Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
22 декември 2018
Мислења
491
Поени од реакции
692
Мислам дека не е нормално да споредувате Имоти во ЕУ и Скопје... Нема споредба, далеку сме ние од ЕУ..

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Јас лично се слагам со ова, живеење во периферија/провинција/мало гратче > голем град.

Сепак си има предуслови и не е за секого. Баварското гратче на линкот погоре ти е типична Недојдија. Нема активна железница, 2-3к души, регионален пат ти е на пола саат, автопат на 50км, школо само од 1-4то одделение. И не би било проблем тоа ако беше во близина на поголем град, ама најблиските поголеми градови (50-100к) ти се на саат вожња, а најблискиот вистински поголем град со се што ти треба (прилики за кариера, доктори, болници и ординации од секој вид, забава итн) ти е Нирнберг на 2.5 саати вожња. Вториот линк видов Гелзенкирхен и затворив, тоа ти е типично гето, најсиромашен град во цела Германија. Таму да ми даваат пари не би купил, ќе одиш во минус секако. За живеење не доаѓа в обзир.

Не споредувам со МК, 1000% би преферирал да живеам во местава погоре отколку таму, но не е за секого. Ако обожаваш возење за се и сешто, си спремен да се откажеш од поволности како блиски болници, школи, маркети и имаш стабилна Home office работа па не ти требаат можни позиции во фирми во радиус од 2 саати од тебе тогаш да, прекрасно место со природа и се.

Да беше толку едноставно немаше поголемиот процент Германци да се кираџии ;)
Зависи и од работата, не се кој работи во тие големите градови, ако си од дома, може да живееш каде ти душа сака.

Јас живеев на почеток на една од најфрекфентните и најскапите плажи тука, буквално надвор вриеше народ, туристи од сите страни на светот, после неколку месеци ми здосади и сега сум на 50км од градот. Едноставно не гледам потреба да се заебавам таму, кога тука имам буквално се што ми треба. За возење и така не сум излезен од кола, викенди уште побетер, па не гледам зошто би се гушел во 30м2.

Во Германија имам многу роднини, неколку од нив веќе со нивни станови (доктори се), живеат во помали места, а работат во градовите. Сепак, слободата која ја имаш во периферија е неспоредлива со некое станче во градот, ако добро се сеќавам и ти спомна дека си во куќа, гарантирам дека не би се враќал во стан во никој случај :)
Автоматски споено мислење:

A zosto taa kukja e 70000 eur a site drugi kukji vo toa isto selo se 300-500k evra?
Ili doticniot samo znae da kako da klikne da sortira vrz osnova na najniska Cena?
Па и 300к да е не е скапа, во ебано Влае веќе се по 200к, а на 50 метри од дома ѓупците ќе ти палат кабли и ќе организираат борба со џукели, да не ги коментирам браќата од Сарај што летаат со 200 на булевар и секоја недела лепат некој на асфалтот.

Down

Boozer
Член од
4 мај 2012
Мислења
3.837
Поени од реакции
6.555
Мислам дека не е нормално да споредувате Имоти во ЕУ и Скопје... Нема споредба, далеку сме ние од ЕУ..
Е како нема логика кога цените кога ќе ги споредиш со стандардите испаѓа како ние да сме некој елитен полуостров со најчиста животна средина и инфраструктура како што нема ни Германија.

А у пракса сме радиоактивен цигански затвор.

