Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.049
Поени од реакции
11.345
Imam veke anglisko vozilo, Land Rover, tamu kaj sto go nosam servisiraat i Jaguar. Ne mi e strav za servisiranje bidejki veruvam deka voziloto e top sostojba so realni KM. Mi e bitno sto ne e export vozilo i nema manevriranje so KM/ servisni istorii..
Најдобронамерен совет, не биди многу сигурен за одржувањето, само тоа ќе ти кажам другар.
Можеби километрите се реални, но во одржувањето немој да си сигурен, особено што знаат во книшките да штиклираат и удираат печати како ќе им се прдне, а под хауба да не ти го заменат делот што стои дека е променет и наплатено за истото.

Ретко кој има време и знаење да го провери сето она што е „заменето“ на едно возило.

Човекот увезува возила токму од Швица, исклучиво. Изледај пар рандом видеа и види во која состојба се „сервисираните“ возила. Едно пишува во сервисна книшка и историја, друго е реалност.

Инаку, да ти е аирлија купувањето, за што и да се одлучиш и дај Боже да те служи возилото додека е кај тебе.

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.042
Поени од реакции
2.130
Мислам дека ќе поминеш со помалку главоболка со германско возило.

Мене ми се допадна еден што се продаваше тука, го пробав тест вожња и е елеганција внатре, има снага и лепи добро, но за делови барем овде е главоболка. Низ муабет жената што го продаваше се испушти дека во неколку наврати чекала делови и по 2 недели, а цената на делови ти е во ранг на луксузните Германци (Мерцедес, БМВ, Ауди).

Не знам дали ќе го отвори линкот, јас ја гледав баш оваа, 2011 модел, гледам го продале:
Kako i da e, da nadopolnam deka mislenjata okolu kolata se podeleni i ne sum vo momentov ubeden deka sakam da ja zemam :)

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Најдобронамерен совет, не биди многу сигурен за одржувањето, само тоа ќе ти кажам другар.
Можеби километрите се реални, но во одржувањето немој да си сигурен, особено што знаат во книшките да штиклираат и удираат печати како ќе им се прдне, а под хауба да не ти го заменат делот што стои дека е променет и наплатено за истото.

Ретко кој има време и знаење да го провери сето она што е „заменето“ на едно возило.

Човекот увезува возила токму од Швица, исклучиво. Изледај пар рандом видеа и види во која состојба се „сервисираните“ возила. Едно пишува во сервисна книшка и историја, друго е реалност.

Инаку, да ти е аирлија купувањето, за што и да се одлучиш и дај Боже да те служи возилото додека е кај тебе.
Jas koa ja prodadov starata kola lani radi ekspanzija na ULEZ, ja dadov na ovie sho otkupuvaat vozila i posle ili gi prodavaat kaj niv ili odat na aukcija. Ovaka plakjaat pomalku i parite se na smetka odma i bar ne se zamaras i trosis vreme so meseci. U servisnata kniska i stiklirav deka rebrast e smenet zaedno so eden od servisite koa menjav ulje poso obicno kratat pari ako nesto fali. Bese za menuvanje lani ali ne go smeniv poso znaev deka ke ja prodavam. Vidov deka nekoj ja kupil poso imat plateno road tax. Za drugata kola neam servisna kniska poso se e digitalno.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.049
Поени од реакции
11.345
Jas koa ja prodadov starata kola lani radi ekspanzija na ULEZ, ja dadov na ovie sho otkupuvaat vozila i posle ili gi prodavaat kaj niv ili odat na aukcija. Ovaka plakjaat pomalku i parite se na smetka odma i bar ne se zamaras i trosis vreme so meseci. U servisnata kniska i stiklirav deka rebrast e smenet zaedno so eden od servisite koa menjav ulje poso obicno kratat pari ako nesto fali. Bese za menuvanje lani ali ne go smeniv poso znaev deka ke ja prodavam. Vidov deka nekoj ja kupil poso imat plateno road tax. Za drugata kola neam servisna kniska poso se e digitalno.
Токму така. Е сега рачунај ти тоа го правиш како краен корисник, приватно лице кое продава кола. Препродавачите мислиш му ја думаат многу?

Исто е и со сервисите... денес гледа X коли да му завршат на дизалица за да направи „сервис“. Небитно што пишува потоа во книшката иако има печат, светот одамна е ојден во мајчина му.

Потполно небитно е дали е колата од Швица, Германија, Австрија, Холандија, Шведска... тие заблуди дека во Шведска или во Швица било многу строго, високи биле казните ако те фатат важат за пред најмалку 10 години.
Сега, кога Хасо од Босна држи сервис или рандом Муслим од Кабул стигнал ТÜV да ти дава на 2 години дека возилото ти е технички исправно, пиши му крст.

Човек треба не двете 16 отварање, туку со бајач да оди и да купи возило. Едноставно мачка во вреќа, како ти е среќата така - без разлика од каде е возилото и колку добро е „одржавано“.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Kako i da e, da nadopolnam deka mislenjata okolu kolata se podeleni i ne sum vo momentov ubeden deka sakam da ja zemam :)
Не ги разбирам англиските возила, никогаш не сум ги сакал и не можам да ти дадам подобар совет. Кога барав за мене, немав одбрано модел/бренд, па се што ми изгледаше зачувано одев да го видам.
Од мачките, единствено што некогаш ми правел мерак, ама апла да ми прави мерак, беше XJR (ова е моделот 1997-2003), со знакчето напред ми беа многу фраерски, 3.2 и 4.0 V8 мотор, па па па...:love:
1706654411575.png

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Некој совет или предлог мајстор од Неготино или Кавадарци за бравата.Најверојатно од мразевите ми е оштетена при отклучување,тешко оде клучот лево и десно и потешко се отклучува и заклучува.Се работе за Пежо 306.

Прсни и обилно вд40 внатре во цилиндарот. Бравите се ептен здрави на 306-ката тешко дека е оштетена од употреба ама влегува внатре прашина, вода и сл. и си треба подмачкување и чистење. Ќе се разработи од вд-то ама си треба вадење на цилиндарот и негово чистење а ова може да ти направи секој клучар, дури и сам ако имаш фат за тоа.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.444
Поени од реакции
11.365
Послем промена на сијалица колата несакка да пали, ако се чека да се изгасат грејачи воопшто не вергла ако се пали директ вергла ама 5 секунди по што прекинува
Се работи за клио2 2004

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.703
Поени од реакции
42.289
Послем промена на сијалица колата несакка да пали, ако се чека да се изгасат грејачи воопшто не вергла ако се пали директ вергла ама 5 секунди по што прекинува
Се работи за клио2 2004
Акумулаторот капут

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.703
Поени од реакции
42.289
Нов е, месец дена дали има плус ни на туркање не запали
па ако не вергла воопшто акумулаторот е празен. Сеа дали тој е рикнат или нешто ти го празни. Сијалицата добро поврза тоа? Да не имаш некои жици да не не си наместил па имаш паразитска загуба која го празни акумулаторот.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.444
Поени од реакции
11.365
па ако не вергла воопшто акумулаторот е празен. Сеа дали тој е рикнат или нешто ти го празни. Сијалицата добро поврза тоа? Да не имаш некои жици да не не си наместил па имаш паразитска загуба која го празни акумулаторот.
вергла кога ке дадам контакт одма без да чекам ама и верглањето прекинува по 5сек само иначе снажно е не ми делува слаб акумулаторот
За сијалицата што да кажам на пин е како извадив така вратив

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.901
Поени од реакции
23.310
вергла кога ке дадам контакт одма без да чекам ама и верглањето прекинува по 5сек само иначе снажно е не ми делува слаб акумулаторот
За сијалицата што да кажам на пин е како извадив така вратив
Naglo prekinuva da vergla ili popoleka namalva so verglanje ?

Член од
28 ноември 2022
Мислења
382
Поени од реакции
659
Screenshot_2024-01-29-17-36-30-968_com.facebook.katana.jpg

Go ,,posetiv,, gorespomenatiot ,,g-din majstor,, vo vrska so ,,makata,, koja ja imav so blagata grebanica na branikot na mojata kola i koja trebase ednostavno samo lokalno da se ispolira t.e. ,,izlekuva,,.

Bi sakal da dadam review vo vrska so posetata kaj Dame. @martin01 te molam bez zabeleska kon mene, nisto licno kon tebe iako mi go preporaca, samo sum otvoreno iskren kako i sekogas vo zivotot.
Jas i so svoite pacienti sum sekogas ,,brutalno direkten,, pa kolku i da zvucelo neubavo t.e. mozebi i bilo navistina neubavo.
Kako sporedben primer od mojata profesija bi navel, operiram pacient so kancer na debelo crevo i semejstvoto na pacientot me prasuva ,,doktore kako pomina, dali go izlekuvavte?,,
- Otstraniv kolku sto bese vozmozno, izvedov stoma, moeto tuka zavrsi. Dali sum go izlekuval? -samo eden Gospod kje kaze.

Go posetiv majstor Dame, koj ja pogledna ,,povredata,, na kolata i uste posle dve izgovoreni recenici od negova strana zakluciv deka nemu mu e vazno da prodava ,,veter i magla,, so edna i edinstvena cel -da zaraboti sto e mozno poveke //znam deka e tezok zivotot, nemastija itn no toa ne e opravduvanje//.
Celiot svoj zivot vo celata svoja rabotna kariera sum go pominal bukvalno sekojdnevno so raznorazni lugje //moi pacienti i nivnite semejstva//, pritoa ne mnogu mi e potrebno da donesam brza procenka za covek.

Imeno, prvo kaza dokolku go ispoliram lokalno samo ,,povredeniot,, del na branikot nema da dobies rezultat t.e. grebanicata samo malku ke se ublazi. No dokolku ja ispoliram celata kola kje nema nisto od istata grebanica za koja i dojdov, no toa ne e se. Prodolzi kako ,,masina koja vergla,, sto tek bi se slucilo dokolku toj nanese keramicka zastita na lakot. Pa salon nemalo da bide raven.
Vsusnost igrata od negova strana bese ednostavna, keramicka zastita 300eur. i celata kola kje ti bide staklo. Pa svetenje so lambi vakvi, onakvi, pa partal bilo se, hologrami i ne znam sto.
Se so edna i edinstvena cel, da zaraboti 300eur. namesto 10eur.

Krajnoto prasanje od moja strana glasese -majstore, mozes li da go izlekuvas samo ,,povredeniot,, del bidejki drugoto spored mene e odlicno i nema potreba od ostanati zafati kon bojata i lakot na mojata kola. Sitnite tocki ne mi smetaat, mi smeta ona za koe sto sum dojden.
Ogovorot bese jasno izgovoren od negova strana -samo dokolku ja ispolirame cela kola i naneseme keramicna zastita //on kako veli ,,kompleten tretman,,// nema da ima traga od ,,povredata,,.
Jas rekov -Cao, prijatno.

Imeno denska moj kolega //od negovo licno iskustvo// mi preporaca da pojdam vo Novus. Stariot dobar Novus.
Za 30min ja ,,izlekuvaa povredata,, na branikot i sega nema nikakva traga. Kako nisto da ne bilo, branikot e staklo. Bukvalno staklo, nema nitu traga od onaa blaga grebanica.

Sakav da spodelam iskustvo, ne so cel da vrsam neciv marketing ili antimarketing. Samo licno iskustvo koe go iskusiv izminative dva dena.

Pozdrav do majstor Mile od Novus, koj idealno se pogrizi za moeto vozilo. Kompletna preporaka do moja strana kon Novus za site koi ke se soocat so slicna rabota. Korekten i profesionalen odnos, kako i korektna cena.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.901
Поени од реакции
23.310
Mozi da nema vrska so tvojot problem, no istoto mene mi se sluci so mojata. Djabe akomulator smenav lani. Kupiv nov posto raka na srce i star bese, pa si rekov do nego e. Koga pocna i so noviot isto da pravi, ispadna anlaserot, piksni mislam deka mi smenaja i cetkici.

Kajgana Shop

На врв Bottom