Каде се иселивте и како?

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.769
Поени од реакции
2.902
Vo München za 700€ sega mozhish da najdish samo Garazha!
Да точно, јас не бев Минхен, а имам пријателка плаќаат 1600 евра кирија за спрат од куќа во предградие на Минхен, има повеќе деца па мора малце поголема квадратура. Јаки се кириите сега се до врв ама и храната е дупло поскапена, се комплет се.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.761
Поени од реакции
1.927
Добро бе Германија нема социјални станови? Или станови за луѓе со низок доход?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.307
Поени од реакции
24.426
umre toa... osven ako ne si afrikanec ili sirijec. prasanje e i dali sakas u takva sredina da zivees i nedaj boze da imas familija.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.769
Поени од реакции
2.902
Има. Се разбира дека има, но за да ти одобрат таков стан треба да имаш среќа голема, да немаш шуфа, да исполнуваш не знам ти какви услови, и нема станови, има многу што бараат и чекаат со месеци до било каков стан да дојдат, преполно е, а сега со војната во Украина уште толку кризата со смештај се продлабочи.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.761
Поени од реакции
1.927
umre toa... osven ako ne si afrikanec ili sirijec. prasanje e i dali sakas u takva sredina da zivees i nedaj boze da imas familija.
И Германците разочараа.
Има. Се разбира дека има, но за да ти одобрат таков стан треба да имаш среќа голема, да немаш шуфа, да исполнуваш не знам ти какви услови, и нема станови, има многу што бараат и чекаат со месеци до било каков стан да дојдат, преполно е, а сега до војната со Украина уште толку кризата со смештај се продлабочи.
Кај нас имаме станови што не се лоши, ама на пример не смееш да правиш повеќе од 45.000 $ годишно. Само тој е условот ако има слободно место.
Ima, za ukrainci, sirijci i slicni, lugje zagrozeni od vojna.
А за тие што ја држат економијата, курац.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.823
Поени од реакции
7.442
Sega gledam na Stern Tv , Pfandleihe ( Vlozhuvash zlato, srebro, kola) biznisot cvetal! Germanecot imal se pomalche pari za zhiveenje i sekoj den bilo polosho.
Pa sega videte vie Novopecheni Germanci!

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.307
Поени од реакции
24.426
И Германците разочараа.
Кај нас имаме станови што не се лоши, ама на пример не смееш да правиш повеќе од 45.000 $ годишно. Само тој е условот ако има слободно место.
А за тие што ја држат економијата, курац.
da e samo toa... u momentov eu mi e naizgled mnogu padnato u sporedba pred 10tina god a ne pak poveke.

sekade e podobro od mkd finansiski i celokupno ako zemes ama ona so bugarski i kichmatrans rabota kaj bilo umira veke... ako ides mora da imas plan, struka/zanat i pak da si bar malku finansiski potkovan. neznam kako luge u denesno vreme bar pred da trgnat nemaat bazicno poznavanje na jazik i kulturata kade idat...

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
30EUR e hamburger i pivo, ke racunal 300eur za jadenje mesecno... SK poise pari za jadenje mesecno odat... Pa uste i kvaliteti na zivot...
Само на кајгана имаш бројки и математики што функционираат на МАРС или на ЈУПИТЕР.
Од чаталење како во странство има достоен живот и достојна плата до не одам по ресторани и 300 евра месечно за јадење.
Самиот факт кажува дека повеќето 90% од нашинците живеат стварно беден живот на страна.
Премногу стискање премногу штедење на се. Го забораваат социјалниот живот пошто им е скапо.

Во било која држава да излезеш сам еве немора со девојка. 100 евра ке потрошиш на една вечер сигурно.
Па и Македонија ако не излегуваш од дома нема да ти бидат скапи работите.
Автоматски споено мислење:

Drygar nivoto na razgovor sto go imas pokazyva se za tebe.... A za gradovite so gi kaza toa pa grmi deka aber nemas deka vo new york i milioner i bankroptiran se vozi vo metro, gore e samo taxi, uber i javen prevoz.
Ziveev vo skopje 8 godini, rodum sum od Berovo, fakultet zavrsiv vo prilep, kukata doma vo mk mi e mala zgradicka zal mi e so ke te razocaram.
New york ziveev ne sum vozel nemav potreba , vozev los Angeles 2 godini , London odam sekoja vtora nedela so kola ili voz zavisi ako strajkuvat :) , kancelarijata mi e na 500 metri vozdusna linija od Buckingham palace, znaes sto e toa neli ? Od doma do kancelarija so kola mi e 2 saati i 25 minuti, ako zivees vo skopje isto vreme vozis od ilindenska do lisice neli ?
Pred dva meseci ja prodadov starta kuka , sega kupiv nova 425k£ , levo od mene e anglicanec , desno e arap.
Ne se falam , sakam da ti kazam imam, ziveam i vodev ubav zivot samo finansiran, roditelite samo do 3 ta godina mi plakaa fakultet, so svoj trud .
Nesto so site treba da razbereme a e klucno , EMANCIPACIJA , vo okolinata kade si ne go baraj toa od kade so si izlegol.
Za setanje i da ti gi kazam mestata kade sum bil nema da gi znaes .
Eve edno prasanje do tebe , vo mk si bil kaj babite ? Si bil kokino , si bil ginovce ? Si bil heraklea ? Si go videl makednskiot " kineski sid " pokraj vardar ? Si gi videl partizanskite spomenici na Belasica i Osogovo , si go videl Ruen ? Si go videl nasiot mont everest :) Makedonija ne si ja videl be drygar, daj boze da ti rasne platata i da ja prosetas celata da vidids kolku e ubava , pa pisle kazi mi za setanje nadvor od Mk :)
Restoranti ne sum ljubitel retko odam, preferiram doma da gotvam, za toa mozes da mi preporacas kw te poslusam.
Bidi mi ziv ,zdrav ,vesel i malku pomalku ogorcen prijatele, zivoto e kratok....
Па ми покажува нивото на разговор пошто ги кажувам работите како што се а не како што мислиш или сакаш да бидат.
Ми збориш дека 100 саати се возело во Скопје. Еве не се вози од илинденска до Лисиче 2 саати 35-40 мин се вози зборам работен ден, во споредба со таму повеќе од 2 саати заглавен во гужва.

425к фунти во Лондон? Другар каде зема ти бе во тоа индиските маала? Или во албанските? Дај не се брукај молимте.
Просечна цена за detached house во Лондон е 1.2м. Ако менаџираш луѓе веројатно си 100к ++ годишно?
На таа плата нема да земаш толку ефтин имот. Некако не се совпаѓа ова што го кажуваш.

Е ова е типот на нашинци што дели памет на форум како живот живеат. Искачање слабо, имање имот во убави населби слабо. Социјален живот, слабо. Затоа и киснете на македонски форуми. Да ви е убаво ке киснете на англиски.
Имотчиња? Па има негде така надвор од свемирот 500 километри во периферието на градот.

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
425к фунти во Лондон? Другар каде зема ти бе во тоа индиските маала? Или во албанските? Дај не се брукај молимте.
Не си прочитал убаво, не е во Лондон туку 2 саата и 15 минути од Лондон и оди еднаш на 2 недели. Бристол или пак накај север до Норвич доаѓа тоа можеби и подалеку. Не секој сака да живее во огромен град, некој сака помал и посмирен.

Веќе со автопатат до Штип од Скопје до Берово се стиза саат и 45 минути. Повеќе е проблем огромната сообраќајна некултура што ја има Скопјемце, секој сака секаде да се пикне преку ред, се нервозни, никој не почитува правила. Скопјекаурот и шиповците е дрим тимот за сообраќај.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.352
Поени од реакции
8.961
za kurac ti se, jas vo zgradava kaj sto ziveam e mala zgrada so 10 stana, vo glavo golemi stana, 3 bed rooms i mislam 4 se 2 bed rooms, vo poveketo ziveat luge sto sme gi kupile, i uste nekolku ima sto gi imaat izdadeno pod kirija. Edniot sto go renta im go renta na drzavata i drzavata im go dava na tie sto brkaat socijalni stanovi. 10 godini ziveam vo taa zgrada, nikogas nikakvi problemi , sekogas ima/lo problemi samo so kirijasive sto go davaa drzava, vo edne slucaj ojdov licno da se razberam zs preku kur mi dojdoa, moze sreka ispadna sto vo meguvreme nekoj viknal policija taka da samo sto ojdov jas i policijata stigna, inaku ne znam kako sve ke zavrsese, non stop ako ima problem vo zgradava samo so toj stan, bez razlika kolku se imaat smeneto do sega.

Само на кајгана имаш бројки и математики што функционираат на МАРС или на ЈУПИТЕР.
Од чаталење како во странство има достоен живот и достојна плата до не одам по ресторани и 300 евра месечно за јадење.
Самиот факт кажува дека повеќето 90% од нашинците живеат стварно беден живот на страна.
Премногу стискање премногу штедење на се. Го забораваат социјалниот живот пошто им е скапо.

Во било која држава да излезеш сам еве немора со девојка. 100 евра ке потрошиш на една вечер сигурно.
Па и Македонија ако не излегуваш од дома нема да ти бидат скапи работите.

Па ми покажува нивото на разговор пошто ги кажувам работите како што се а не како што мислиш или сакаш да бидат.
Ми збориш дека 100 саати се возело во Скопје. Еве не се вози од илинденска до Лисиче 2 саати 35-40 мин се вози зборам работен ден, во споредба со таму повеќе од 2 саати заглавен во гужва.

Просечна цена за detached house во Лондон е 1.2м. Ако менаџираш луѓе веројатно си 100к ++ годишно?
На таа плата нема да земаш толку ефтин имот. Некако не се совпаѓа ова што го кажуваш.

Е ова е типот на нашинци што дели памет на форум како живот живеат. Искачање слабо, имање имот во убави населби слабо. Социјален живот, слабо. Затоа и киснете на македонски форуми. Да ви е убаво ке киснете на англиски.
Имотчиња? Па има негде така надвор од свемирот 500 километри во периферието на градот.
Ova e lokalna zaebancija za Sydney

Attachments

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
@Lester Freamon kolku eftino ova zvuci :lolzz: ... kaj lester za tie pari se zima stance ama ne za mesec nego za nedela....
За стан недела и пол, за куќа точно 1 недела :)
Ама и платата ја даваат во вреќа :D

Не си прочитал убаво, не е во Лондон туку 2 саата и 15 минути од Лондон и оди еднаш на 2 недели. Бристол или пак накај север до Норвич доаѓа тоа можеби и подалеку. Не секој сака да живее во огромен град, некој сака помал и посмирен.

Веќе со автопатат до Штип од Скопје до Берово се стиза саат и 45 минути. Повеќе е проблем огромната сообраќајна некултура што ја има Скопјемце, секој сака секаде да се пикне преку ред, се нервозни, никој не почитува правила. Скопјекаурот и шиповците е дрим тимот за сообраќај.
Проблемот на македончето е што ја уништи цела држава надвор од Скопје, па затоа кога прашуваат каде е некој, мора да е во главен град, инаку не е репер.

Во помали градови низ УК се подобро опремени од нашата метропола, па треба да си луд таму да се пикаш во Лондон: повисок криминал, повисоки цени и непропорционално разлика во плати, нема паркинг, еколошки такси и не смееш ни да возиш со секакво возило, збирштина на народ од секаде...

На метрополи може да се палат туристи, и луѓе кои чуле само за главните градови, инаку во најголема мера за луѓе кои мигрираат, е далеку подобра опција да се во помали градови.

Последно уредено:

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.492
Поени од реакции
9.478
Ziveev 4 meseci so mojata skoro minimalna plata poslednite denovi duri i bev bez pari, sum bil i vo nekoi socialni ustanovi mi pomognale po 200-300 evra.... sto vo makedonija ako odis tamu ti ke treba da im dades... :》..zenata radi 1 saat minimalno pak so toa ide nekako taman bez na strana da stavis....posto hranata e navistina skapa sega, poveketo sto gi znam idat vo DE da pazarat..... pa toa e cel muabet citam pogore ili da odis baustela, sofer ili da imas jak zanaet drugo e tesko sranje dodeka ne rabotite dvajca fulltime ako imas familija....
Za nijansa si pozadovolen od dole so bez jazik, da naucis pak e podrugo ama nas ne mrzi, sakame napred a jazik ne ucime toa taka e....
А кај сте вие преселени?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.463
Поени од реакции
41.929
Идеш у странство да живиш цел живот на кирија. Купување недвижнина е рамно на научна фантастика ако заработуваш минималец. Живеење од плата до плата. Пратам многу дечки од Америка, живат со родителите и на 30 години од што не можат да си дозволат да најдат нешто свое за 2к плата. Така да не знам колку се овие ветени земји кога не можеш еден кров над глава да обезбедиш за себе и своето семејство.

Kajgana Shop

На врв Bottom