Да не почињам со цени за коли, електроника или храна, ќе си рече човек дека живееме на остров у средина океан па затоа е се поскапо.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.052
Поени од реакции
2.060
Temata e stanovi vo Skopje, a ne vo germanija , avstralija ili tunguzija. Nemam nisto protiv iselenici ali so vakvi proseruvanja na temava od doticnite mi se obrakaat crevata i mi se povraka. Odete lecete kompleksi na drugo mesto i ostavete ja temata na nas, domasnata sitna boranija. Nemalo skopje zelenilo, ima li u Venecija pa site sakat da ja vidat i posetat smrdlivata voda.
Zelenilo imalo vo germanija, oti ne odete vo selata vo podgorijata da ziveete i ovci da pasete, cist vozduh i se drugo so demek falite, ili samo u germanija ima treva.
A pa na forumi makedomski sto dremete , so e problemot, nostalgija li ve tepa, ajde pisete tamu na gebelskite forumi, majne cvajne, pljuete na se povrzano so makedonija, a po cel den dremete muabet makedonski da pravite. Aj da ne ja tupam poveke.

Член од
20 април 2023
Мислења
988
Поени од реакции
2.430
Temata e stanovi vo Skopje, a ne vo germanija , avstralija ili tunguzija. Nemam nisto protiv iselenici ali so vakvi proseruvanja na temava od doticnite mi se obrakaat crevata i mi se povraka. Odete lecete kompleksi na drugo mesto i ostavete ja temata na nas, domasnata sitna boranija. Nemalo skopje zelenilo, ima li u Venecija pa site sakat da ja vidat i posetat smrdlivata voda.
Zelenilo imalo vo germanija, oti ne odete vo selata vo podgorijata da ziveete i ovci da pasete, cist vozduh i se drugo so demek falite, ili samo u germanija ima treva.
A pa na forumi makedomski sto dremete , so e problemot, nostalgija li ve tepa, ajde pisete tamu na gebelskite forumi, majne cvajne, pljuete na se povrzano so makedonija, a po cel den dremete muabet makedonski da pravite. Aj da ne ja tupam poveke.
si kupi li gas maska za oktomvri da mozesh da dishish vo Sk? :icon_lol:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.255
Поени од реакции
18.205
На која будала најде да му објаснуваш?
При очи слеп, при уши глув. Живее во своја некоја еко комора дека ја свртил играта и со години се објаснува овдека со секој кој ќе напише дека стан во Скопје не е паметна инвестиција ни по тие цени, ни по секоја една перспектива што ти ја наброја за квалитет на живот.

Ама јеби га, ние другите сме лажеле, а тој ја збора вистината. Изгледа од многу смог дишење преку цела година има последици.

Нема ваљда може бе улав. Фати го утре авионот, слетај Дортмунд ќе те соберам со колата и те носам во 10 банки кои ќе ти понудат најмалку 20 имоти по цена од 200 до 400к еур.
Сите, по сите параметри кои ти ги наброја Лестер (да не се повтараме) се подобри од тоа кутијата што ја имаш купено во Шкупи.
Vazhi kje fatam avion, za da se dokazam so random lik na forum.

Ja nema so da te ubeduvam, ete ti statistika, otvori vidi. Nagore otisle ili nadole cenite? Nitu navlagam dali e dobro, dali e loso za ziveenje tuka. Ima lugje so im e ubavo i vo indija, da serat na ulica i sreknji se. Relativna rabota e toa. E arno ama cenata na stanovite e prilicno objektivna, opipliva so bi se rekla.

I kako me spominjas, mislis nekoj oligarh sum so 20 stana pa me zasekira vrednosta na stanovite tuka :D

Јас лично се слагам со ова, живеење во периферија/провинција/мало гратче > голем град.

Сепак си има предуслови и не е за секого. Баварското гратче на линкот погоре ти е типична Недојдија. Нема активна железница, 2-3к души, регионален пат ти е на пола саат, автопат на 50км, школо само од 1-4то одделение. И не би било проблем тоа ако беше во близина на поголем град, ама најблиските поголеми градови (50-100к) ти се на саат вожња, а најблискиот вистински поголем град со се што ти треба (прилики за кариера, доктори, болници и ординации од секој вид, забава итн) ти е Нирнберг на 2.5 саати вожња. Вториот линк видов Гелзенкирхен и затворив, тоа ти е типично гето, најсиромашен град во цела Германија. Таму да ми даваат пари не би купил, ќе одиш во минус секако. За живеење не доаѓа в обзир.

