tunis e OK, ne bi rekol deka e nesto posebno ama ima interesni raboti da se vidat i ima OK mesta ako sakas da lezis na plaza. Poveketo raboti se poeftini od egipet, mada dobri restoranti ne se bas eftini ali imas izbori... Mene jadenjeto poveke mi se dopaga vo tunis, imaat miks na mediteranska, francuska i africka kujna, kuskusot im e odlicen a jadev i nekoj cudni variacii na jagnesko so smokvi i suvo grozje sto ima da go pamtam cel zivot, ona u mrzenci e daaaleku od toa. Lokalno pivo i alkohol e eftino ako si po rakija imaat dobra rakija od smokva, pravat dobar koktel od toa so sok od kalina... E sega ne e bas destanacija na koja bi se vratil a vo egipet sekogas bi idel, nekako pointeresen mi e.
Ako sakas istorija kartagina i koloseumot vo el jem vredi da se vidat. Za razlika od Rim vo El Jem nema mnogu turisti ke mozes na mira da go razgledas i da se slikas... Ima dosta muzei, dosta istorija od rimska i feniciska doba i normalno islamisticka istorija i kultura.
Za odmor bi ti go preporacal Sousse... Ubava golema medina dobro ocuvana, eftini (20-30evra) 3-4 zvezdi hoteli na 1 min od dobra plaza ili ako sakas high end imas izbor i za toa. Samara beach i Marijam ili taka nesto od plazive najveke mi se dopadnaa mada ima dosta...
Hammamet isto go falat ama mene mi se vide malo nekako. Sousse e dobro povrzano za day trips pa so voz mozes sekade da prosetas...
Imaj na um i deka treba da si akdevatno oblecen ako ides u medinata ili el jem, sepak se konzervativni i aj za nas ne tolku ali za zenski treba da se pokrieni... So angliski se taka taka, arapski, francuski pa i turski brka rabota.
Od april do sepetemvri ti e najbolje za odmor, imaj na um deka ovde i sneg znae da padne ne e kako egipet.
Egipet i Maroko se bolji destinancii se na se, ali i ova e dobro.