Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Ништо враќајте се сите од дијаспората плочкари ќе се прајме :oeoeoe:

Ништо враќајте се сите од дијаспората плочкари ќе се прајме :oeoeoe:

Многу си раскрекана и недоволно задоволена. Објаснувате како тука не може ништо да се направи и што е за вас нормален живот што го барате и не треба да трпите за него.

Како што вие споделувате вашето, ја го споделувам тоа што го гледаат моите очи. @vidooq може исто да ви долови негово гледиште( го тагнувам него зошто имаме праено муабет и ми бил еден од луѓето што ми дал мотивација дека може и тука се да имаш ако сакаш и жртвуваш нешто).

Никој не те тера да се враќаш или да си одиш, само истото што му го кажувам на другар од 5 години што сме заедно и тебе ти го кажувам дека ако сакаш да работиш тоа што се бара (побарувачка и потрошувачка) ќе уживаш во одредени благодети. Ако работиш тоа што го сакаш, а тоа моментално не се бара ќе си кукаш дека државата не чини.

Се согласувам дека државава не чини за многу основни работи.

Многу си раскрекана и недоволно задоволена. Објаснувате како тука не може ништо да се направи и што е за вас нормален живот што го барате и не треба да трпите за него.

Како што вие споделувате вашето, ја го споделувам тоа што го гледаат моите очи. @vidooq може исто да ви долови негово гледиште( го тагнувам него зошто имаме праено муабет и ми бил еден од луѓето што ми дал мотивација дека може и тука се да имаш ако сакаш и жртвуваш нешто).

Никој не те тера да се враќаш или да си одиш, само истото што му го кажувам на другар од 5 години што сме заедно и тебе ти го кажувам дека ако сакаш да работиш тоа што се бара (побарувачка и потрошувачка) ќе уживаш во одредени благодети. Ако работиш тоа што го сакаш, а тоа моментално не се бара ќе си кукаш дека државата не чини.

Се согласувам дека државава не чини за многу основни работи.
Те разбирам бе дечко, да се насмееме малку.
Знам дека во занаетчиска работа има пари потекнувам од такво семејство ама исто така знам дека тоа е макотрпна работа.

Еве од женска страна, се пукнаа од пари вадење ноктарки, депилаторки, фризерки и шминкерски, букирани се за преку цела година.

Јас моментално не се гледам во иднина тука, од многу причини, не ми прија оваа средина, некултура, несреденост итн.
Единствено нешто шо сеуште ме влечи Македонија е мојата фамилија, ништо повеќе.

Само работна рака на плочкар за реновирање на купатило од 3.5 - 5м2 е 1700-1800 еу.

Ова е од три различни понуди што сум ги добил.

Sent from my iPhone using Tapatalk
За каде збориш ова?

Само работна рака на плочкар за реновирање на купатило од 3.5 - 5м2 е 1700-1800 еу.

Ова е од три различни понуди што сум ги добил.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ја за 9 - 10 евра квадрат си најдов, највисока понуда беше 15 - 16 евра.

Да не кажува за во немачка, ама и за таму е прескапо
Веројатно со вертикалните по ѕид му се собира квадратура, или пак ако сака со некоја украсна ситна плочка, пкус да ги ископаат ѕидовите од старите.

Тука лежи и проблемот во последно време. Она што ке сјебе инстаграмот, ни 10 мотивациони говорници не може да исправат потоа. Секој мисли дека може да бира каде ке работи, а има 0 работно искуство. Никој не сака да го направи тој прв чекор, најди било каква работа, да стекнеш работна навика, познанства, и на крајот на денот, да дојдеш до информации кои ке ти овозможат да бараш подобро платени места, и ке ти отворат нов тип на бизниси. Ако се сака, скоро се се може.

Веројатно со вертикалните по ѕид му се собира квадратура, или пак ако сака со некоја украсна ситна плочка, пкус да ги ископаат ѕидовите од старите.
Извини по грешка сум те цитирал :tapp:

Тука лежи и проблемот во последно време. Она што ке сјебе инстаграмот, ни 10 мотивациони говорници не може да исправат потоа. Секој мисли дека може да бира каде ке работи, а има 0 работно искуство. Никој не сака да го направи тој прв чекор, најди било каква работа, да стекнеш работна навика, познанства, и на крајот на денот, да дојдеш до информации кои ке ти овозможат да бараш подобро платени места, и ке ти отворат нов тип на бизниси. Ако се сака, скоро се се може.

А тој што има работно искуство, ако побара поголема плата, боље и да не аплицира? Пошто најјака квалификација за да влезеш у македонска фирма е да не бараш многу пари.

Последно уредено од модератор:
Епа купувај де секоја година чевли по 25 евра, на крај кога ќе пресметаш овие за 5 години ќе ти излезат подобра инвестиција. Ама ти си знаеш, која сум јас да ти се мешам тебе во новчаникот?

Еве како женско, сакам да си купам чанта МОНА од 250 евра, зошто да не се почастам once in a while пример? Работам, заработувам, можам да си купам, сакам да си купам. Тоа е пристоен живот. Ако немам, ќе останам на пуста желба, и ќе си купам тоа што можам да си дозволам. Значи зборам за МОНА, не за ЛВ ко претходно (што е апла луксуз).

Мое мислење е дека секој човек за да има пристоен живот заслужува да си купи поквалитетни чевли или капут, еве и наочари нека се за диоптрија, без да почувствува тежина на новчаникот. Нормално дека нема да купува секој месец тоа. И тоа не значи дека е лошо да си купиш чевли од 25 евра, не ме сфаќајте грешно. Јас во мојот ормар имам многу евтини парчиња што ми се драги и сакам да ги носам. Не патам од такви комплекси дека мора да бидам брендирана од глава до пети и слично. И многу често купувам на распродажба. Ама сакам квалитетни чевли, квалитетен капут, квалитетни патики, квалитетна долна облека, квалитетна храна...а квалитетот кошта.
Izvini ama si ja promashila temava 100000%

Nikoj ne ti rece da kupuvash cevli od 25€ .Imash od 50-70€ salam cevli shto ce ti traat i ce licat na cevli.
I cevli 5 godini kako shto pishuvash sigurno ne nosish. A i podobro 3 Rala po 50€ odkolku 1 ralo od 150€. Pogotovo za zhensko, ce imash da smenish , druga boja, povisoki,poniski...

A i taa tashnata nikoj ne te sprecuva da ja platish i nikoj ne veli ti da ne si kupish.
Muabetot e PROSECNO PRISTOEN.
A Tashna poskapa od 50€ za mene e luxus

Da ja cita nekoj temava ke pomisli samo 10% od Makedoncite izbegale poradi finansiski pricini, a vsusnot e obratno samo 10% se poradi drugi pricini (zdravstvo, sistem itn). Ton pari imalo vo Makedonija samo nemalo koj da gi sobira, mizi mitro tulumbi pagjaat e rabotava :D

Рече само за лепење, ме интересира пресметав, еве по 20 евра квадрат со вертикали од по 3 метра до горе да ги лепи и пак е помалку од тоа што му барале.

Цената не гарантира дека мајсторот убаво ќе ја заврши работата. Сега сите се научија со кризава креваат ненормални цени.

Кај еден комшија за 12 евра му ги лепеа, толку грдо беа залепени и безвеза, што си зема одмор, ги извади и сам си ги залепи :)

Da ja cita nekoj temava ke pomisli samo 10% od Makedoncite izbegale poradi finansiski pricini, a vsusnot e obratno samo 10% se poradi drugi pricini (zdravstvo, sistem itn). Ton pari imalo vo Makedonija samo nemalo koj da gi sobira, mizi mitro tulumbi pagjaat e rabotava :D

Tи викаат дека може ОД Македонија да се прават пари. Има разлика.

Во Македонија може да се живее нормален просечен живот ако се работи преку интернет, ИТ или нешто друго преку интернет, а вака за по мк фирми малце потешко со тие плати, инаку не знам шо се карате дали било поарно мк или надвор, сега визи даваат, бугарски пасоши скоро сите зедоа шо аплицираа, не знам во шо е проблем секој може да оди надвор да поработи и ако не му чини да се врати, нема потреба од карање, кој кај сака таму нека живее, кај му е арно, за тие со добри факултети секаде е убаво, платено, за тие без струка е лошо ќе се мачат ќе бидат измеќари и физикалци ете тоа е...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom