Фрижидер

• Креатор на темата Креатор на темата Deleted member 19276
  • Време на започнување Време на започнување
Кога ми рече "ја зема плочката..." ме изеде јасникот...
Туку ај, па не се знае, некој отпорник, диода неш ситно може да испадне..

А брендовите умреа одамна у оваа глобална економија. Купуваш Липкер, а он у Бугарија направен :rolleyes:

Ти кажав што треба да знаеш.. останатото, полици-молици како жена ќе си бендисаш.. ама бар основата, сврти се, види го отпозади: мотор, решетка, обичен.
Abe druzhe.
Frizhider so plocka znaci deka se raboti za pokvaliteten model.
Dokolku ima defekt na plockata togas se Kondensatorite defekt.
Ca. 0,20€ po parce.
Nisto drugo na ploca ne mozhi da se smeni zatoa shto chipovite se programirani so specijalen Software i ostanuva da ja smeni cela ploca shto i se isplati dokolku frizhiderot gi zadovoluva potrebite.

Ama asolen majstor pred da pocni da cepka po elektronikata ( osven ako e ocigledno deka kondezatorite se podujani ili isteceni) go startuva kompresorot manuelno i ostava edno 1 min da raboti za da vidi dali e se vo red.

I ne e LIPKER tiku Liebherr i glavnata fabrika e vo Lienz Austria a ima i vo Bg no se shto se vgraduva e so ist kvalitet i se raboti pod ist Kompjuterski nadzor. Taka da napraven vo BG ili AT ne menuva nisto na kvalitetot. A pva go znam zatoa shto najmalce 3-4 pati godishno sum vo fabrikata i mi e poznato se vnatre.

Inace nebitno za temava, glavniot mehanicar shto gi odrzhuva viljushkarite vo Liebherr Lienz e eden od najdobrite mehanicari vo Avstrija i germanija za Diesel Motori, Bösch sistemi i Einspritzpumpen i injektori, moj drugar i ima oprema od edno 200000€ za popravka na istite.
Ako te snajdi maka na taa tema baraj me

Последно уредено:
Имам Горење 45 години стар, работи уште ко нов да е. Само мала е комората, ќе мора ново Горење наредниве години да се зема. Липкери и бековци толку им е вожњата, 5-10 години.

Имам Горење 45 години стар, работи уште ко нов да е. Само мала е комората, ќе мора ново Горење наредниве години да се зема. Липкери и бековци толку им е вожњата, 5-10 години.
Горење денеска, со тоа горење пред 20 - 30 години нема врска.

Па купи си туркиш пак и пак жали се. Турци и техника :icon_lol:
Одма ме напаѓаш. Ок, само сакав да ти кажам дека името денес нема никакво значење. Машина за перење ми се расипа за една година, горење.

Od majka mi gorenje rabotese 50 god i go smenija zatoa shto im stana premal i plastikite od otvori zatvori popushtija.
Ama ne e rasipan .

A deneshnite gorenje se sranje vo boja, Kompresorite se evtino kinesjo djubre. I za toa ne se krivi turcite shto gi sostavuvaat tuku kineskiot gazda od Hisense.

Od majka mi gorenje rabotese 50 god i go smenija zatoa shto im stana premal i plastikite od otvori zatvori popushtija.
Ama ne e rasipan .

A deneshnite gorenje se sranje vo boja, Kompresorite se evtino kinesjo djubre. I za toa ne se krivi turcite shto gi sostavuvaat tuku kineskiot gazda od Hisense.

Ем не знаеш ем збориш. И машина за перење и шпорет земав последниве 2 години Горење и двете се Made in Slovenia. Клима имам исто Hisense и таа е ламја права за греење и штедење.

Ем не знаеш ем збориш. И машина за перење и шпорет земав последниве 2 години Горење и двете се Made in Slovenia. Клима имам исто Hisense и таа е ламја права за греење и штедење.
Abe jas nikogas ne lupetam svetrum ili zatoa shto rabotel frizhiderot dve godini.
A si velam ja znajsh razlikata od 50 godini i 5 godini.

Ili aj vqka, si slushnal za Vitali?
Eee toj e glaven serviser za Gorenje i nekni se vidovme.
Coekot ce si daval otkaz za nova godina.
Pravel po 50 prekuvremeni saati vo mesecot i sekoj dem moral da slusha i trpi muabeti od razocarani mushterii vo stilot Ova djubrevo da si go zemite.....

Abe jas nikogas ne lupetam svetrum ili zatoa shto rabotel frizhiderot dve godini.
A si velam ja znajsh razlikata od 50 godini i 5 godini.

Ili aj vqka, si slushnal za Vitali?
Eee toj e glaven serviser za Gorenje i nekni se vidovme.
Coekot ce si daval otkaz za nova godina.
Pravel po 50 prekuvremeni saati vo mesecot i sekoj dem moral da slusha i zrpi muabeti vo stilot Ova djubrevo da si go zemite.....

а со баба му си зборел? Иначе секој уред може да се расипе, и затоа е паметно да се одбере бренд кој го има насекаде, него да се купи бренд кој го имаат 10 души и не можеш дел да најдеш.

а со баба му си зборел? Иначе секој уред може да се расипе, и затоа е паметно да се одбере бренд кој го има насекаде, него да се купи бренд кој го имаат 10 души и не можеш дел да најдеш.
Abe daj ne treskaj gluposti.
Ti kazhav kaj mene nema rekla kazala muabeti steknati kako" 2 godini raboti
..."

Ako sakas mozham da ti pushtam broj od coekot pa neka ti objasni shto kako

Машката верзија на Бијонс, експерт во секое поле.

A shto ako e zariban motorot?
I vaka dijagnozi na zhimi majka se absolutno nepotrebni.
Poshto frizhiderot e 10g i ako se raboti za evtin model 200€ mozhi odma da si kupi nov. Ili vo najlosh slucaj da vikni majstor da go zirni ma 5min da vidi da ne e stvarno nekoja sitnica.
Ama ako se raboti za frizhider od 1-2000€ togas itekako se isplajcha da go poprava.
Kako shto pishav i predhodno, Kompressor zamena koshta od 100€ nagore.
Ako e startniot Relais togas 500 denari
Ako e Thermostat defekt togash 1500 denari

I bitno e da kazhi @Aceso dali frizhiderot brui i kolku pari e platen/vredi
... сигурно Беко фирма и то пред 10 години го платила 2000 Е :facepalm:

...дијагнози на „жими мајка“ е од мое искуство со фрижидери, еве на крај ќе видиш дека ќе се купи нов фрижидер, а ако тоа мајстор нешто го „продолжи животот“ како што пишува ингвар, прашање на ден кога ќе рикне повторно ако се работи со лепенка на истечен фреон, не повеќе од месец дена, па плати мајстор, па дел, па опет нов фрижидер! :)

Screenshot 12-12-2025 14.35.15.png

...пак ќе кажам, ако ова дупчето што е одвод на кондензирана вода, ако не е чистено долго време, а е затнато, може да биде причина за прекин на работа на фрижидерот, ама не вака од око, туку со нешто како тенка сламка да се протне и провери ако е затнато!

... а не е напишано каков фрижидер дали со комбинација со комора, фрост ли, класичен ли и како цркнал, фрижидерот мора да даде знаци пред да рикне или да има некој проблем пред да рикне...не само „не работи“! :)

... сигурно Беко фирма и то пред 10 години го платила 2000 Е :facepalm:

...дијагнози на „жими мајка“ е од мое искуство со фрижидери, еве на крај ќе видиш дека ќе се купи нов фрижидер, а ако тоа мајстор нешто го „продолжи животот“ како што пишува ингвар, прашање на ден кога ќе рикне повторно ако се работи со лепенка на истечен фреон, не повеќе од месец дена, па плати мајстор, па дел, па опет нов фрижидер! :)

Прегледај го приврзокот 463416

...пак ќе кажам, ако ова дупчето што е одвод на кондензирана вода, ако не е чистено долго време, а е затнато, може да биде причина за прекин на работа на фрижидерот, ама не вака од око, туку со нешто како тенка сламка да се протне и провери ако е затнато!

... а не е напишано каков фрижидер дали со комбинација со комора, фрост ли, класичен ли и како цркнал, фрижидерот мора да даде знаци пред да рикне или да има некој проблем пред да рикне...не само „не работи“! :)
@bijons
Velish vo dupceto e makata:rolleyes::D
Velish da brcnam so slamkava ce se icisti:cautious:

Дојде мајстор, ја зеде плочката одзади, па ќе видиме што ќе каже. :D
Јас бев одлучена нов фрижидер да си купам.

67897023_1246779988827597_4818614884163911680_n.jpg

... ја зел мрежата од цевки каде циркулира фреон, па ќе провери само дали лади т.е. да не цури фреон, ама тоа ќе се приметеше уште пред да рикне дека внатре во фрижидерот не е ладно, не рикнува наеднаш, што врска има птицо мрежата со диода или отпорник, ако е дупната мрежата ако истекува фреон, ацесо не може да објасни, па „плоча“ каква плоча треба да знаеш веднаш ако имаш искуство со фрижидери :cautious:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom