Не знам друже, ама знам дека не може да се случи нормален човек да дави девојче. Јас не можам, и можам да се обложам дека ни ти не можеш да удавиш девојче. Секако не за да се спасиш од затвор. Затоа ти реков, прашај се себе си дали би можел да го направиш тоа. Дури и во ситуацијата во која они биле, а не во „зона на конфор“ од која ние дискутираме.
Тоа дали точната дијагноза кај пациентите од Бор е психопатија, тоа најточно ќе го каже специјализиран доктор... Јас можам само лаички од она малку површно што сум читал за психопатолгија, да кажам дека навистина така изгледа.
Секако постои генетски елемент или поточно предиспозиција за психопатија. Не сите со такви предиспозиции стануваат психопати, и не сите психопати стануваат убијци. Но психопатија наводно може да се развие и како резултат на траума... Повторно, не знам. Но знам дека нормален човек во ниеден случај наеднаш не одлучува да удави дете за да се спаси од затвор.
Ти даде пример со војна. Па да, во војна се ствараат психопати. Или психопатите испливуваат на виделина. Или и двете, веројатно и двете... Оние ропуците од Бор, којзнае какви трауми имале и можам да се обложам дека имале. И не го кажувам ова од некаква емпатија кон нив - туку од ладна љубопитност (онаква љубопитност со која набљудуваш бубашваба пред да ја убиеш).
Во ситуацијава пошто се двајца, можно е едниот да бил во шок и идел go with the flow додека другиот земал иницијатива. Како и да е, секако и двајцата треба да добијат најголема можна казна. Богами исто и тие што им помагале. Општеството заборава, и треба да се потсети.
Ѕирни го ова:
Psychopathy, sociopathy, and antisocial personality disorder are terms that address the darkest human behaviors. How can we better understand them and their causes?
www.psychologytoday.com