Очни болести

Elena F.Sinatra

Temper Tantrum
Член од
5 август 2008
Мислења
227
Поени од реакции
14
Глауком е прогресивна оптичка невропатија, која се карактеризира со
-зголемен очен притисок
-екскавација на папила на нервус оптикус
и парацентрални скотоми во видното поле...
Може да биде примарен, конгенитален и секундарен.
Примарниот може да биде ангуларен и тоа акутен, и хроничен, и симплекс глауком, кој е најчест.
Конгениталниот се јавува како резултат на пореметена диференцијација на коморниот агол, во тек на интраутериниот живот т.е заостанување на мезодермалните елементи и аномален развој на шлемовиот канал.
И секундарниот се јавува како последица на низа болести (тумори, интумесцентна, т.е набабрувачка катаракта, промени во положбата на леќата, трауми, поради употреба на лекови - мидријатици или кортикостероиди кај предиспонирани особи... итн...)
Ако не се лекува, или ако со тек на време се декомпензира, доведува до траен губиток на видот!
 

*pumpkin*

addicted to blue
Член од
28 август 2008
Мислења
716
Поени од реакции
23
неодамна ми кажаа дека имам мијалгија...нешо демек алергијата од астмата ми се префрлила на очите...ми дадоа капки и наочари....ај ако знае некој нешто повеќе и ако не го мрзи нека пише....наочарите не ги носам,често ме болат очите и многу трепкам, вајда не е ништо страшно....
 

Elena F.Sinatra

Temper Tantrum
Член од
5 август 2008
Мислења
227
Поени од реакции
14
неодамна ми кажаа дека имам мијалгија...нешо демек алергијата од астмата ми се префрлила на очите...ми дадоа капки и наочари....ај ако знае некој нешто повеќе и ако не го мрзи нека пише....наочарите не ги носам,често ме болат очите и многу трепкам, вајда не е ништо страшно....
Мијалгија?
Тоа е болка во мускули.
Да не ти кажале нешто друго дека имаш, а да не си разбрала добро?
 

Elena F.Sinatra

Temper Tantrum
Член од
5 август 2008
Мислења
227
Поени од реакции
14
Веројатно оти некој шо има Глауком,го болат очите...:pos2:
А други очни болести?
Знаете некои?
Ја знам за перде,далековидост,кратковидост,шашливост(не знам како му е медицинско име) и слично...
Има некој да објасни нешто повеке за нив?
На шашливост, ако мислиш на разрокост, медицинското име му е страбизам, или постручно, хетеротропија, или латентен. т.е скреин страбизам - хетерофорија ;)
 

Elena F.Sinatra

Temper Tantrum
Член од
5 август 2008
Мислења
227
Поени од реакции
14
еве нешто интересно за кратководците, далековидци:
оние што се кратковидци (т.е. што не гледаат на далеку) биле попаметни од обичните луге.
сум го читала ова пред 1 година, во 24 здравје, мислам беше..
Тоа што далекувидите постојано си го замараат цилијарниот мускул (мускул со кој акомодираат и на далеку и на блиску, за да видат подобро) демек се уморни, па затоа ги прави потупави од миопите (кратковидите), кои воопшто не се мачат да акомодираат...???
Хахаахаха...
Чудно, ова само у новини може да го пишува :)
Во ниедна книга, т.е medical based medicine, нема ваков податок, т.е го нема овој дискриминативен модел на рефрактерни аномалии, асоциран со повисок IQ! :)
 

Elena F.Sinatra

Temper Tantrum
Член од
5 август 2008
Мислења
227
Поени од реакции
14
Катаракта

Кога леќите стануваат непрецизни не овозможувајќи фокусирање на предметите, не давајќи јасна слика, тоа е наречено катаракта за која кај нас обично се вели: Гледам како низ перде.

Ризик фактори:
- изложеност на x-зраци или силна светлина
- примање на некои лекови
- дијабетисот

Симптоми:

- прогресивен, безболен губиток на визија
- проблематично гледање на силни светла( гледање на имагинативни кругови околу светла, матна визија)

Третирање:

Обично, катарактата се остранува преку операција. Ако се чувствувате непријатно и не можете да изведуваш секојдневни задачи, би требало да бидеш подготвен за операција. Нема предност во вршење на операција предходно.

Пред операција можат да се испробаат и други начини на третирање:

- oчила или контактни леќи можат да ја подобрат визијата
- носење очила за сонце на силна светлина

Операција:

- Операцијата е честа, безбедна и може да се изведува на било која возраст. Обично не бара целоноќен престој во болница.
- За време на операцијата леќата е остранета и заменета со нова пластична или силиконска (имплатант).
- Инфекција или крварење се ретки после операцијата.
- Потребна е дополнителна помош при движење на пациентот неколку дена по операцијата.
- Капки за очи или креми се потребни неколку недели по операцијата за да ја редуцираат болката и забрзаат оздравувањето.
- По операцијата може да се носат очила или контактни леќи за прецизирање на видот


Кривогледост (strabismus)
Кривогледост (народски шашливост) е состојба кога едното око или двете очи гледаат на страна. За да се установи дали едно око страбично или не, се служиме со повеќе дијагностички методи и инструменти, а наједноставно е постапката со затворање и отворање на окото, тест на откривање – покривање cover – uncover test. Тестот се изведува на следниот начин: од пациентот бараме еден предмет кој се наоѓа на висина на очните јаболки, да го фиксира со двете очи. Предметот треба да стои прво на растојание од околу 50 cm, а потоа на 5m. Притоа, со рака или со какво било средство, го затвораме окото кое го испитуваме. Кога ќе го откиеме покриеното око, ќе видиме дека тоа го задржали погледот кон предметот како и пред покривањето. Таа состојба ја викаме orthophoria, значи кога очите гледаат право. Меѓутоа, ако при набљудувањето на предметот окото кое било покриено, го свтело погледот во било кој правец, тоа значи дека постои кривогледост или страбизам.


Кажете за уште нешто ако ве интересира околу око, можеби го имам во проектот :smir:
Вака, прво да кажеме дека има два типа на страбизам, едниот е конкомитантен или пратечки, а другот инкомитантен или парализен,
друго, не дијагностицираме веднаш страбизам ако окото избегало во било кој правец, туку, имаме уште две состојби, кога се пореметува бинокуларниот вид и фузиониот рефлекс (спојување на сликите видени од двете очи во една),
хетерофорија или латентен страбизам, е состојаба кога окото прави еден корекционен поглед на враќање во средната линија бидејќи под екранот било избегано од средната положба, токму поради тоа што не постои околумоторната рамнотежа, па линиите на видот при исклучување на фузијата, не останале меѓусебно паралелни.
Меѓутоа бидејќи постои бинокуларен вид, одма при остранување на екранот, окото се враќа во средна положба, зошто настапува рефлекс на фиксација и фузионен рефлекс.
И хетеротропија или манифестен страбизам - окото кое било под екранот, или не се вража во средна положба, или ако се врати почнува да фиксира, додека другото дотогаш фиксирачко бега од средната положба.
Ова е доста битна состојба, зошто доколку не се реши навреме, доаѓа до слабеење на видот на окото кое бега, т.е препорачливо е одма кога ќе се примети страбизмот да се појде на лекар, и навреме да се реши состојбата, конзервативно, со вежби, или пак оперативно.
Постои и парализен (инкомитантен) страбизам, кој настанува поради парализа или пареза на некој очен мускул, оваа состојба се јавува подоцна во животот и има третман кој се разликува од конкомитантниот, т.е пратечкиот страбизам.
 

Demon_Lord

May the force be with you!
Член од
11 септември 2008
Мислења
428
Поени од реакции
9
Во македонија може да се изврши корекција на видот од калибар на кратковидност и далекувидност?
 
Член од
27 ноември 2009
Мислења
59
Поени од реакции
5

Ocni Bolesti
GLAUKOM

GLAUKOMOT se SOZDAVA koga ABNORMALNO ke se PODIGNE PRITISOKOT na TECNOST vo OCNOTO JABOLKO na DRUGITE DELOVI na OKOTO. ( tnr., ‘ ocen pritisok’ ) Ovoj PRITISOK e PREDIZVIKAN od KONZUMIRANJE na TECNOSTI i RAFINIRAN SEKER I drugi PRODUKTI od taa KATEGORIJA EXTREMNA HRANA – moze da ja OSTETI MREZNICATA i da UNISTI DELOVI od OPTICKIOT NERV a cesto PREDIZVIKUVA i – SLEPILO.

Modernata medicina ja ODVODUVA ovaa TECNOST od OKOTO so DREN – odvodno cevce – i prestavuva standardna medicinska terapija. I bidejki PRICINATA ili PRICINITELOT na SOZDAVANJETO na GLAUKOMOT se IGNORIRA – a toa e NEPRAVILNIOT NACIN na ISHRANA – GLAUKOMOT cesto SE VRAKA po NEKOLKU NEDELI ili MESECI.
Pokraj redovnoto preterano KONZUMIRANJE na TECNOSTI – GLAUKOMOT moze da se SOZDADE i od ZEMANJE druga STETNA HRANA so EXPANZIVEN KARAKTER kako sto e RAFINIRANIOT SEKER ( koj se pretvora vo voda koga ke se vnese I sozdava zavisnost ), MLEKOTO I OVOSJETO itn., - SEKERNATA BOLEST ili DIJABETESOT e cesto PROSLEDEN so GLAUKOMOT, zatoa sto 2-te SOSTOJBI – GLAUKOMOT I DIJABETESOT – se PREDIZVIKANI so SLICEN VID na EXPANZIVNA EXTREMNA stetna HRANA.

Makrobioticnkiot pristap vo LECENJETO na GLAUKOMOT vo OSNOVA e SLICEN kako I na KATARAKTATA.

Mora STRIKTNO da se IZBEGNUVAAT NEPOTREBNITE TECNOSTI dodeka ne se POVRATI VIDOT.

( Michio Kushi kazuva iskustvo so eden pacient. Toa bil 70 godisen svestenik koj bil ZABOLEN od GLAUKOM – oficijalno bil PROGLASEN za SLEP – I pri odenje koristel stap za slepi luge. Edna nok sonuval deka mu se POVRATIL VIDOT. So PREHRAMBENITE PREPORAKI koi mu gi daval MIchio Kushi – VIDOT mu se POVRATIL a DO TOA DOSLO – POSLE NEKOLKU NEDELI.
Svesetnikot SE IZLECIL, bil MNOGU SMIREN COVEK, imal 70 godini I MOZEL da se KONTROLIRA do TAA MERKA sto USPEAL da ja SOVLADA SVOJATA TEGOBA. ( poveketo luge obicno pagaat vo depresija I ne go baraat lekot I jadikuvaat so godini ili do krajkot na zivotot ne svakajki deka samite si go sozdale zdrastveniot problem. )

Od kniga “ Prirodno lecenje makrobiotikom”, Michio Kushi


Ocni Bolesti
KATARAKTA

Kaj kataraktata mlecnata mrena, koja go blokira proodot na svetlinata, se razviva vo socivoto na okoto ili vo kapsulata na socivoto I moze eventualno da predizvika – SLEPILO.
Kataraktata se razviva vo dolg vremenski period I po pravilo nastanuva pri redoven vnes na expanziven extrem vo hrana kako sto se – kafeto, rafiniraniot seker, citrus ovosjeto, jakite farmacevtski lekovi, mlecnite proizvodi I slicno. No, kataraktata isto taka se sozdava koga zamatenoto socivo na okoto sodrzi zasiteni masti od zivotinsko poteklo a toa e rezultat na redovno konzumiranje na – meso , jajca, kako I sirenja, puter I drugi mlecni proizvodi.

2-ta tipa na katarakta moze da bidat predizvikani od 2-ta tipa na extremna stetna hrana.

Makrobiotickiot nacin na ishrana vo kombinacija so nadvoresni prirodni lekovi ke go resi problemot so kataraktata.

Preku makrobiotickiot pristap kataraktata se leci za 3 gdo 4 meseci.

Od kniga “ Prirodno lecenje makrobiotikom”, Michio Kushi


Ocni Bolesti
KRATKOVIDOST

Kaj kratkovidosta, svetlinata vleguva vo socivoto, se nasocuva poveke nanapred otkolku na mreznicata na okoto.

KRATKOVIDOSTA se sozdava od eden od 2ta priciniteli.

EDNIOT SLUCAJ na kratkovidost nastanuva koga ocnoto jabolko se prodolzuva ili se siri – EXPANZIRA – od redovna ili prekumerna KONZUMACIJA na extremna expanzivna hrana kako sto e – RAFINIRANIOT SEKER, OVOSJE, OVOSEN SOK, MLEKO, KAFE I GAZIRANI BEZALKOHOLNI PIJALOCI I drugi tecnosti., iako samoto socivo ne se menuva. Okolu 95 % vo SITE slucai na kratkovidost vo 20 I 21 vek kaj svetska populacija – kratkovidosta se sozdava od ovaa stetna ishrana.

Vo DRUGIOT SLUCAJ na katarakta, ocnoto jabolko e isto no ocnoto socivo se – SOBIRA. Sobiranjeto na ocnoto socivo e posledica od extremna energetska hrana so sprotiven karakter od expanzivnata, koja ima za tendencija da kompaktizira, sobira ili stesnuva itn a toa e hrana kako sto e – MESOTO, SOLENI SIRENJA I RAFINIRANAT SOL itn.

Makrobiotickiot nacin na ishrana, so odredeni modifikacii, zavisno od pricinitelot na kataraktata – gi korigira 2-ta vida na kratkovidost.

Od kniga “ Prirodnoi lecenje makrobiotikom”, Michio Kushi


Ocni Bolesti
DALEKUVIDOST

Koga ocnoto jabolko e namaleno ili poveke sobrano od voobicaenoto, svetlinata ke se nasoci ili koncentrira na toccata zad mreznicata na okoto, predizvikuvajki – DALEKUVIDOST.
Bidejki bebinjata imaat pomali ocni jabolka, vo tekot na prvite 5 do 12 meseci, bebinjata normalno ja imaat ovaa sostojba. Poveketo postari lica se dalekuvidi, zatoa sto so godinite ocnoto jabolko se – namaluva.

Za korigiranje na dalekuvidosta, treba da se ELIMINIRA PRICINITELOT a toa e stetnata hrana kako sto e – MESOTO, da se ogranici SOLTA, i da se otfrli SEKOJA HRANA od ZIVOTINSKO POTEKLO – a od druga strana da se makrobiotickiot nacin na ishrana so zitarki i zelencuk.

Od kniga “ Prirodno lecenje makrobiotikom”, Oko Sakato i Michio Kushi

“PRV CEKOR e VRAKANJETO na ZITARKITE i ZELENCUKOT kako DNEVNA GLAVNA HRANA. Koga NEKOJ TOA ke go NAPRAVI - NEGOVIOT ZIVOT se DVIZI kon SLOBODATA.”

“Koga JADEME ZITARKI - EDNOSTAVNO go KORISTIME ZDRAVIOT RAZUM.”

“ Sendvic so meso , bel leb, majonez , kecap zaedno so nekoj gaziran bezalkoholen pijalok I przeni kompiri na rafiniraano maslo – e nerprirodna I kancerogena hrana za covekot I zdrav covek vednas bi povratil od takvata hrana a zavisnici od fast food ne custvuvat tegobi slicno kako zavisnik od niukotin uziva da se true so cigari “, od kazuvanja na Michio Kushi

Osobeno vo leten period treba da se izbegnuva mesoto na koe se osobeno osetlivi decata


Ocni Bolesti
RAZDELENOST NA OCITE

Potojat 3 OSNOVNI PRICINITELI na vakovoto POREMETUVANJE na ocite.

PRVIOT PRICINITEL kade – ocite se se NASOCENI kon NOSOT – e POSLEDICA na preterano ili redovno Konzumiranje na stetna hrana kako sto e – MESOTO, JAJCATA, RAFINIRANAT SOL, SOLENITE JADENJE I slicni produkti od ovaa kategorija na extremni produkti, koi za tendencija imaat da SOBIRAAT, da stesnuvaat, da nasocuvaat KON VNATRE itn. Makrobiotickiot nacin na ishrana so malku modifikacii, so pomalku sol I eliminiranje na hranata od zivotinsko poteklo , ja korigira ovaa sostojba I ne se potrebni estetski hirurski intervencii.

VTORIOT PRICINITEL kade – ocite se NASOCENI kon NADVOR – e POSLEDICA na extremna expanzivna hrana kako sto e – RAFINIRANIOT SEKER. TECNOSTITE, OVOSJETO, OVOSNIOT SOK, MLEKOTO, KAFETO, BEZALKOHOLNI PIJALOCI, ALKOHOLOT, SIROVIOT ZELENCUK itn koi imaat za tendencija da SIRAT, EXPANZIRAAT, da nasocuvaat KON NADVOR. Makrobiotickiot nacin na ishrana, so ogranicuvanje na spomnatata stetna hrana e delotvorna I ja leci ovaa sostojba.

TRETIOT PRICINITEL kade – EDNOTO oko e NASOCENO kon VNATRE, a DRUGOTO oko e nasoceno KON NADVOR – POSLEDICA e od 2ta extremni vida na produkti – I na rafiniraniot seker i slicni produkti od ovaa kategorija I na mesoto I produktite od taa sprotivna kategorija. Makrobiotickiot nacin na ishrana moze da ja korigira ovaa sostojba.

Od kniga “ Prirodno lecenje makrobiotikom”, Michio Kushi

“Koga JADEME ZITARKI - EDNOSTAVNO go KORISTIME ZDRAVIOT RAZUM.”


Ocni Bolesti
DALTONIZAM ili SLEPILO ZA BOI

Spored PRICINITELOT postojat 2va OSNOVNI TIPA za SLEPILO za BOI – DALTONIZAM.

PRVIOT TIP na DALTONIZAM e POSLEDICA na preterano redovno vnesuvanje na – MESO, RAFINIRANA SOL I DRUGA HRANA od ZIVOTINSKO POTEKLO. Vo toj slucaj DALTONISTOT so vakviot pricinitel – ne ja prepoznava CRVENATA BOJA.

VTORIOT TIP na DALTONIZAM se SOZDAVA poradi prekumerna ili redovna konzumacija na stetna hrana kako – RAFINIRAN SEKER, TESCNOSTI, OVOSJE, KAFE, MLEKO itn., - I PREDIZVIKUVA NESPOSOBNOST za prepoznavanaje na SPROTIVNATA BOJA ili SINOZELENATA NIJANSA vo spektarot na boite.

Vo 2ta slucai na daltonizam, daltonistot treba da se hrani n makrobioticki nacin I da ja izbegnuva hranata koja gi predizvikala vakvite sosotojbi.

OCITE se VO VRSKA so CRNIOT DROB I POLOVITE ORGANI. Pri lecenjeto na ocnite bolesti ili tegobi, NAJVAZEN FAKTOR e Mkarobiotickata pravilna ishrana so primena na NADVORESNI prirodni tradicionalni lekovi kako sto se; kapkite od susamovo maslo – procisteno niz gaza. Istovremeno treba da se razgleduva nivniot odnos kon jetrata I da se koristat takvi oblozi kako sto se toplite gumbirovi oblozi staveni na jetrata. Korisni moze da bidat ednostavnite vezbi za ocite. ( koi gi preporacuva Michio Kushi.)

OCNITE ZABOLUVANJA cesto se PROSLEDENI so NAPNATOST na 2te strani od glavata I vo ‘rbetniot del na vratot. Ednostavna I lesna masaza doprinesuva na popustanje na NAPNATOSTA I go ZABRZUVA podobruvanjeto na ocnite poremetuvanja.

od kniga “ Prirodno lecenje makrobiotikom”, Michio Kushi

( Sekoe dvizenje na ocite predizvikuva misli vo mozokot I zatoa Meditacija pomaga da se pacient oslobodi od napnatost ili stress I da se odmorat I ocite I da pomogne vo zazdravuvanje na ocnite poremetuvanja )

( Ocite se prozori na dusata . Ocite imaat sposobnost da apsorbiraat golema kosmicka energija od prirodata koja prepolna I zraci so takva enegija. Slicna energija ili emocii primame I od drugite prijatni luge ili od zivotnite. Postojat duri I metodi na samorazvitok vo koj, vo parovi, za da oslobodat emocii vo sebe, praktikantite se gledaat vo oci I rezultati se odlicni. Preku vidot moze da se percepira cudesniot svet I zivot koj pulsira okolu nas nasekade. Postojat nadvoresni vnatresni oci a so vnatresnite se gleda najdlaboko.” Ako ne gi razviete vnatresnite oci ne ste nisto poveke od zver “, Michio Kushi. “ Mnogu luge gledaat a ne sakaat da vidat.” Preku vidot mozeme da posmatrame priroda, posebni crtezi za bbudenje na svesta kaj poedinecot itn. Tie koi ja videle slikata na Leonardo Da Vinci, kazale da taa slika neobicno vlijae na niv.
“ Pred da go koles zivotnoto, pogledni go vo oci, pa moze toa ke te odvrati da ne go pravis toa. “ )

“Koga JADEME ZITARKI - EDNOSTAVNO go KORISTIME ZDRAVIOT RAZUM.”


Ocni Bolesti
ODVOJUVANJE NA MREZNICATA VO OKOTO

Koga svetlinata ke vleze vo okoto, se nasocuva kon mreznicata kade sto ja SOZDAVA SLIKATA koja preku opticki nerv se PRENESUVA do MOZOKOT. Mreznicata e custvitelno tenko opno koe sodrzi NERVNI ZAVRSETOCI I spoena e so zadniot zid na ocnoto jabolko. No, odredeni okolnosti pocnuva da se ODVOJUVA ili IZDVOJUVA. Pri toa, svetlinata poveke NE SE NASOCUVA kon mreznicata I cesto nastapuva – SLEPILO.

ODVOJUVANJETO e od expanziven karakter I POSLEDICA e od preobilna redovna expanziven extreme na hrana kako – RAFINIRANITOT SEKER, OVOSJETO, KAFETO, MLEKOTO I osobeno na TECNOSTI. Za da se SVATI ovoj process, zalepete dve parcinja hartija I stavete gi vovoda. Naskoro ke pocnat da se – RAZDVOJUVAT. Slicen e mehanizmot na ova ocno poremetuvanje.

Standardnoto medicinsko lecenje na ovaa sostojba, primenuva MNOGU SLOZENA OPERACIJA. No, bidejki so operacijata ne se otlkonuva pricinitelot na ocnoto poremetuvanje – mreznicata – cesto, po nekolku godini – POVTORNO se ODVOJUVA.

Za da se ublazi ovoj problem, treba da se usvoi Makrobiotickiot nacin na ishrana, so nekoi modifikacii vo izbotot na produkti I nacinot na podgotovkata na tie produkti;

1. ograniceno konzumiranje tecnosti;
2. ogranicen vnes na ovosje;
3. rafiniraniot seker I produkti vo koj ima rafiniran seker, da se eliminiraat, zatoa sto, koga ke se vnese, toj vo organizmot se pretvora vo voda;
4. da se izbegnuva siroviot zelencuk – nekuvan zelencuk;
5. da ne se pijat alkoholni pijaloci;
6. da ne se pijat ovosni sokovi;
7. da se izbegnuva kuvanjeto vo voda – da se izbegnuvat tecni jadenja.

Voglavno, toa se produkti so poveke expanzivni komponenti kako sto e I vodata ili tecnostite.

Celata na ovie prehrambeni preporaki e da se NAMALI PRETERANOTO NASOBIRANJE na VODA vo ORGANIZMOT, pri sto I nastanuva ODVOJUVANJE na mreznicata. Kakos to teloto se isusuva od premnogu tecnosti – mreznicata pocnuva da se spojuva I VIDOT postepeno SE VRAKA.

Eden covek ja Imal ovaa tegoba. Sostojbata ne se podobrila duri I koga pocnal da se hrani na Makrobioticki nacin. Toj koristel samo pcenkarno maslo. Koga poveke expanzivnoto maslo go ZAMENIL so masloto so sprotivna energija – so susamovoto maslo – VIDOT MU SE POVRATIL posle 5 dena.

Susamovoto maslo tradicionalno se koristelo vo lecenjeto na raznovidni ocni zaboluvanja. Susamovoto maslo e so umerena expanzivna energija kako a vodata e expanzivna. Susamovoto maslo go odbiva visokot na voda za da se podobri sostojba na okoto. ( “ Klin so klin se izbiva “ )

od kniga “ Pritrodno lecenje makrobiotiko”, Michio Kushi

“ Vo CARSTVOTO na SLEPITE – CAREVI se EDNOOKITE !”

“Koga JADEME ZITARKI - EDNOSTAVNO go KORISTIME ZDRAVIOT RAZUM.”
 

Man-ce-ster

fanatic
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
707
Си легнувам навечер здрав и се будам у 3.40. Страшно печење на очи, се мијам со вода и уште повеќе. Како солзавец на очи. Идам на доктор вика инфекција, ништо не сум правел специфично, спиење, кафе ,некоја игрица и ништо друго.Уствари зуб праев од сабајле кој ми влегува у синус ама не верувам тоа да е. Дали на некој му се случило ова и дали е нешто заебано. Да знам да се изнагледам ако уште малку ми останува вид.
 

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
Астигматизам (лат.Astigmatismus)

Астигматизмот е последица на различна закривеност на предната површина на рожницата т.е. светлината не се прекршува во сите меридијани подеднакво. Во најголем број случаи тој е наследен или вроден,а се јавува и во текот на животот како последица на болест,повреда,постоперативен зафат на рожницата. Лицето со астигматизам не гледа ни блиску ни далеку. Тука ликот на посматраниот предмет се создава во сложен оптички одност. Наместо 1 фокусна линија постојат две кои одговараат на главните прекршителни меридијани. Ликот не се создава во целина јасен т.е. е видлив во хоризонтална или вертикална положба.

Постојат 3 вида на астигматизам:

а)едноставен (astigmatismus simplex)
-Миопичен (simplex astigm. myopicus)
-Хиперметропичен (astgm. hypermetropicus)
б)мешовит (astigm. mixtus)
в)сложен
-едноставен (astigm. simplex)
-сложен (astigm. compositus)

Астигматизмот го дефинираме како несовршеност на човековото око:
а)окото не е нормално на оптичката оска па секое минимално продвижување на окото хоризонтално или вертикално доведува до астигматизам
б)Промена ина закривеноста на предната и задната површина
в)Промена на индексот на прекршување на леќите кој постои на почеток на катаракта(старечко перде)

Лицата со астигматизам предметите ги гледаат издолжени по вертикала или хоризонтала. Се корегира со сфероторични и контактни леќи.
 
Член од
8 септември 2009
Мислења
85
Поени од реакции
8
Здраво,здраво..јас не знам многу за очните болести...но знаам некои:кратковидност,далековидост и јас што ја иам оваа СТРАБИЗАМ но немам шашливи очи:nesvest:.Па ме интересира да напишите нешто повеќе ако знаете за што се работи...Инаку имам 19 години а пред 1 година ми ја откријаа болеста ми дадоа да носам очила со МНОГУ голем диоптер:nesum:( 2 и пол на левото и 4 на десното)...одам редовно на прегледи но засега нема никакви промени
 

punkbooster

Black Rose Dying
Член од
10 декември 2009
Мислења
845
Поени од реакции
29
НЕ ШВАЈЦОВАЈТЕ БЕЗ СООДВЕТНИ НАОЧАРИ :pos2::pos2:
 
Член од
15 септември 2010
Мислења
2
Поени од реакции
0
me interesira ako nekoj moze da mi kaze kako odat mrerenjata za glaukom t.e sega se raboti za glaucom od 20 neznam sto e toa i vokoja edinica ekazan od doktor medzuatoa doktorot rekol samo deka e na gorna granica

pa sega ako nekoj mmoze d ami kazze od kolku do kolku e granica

--- надополнето ---

?//////
 

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Страбизам, болест на искривени очи или така нешто беше, едното око гледа малку понастрана, тоа не пречи на видот до 3-4 та година, кога потоа доколку не се посвети внимание на тоа, друото нормално око се преоптеретува, а болното око станува мрзливо и послабо гледаш со него... има операции кои се прават, го исравуваат окото, но мрзливоста се отсранува со вежби... Сепак не се препорачуваат операции за време на пуберитет бидејки потоа има многу случаеви каде окото пак се искривува :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom