Опасности од пирсингот

Zero

ImmOrTaL
Член од
23 февруари 2006
Мислења
21
Поени од реакции
0
Abe pirsing tetoviranje se si e oki...Zavisi kade i koj ke ti go pravi posle zavisi i od tebe higienski kako ke postapuvas...

ja ne postuem ali sekoj za sebe...nikoj so sila ne te tera
 

Boogie

no pain no game
Член од
4 декември 2005
Мислења
985
Поени од реакции
544
Не темава е ок и јас знам бидејки се зборува за опасноста од пирсањето а јас сум единствен што пирса тука меѓу вас дека ке има и против мене кои ке пишуваат.Иначе со она за историјата за пирсингот само сакав да дадам некој вовед во култот на пирсањето во Македонија кој навистина има корени и традиција.Во Самоа тетовирањето има традиција која и ден денеска се негува и користи како туристичка атракција а да не збориме колку тоа е безбедно,се работи на традиционален начин во кои се користи игла направена од коска од риба која е острена на камен а во сноп од неколку игли се заврзани на бамбусово дрво (се е медицински метал :) ),за боја се користи чаџ од изгорени листови од банана па со глицерин ја прават да е течна(проверена од завод за заштита на самоанци) :) .Хигиената е на завидно ниво нели а луѓе од цел свет што ке стапнат на островот Самоа си имаат спомен за цел живот изделкан на нивната кожа.За комуњарите во Македонија е подразбирливо дека такво нешто во Македонија ке го негираат бидејки тие и се луѓето кои ја уништија традицијата на безброј занаети кои имаат длабоки корени во нашата култура.
 

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Интересно образложение за историјата на пирсањето , начините на кои тоа се изведувало (минато свршено време) и се изведува како што спомнуваш во Самоа, ама многу неблагодарно да се споредува со тоа што се случува во денешно време, не мислиш така?
Условите тогаш биле такви какви што биле, денес, на најдобриот можен начин ТРЕБА да се намали опасноста од сите можни компликации во текот, при, и после пирсањето......а не уште повеќе да се комплицира, според она што тебе ти се случило во случајот со девојката овде ( среќа нејзина без последици ).
Во минатото и сунет правеле со камења, што не значи дека и денес треба да продолжи.:blabla:
 

Boogie

no pain no game
Член од
4 декември 2005
Мислења
985
Поени од реакции
544
Не нема врска под традиционално се подразбира дека тие и ден денеска тоа го работат така како и пред 1000 год. иначе сите имаме мислам видено слики на Анџелина Џоли каде што ја тетовира монах во Камбоџа на истиот начин како и пред 1000 год со бамбусова трска игли од коски,па зарем таа нема пари да си плати стерилни услови мислам таа може сама болница да изгради но ја избрала традицијата пред здравјето зошто незнам.Знам дека ова одма се разбира на лош начин но јас не тврдам дека стерилноста и чистотијата се лоши туку сакам да ви покажам дека ова прво е вид на Уметност па после е работа,уметноста ја има во различни форми а за среќа таа форма кај нас е традиција што мислам дека треба да се негува
 

Iris

Ruzha, ruzhica...
Член од
29 април 2005
Мислења
278
Поени од реакции
7
Jas imam pirs na papokot vekje 6 god. Na vremeto tuka samo Malo praveshe pirsing, sepak se odluciv da cekam duri ne pojdam vo USA, zoshto sepak ima pogolema sigurnost i higiena. Se onesvestiv posle toa, ali nema veze,:) mislam deka beshe radi vremeto (vnatre air condition, a nadvor 40 stepeni plus vlaga, garant nekade 50)
Inaku sekoj drug vid na pirsing mi e totalno nesimpaticen.
 
Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Ти бе Boogie пак со оф топици се обидуаваш да ја вртиш темата на друга страна. Збори и кажи ако имаш што да кажеш заопасности од пирсингот, а за историја и традиција како и начини на кои се спроведува и работи боди артот имаш можност да си отвориш тема во подфорум кај што и е местото. Сега, бидејки се повтотруваш постојано со постови надвор од темава да бев админ се ќе ти избришев и ќе добиеше еден жолт бидејки очигледно не си ги прочитал правилата на форумов и замараш луге овде непотребно со твоите самобендисани постови.
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Олабавте и смирете ја топката, аман.
 
Член од
28 февруари 2006
Мислења
56
Поени од реакции
0
Pirsigot e mnogu super rabota ja imav na brada i na vegja.A na brada mnogu ubavo mi stoese oti imam polna usta i uste zalam oti go izvadiv .Ali na leto pak se busam pa sto saka neka bide.A na jazik i na stomak se edni od naj kriticnite mesta za pirsing.I imam prasanje za site mazi na forumov

[едитирано од Др. Бич - пишувај со помали букви, и доста со оф топик прашања!]
 
Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Пак се забегува од темата. Ако е темата опасности од пирсингот, не гледам дали е битно на кого му се допаѓа или не му се допаѓа одреден вид на пирсинг и каква е неговата улога. Во прилог на темава еве еден текст:
What infectious complications are seen following body piercing?

Infections may be generalized or localized. Generalized infections usually result from unclean tools of the trade. Foreign materials and germs may be introduce at the time of puncturing of the skin and these include such infectious agents as hepatitis, tetanus, tuberculosis and HIV. Localized infections with pseudomonas aeruginosa or staphylococcus aureus are another major acute problem. These infections can be extremely serious leading to bacteremia, breathing problems, deformity, scarring and all trends of other problems that teenagers do not want or do not expect to happen.

What to do if the piercing site becomes infected?

Some piercers recommend leaving the jewelry in place when a local infection occurs. However it is very difficult to bring an infection under control when the offending foreign body remains in place. Ideally the exit hole should be clean and free of jewelry to allow draining and allow abscess formation. A piece of sterile ligature can be used to keep the exit hole open. In general terms, following the body piercing, the pierced site should be cleaned twice a day in order to avoid redness, swelling and a collection of crusty material. Alcohol should not be used at any time. The body site and jewelry should not be fiddled with during the procedure except when cleaning the pierced site.


Potential Complications of Body Piercings

Piercing
site

Potential
complications

Ear

Allergic reaction, auricular perichondritis, embedded earrings, infection, keloid formation, perichondral abscess, traumatic tear

Genitals (women)

Allergic reaction, compromise of barrier
contraceptives, infection, keloid formation

Genitals
(men)

Frictional irritation, infection, paraphimosis, penile engorgement, priapism, recurrent condyloma, urethral rupture, urethral stricture, urinary flow interruption

Mouth

Airway compromise, altered eating habits, gingival trauma, hematoma formation, increased salivary flow, infection, injury to salivary glands, interference with radiographs, loss of taste, Ludwig's angina, pain, permanent numbness, speech impediments, tooth fracture or chipping, uncontrolled drooling

Navel

Bacterial endocarditis,* frictional irritation, infection, jewelry migration and rejection

Nipples

Abscess formation, bacterial endocarditis,* breastfeeding impairment, infection

Nose



Infection, jewelry swallowing or aspiration, perichondritis and necrosis of nasal wall, septal hematoma formation
 
Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
И еве уште малку:

Approximate Healing Times
for Body Piercing Sites

Site (piercing name)

Time to heal

Clitoris

2 to 6 weeks

Coronal ridge (dydoe)

6 to 8 weeks

Ear lobe and auricle

6 to 8 weeks

Eyebrow

6 to 8 weeks

Glans penis (ampallang)

3 to 9 months

Labia majora

2 to 4 months

Labia minora

2 to 6 weeks

Lip

6 to 8 weeks

Navel

Up to 9 months

Nipple

2 to 4 months

Scrotum (hafada)

2 to 3 months

Tongue

3 to 6 weeks

Urethral meatus
(Prince Albert)

2 to 4 weeks


Boogie, овие информации треба да им ги дадеш задолжително на потенцијалните клиенти кога ќе дојдат кај тебе, во спротивно носиш одговорност, знаеш нели?

А еве како ќе изгледа папокот на сите девојки кои имаат пирсинг таму во деновите кога ќе бидат бремени:
 

Boogie

no pain no game
Член од
4 декември 2005
Мислења
985
Поени од реакции
544
Хе ова се што го напиша е во ред но нели живееме во 21 век и постои човек кој секоја таа работа ке ја спречи за да нема потреба од лечење.Несакам пак да звучи на реклама но јас ја пирсав жена ми на папок пред 7 год по тој период јас добив две дечиња кои се родија без никаков проблем благодарение на професионалноста на докторот и бабиците(можеше и тука да има проблем нели) денеска таа сеуште си го носи пирсот и јас сум многу горд на убавото украсено стомаче на жена ми значи ова горе напишаното е што би можело да се случи кога мајсторот што пирса не е совесен и не си ја врши добро работата така да јас не спаѓам во тие луѓе а тоа е докажано со безброј мои клиенти кои ги сретнувам низ цела Македонија без да ја наведнам главата.Тоа многу малце луѓе во Македонија можат да го направат и јас сум горд на тоа.
 

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.345
Поени од реакции
7.469
Мандрак од кој сајт ти се овие жити се??? Јазикот мој беше целосно функционален за 2 недели, јадев тврда храна 1 недела по бушењето.
Да не си сурфал ти на некој анти-пирсинг сајт?????
 

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Procesot narecen pirsanje nakratko se sostoi od dupcenje na odredeno mesto na teloto so igla i vmetnuvanje parce nakit na predupcenoto mesto.Izgleda ednostavno no vsusnost e mnogu opasna rabota koja ne sekogas zavrsuva dobro.Nemoj ni na son da si pomislila da se pirsas sama ili da zamolis nekoj prijatel da te ispisa.Rizikot e neprifatliv dokolku pirsanjeto ne go izveduva profesionalec i toa vo bezbedna i cista prostorija so sterilni i maksimalno bezbedni alatki i pribor.
Nekoi delovi od teloto kako nosot i ustata se poveke skloni na infekcii zaradi milionite bakterii koi ziveat na tie mesta.Pirsot na jazikot po nekoe vreme moze da gi osteti zabite.Pirsovite na jazikot, ustata i obrazite sozdavaat problemi pri dzvakanjeto.Spored napraveni istrazuvanja dokazeno e deka lugeto so srcevi bolesti se izlozeni na pogolem rizik od infekcii pri pirsanjeto.Posebni konsultacii so medicinski lica se potrebni dokolku si sklona na alergii, imas dijabetis ili si bolna od bilo sto drugo vo momentot ili tesko go odrzuvas nivoto na imunitetot.Krajno nepreporaclivo e pirsanje na bremeni zeni.
Eve koi zaboluvanja rizikuvas da gi dobies so sekoe novo pirsanje.
*hronicna infekcija
* gubenje mnogu krv pri nekontrolirano ili prodolzeno krvarenje
*luzni
*hepatit B i C
*tetanus
*alergii na koza
*potkozen cir
*potkozni gnoevi koi mozat da dovedat do truenje na kozata
*vospalenie
*ostetuvanje na nervi (so trajni posledici)
Ako veke imas pirs i si gi izbegnala site vakvi nesakani posledici sepak vnimavaj da ne go potkacis ili skines od netso, redovno cisti go mestoto i nikogas ne go dopiraj so necisti race.
Eve kako otprilika ke izgleda tvoeto pirsanje:
*mestoto kade sto sakas da bide postaven pirsot se cisti so antibakteriski sapun (isklicok e jazikot)
*tvojata koza se preboduva so mnogu ostra sterilna igla
*parceto nakit prethodno sterilizirano se bmetnuva vo predupcenoto mesto
*iglata vednas se frla vo specijalno kontejnerce za da ne dojde vo dopir so drugi lica
*se cisti mestoto okolu pirsot
*liceto koe go vrsi pirsanjeto ja proveruva ispravnosta na pirsot i te sovetuva kako da se grizis za pirsot pravilno da zazdravi
 

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
Opasnosti sekako deka ima!! Tie najcesto se rezultat na "strucnosta" na pirserot no i na nasata griza vo procesot na zazdravuvanjeto!!!:star:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom