- Член од
- 12 ноември 2008
- Мислења
- 1.975
- Поени од реакции
- 2.781
Перење пари на големо.Во кочани куче да врзеш ќе скине ланец и ќе избега.
Кои се тие будали што даваат пари за стан таму да ми је да знам...
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Перење пари на големо.Во кочани куче да врзеш ќе скине ланец и ќе избега.
Кои се тие будали што даваат пари за стан таму да ми је да знам...
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Како перат пари на тој начин?Перење пари на големо.
А зошто инаку би ги граделе зградите. Заради што има голема побарувачка. Народов се иселува тие згради градт. Истото е и во Србија, Албанија, Косово и Босна и Херцеговина. Секаде црните пари се перат преку градежништво.Како перат пари на тој начин?
Ти му одговори на членот дека луѓето кои купуваат станови во Кочани переле пари, па ме интересираше како иде тој процес, со купување стан во Кочани да пере пари, ако ете никој не сакал да живее во Кочани...А зошто инаку би ги граделе зградите. Заради што има голема побарувачка. Народов се иселува тие згради градт. Истото е и во Србија, Албанија, Косово и Босна и Херцеговина. Секаде црните пари се перат преку градежништво.
Моја грешка на крајот од реченицата треба да стои прашалник. Кој купува станови во Кочани живти се? На хартија веројатно сите станови се продадени. Меѓутоа колку навистина луѓе живеат во тие згради? Помини навечер па види колку прозорци светат. Колку коли има паркирано пред зграда и слично.Ти му одговори на членот дека луѓето кои купуваат станови во Кочани переле пари, па ме интересираше како иде тој процес, со купување стан во Кочани да пере пари, ако ете никој не сакал да живее во Кочани...
Од една страна велиш има голема побарувачка, а од друга страна народ се ислеувал, па кој тогаш ја прави побарувачката?
Тие што градат перат кеш на услугите. Пример, отвора негова фирма/на близок за електрика, ако нормално кошта да му ја искаблира таа зградата 50к евра, тој ќе ја пише 150к, хартија трпи се, кешот од белото ќе влезе како чесна пара преку занает. Истото може да го правиш и кај градежни материјали, истото и кај консултантски услуги за инженерите и тн. Нив им е битно кешот кој доаѓа од брашното и останатите нелегални бизниси, да влезе пак назад во системот како да е легално заработен.Како перат пари на тој начин?
Тој реално не ни мора зградата целосно да ја направи ако планира преку неа да испере пари. Доволно е прозорци и фасада да стави. Внатре не треба ни струја ни вода да има. Становите се продадени на хартија иако никој тука не живее. Мислам дека такви случаи имаше во Италија кога мафијата перела пари преку градежништво.Тие што градат перат кеш на услугите. Пример, отвора негова фирма/на близок за електрика, ако нормално кошта да му ја искаблира таа зградата 50к евра, тој ќе ја пише 150к, хартија трпи се, кешот од белото ќе влезе како чесна пара преку занает. Истото може да го правиш и кај градежни материјали, истото и кај консултантски услуги за инженерите и тн. Нив им е битно кешот кој доаѓа од брашното и останатите нелегални бизниси, да влезе пак назад во системот како да е легално заработен.
И кога ги купуваат, ако сака да спаси данок на добивка, ако го чува (мислам за станови беше 10години) сметководствено ги избегнува 10% добивка и уште 10% персонален споредено со вадење на парите на своја сметка. Дали ќе биде на фирма, или на лична сметка, не му менува премногу ако сака да го чува бизнисот на долг период, од старт станот е 20% поефтин. Со малку креативност може да спаси и уште повеќе.
За овие што купуваат станови беше муабетот како би переле пари и тоа баш во Кочани.кога ги купуваат, ако сака да спаси данок на добивка, ако го чува (мислам за станови беше 10години) сметководствено ги избегнува 10% добивка и уште 10% персонален споредено со вадење на парите на своја сметка. Дали ќе биде на фирма, или на лична сметка, не му менува премногу ако сака да го чува бизнисот на долг период, од старт станот е 20% поефтин. Со малку креативност може да спаси и уште повеќе.
nikako.За овие што купуваат станови беше муабетот како би переле пари и тоа баш во Кочани.
Ги купуваат на фирми, или пак прават дел кеш (што го заработиле, а не е даночен), а друг дел преку банка.За овие што купуваат станови беше муабетот како би переле пари и тоа баш во Кочани.
Не се сеќавам дали се казината ослободени од данокот на добивка од игри на среќа. Во кладилница пример ќе те изгорат 15% и не се исплати.nikako.
ako seuste pere pari nekoj vo mkd preku gradeznistvo togas e apla glup... na tolku benzinski u kosovo i online kasina ova e tolku primitivno kako u denesno vreme da gradis kolibi od kal.
Ова ми звучи на затајување данок повеќе, а не перење пари. Освен ако тие пари што ги инвестира во становиве му се нелегално заработени.Ги купуваат на фирми, или пак прават дел кеш (што го заработиле, а не е даночен), а друг дел преку банка.
Пример 1: кај ИТ и консултантски услуги, е многу заебано да намалиш добивка со други работи ако немаш намера/прилика да се шириш со вработени и проекти. Немаш голем возен парк, немаш опрема, и една од подобрите варијанти да спасиш добивка е да земеш стан.
Кога би земал стан преку фирма, од старт ќе куртулам 20% на тие пари, споредено со вадење како добивка, а потоа да ги инвестирам.
Имам пријател со фирма, минатата година го зеде 9тиот стан на фирма, тој пример живее во мкд и има одлучено се што вади како профит да оди во цигли. Становите сите до еден ги изнајмува на краток престој, и негова фирма за чистење му ги менаџира за промена на постелнина и тн. Од таму му доаѓа и кеш за да не вади преку првата фирма, плус е на помала добивка па и да му требаат парите ги вади со 11% (1 добивка и 10 персонален). Дополнително, може да зема кредити за првата фирма со било кој од становите под хипотека.
Пример 2: бизниси кои оперираат со кеш (трговија, занаетчии), ако не плаќаат данок е тешко да ги вратат парите во систем (лимит во банките), па прават комбинации со градежните фирми: дел му ги кешира на рака, друг дел сметка/компензација и тн. Во трговија на колку места во малите бизниси ти даваат фискална за се што пазариш? Епа тоа ти е неданочен кеш, и најлесно се внесува без да го даночат со вакви заебанции.
Не се сеќавам дали се казината ослободени од данокот на добивка од игри на среќа. Во кладилница пример ќе те изгорат 15% и не се исплати.
ne se kladis vo kazino registrirano kade se plaka danok nego nekade kade ne se plaka i si plakas provizija. u princip gubis 5% ama parite gi imas odma ne za 10 godini i go izbegnuvas rizikot so pad na ceni/prodavanje u kocani....Ги купуваат на фирми, или пак прават дел кеш (што го заработиле, а не е даночен), а друг дел преку банка.
Пример 1: кај ИТ и консултантски услуги, е многу заебано да намалиш добивка со други работи ако немаш намера/прилика да се шириш со вработени и проекти. Немаш голем возен парк, немаш опрема, и една од подобрите варијанти да спасиш добивка е да земеш стан.
Кога би земал стан преку фирма, од старт ќе куртулам 20% на тие пари, споредено со вадење како добивка, а потоа да ги инвестирам.
Имам пријател со фирма, минатата година го зеде 9тиот стан на фирма, тој пример живее во мкд и има одлучено се што вади како профит да оди во цигли. Становите сите до еден ги изнајмува на краток престој, и негова фирма за чистење му ги менаџира за промена на постелнина и тн. Од таму му доаѓа и кеш за да не вади преку првата фирма, плус е на помала добивка па и да му требаат парите ги вади со 11% (1 добивка и 10 персонален). Дополнително, може да зема кредити за првата фирма со било кој од становите под хипотека.
Пример 2: бизниси кои оперираат со кеш (трговија, занаетчии), ако не плаќаат данок е тешко да ги вратат парите во систем (лимит во банките), па прават комбинации со градежните фирми: дел му ги кешира на рака, друг дел сметка/компензација и тн. Во трговија на колку места во малите бизниси ти даваат фискална за се што пазариш? Епа тоа ти е неданочен кеш, и најлесно се внесува без да го даночат со вакви заебанции.
Не се сеќавам дали се казината ослободени од данокот на добивка од игри на среќа. Во кладилница пример ќе те изгорат 15% и не се исплати.
Првата опција е 100% легална, реинвестирање на добивката.Ова ми звучи на затајување данок повеќе, а не перење пари. Освен ако тие пари што ги инвестира во становиве му се нелегално заработени.
Не знам како е со казината во моментов, преку граница пак нема да ти ги пуштат на сметка во мкд, а и да ти ги пуштат треба да платиш 10% персонален данок.ne se kladis vo kazino registrirano kade se plaka danok nego nekade kade ne se plaka i si plakas provizija. u princip gubis 5% ama parite gi imas odma ne za 10 godini i go izbegnuvas rizikot so pad na ceni/prodavanje u kocani....
pak pobezbedni ti se parite nadvor... eve u aus ne plakas danok na dobivka u kazino osven ako kocka ne ti e profesija i vadis regularen prihod. jas ne veruvam deka u mk nekoj ima tolku pari za perenje i deka gi saka na mk smetka. poveketo sponoski firmi se kosovski pari, bi rekol isprani pari koj gi zaglavuvaat u cigla zasto tolku im seche a ne deka im treba perenje na pari...Првата опција е 100% легална, реинвестирање на добивката.
Не знам како е со казината во моментов, преку граница пак нема да ти ги пуштат на сметка во мкд, а и да ти ги пуштат треба да платиш 10% персонален данок.
Те сфатив и претходно, а и поголемиот дел што си го објаснал, не влегува во перење пари.Ги купуваат на фирми, или пак прават дел кеш (што го заработиле, а не е даночен), а друг дел преку банка.