Минативе години одложував, ама годинава сигурна сум дека сакам да одам и морам да одам
Е сега, неколку прашања. Сакам да аплицирам за работа на келнерка по нашки. 4 лета работев во пицерија, значи искуство имам. Една година живеев во САД како студент на размена, значи и јазикот го владеам на некое си advanced lvl кое се бара по огласите за тие работни места. Е сега по огласите што ги гледам има busser и server. За кое е подобро да се аплицира, т.е кој од овие двајца добива бакшиш? И дали се исплаќа да работиш како келнер? Знам дека келнер работи за бакшиш, ама знам и колку е заморно 8+ саати да си на нозе и да трчаш горе долу. Дали бакшишот би бил доволен да не мора да се работи втора работа? Пошо друго е да работиш на каса 8 сати и после да одиш на втора работа 4 сати, ама келнер 8 сати и после на втора работа да одам мислам дека е многу. Сакам да одам за да заработам пари, не за "искуство".
Сакам да ти реплицирам откога го постави прашањево затоа што и јас ги имав истиве дилеми лани, но дури сега најдов време
Ти препорачувам прво да си најдеш работна понуда што ти одговара, а потоа да ја одбереш таа агенција. Ова, всушност, им го препорачувам на сите - прво одберете си локација, па разгледајте ги работните понуди што секоја агенција ги нуди, и ако нешто ви се допадне - одберете ја таа агенција. Сите агенции горе-долу добро си ја вршат работата (со исклучок на Коузон, за неа имам слушано лоши коментари).
Тоа што имаш искуство тука не игра многу голема улога. Многу е тешко да добиеш позиција како келнер ако ова ти е прва година во Америка (келнер е најдобра позиција што можеш да ја добиеш како J1), барем во поголеми градови и во попопуларни ресторани. Многу е исплатливо да бидеш келнер, како келнер во Hard Rock можеш да направиш и до $300 бакшиш дневно + дневница (овој го сметам за попрестижен ресторан), а во други ресторани исто не си под $100-$150 дневно. Работата не е толку напорна, можда ќе ти биде на почеток додека го научиш менито, но потоа се навикнуваш и ја работиш на аутопилот
Плус и дополнително си мотивиран пошто знаеш дека тоа што им угодуваш на гостите (најчесто) ти носи бакшиш. Во Америка треба да им угодуваш на муштериите на било која работна позиција, но не за сите позиции имаш добар бакшиш што некогаш ти е единствено нешто што те турка низ денот. И според мене, многу е подобро да имаш слобода на движење отколку да стоиш на каса 8 часа без да мрднеш. Проблемот не е одењето, проблемот е стоењето во место
Генерално, не препорачувам работа на каса. Дрдориш цел ден и се обидуваш да си екстра фин и допадлив со муштериите, а најчесто нема типс или има tip jar која ја делиш со останатите касиери. Направи си ја математиката и види дали ти треба втора работа, ако имаш две работи секако ќе ти биде заморно.
Мислам дека имаш повеќе шанси за food runner или busser, и двете се tipped позиции. Food runner-от има поголема одговорност, треба да го знае менито, распоредот на масите, да има интеракција со муштерии. Тој ги носи порциите храна на гостите. Дневно прави $150-$200, во зависност од дневниот промет и бројот на келнери. Бакшишот го добива од келнерите. Многумина сметаат дека food runner-ите се преплатени затоа што истата работа + нешто повеќе ја прават и келнерите, а понекогаш се случува food runner-от да земе повеќе бакшиш од келнерот. Ова ти е многу добра позиција како за првпат затоа што ем имаш типс, ем не се замараш толку колку келнер, ем имаш интеракција со луѓе што значи можеш да им зборуваш и нема да ти биде досадно
Busser-ите, пак, ги чистат масите откако гостите ќе си отидат. Дневно прават околу $100-$150, мислам дека беше 2% од вкупниот дневен промет. Немаш контакт со гости, подосадна работа, али не е лоша како за прва година.
*сите бројки и работни одговорности се однесуваат на Hard Rock Cafe
За крај,
не велам дека немаш никакви шанси како келнер. Тука се` е среќа и можеш да се обидеш, но не се разочарувај ако не ја добиеш посакуваната работа од прва. Биди флексибилна и држи ги сите опции отворени. Good luck