Не споредувам со МК, 1000% би преферирал да живеам во местава погоре отколку таму, но не е за секого. Ако обожаваш возење за се и сешто, си спремен да се откажеш од поволности како блиски болници, школи, маркети и имаш стабилна Home office работа па не ти требаат можни позиции во фирми во радиус од 2 саати од тебе тогаш да, прекрасно место со природа и се.

Да беше толку едноставно немаше поголемиот процент Германци да се кираџии ;)
Za formrianje na cenata ne e bitno licni kako ni e podobro. Groto od lugjeto sakaat pogolemi gradovi, od bezbroj pricini, i tamu cenite idat u kurac. Koj mozhe da zivee vo vakvo gradce, veruvam deka u Makedonska kamenica lesno kje se ispazari za eftina kvadratura.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.043
Поени од реакции
11.307
Vazhi kje fatam avion, za da se dokazam so random lik na forum.

Ja nema so da te ubeduvam, ete ti statistika, otvori vidi. Nagore otisle ili nadole cenite? Nitu navlagam dali e dobro, dali e loso za ziveenje tuka. Ima lugje so im e ubavo i vo indija, da serat na ulica i sreknji se. Relativna rabota e toa. E arno ama cenata na stanovite e prilicno objektivna, opipliva so bi se rekla.

I kako me spominjas, mislis nekoj oligarh sum so 20 stana pa me zasekira vrednosta na stanovite tuka :D

Za formrianje na cenata ne e bitno individualno tebe kako ti e podobro. Groto od lugjeto sakaat pogolemi gradoiv, od bezbroj pricini, i tamu cenite idat u kurac. Koj mozhe da zivee vo vakvo gradce, veruvam deka u Makedonska kamenica lesno kje se ispazari za eftina kvadratura.
Насекаде одат некретнините нагоре бе дрво, кој ти го спори тоа? Тоа тегни се со некој што ти го спори, јас не учествував во таква дискусија со тебе ниту пак имам различно мислење по тоа прашање. Засега одат нагоре, во иднина здравје, кој да му знае ама не би се кладел на МКД пред било која развиена ЕУ земја.

Ти се заака да викаш дека по таа и таа цена нема куќи или станови во странство што може да ти се демантира со три клика на интернет (како што ти предочи Лестер) или јас можам да ти демантирам во живо ако го фатиш авиониот, но ниту едното ниту другото ти одговара пошто не си во право.
Вредноста на крај ќе испадне иста, а сето она друго што значи квалитет на живот поголемо на страна.

Крај краева каде живееш е апсолутно приватна ствар, живеј каде сакаш, само немој да мислиш дека си тата игрице со тоа што Скопје ти е изборот или пак уште повеќе како Ронче да се затрчуваш со муабет абе ајде нема врска не е така во странство, знам ја. Тој кука дека сите живеат во 30 квадрати, ти викаш нема некретнини по тие цени - а всушност и двата релативно грешите од позициите кои ви се појдовни во муабетот и од кои извлечивте поента во одредени постови тука.

Член од
20 јуни 2018
Мислења
117
Поени од реакции
363
Не гледам поента да споредуваме некои вукојебини по Германија со цените на станови во Скопје. Има и по Италија даваат кукји за едно евро да идеме ако не сите таму. Цените ги генерира пазарот и има причина зошто се високи или ниски.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
797
Поени од реакции
965
Не гледам поента да споредуваме некои вукојебини по Германија со цените на станови во Скопје. Има и по Италија даваат кукји за едно евро да идеме ако не сите таму. Цените ги генерира пазарот и има причина зошто се високи или ниски.
Taka e bajo sporedba negde faking istocna Germanija selo negde sonce kaj sto ima samo mesec dena godisno i Metropolitan City of Skopje

Член од
30 ноември 2014
Мислења
160
Поени од реакции
226
Чекајте да се размножат мигрантите од афричкиве земји. Ќе ве читаме после, како Гермснија не е ветената земја.
Не ви љубоморам, ама правам споредба со Малме. А реално, ситуацијата како Малме, се прелева во цела Германија.

Член од
24 август 2017
Мислења
556
Поени од реакции
1.266
Ne tuku tresete zeleni :) koj crni market diktirat ceni koa istite se vo sprotivna nasoka so istiot..Diktirat ceni loppvive so amin od drzavava, slicna scam shema sho na primer vo USA ja imas use od pred 30god - ceni do plafon a prazni stanovi zjaat ili vo prevod 3ca budali ja kupile cela zgrada I pumpet ceni na max.sho bi se dobilo slika slicno na ludilovo sho go iame denes I vo MK. Koe crno Skopje imat preduslov da e so cena od +2000e koa istoto nemat osnovni uslovi za zivot- 0 infrastruktura, PM cesticki na max, nekvalitetna hrana, problem so vlaga I kanalizacija, leten period e 9ti krug na Dante etc etc odnosno ona sho go imat e samo nekoja si podobra biz klima za MK uslovi. I netuku letajte so umot deka stan e investicija ili so renta ke gi vratite parite , ednostavno ne se ciglite zemja pa da odet vo nagorna linija..Ako legalno sve gi praele parite mavnete malce stop razmislete zdravo pa posle prajte sho ke prajte ne tuku samo letajte na prazno

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Ne tuku tresete zeleni :) koj crni market diktirat ceni koa istite se vo sprotivna nasoka so istiot..Diktirat ceni loppvive so amin od drzavava, slicna scam shema sho na primer vo USA ja imas use od pred 30god - ceni do plafon a prazni stanovi zjaat ili vo prevod 3ca budali ja kupile cela zgrada I pumpet ceni na max.sho bi se dobilo slika slicno na ludilovo sho go iame denes I vo MK. Koe crno Skopje imat preduslov da e so cena od +2000e koa istoto nemat osnovni uslovi za zivot- 0 infrastruktura, PM cesticki na max, nekvalitetna hrana, problem so vlaga I kanalizacija, leten period e 9ti krug na Dante etc etc odnosno ona sho go imat e samo nekoja si podobra biz klima za MK uslovi. I netuku letajte so umot deka stan e investicija ili so renta ke gi vratite parite , ednostavno ne se ciglite zemja pa da odet vo nagorna linija..Ako legalno sve gi praele parite mavnete malce stop razmislete zdravo pa posle prajte sho ke prajte ne tuku samo letajte na prazno
2 работи ги диктираат цените во Скопје, па и во сите градови: тие што ги имаат и инвестираат парите (инвеститорите и тие што градат) + тие што земаат мито за да им ги овозможат условите на првите (општинарите со издавање/неиздавање на дозволи за градба).

Поентата на споредбата е дека постојат недвижности за тие цени и тоа во места каде минималната плата е поголема од „програмерските и докторските“ плати во Македонија. Е тоа е целата филозофија, инаку не по еден, да си купите по 4 станови во Скопје, никој не ви вика дека не треба да го правите тоа, чисто дискусија дека во моментов цените во Скопје се апла високи споредено со тоа што го нуди.

Член од
21 март 2014
Мислења
523
Поени од реакции
385
Цената во Скопје по квадрат е х3 од просечна и во 2019 и во 2024.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Цената во Скопје по квадрат е х3 од просечна и во 2019 и во 2024.
Во капитализам, просечна плата е корисна за статистика колку виљушка за сркање чорба. Имаш 15-20% кои заработуваат луди пари и мин 50% што едвај крпат месец со месец.
Да бевме социјализам можеше да правиш вакви математики.

Kajgana Shop

На врв Bottom