Важи дека кафич не е профитабилен бизнис (или бизнис за перење пари). Вработени на минималец, или воопшто непријавени 16-18 годишни келнери што единствено достигнување денес им е тоа што се живи (без навреда кон оние кои навистина им се потребни тие пари и си го заработуваат чесно лебот).
Јас не познавам газда на кафиќ што нема пари, крпи за леб или едвај крај со крај врзува. Кафиќ има најголем простор за манипулација, со кирии, инспекции, разни заврзлами со кафињата / пијалоците и слично.
Не е точно дека мора некое кафе да биде 120 денари, за да кафичот опстои. Мене ме нервира фактот што македонски угостители ( не мора да се охридски), ќе учат германци и австријци како се прави бизнис.
Значи ако споредуваме со цени, треба барем во Шпанија / Германија / Италија кафето да е барем 4 пати поскапо. Не може да пијам хајнекен точено големо во Амстердам во паб за 7 евра, а истото во Македонија да е 3.5 евра. Тогаш или во МК треба да е 4 пати поевтино, или пивото во Амстердам треба да е 10.5 - 14 евра (3-4 пати од стандардот и споредено со цената во МК). Со оглед на тоа што во Амстердам киријата може е 4 пати поскапа од Скопје, персоналот е пријавен на плата регуларно (па макар и да е минималец). За услугата и квалитетот да не правиме муабет.
Значи балканските (македонските) газди се лакоми, што сакаат да зграбаат повеќе од сиромашниот народ. Тоа се криминалци, не се угостители.