Иран возврати на Израел - нова војна во светот!!!

• Креатор на темата Креатор на темата glupsumjbg
  • Време на започнување Време на започнување

Од чија страна сте ?

• Иран

Гласови: 46 35,7%
  • Израел

Гласови: 26 20,2%
  • Не знам/Немам одлучено

Гласови: 12 9,3%
  • Неутрален сум

Гласови: 45 34,9%

• Вкупно гласачи
    129
  • Гласањето е завршено на .
Тој што ме цитира мислам дека се возбуди дека Иран ќе ги нападне копнено Израел. За да ги нападне Иран копнено треба да помине низ 2 земји и копнен пат со должина од овде до Хамбург. Авиони да прати со опрема и тоа ќе биде уништено над Ирак. 3 дена се труби за напад и утнаа за малку точниот термин, а не па нешто посериозно.
Тој што те цитира се возбуди дека ти напиша глупост дека Иран ќе пушти колона од војска во 21 век на ваква технологија.
Затоа и ти дадов пример од вториот крстоносен поход.

Баш јас тоа ти го кажав дека сега воглавно се водат војните на копче. На Русија една Украина што и е пред кур не ја освоија со првата тактика на јуриш. Затоа со новава тактика 2 години освоија и повеќе од што предходно поминаа со јуришот.

Израел убедливо со најслоевитото ПВО во светот. И тоа пази, територија која не е којзнае толку голема.
Вчера дејствувал Ароу,Ајрон Доме, Патриот и Давидовата жила или како е превод на она sling на македонски.
Плус Ф-35ки и остала коалиција со своите играчки во Јордан и Ирак.

И пак мрчат ништо не направил Иран. Па јас искрено очекував ништо да не долета до Израел.
Iran ne e nekoja tamu tretorazredna vukojebina, tocno znaeja sto imaat i sto mozat. Nisto tuka ne bese ostaveno na slucajot, sepak za na SAD deteto se raboti. Nemase blef, bukvalno gi izvestija koga kade i kako. Znaeja deka ovie ke dadat se od sebe niti eden dron, proektil, raketa da ne padni na nivno tlo i deka i pokraj se ke im ja probijat odbranata.
Iran go znaese toa, sega i SAD i Izrael go znaat toa.
Zatoa rekov porakata e pratena, sega cekame da vidime dali e pravilno sfatena.

Мене ми се чини дека дошло време на Иран да му се испорача демократија. Идат избори во САД. Иран некако си стои на страна ама изгледа ке најдат начин да го натераат да војува, и со тој дефокус од Палестина на Израелците ке им се отвори широк пат набрзина да ги решат Хамас...

Знаете што не ми е јасно? Зошто кога Израел веќе е во војна со Хамас, решава да изврши директен напад врз иранската амбасада во Сирија? Кога веќе си во војна, зошто да започнуваш друга војна?
Израел е постојано во судир со Иранските прокси во регионот (Сирија, Либан) и со Иранските трупи на терен во Сирија (веројатно и во Либан). Постојано (веќе со години) бомбардира аеродроми во Дамаск и Алепо (бидејќи авио-транспортот е единствениот начин Иран да ги снабди проксите и своите трупи) и Ирански единици на терен плус постојано го бомбардира Хезболах во Либан.

Во повеќе наврати им имаат елиминирано високи луѓе во Хезболах и Иранци во Сирија.
Бомбардирањето на амбасадата изгледа беше чекор повеќе.

Опасноста по Израел е од тоа што го опкружува директно.
Иран освен со балистички ракети не може ништо да направи директно.

Тој што те цитира се возбуди дека ти напиша глупост дека Иран ќе пушти колона од војска во 21 век на ваква технологија.
Затоа и ти дадов пример од вториот крстоносен поход.

Баш јас тоа ти го кажав дека сега воглавно се водат војните на копче. На Русија една Украина што и е пред кур не ја освоија со првата тактика на јуриш. Затоа со новава тактика 2 години освоија и повеќе од што предходно поминаа со јуришот.
Поентата ми беше Иран неможе да премести голема количина на војска и опрема во Сирија/Либан без да биде приметена за некаква војна со Израел, а не дека ќе има колони од 60 километри ко русите. Тоа цело време ти објаснувам додека ти во главата имаш age of empires и катапулти како се влечат.
Чифутините имаат доктрина први да удрат ако видат опасност и имаат јако разузнавање, ден денес ги лоцираат по Сирија и ги бомбардираат. Секако дека добар дел и не го лоцираат ама за било што малку посериозно ако сака Иран да направи полесно може да го најдат зашто тоа ќе треба многу опрема и повеќе ќе се забележи.

Мене ми се чини дека дошло време на Иран да му се испорача демократија. Идат избори во САД. Иран некако си стои на страна ама изгледа ке најдат начин да го натераат да војува, и со тој дефокус од Палестина на Израелците ке им се отвори широк пат набрзина да ги решат Хамас...
Не купуваат енергенси од Русија, уште таму им фали хаос :)

Не купуваат енергенси од Русија, уште таму им фали хаос :)
Купуваат руски енергенси, нешто директно а нешто со етикета од Индија... Ако стане хаос во Иран и регионот, цената на таа војна со вклучен ДДВ ке ја платиме ние, цената на нафтата ке отиде до небо...

Поентата ми беше Иран неможе да премести голема количина на војска и опрема во Сирија/Либан без да биде приметена за некаква војна со Израел, а не дека ќе има колони од 60 километри ко русите. Тоа цело време ти објаснувам додека ти во главата имаш age of empires и катапулти како се влечат.
Чифутините имаат доктрина први да удрат ако видат опасност и имаат јако разузнавање, ден денес ги лоцираат по Сирија и ги бомбардираат. Секако дека добар дел и не го лоцираат ама за било што малку посериозно ако сака Иран да направи полесно може да го најдат зашто тоа ќе треба многу опрема и повеќе ќе се забележи.
Иран ќе ги скрши саудите и катарците, саудите од влечкари јадеа ќотек од овие бетер ќе добијат.
Талибаните природно одат против америте (Афганистан).
Ирачаните и Сиријците имаат долгови за наплата.
Каде се Турците и Азерите во муабетов?

Затоа што:
- Израел е во непрекидна војна, уште откако е создадена државата Израел,
- чифутините се одмаздољубиви, без мерка, иако се кријат зад начелата од Стариот Завет („око за око„...),.
- затоа што сиријците (и нивните помошници од Иран) немаат дозвола да соборуваат чифутински авиони, иако Русите им подарија С-300,
- Иран е најголем (и по димензии) непријател на Израел и само Иран покажа „топки„ кон Израел, додека Израелските арапски соседи се „пацифизирани„ и уста не отвораат, иако Израел ги згази палестинците.
Автоматски споено мислење:

Ќе го има и тоа многу скоро...
Израел е постојано во судир со Иранските прокси во регионот (Сирија, Либан) и со Иранските трупи на терен во Сирија (веројатно и во Либан). Постојано (веќе со години) бомбардира аеродроми во Дамаск и Алепо (бидејќи авио-транспортот е единствениот начин Иран да ги снабди проксите и своите трупи) и Ирански единици на терен плус постојано го бомбардира Хезболах во Либан.

Во повеќе наврати им имаат елиминирано високи луѓе во Хезболах и Иранци во Сирија.
Бомбардирањето на амбасадата изгледа беше чекор повеќе.

Опасноста по Израел е од тоа што го опкружува директно.
Иран освен со балистички ракети не може ништо да направи директно.
Еве им прилика на ционистите пак да се прогласат за жртви.

Иранските воздушни напади поминаа низ ирак,сирија,јордан,иранците мора да ги известат истите држави да не летаат цивилните авиони додека трае иранскиот напад врз ВОЕНИ цели во израел......секој напад врз цивилен објект или летало ќе го кошта иран МНОГУ........да беа соседни земји да се случеше сценриото без најава да раберам,ама во случајов како не ви е јасно......плус јордан им го отстапи воздушниот простор на израел и сојузниците плус проба нешто да елиминира со сопственото ПВО

во секој случај иран доби големо искуство со нападот,до каде се спремни да настапат,до каде се нивните непријатели да се бранат и какви им се шансите во една директна војна против западот моментално

Еј, само шо започна конфликтов си помислив дека сега ќе треба и по ова прашање да се поделиме во два табора и да се надмудруваме на фејсбук.
Автоматски споено мислење:
евреите беа сечени а шиитите не сечени ??

NEW: At least 9 Iranian ballistic missiles hit Israeli strategic airbases

The Nevatim airbase in the Negev was struck by 5 ballistic missiles, damaging the main runway, a C-130 transport aircraft, and several storage facilities.

Ramon airbase, also located in the Negev, was struck by at least 4 ballistic missiles, causing unspecified damage.

– U.S. Officials to ABC News

NEW: The heaviest damage of Iran's ballistic missile attack occurred on a secret intelligence base in the Golan Heights, for which the IDF has imposed a media ban, so the damage cannot be assessed – Hebrew Sources

Купуваат руски енергенси, нешто директно а нешто со етикета од Индија... Ако стане хаос во Иран и регионот, цената на таа војна со вклучен ДДВ ке ја платиме ние, цената на нафтата ке отиде до небо...
Имаше еден илустриран виц на англиски-доколку ТИ најдиш нафта во твојата земја(прикажан арап), ние(САД) ќе ти испорачаме демократија(стратешки бомбардер како фрла бомби)

или со други зборови-ги заболе сите за демократија

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom