Baraj frizhider so inverter!!!Од извори блиски до нептун Beko подлежи повеќе под дефекти за разлика од LG.
I Beko jas ne bi zel.
Inache imam Samsung Side by Side eve 15 godini raboti bez nikakov problem.
Baraj frizhider so inverter!!!Од извори блиски до нептун Beko подлежи повеќе под дефекти за разлика од LG.
Реално на потрошувачка на струја нема ништо да приметиш, односно ништо што би било одлучувачки фактор. Бирај според (сите) други фактори. На крај како и сите и ова е лична одлука според лични преференци. На едната страна има несомнено поквалитетен производ но таков кој не е пропорционално поскап, всушност толку далеку е од тоа што односот пари пероформанси му е толку полош да убеден сум дека повеќето што земаат такви уреди или не разбираат или фрижидерот го земаат како некој статусен симбол. Додади на сето тоа достапност и цена на за резервни делови, работна рака на сервиси, итн.Планирам да купам фрижидер, се двоумам помеѓу Беко и ЛГ, имам Беко и е океј, немам слушнато некој со искуство со ЛГ а како што гледам енергетскиве класи кај првите се Е додека кај вторите се повисоки. Пример помеѓу овие два, кој е подобар отприлика?
Нептун - Детали на производ
www.neptun.mkNoFrost Фрижидер LG GBP 31 SWLZN, 341л, (234/107), 186цм, А++ бел
No FrostSmart Inverter компресор Енергетска класа:A++ Smart Diagnosis Нето капацитет:341L Ниво на бучава:36dB Димензии:186x60x68cmwww.neptun.mk
ПС Немам некое големо искуство во бела техника, просек сум.
Daj be ne zaebavaj,Реално на потрошувачка на струја нема ништо да приметиш, односно ништо што би било одлучувачки фактор. Бирај според (сите) други фактори. На крај како и сите и ова е лична одлука според лични преференци. На едната страна има несомнено поквалитетен производ но таков кој не е пропорционално поскап, всушност толку далеку е од тоа што односот пари пероформанси му е толку полош да убеден сум дека повеќето што земаат такви уреди или не разбираат или фрижидерот го земаат како некој статусен симбол. Додади на сето тоа достапност и цена на за резервни делови, работна рака на сервиси, итн.
Беко од друга страна иако инфериорен производ, има и делови и сервисирањето е поевтино. Не знам само дали сеуште даваат 5 години гаранција. Анекдотални искуства кажуваат дека нема да е потребна.
Негативен фактор за Беко е што во меѓувреме малку им се подигнаа цените.
Caveat emptor.
Исто имаш за размислување дали сакаш no frost или frost free фрижидер. Првите се со вентилатори, и од технички аспект тоа им е слаба точка независно од брендот. Вторите се со исцедување кондезирана вода, слабост им е повремено затнување на отворчето за исцедување кондензат но тоа банално лесно се чисти.
Хаха интересно е дека и за ова како и за се други секогаш има различни мислења и луѓе што страствено си ги бранат.Daj be ne zaebavaj,
Rezervni delovi.
Vo eden frizhider imash samo Kompressor i isparitel. I toa go ima na lager sekoj Service za frizhideri.
2. Caveat emptor. Imame dovolno dobar jazik bez vakvi frazi.
3. Na deneshnicava No Frost i standard
I no frost NE raboti so ventilatori!
a i do den denes ne sum slushnal na nekigo da mu se rasipal ventilatorot.
Najbitno e da e kako i klimite na zidovite motorot da bidi Inverter. Pomala buchava, po golem effizient, i podolgotraen.
Abe daj zavrti okolu frizhider i vidi shto delovi ima ne nego!Ех и ова. Фрижидер никогаш не може да биде преголем, апсолутно е добро да се има огромен фрижидер. Од тој аспект кога одбирав за мене, се соочив со два проблеми. Прв проблем е тоа што кај комбинираните фрижидери волуменот е поделен со комората за замрзнување. Втор проблемот е што тие големите side by side фрижидери со бренд имиња се нереално прескапи, подобри се секако ама според мене се извикани и цената им е нереална.
Јас ова го решив така што земав два фрижидери, односно го земав најголемиот (Беко) фрижидер што е без комора за замрзнување и одделно земав вертикален замрзнувач. Вкупно добив волумен отприлика како тие т.н. side by side бренд фрижидерите, но цената беше многу помала. Сега и Беко имаат side by side но пак да купувам пак би земал одделни производи. Редунданција. И поевтино е.
Автоматски споено мислење:
Хаха интересно е дека и за ова како и за се други секогаш има различни мислења и луѓе што страствено си ги бранат.
Освен тоа дека no forst не работеле со вентилација - за ништо од ова што го кажуваш не спорам дека не е точно. Разликата е во деталите.
-
- цената на резервни делови има огромна разлика кај корејски/бренд производи, работна рака исто
- достапност...
Samo kratko da dodadam,Во реалноста и фирми како Мидеа прават клими со компресори од Тошиба, се разбира поевтини и инфериорни модели на Тошиба компресори но во пракса добиваш употреблива клима за третина или четвртина од цената. Фирми како Беко купуваат готови компресори од поголеми компании за своите фрижидери (и клими).
Во овој случај јас лично одбрав Тошиба (3 такви) а не Мидеа или другите евтини фирми, знаеш зошто? Затоа што на сезонско ниво заштедата и комфорот (бука/итн) се доволно големи за да ја направам таа инвестијца. Добра клима сама себе се исплаќа за 5-6 години, со заштеда во потрошувачка.
Јас би сакал да имам греење со топлотни пумпи со геотермални изменувачи. Но цената на таквите системи не ја оправдува заштедата во работниот век на системот/уредот.
Од истите причини немам корејски фрижидер со инвертор, затоа што за заштедата (која дефакто ја има) да си ја поврати инвестицијата - ќе треба толку многу години колку што веројатно нема да ми треба фрижидер.
Да разграничиме дека цените на енергијата (која се заштедува) е различна во Германија и овде. Таму очигледно енергијата е поскапа и равенките (за заштеда) се поинакви. Тоа што таму има смисла, овде нема. Овде во МКД купувањето на пософистициран уред за греење има смисла, ама за клима уред. Можеби и за воздух-вода (надворешна единица како за „обична“ клима, ама внатре грее вода наместо воздух, и се користи топловодно подно греење). Веројатно на тоа мислиш кога ќе кажеш 3/4 илјади евра. Велам можеби, затоа што топловодно греење реално е исплатливо само при изградба, но не баш како ретрофит на постоечки објект (мое лично мислење).I neznam kako se cenite vo MK ama vo germanija za Takva pumpa izbrana so zdrav mozok bez da dopushtish da te zaslepu imeto na Nalepnicata se kupuvast za 3-4000€.
Imash garancija od 10 god. I ver na trajnost do 30 Godini.
И јас би идел на LG, турска работа не би земал. Боље кинеско него турско. Кинезите на месечина се качија у поглед на технологија задњиве години.
Да не го зема BEKO-то, гледам на попуст е за Black Friday па да кажеш како се покажа...?Гледав фрижидери па изборот падна на овие два
TELEFUNKEN TFR 287S
Фрижидер со долна комора
сребрена боја
No Frost
Frost Free технологија
дел за одржување 202л
No Frost само во замрзнувачки дел 70л
стаклени полици
реверзибилна врата
бучност 42dB
А+ енергетска класа
Димензии 180x54x61 цм
Нептун - Детали на производ
www.neptun.mk
- Комбиниран фрижидер
- Led осветлување
- Енергетска класа:E
- Нето капацитет:291L
- Капацитет на замрзнување:4-24kg/h
- Капацитет на фрижидерот:204L
- Капацитет на замрзнувачот:87L
- Автономија:16h
- Ниво на бучава:35dB
- Димензии:181.3x54.0x57.4cm
Ситуацијава е беко или телефункен? Телефункенов е енергетски подобар, оддека беково на нешто малку поголем..
Супер е засега, малку е помал у ширина али океј е. Ако ти е океј димензијата земај не мисли.Да не го зема BEKO-то, гледам на попуст е за Black Friday па да кажеш како се покажа...?