И јодираната сол поради несоодветно амбалажирање, чување го губи Јодот поради високата влажност, високата температура и директната сончева светлина затоа се чува во темно , суво место, дури треба да се запази правилото на засолување на јадењето на крај на готвењето ... и јодираната сол ја задржува својата лековитост со активноста на јодот највише 4 месеца , така да и толку треба да се користи солот и да се купи нов, со напомена да се прочита времето кога е јодирано на опаковката во продавницата каде се купува да се троши....итн
2.Јодирање во пекарска индустрија ?
дискутабилно ;(... порано јодот се користел во изработка на леб и други пекарски производи , но сега е заменет со бром кој е поевтин дури тој го блокира јодот што го внесуваме со друга исхрана ...
3. Друга исхрана
исто не внимаваме на некои продукти кои во поголем внес во организмот го спречува искористувањето на јодот, така да особи кои во своја исхрана внесуваат поголеми количини од тазе зелка,кељ,репа, кикирики, соја ,карфиол, брокула кои содржат гоитогени супстанции тие спречуваат да се вгради јодот во хормоните на штитеста жлезда... СЗО како дневен внос на Јодот препорачува од 100-200 мцг за возрасни , за деца до 5 год 90 мцг , деца од 6-12 год 120 мцг , а за трудници 250 мцг јод секој ден, Јодот во најголеми количини го има во морска вода , кафеави морски алги , школки,ракчиња,шкампи,бакалар,туна,јајце, и мисирка , а во зеленчук - во лук,грав,спанаќ,тиква,бел компир, а во овошјето го има во брусница и јагодите... :f:
Внесот на селен и цинк и те како е препорачлив при хипотирео Хашимото !:*:[DOUBLEPOST=1474204497][/DOUBLEPOST]
... кажи ти нешто пооширно за тебе !