Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.150
Поени од реакции
5.363

ausländer

Left the building
Член од
4 мај 2024
Мислења
367
Поени од реакции
460
Америка и Британија немаат интерес да потпишат капитулација со таа нова Јалта и затоа сеуште со сила се мачат да ја одржуваат во живот војната во Украина иако знаат дека таа одамна им е изгубена.
Е добро де. Имаш ли некоја временска рамка кога ќе дојде до прераспределба на сферите на влијание и што ти дава за право да тврдиш дека балканот ќе го газела руска и кинеска чизма?
Автоматски споено мислење:

Војната во Украина е само еден сегмент.
Многу значаен/клучен елемент за поразот на западната империја ќе биде пропаѓањето на доларот.
Кога доларот ќе почне драстично да губи/пропаѓа на својата моќ, ќе имаме џа-или-бу, до тогаш можеме слободно да пискараме.
Дајте малце појасно поконкретно. Ама да не биде ко оноа, Русија ќе ја прегази Украина за 24 часа, па биднаа 24 недели, па 24 месеци, па можда 24 години.

Член од
19 мај 2014
Мислења
244
Поени од реакции
349
Зашо мора на секоја критика да се мава етикета? Ако не си плав, тогаш си црвен. Ако не си бел, тогаш си црн. Ако го критикуваш месија, тогаш го сакаш црпко.
Не сакам да сме биле под националсоцијализам.
Етикетата ти сам си ја имаш ставено во никот, јас само ја констатирав а ти ја потврди со последниов коментар дека не припаѓаш нигде.
Убаво што не сакаш да сме биле под националсоцијализам, ама и јас не сакам да ме трола аутсајдер (неупатен човек). Сум се потрудил и прикачил слика со објаснување за твојата етикета што сам и со право си ја имаш ставено. :)

Attachments

• 72,2 KB Прегледи: 30
Последно уредено:
Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.120
Поени од реакции
6.113
Војната во Украина е само еден сегмент.
Многу значаен елемент за поразот на западната империја ќе биде пропаѓањето на доларот.
Кога доларот ќе почне драстично да губи/пропаѓа на својата моќ, ќе имаме џа-или-бу, до тогаш можеме слободно да пискараме.
Дедоларизацијата ја почнаа Путин и Си Џинпинг кога во меѓусебната трговија Русија и Кина почнаа да плаќаат со рубљи и јуани а доларите Путин ги користеше за купување физичко злато и затоа цената на светските берзи нагло почна да расте а пад на вредноста на доларот.Проблемот е во тоа што сите држави во светот во меѓународни трансакции го употребуваат како платежно средство а доколку за краток временски период целата хартија што циркулира во светот се врати во Америка за да се замени со физичка роба ќе доживее таква хиперинфлација што може да предизвика граѓанска војна бидејки само 10% има покритие по таа вредност која е моментално на сите курсни листи.

ausländer

Left the building
Член од
4 мај 2024
Мислења
367
Поени од реакции
460
Кога ќе е новата Јалта? Штама.
Како сте сигурн дека Балканот под таа нова Јалта би сменил дрес? Тишина.
Кои факти ни гарантираат дека под друга сила отколку под нато би прошле подобро? Мукла.

Вака завршува секоја пропаганда. Само треба човек да ги праша правите прашања.

И сеа следат нападите, ти си глуп, ти си слеп, имаш вошки, смрдиш :(

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.150
Поени од реакции
5.363
Дедоларизацијата ја почнаа Путин и Си Џинпинг кога во меѓусебната трговија Русија и Кина почнаа да плаќаат со рубљи и јуани а доларите Путин ги користеше за купување физичко злато и затоа цената на светските берзи нагло почна да расте а пад на вредноста на доларот.Проблемот е во тоа што сите држави во светот во меѓународни трансакции го употребуваат како платежно средство а доколку за краток временски период целата хартија што циркулира во светот се врати во Америка за да се замени со физичка роба ќе доживее таква хиперинфлација што може да предизвика граѓанска војна бидејки само 10% има покритие по таа вредност која е моментално на сите курсни листи.
И не само тоа...

Размената меѓу Русија и Кина ве врши или во локални валути или во злато. Доларот им е само „пресметковна основа„.

Ако „БРИКС„ продолжи со дедоларизација и ако „БРИКС“ продолжи да прима нови членки кои ќе ја продолжат и омасоват деодларизацијата, дотолклу полошо по доларот.

Постојат два „видови„ долари; печатени за промет само во САД и за промет надвор од САД. И двата „видови„ немаат реална еконоска подлога, освен состојбата на нафтата на берзите. Познато е дека од 1971-та, доларот нема „златна„ подлога, туку „нафтена„.

Оттаму и доаѓаат оние кредити кои ММФ и СБ ги делат по Светов. Тоа значи дека дедоларизацијата не може нешто силно да им наштети на САД, но со дедоларизацијата ќе се намалат уцените кои САД (доволно е што сами на себе си штетат...), преку ММФ и СБ ги вршат врз државите.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.351
Поени од реакции
84.563
Кога ќе е новата Јалта? Штама.
Како сте сигурн дека Балканот под таа нова Јалта би сменил дрес? Тишина.
Кои факти ни гарантираат дека под друга сила отколку под нато би прошле подобро? Мукла.

Вака завршува секоја пропаганда. Само треба човек да ги праша правите прашања.

И сеа следат нападите, ти си глуп, ти си слеп, имаш вошки, смрдиш :(
Одговорено ти е на све што си прашал а има смисол.

ausländer

Left the building
Член од
4 мај 2024
Мислења
367
Поени од реакции
460
Одговорено ти е на све што си прашал а има смисол.
Со сите слични на тебе коа ќе почнам дискусија и прашам конкретни прашања, истиот одговор: “Кажано ти е се, само не гледаш, не слушаш, глуп си.” Шарлатанство by the book.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.351
Поени од реакции
84.563
Со сите слични на тебе коа ќе почнам дискусија и прашам конкретни прашања, истиот одговор: “Кажано ти е се, само не гледаш, не слушаш, глуп си.” Шарлатанство by the book.
небитно како си сфаќаш, нема у круг да се вртиме и по сто пати да ти пишуваме само затоа што имаш слаба когниција

ausländer

Left the building
Член од
4 мај 2024
Мислења
367
Поени од реакции
460
небитно како си сфаќаш, нема у круг да се вртиме и по сто пати да ти пишуваме само затоа што имаш слаба когниција
Знаев знаев знаев :vozbud:
Не мора бе по 100 пати, еве еднаш доволно ќе е. Одговори ги тие три прашања. Или некој сличен на тебе. Сеедно. Не да бегате као курва од како ќе ги земе парите.

ausländer

Left the building
Член од
4 мај 2024
Мислења
367
Поени од реакции
460
@ausländer одмори малку со сите се расправаш.
Ја сум само глуп човек што сака да се описмени, да научи нешто. Ама никој од овие со 3то око не сака да ми ги отвори очите :(
Можда е време да ја напуштам темава, па и форумов. Досадно е вака коа не сака никој да аргументира со мене :(

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.010
Поени од реакции
6.120
Ја сум само глуп човек што сака да се описмени, да научи нешто. Ама никој од овие со 3то око не сака да ми ги отвори очите :(
Можда е време да ја напуштам темава, па и форумов. Досадно е вака коа не сака никој да аргументира со мене :(
Незнам јас тоа, не ни читам што пишуваш само дека си турбо активен деновиве.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.536
Поени од реакции
5.267
Оттаму и доаѓаат оние кредити кои ММФ и СБ ги делат по Светов. Тоа значи дека дедоларизацијата не може нешто силно да им наштети на САД, но со дедоларизацијата ќе се намалат уцените кои САД (доволно е што сами на себе си штетат...), преку ММФ и СБ ги вршат врз државите.
Како тоа нема силно да им наштети а ќе ја изгубат позицијата која ја имаат?
Со дедоларизацијата се менува целиот свет а ти велиш немало да изгубат, инструментите (СБ ММФ и други) преку кои денес го контролираат целиот свет ќе ги немаат, ама нема да изгубат.
Добро ќе видиме дали ќе опстанат, сепак се работи за корпорација, ништо чудно да изнајдат некое решение само да не биде атомска војна!

Инаку на наредниот самит на БРИКС++ (има околу 40 земји кои бараат влез во БРИКС++) е предвидена да се воведе НОВА валута за меѓусебна размена (за почеток дигитална), се шпекулира дека би можела да биде врзана за злато, значи и СВИФТ-Базелот оди во историјата.

Член од
19 мај 2014
Мислења
244
Поени од реакции
349
Ај јас ќе ти одговорам пошто многу си натажен, а порано често сум навивал за аутсајдери :)

Кога ќе е новата Јалта?
Следната Јалта (прес) конференција ќе биде после крајот на следниот светски меч, пошто нели после натпревар се прави (прес) конференција

Како сте сигурн дека Балканот под таа нова Јалта би сменил дрес?
Нормално е да смениш дрес после светски меч пошто нормално ќе смрдиш на пот од утакмицата и уште повеќе ќе те рачунаат за аутсајдер (ауслендер) ако не смениш

Кои факти ни гарантираат дека под друга сила отколку под нато би прошле подобро?
Секогаш подобро е да бидеш со фаворитот наместо со аутсајдерот (ауслендерот),
се дешаваат и изненадувања ама кој сака да се коцка подобро да си појде до кладилница

Се надевам си задоволен со одговориве, ако имаш уште некое прашање слободно прашај си :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom