А надворешни од 50 кила.. одамна заврши таа приказна. Дури и на темава кај што со години само во килограми се расправаа клими..
So ova ne se slagam.
Pretezno ako e poteska nadvoresnata edinica znaci ima pogolema povrsina na nadvoresniot izmenuvac,a i poveke redovi na bakarni cevki vo istiot izmenuvac so toa da poke ke moze da odzeme toplina od nadvor.
Edna Tundta 18btu so tezina od 32kg,i eden daikin od 18btu so tezina od 50kgr nadvotesna ne e isto.
E sega fintata e sto tundrata imala 4kw na -7c pa duri i na -15c a i Daiknot 4kw kw na -7.
Demek treba odma da se izlazime i da pomislime po eurovent deka Tundrata e pomokna od Dikinot.
Zar veruvas vo seto toa?
I zatoa so nadvoresna od 50kila nikogas nema da zavrs taa prikazna,sem ako ne e na freo od R-22 kade samo kompresorot mu tezese 20-25kgr.
Jas mislam deka Dikinot e najmalce 20% pojak od tundta i ako po eurovent e poslab.
Samo vo situacijava Daikinot ne ja kazal sopstvenata neevidentirana rezervna snaga nego prikazal pomala mok za da prikaze povisok COP,a ne mi se veruva deka daikinot e poslab od Tundrata i ako e taka napisano vo Eurovent.
Toa e moe licno ubeduvanje,sem Tundrata da ima nekoja si pojaka tehnologija od Dikinot,ta so pomala nadvoresna edinica da vadi pogolema mok.
Se razbira deka tuka igraat i obrtajte na kompresorot,pa elektronikata softverot itn.
Zatoa i velam sekogas Eurovent ne moze da ja dade vistinskata slika.
Sepak masa je mama a i povrsinata na izmenuvacot ,polesno ke se spravi vo poekstremni uslovi,pomalce defrosti i tn.
Sem Tundrata da ima bnatresno ozlebeni - nazlebeni navojni cevki,pa taka da so pomalce bakar uspee da izvadi pogolema povrsina so pomalce redovi na bakarni cevki.
Ova e samo primer zemen pomegu eden Dikin i edna Haier Tundra,i ne mi e cel da go forsitam Daikinot a da ja omalovazam Tundrata.
Samo sakam da kazam pokraj eurovent treba i drugi paramatri da se gledaat kako bi prepoznal dobar klimatizer.