Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.622
Поени од реакции
5.404
Прегледај го приврзокот 408229

„Се кандидирам на изборите, не само да учествувам, туку и да победам.“, изјави Стево Пендаровски, кандидат за претседател на Северна Македонија.

:popce: :facepalm: :свиркам:
Еве да се случи чудо и некако да победи, кога ќе се види мапата по општини, северозападот плав другото се црвено, јас би се срамел, едно е сигурно ја продолжува традицијата на борис трајковски, претседател што во ниедна мнозински македонска општина не победил, после зошто рамковен епа затоа.

Член од
5 февруари 2024
Мислења
147
Поени од реакции
239
Немам јас високи очекувања за политиката во Северна Македонија. Самиот факт што Стево, Гога и Ванковска се кандидати за претседател кажува се. Не е тоа зошто партиите сакаа да ги кандидираат, туку зошто не можеш да натераш човек со повисок потенцијал да се замара со тоа. Ни се допаѓало тоа, или не, Османи и Таравари имаат поголем капацитет од македонските кандидати. И како политичари, и како луѓе.
Osmani i Taravari imaat kapacitet samo da gi palat tukasnive albanci i da velat deka srceto im e vo kosovo tolku e nivniot politicki kapacitet, kakvi se privatno e totalno nebitno koga nivniot interes ne e "Severna Makedonija" a pod kontrola ima armija i AR. Od virce vo bunar skokas posle zoki i politicki mont everest vo ista recenica.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.400
Поени од реакции
11.277
Не те разбрав, тебе ти смета проектот “Скопје 2014“ или ти смета криминалот кој е направен (да бидем прецизни немаше ниту еден судски процес кој заврши со осуда за криминал!) во рамки на тој проект?
Автоматски споено мислење:

Забораваш дека и на тој Торбари му е потребна медицинска нега!
Ми смета начинот на кој е изведен, пример премногу споменици сконцентрирани на едно место, триумфалната порта која никако не требаше да ја копираат, тешка пара свртеа еве пример се врбите па имаше споредба со скендербег и Гоце Делчев дека исти по големина е сеа првиов платен од шипците 350к а Делчев 2-3милиони не памтам точно, можеа со пароте што ги фрлија изграденото со векови да траеше или па да направеа автопатите писта да се

Член од
24 март 2010
Мислења
15.261
Поени од реакции
26.118
Osmani i Taravari imaat kapacitet samo da gi palat tukasnive albanci i da velat deka srceto im e vo kosovo tolku e nivniot politicki kapacitet, kakvi se privatno e totalno nebitno koga nivniot interes ne e "Severna Makedonija" a pod kontrola ima armija i AR. Od virce vo bunar skokas posle zoki i politicki mont everest vo ista recenica.
Дали тебе ти се допаѓаат нивните политички цели нема никаква врска со нивниот политички капацитет.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Па не знам дали се баш вакви тие примери. За мене вакви примери се Грујо против Антонио, и Грујо против Маријан Ѓорчев на ФБ, оговарање како стринки. Едно е политички судир, друго е ова. Тоа со Савевски беше политички судир. Овде Левица е многу поголема од некој џанак од Аеродром. Ама сепак одлучија да се плукаат со него. Што е тотално непотребно. Инаку мислам дека ќе имаат околу 7-8 пратеници. Што е реално успех, ама дали е во линија со нивните моментално очекувања, не знам.
Квалификацијата беше дека Заев е Еверест за Апасиев. За тој џанакот не знам, ама Бранко Ристов им беше носител на листа, советник во голема општина, основач на партијата и еден од јавно најекспонираните таму. Тој лик за нив е како шо Бучко и Стевчо биле за СДС. Ако го памтиш интервјуто на Бранко со Ефтов и ако памтиш некои од изјавите на Заев за Стевчо, ќе видиш и од Бранко и од Заев и од партиски соопштенија многу слични обвинувања за Бучко и Стевчо, за ситнење отпор, за опортунизам...

Исто, дистинкцијата шо ја правиш мислам дека не е соодветна. Ова дефинитивно влегува во категоријата политички судир затоа шо и двете страни во партијата имаат и приврзаници и авторитет. Тоа во Дуи е исто политички судир, иако Изет Меџити зборува за вадење органи, жолти куќи и пресадување коса на ќелави глави. Нема политички судир без ниски удари за тоа кој бил џанак, сакал да се спаси од затвор, го пушел на некој на Халкидики.

И на крај, за да му процениш на некој политичка мудрост, а да не е субјективно, му ги гледаш резултатите. Левица се факторизира после првото големо исклучување на тој Маријан синдикалецот и неговата екипа, проследено со изјави за посрани гаќи. Левица станува парламентарна партија после второто големо исклучување на луѓе, со муабети за посрани гаќи. Сега самиот кажуваш дека четирикратно поголем успех ќе имаат после трет таков инцидент. Објективно, тоа е успех. Споредено со Заев, со цела меѓународна зад него, со непресушен извор на ресурси, разузнавачки служби на повеќе држави во поддршка, албанска дијаспора со масовна посетеност на избори, кој шо изгуби во 2016та, па мораше USA, Хан и компанија да му договараат формирање влада за да испорача шо вети дека додека диши нема да испорача.

Член од
5 февруари 2024
Мислења
147
Поени од реакции
239
Дали тебе ти се допаѓаат нивните политички цели нема никаква врска со нивниот политички капацитет.
Kapacitet od koi sto proizleguvaat celi koi ja potkopuvaat drzavata na sekoe pole ne e kapacitet be prijatele tuku vnatresen neprijatel ne e dali mene mi se dopagja ili ne. Vikaj od bunarot ke ti frlam jaze.

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
Денеска сдс заедно со ВМРО го изгласа законот за медиуми каде ќе можат владите да се рекламираат на државни канали. Овој закон е поткуп, класичен. После пак викајте вмро мисли за државата, вмро мисли само на вмро АД да има добар ПР на ТВ за да минат интересните тендери. За жал брзо ќе се разочарате и од ВМРО.

Член од
5 февруари 2024
Мислења
147
Поени од реакции
239
Член од
24 март 2010
Мислења
15.261
Поени од реакции
26.118
Kapacitet od koi sto proizleguvaat celi koi ja potkopuvaat drzavata na sekoe pole ne e kapacitet be prijatele tuku vnatresen neprijatel ne e dali mene mi se dopagja ili ne. Vikaj od bunarot ke ti frlam jaze.
Пак не сфаќам. Ако некој ти е непријател, не може да има висок капацитет?
Автоматски споено мислење:

Колку би му дошло ова во гласови, околу 80к?
90к при нормална излезност, 80к при 50%.

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
Праев едни проекции од последните анкети на ипис, ВМРО ме изненади до 53-54 стигнува. Сдс 24-26

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.740
Поени од реакции
23.003
Нека светка ова.

Големиот патриот Кано, врмовско чедо пре би седел на маса со Али него со македонска партија.

Е од вакви си патиме цела македонска историја, од сопствените предавници на македонската кауза.
Levica ne e makedonska partija, levica se zbirstina od sareni kurtoni koi mu odrabotija i gi dovleckaa SDSM na vlast pred 7 godini. Levica se klasicni pisman severdjani koi sega glumat zagrizeni gragjani, od koga ja posraa rabotata.
I se slozvam so Kano, pobrzo so Grci , Bugari, Albanci ke sednam na ista masa otkolku so saren kurton, pardon levicar.
Da skratam nema ni M od makedonska vo taa zbirstina od sarenokurtonci. DUI e povekje makedonska otkolku levica. Vsusnost bilo koj se povekje makedonski od levica :toe:

Член од
24 март 2010
Мислења
15.261
Поени од реакции
26.118
Квалификацијата беше дека Заев е Еверест за Апасиев. За тој џанакот не знам, ама Бранко Ристов им беше носител на листа, советник во голема општина, основач на партијата и еден од јавно најекспонираните таму. Тој лик за нив е како шо Бучко и Стевчо биле за СДС. Ако го памтиш интервјуто на Бранко со Ефтов и ако памтиш некои од изјавите на Заев за Стевчо, ќе видиш и од Бранко и од Заев и од партиски соопштенија многу слични обвинувања за Бучко и Стевчо, за ситнење отпор, за опортунизам...

Исто, дистинкцијата шо ја правиш мислам дека не е соодветна. Ова дефинитивно влегува во категоријата политички судир затоа шо и двете страни во партијата имаат и приврзаници и авторитет. Тоа во Дуи е исто политички судир, иако Изет Меџити зборува за вадење органи, жолти куќи и пресадување коса на ќелави глави. Нема политички судир без ниски удари за тоа кој бил џанак, сакал да се спаси од затвор, го пушел на некој на Халкидики.

И на крај, за да му процениш на некој политичка мудрост, а да не е субјективно, му ги гледаш резултатите. Левица се факторизира после првото големо исклучување на тој Маријан синдикалецот и неговата екипа, проследено со изјави за посрани гаќи. Левица станува парламентарна партија после второто големо исклучување на луѓе, со муабети за посрани гаќи. Сега самиот кажуваш дека четирикратно поголем успех ќе имаат после трет таков инцидент. Објективно, тоа е успех. Споредено со Заев, со цела меѓународна зад него, со непресушен извор на ресурси, разузнавачки служби на повеќе држави во поддршка, албанска дијаспора со масовна посетеност на избори, кој шо изгуби во 2016та, па мораше USA, Хан и компанија да му договараат формирање влада за да испорача шо вети дека додека диши нема да испорача.
Па и ако гледаш скроз прагматично, не може да го намалиш успехот на Заев да го победи Груевски, во моментите кога Груевски дефакто контролираше се. Точно е дека доби меѓународна поддршка, ама не може да му негираш колку пара опинци искина за да ја добие.

И ова е последен пост во кој на тоа ретардирано струмичко копито му давам било каква позитивна карактеристика. Доста е. :D

Инаку, едно е твоите партиски потрчковци да лупаат под плексус, друго е да напишеш официјално соопштение. Не знам, јас да сум Апасиев, не би дозволил такво соопштение да излезе како официјален партиски став. Тоа е до достоинство, без разлика на бројот на пратеници што ќе ги освои. Ќе освоеше и без да ги плука луѓето што тој ги избрал.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.633
Поени од реакции
10.320
Levica ne e makedonska partija, levica se zbirstina od sareni kurtoni koi mu odrabotija i gi dovleckaa SDSM na vlast pred 7 godini. Levica se klasicni pisman severdjani koi sega glumat zagrizeni gragjani, od koga ja posraa rabotata.
I se slozvam so Kano, pobrzo so Grci , Bugari, Albanci ke sednam na ista masa otkolku so saren kurton, pardon levicar.
Da skratam nema ni M od makedonska vo taa zbirstina od sarenokurtonci. DUI e povekje makedonska otkolku levica. Vsusnost bilo koj se povekje makedonski od levica :toe:
Владе… илјада пати повторена лага, не ја прави вистина!

..или можеби сепак премногу добро си ги познавате таргет групите!
Теее.. какви не работи поминале во кампања, та за Левица остана што со 8 пратеници го смени името, или што ќутеа како п*чки у собрание додека другиве потпишуваа и распродаваа, или си го голтнаа пописот ко дијазепамче..

Ама ќе крескаме на цел глас, па може таргет групата од нас и ништо друго нема да чуе!?

Kajgana Shop

На врв Bottom