Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    758
До сите проруски експертутки што се дерат до небото дека Мајка Русија е во директна војна со НАФО:
Еве ви путинов куртонјасно ви кажува дека ова за западот е ПРОКСИ војна
The United States and NATO will not stop the proxy war with Russia even with the end of the hot phase of the conflict in Ukraine. This was announced on Monday by the Secretary of the Security Council of the Russian Federation Nikolai Patrushev.

According to him, the West is waging an indirect war with the Russian Federation through Kiev and its allies, and this will not stop even after the end of the hot phase of its own.
Прокси другарчиња, суперсилата е заглавена во ПРОКСИ војна.
Прегледај го приврзокот 405331

fino ova...

nego sto pravime so nad 1500 mrtvi nedelno od fentanyl samo vo amerika? ke cekame do 3000 nedelno za i toa go proglasime za proksi vojna ili toa ne se vazi? :icon_mrgr:

fino ova...

nego sto pravime so nad 1500 mrtvi nedelno od fentanyl samo vo amerika? ke cekame do 3000 nedelno za i toa go proglasime za proksi vojna ili toa ne se vazi? :icon_mrgr:
Шо има ние да правиме? Ќе се радуваме и ќе гледаме
Автоматски споено мислење:

не знаевме дека е прокси војна, фала на информацијата.
Нели СВО, нели Русија војува со НАТО бе? Мењате мислење и изјави ко ЗЗ да сте

До сите проруски експертутки што се дерат до небото дека Мајка Русија е во директна војна со НАФО:
The United States and NATO will not stop the proxy war with Russia even with the end of the hot phase of the conflict in Ukraine. This was announced on Monday by the Secretary of the Security Council of the Russian Federation Nikolai Patrushev.

According to him, the West is waging an indirect war with the Russian Federation through Kiev and its allies, and this will not stop even after the end of the hot phase of its own.
So ti menva so e. Bitno zapadot momentalno gubi bukvalno na site polinja. Ekonomski, geopoliticki, voeno. Za vo sportot stvarno neznam dali gubi ili ne :toe:

ако во прокси војна нато губи за две години над 500 000 војници и техника која тие ја опслужуваат плус сигурно фрлени над 300 милијарди долари/евра ,а немаат ни чекор мрднато година дена да освојат/повратат територија,какви ќе им бидат загубите во општа војна со русија(читај и кина пошто нив им е сосема јасно дека ако биде воено совладана русија следни се тие за отстрел)

Добро е барем го призна тоа по 2 години убедување дека сепак западот не е директно инволвиран. Има напредок бургундац во тебе.

@Vanlok slikata so ja postira e vo Bahmut posle 2 godini borba na vtorata najjaka armija vo svetot so khm, Bahmut??

So ti menva so e. Bitno zapadot momentalno gubi bukvalno na site polinja. Ekonomski, geopoliticki, voeno. Za vo sportot stvarno neznam dali gubi ili ne :toe:
Da da da, eve primer preeska izlegov na shetalishte, site ruski zboraa..

Abe ne prajte si bajram so mozoko, vo teshka zabluda zivejte..Proshirete si gi malce vidicite, ostajte gi milenko, bacev janko i slicni....

Da da da, eve primer preeska izlegov na shetalishte, site ruski zboraa..

Abe ne prajte si bajram so mozoko, vo teshka zabluda zivejte..Proshirete si gi malce vidicite, ostajte gi milenko, bacev janko i slicni....
Mozis da mi nabrois edna pobeda na bilo koe pole vo poslednite 3 godini ?

Mozis da mi nabrois edna pobeda na bilo koe pole vo poslednite 3 godini ?
Pobeda? Eve na primer gi nasankaa Rusite da vlezat vo povekje godishna vojna so Ukraina, da gi opkolat so voeni bazi, so svoi drzavi vazali okolu niv, nezavisno dali se clenki na NATO ili ne se, ja pumpaat Ukraina so oruzje za da traj vojnata sto e mozno podolgo, zasto verojatno toa i im odgovara...

Ajde sega nekoj neka se izbaci so Texas... Redno vreme e ..... :)

Pobeda? Eve na primer gi nasankaa Rusite da vlezat vo povekje godishna vojna so Ukraina, da gi opkolat so voeni bazi, so svoi drzavi vazali okolu niv, nezavisno dali se clenki na NATO ili ne se, ja pumpaat Ukraina so oruzje za da traj vojnata sto e mozno podolgo, zasto verojatno toa i im odgovara...

Ajde sega nekoj neka se izbaci so Texas... Redno vreme e ..... :)
Opkoleni bea Rusite so voeni bazi od vazali uste od prethodno. Imas mapi, slobodno proveri.
Da gi nasankaja, ali kako vrvi vremeto rabotata ispagja sto sum kreval raka. Si ja sekoja grankata za evtini energensi, a toa sakal nekoj da priznae ili ne mnogu vlijae na konkurentnosta na svetskiot pazar. Izgubija ogromen pazar za nivnite proizvodi.
Ova samo za SVO vo Ukraina. Vo Afrika gi brkaat ko kucinja, eden po eden. Proektot Isis , Sirija nekako neslavno im zavrsi a so toa i koridorot.
Momentalno Hutite im gi remetat planovite za poevtin i pobrz transport na stoka od i kon Evropa.
Ima tuka uste mnogu sto da se napise i za Azija i za J. Amerika ali ili ne sakas ili ne mozes da ja vidis golemata slika, a tuka jas ne mozam da ti pomozam, taka da ok super im odi, rastur pravi zapadot.

Opkoleni bea Rusite so voeni bazi od vazali uste od prethodno. Imas mapi, slobodno proveri.
Da gi nasankaja, ali kako vrvi vremeto rabotata ispagja sto sum kreval raka. Si ja sekoja grankata za evtini energensi, a toa sakal nekoj da priznae ili ne mnogu vlijae na konkurentnosta na svetskiot pazar. Izgubija ogromen pazar za nivnite proizvodi.
Ova samo za SVO vo Ukraina. Vo Afrika gi brkaat ko kucinja, eden po eden. Proektot Isis , Sirija nekako neslavno im zavrsi a so toa i koridorot.
Momentalno Hutite im gi remetat planovite za poevtin i pobrz transport na stoka od i kon Evropa.
Ima tuka uste mnogu sto da se napise i za Azija i za J. Amerika ali ili ne sakas ili ne mozes da ja vidis golemata slika, a tuka jas ne mozam da ti pomozam, taka da ok super im odi, rastur pravi zapadot.
Premnogu ednostrano i subjektivno da ne recham, navivacki gi gledas rabotite... Afrika ne e 1-2 zemji pogolema e, taka da propagandata koja ja goltas e vsusnost tokmu ona so ti go vikam da go prosiris vidikot... Sirija od dobar i bogat sojuznik na Rusija na Bliskiot Istok, im ja napravija tovar na grbot, razrusena zemja koja ne ja kontnrolira celosno, a 30% od teritorijata voopsto ne kontrolira, kade vo dobar del od teritorijata vladeat bradosani tipovi sas kalashnikovi i raspashani bandi...Ednostavno od bogat sojuznik, na Rusite im napravija teret. Mora da se priznae Rusija, mudro go iskoristi toa, i klocna mrtvo kuche na cela maka, pa im ja zdipli Latakija vo zamena za da mu ja spasi na Asad kozhata, koja denes defakto i dejure e Ruska teritorija..Tuka mora da se priznae deka Rusite izigraa pametno, a i realno vo Sirija bea vo pravo, nesto so ne e slucaj vo Ukraina...

Jas nikade ne rekov deka rastur pravi zapadot, ti rece...Samo, namalete malce so sssr filmojte, i malce spustete se na zemja, posle koga ke ve plesne realnosta vo lice, da ne se cudite abe cekaj rekoa vaka i vaka e a bilo poinaku...

ако во прокси војна нато губи за две години над 500 000 војници и техника која тие ја опслужуваат плус сигурно фрлени над 300 милијарди долари/евра ,а немаат ни чекор мрднато година дена да освојат/повратат територија,какви ќе им бидат загубите во општа војна со русија(читај и кина пошто нив им е сосема јасно дека ако биде воено совладана русија следни се тие за отстрел)
300 милијарди долари/евра?
Си штампаат пари колку им треба, они губат моментално ресурси(возила, опрема, храна, и останатите ресурси што се) и луѓе..
Поентата на војната е друг облик не е само украина и територијата..

Шо има ние да правиме? Ќе се радуваме и ќе гледаме

Нели СВО, нели Русија војува со НАТО бе? Мењате мислење и изјави ко ЗЗ да сте

jasno deka NIE nema nisto da pravime... samo onaka go spomnav posto gledam pravis nekoja golema razlika megu proksi i direktna vojna. rabotava e deka i ednive i drugite si pravat steti edni malku da posofisticiran nacin drugi na primitiven ama na kraj ima zrtvi kolku sakas. nisto dobro nema da izleze od se ova ali bar edna strana ke "osvoi/vrati" teritorija.

300 милијарди долари/евра?
Си штампаат пари колку им треба, они губат моментално ресурси(возила, опрема, храна, и останатите ресурси што се) и луѓе..
Поентата на војната е друг облик не е само украина и територијата..

daj kazi koja e poentata?

ruskata ekonomija e u nagorna linija, na momenti moze pomalku zarabotuvaat mada seuste se vo plus. plus zgolemija proizvodstvo na prakticno se sto predhodno uvezuvaa. kolku i da saka zapadot da gi turne na kolena gledame deka prodolzuvaat da funkcioniraat normalno i skoro veke sve zapanjacko ili zamenija so svoj produkti ili so produkti na drugi zemji. BRICS stana BRICS+++, ako porano pomalku od 5% od globalnata trgovija se vodese so drugi valuti sega stigname skoro do 30%. so ova tempo stampanje pari ke bide opcija moze uste edna decenija ako i tolku... togas sto pravime? od druga strana se pomalku imas proizvodstvo na zapad, se pomalku fabriki. mesto rabotnici sega imaat armii od influenseri i jutuberi i red drugi kul novi neproduktivni struki sto utre sekako ke bidat zameneti so nekoja forma na AI ali da rmbaat nemaat luge, duri ni novodojdenite migranti ili izbeglici nekat da rabotat, ocekuvaat pari na drvo da rastat. nema poveke pristap ni do eftini resursi. ne e samo rusija, od afrika gi izbrkaa, od azija (indonezija) isto, sekoja godina im namaluvaat izvoz na resursi i materijali. kina isto so retkite elementi... uste juzna amerika ostana da ja cicaat ama i tamu nekako slabo im odi, eve venecuela ceka samo moment pred da otvori front tamu i bukvalno site okulu gledaat nikoj ne e spremen da reagira. pred nekoj den amerite zabranija izvoz na gas, sega ke igraat toplo ladno so eu dodeka ne gi bankrotiraat i poslednite giganti tamu. pola zapad place deka nema kade da gi smesti "novite" zapadnjaci od afrika, ovde kaj mene imas takov nedostatok na nekretnina na pazarot da luge so 2 solidni plati (znaci zboram so kuken prihod od $150K dolari godisno) vo nekoj delovi na drzavata MORAAT da zivea u kamp prikolici zasto nemaat drug izbori. kirija za "sreden" brodski konternjer ide i do $350 nedelno... nema koj da raboti u gradeznata industrija a ni koj da kupi/plati za "skapite" i nekvalitetni novi gradbi, i pazi jas ziveam u drzava sto e znacitelno pobogata od recisi site EU drzava i ne e afektirana od blokadite na suezkiot kanal, od ukrainski izbeglici od africki hordi i naskoro od izbeglicite od gaza... krizata na primer koja tuka ja osekame e delo na nekvalitetni i glupi politicari i zelenoto lobi koe e potajno finansirano od kina. zapadot sekade go dopira dnoto, nema edna drzava kade moze da se kaze deka eve dobro im odi, da receme na nivo od pred 10tina godini. covece, dojdovme do moment koga povtorno kruzat brodovi okulu afrika za u evropa da stigne porcelan, staklo, celik i razni trakatancii od kina zasto i taka pak e poeftino i pazi ova POKVALITETNO od ona sto vo golema mera denes EU ima moznost da go proizvede.

nema zbor deka vojnata e losa za dvete strani. i za rusite ke bese podobro da nema vojna ama ova sto zapadot go zivee momentalo e daleku pogolem shok. narodot kuti zasto seuste imaat rezervi i moze ete da svrzi kraj so kraj, populacijata im e pobogata i mozat da izdrzat nekoe vreme ama fakt e deka standardot im se prepolovuva pred nivni oci prilicno brzo. jas ne gledam kako narednite generacii ke mozat da si dozvolat kuka/stan vo nekoj pogolem grad na zapad vo idnina. izborot e ako prodolzat vestacki da ja odrzuvaat ekonomijata togas slednite generacii ke bidat/veke se robovi sto maks ke moze da si kupat brendirana obleka i ok kola (eden ton metal i plastika) ili ke im se sluci totalen krah na ekonomijata i ke mora da ima restart na finanskiot sistem za da narodot pak da pocne da zivee dobro. sto mislis koj ke ja plati cenata na kraj?

Последно уредено:
Premnogu ednostrano i subjektivno da ne recham, navivacki gi gledas rabotite... Afrika ne e 1-2 zemji pogolema e, taka da propagandata koja ja goltas e vsusnost tokmu ona so ti go vikam da go prosiris vidikot... Sirija od dobar i bogat sojuznik na Rusija na Bliskiot Istok, im ja napravija tovar na grbot, razrusena zemja koja ne ja kontnrolira celosno, a 30% od teritorijata voopsto ne kontrolira, kade vo dobar del od teritorijata vladeat bradosani tipovi sas kalashnikovi i raspashani bandi...Ednostavno od bogat sojuznik, na Rusite im napravija teret. Mora da se priznae Rusija, mudro go iskoristi toa, i klocna mrtvo kuche na cela maka, pa im ja zdipli Latakija vo zamena za da mu ja spasi na Asad kozhata, koja denes defakto i dejure e Ruska teritorija..Tuka mora da se priznae deka Rusite izigraa pametno, a i realno vo Sirija bea vo pravo, nesto so ne e slucaj vo Ukraina...

Jas nikade ne rekov deka rastur pravi zapadot, ti rece...Samo, namalete malce so sssr filmojte, i malce spustete se na zemja, posle koga ke ve plesne realnosta vo lice, da ne se cudite abe cekaj rekoa vaka i vaka e a bilo poinaku...
Куба била товар за Советскиот Сојуз, Сирија е едно од најважните геостратешки подрачја во светот. Поготово во денешна констелација кога ги има пријателски Иран и Ирак во позадина. САД сам си се избрка од регионот, со тоа што го турна Садам Хусеин и им ја даде власта на Шиитите. Садам беше единствената брана да се врати Персиското влијание во Сирија. Тоа што не му успеа на Иран за 8 години, САД им го учини за 1 месец :) Тоа што е разрушено многу побрзо се гради одколку што си замислуваш, поготово кога не идат работите преку корумпираните западни фондови за обнова. Ако не Русија, тогаш Иран ќе ја обнови Сирија. Прашај се ти, кој ќе ја обнови Украина после оваа војна и чив товар е Украина.

Последно уредено:
Почнувам јас пост, онака општо, адресирано до оној кој што ќе се препознае

и одма поштено си се упецаа
fino ova...

Ванчо дури со пеинт се потрудил, ахххх
Ванчо бе, шупакот промаја ти фаќа ќе ти настини
ајде аирлија

@Кlinton, не ли и Виетнам беше прокси? Што е понетата на муабетот, демек за САД ова е играчка. Ова е клоца у гз на САД од Украина, истовремено им го накалемија и Израел, а сега и Иран со Хутите и локалните Милиции. Види политичар на тазе НАТО членка изјавува спремност да се жртвува НАТО членството за нивно национално прашање (на сметка на Украина нели). Тука си ти многу голема грешка, резултатите на ова што се случува тек ќе почнеме да ги гледаме. Оваа ароганција на САД нема никаква основа веќе. Сеа ќе видиме што ќе се деси со Иран.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom