растителни влакна? па што тогаш да се јаде? на мајка ми докторот и рекол 20 минути откако ќе го испие Еутироксот може да јаде!
дајте набројте што точно од храната е дозволено.
Вака сега, пола саат откако ќе го испие Еутироксот не треба да внесува ниту храна ниту било каква друга течност зошто така најдобро се апсорбира во телото. Муабетот за растителните влакна е да се избегнуваат за појадок, значи праски ... житарки и останатото да не се зема наредните 4 саати за комплетно убаво делување на апчето. Секако не е никаков проблем тоа само плус внимание.
Храна шо е дозволена ... повеќе внесување на млечни произовди секако со не преголема масленост. Значи вонглавно треба да се избегнува масна храна од секаков вид зошто самата хипотироидеа го забавува метаболизот а со тоа има голем ризик за покачување на маснотиите во крвта. Приготвувањето на храната да биде со сосема мало количество на зејтин, месото да биде претежно динстано, впрочем станува збор за начин на исхрана кој се сведува на помалку маснотии.
Имаше некаде по нет листи на конкретни продукти кои не треба да се внесуваат, но јас би рекла дека не се толку пресудни зошто со избегнување на високо калорична храна се може да се среди.
--- надополнето ---
Eве нешто плус што најдов за да се одржува нормално тироидната со помош на храна.
Боровинки:
боровинките содржат многу биофлавоноиди и C и Е витамини кои се многу важни антиоксиданти. Антиоксидантите помагаат во “бришењето” на слободните радикали кои се зголемуваат при стресни ситуации и штетат на ткивата и органите. С витаминот е исто така потребен за синтеза на кортизол, адреналин и серотонин. Ниското ниво на серотонинот е поврзано со депресија, несоница и слични нарушувања. Зголемувањето на количината на серотонин е добро и за тие кои се под стрес.
Боровинките содржат и минерали како магнезиум и манган кои исто така помагаат во намалување на стресот. Недостатокот на магнезиум е доста честа појава па така внесувањето на храна која содржи магнезиум е добро за секого. За ова се добри и црвените боровинки.
· Кајсии: кајсиите се полни со С и Е витамин но тие содржат и витамин А и бета-каротин. Витаминот А и бета-каротинот се важни за имунитетот, видот и кожата. Кајсиите се и добар извор на калиум, минерал кој е најсодржан во нашите клетки. Кајсиите исто така содржат и фитостероли кои помагаат при одржување на здраво ниво на холестрол.
· Кисело млеко: киселото млеко е одличен извор на калциум. Сите сме слушнале дека калциумот е важен за коските но тој е исто така важен и за намалување на негативните последици од стресот. Киселото млеко е извор и на D витамин. Витаминот D се повеќе се смета како витамин кој е добар во намалувањето на влијанијата од стресот. Тој е посебно важен во зимските месеци кога нема доволно сонце. Тој е исто така важен бидејќи недостатокот од D витамин е поврзан со појавата на
автоимунитет.
· Кафен ориз:
кафениот ориз содржи В витамини. В витамините се посебно важни за одржување на клетките, ткивата и органите. Тие се и посредници во голем број на биохемиски реакции вклучени во работата на мозокот, имунитетот, енергијата, црвените крвни зрнца, срцето – речиси во секој систем што постои во телото! В витамините го намалуваат стресот и честопати се користат за борба против нарушувања во расположението. Кафениот ориз е посебно богат со В витамините тиамин, рибофлавин, пантотенска киселина и витамин В-6. Уште една предност на кафениот ориз е што содржи речиси третина од дневната количина на селен што треба да ја внесеме според нутриционистите, за да имаме здрава штитна жлезда и имунитет.
· Риба: лососот посебно има високо ниво на омега 3 масни киселини. Овие масни киселини делуваат одлично против воспаленија. Бидејќи стресот е причинител на доста воспаленија како нуспојави, високото ниво на омега 3 масните киселини во рибата е посебно важно. Рибата исто така содржи и В витамини и минерали.
· Лиснат зеленчук: лиснатиот зеленчук содржи доста С, А и В витамини. Исто така е богат со минерали како калциум, калиум, магнезиум и фосфор – а тие се важни за одржување на сите т
елеснифункции. Некои зеленчуци, како на пример штавејот, содржат и доста витамин К кој е многу важен за правилно коагулирање на крвта.
· Портокали: можеби вашата мајка постојано ви велела да пиете сок од портокал! Во право била (се разбира!). Портокалите содржат С витамин а имаат и големи количини на А и В витамини како и доста од минералите.
· Мисирка: мисиркиното месо содржи триптофан, аминокиселина која е
прекурсор на серотонинот. Освен тоа, ова месо е квалитетна протеинска храна со В витамини и минерали како и доволна количина на масни киселини.
· Авокадо: авокадото е богато со минерали, протеини, витамини (посебно С и Е) и е доста богато со растителни влакна.
Има премногу статии и листи на продукти кои смеат, а кои не. Секако сите тие поделби се премногу строги за да бидат максимално почитувани.