Кој јазик?Здраво , јас сум нов во програмирање и ако може некој да ми каже што е поискусен како го учи програмскиот јазик за да се совладаат добро работите па да преминувам на друго од јутуб
Ти не треба да почнеш со учење на програмирање, туку да почнеш да читаш општи работи околу cs за да знаеш со што би сакал да се бавиш. Вака премногу ти е општо прашањето и никој не може да ти даде попрецизен одговор. Исто е ко да кажеш - сакам со градежништо да се бавам и што треба да почнам да учам?Здраво , јас сум нов во програмирање и ако може некој да ми каже што е поискусен како го учи програмскиот јазик за да се совладаат добро работите па да преминувам на друго од јутуб
Така некако, колку и да ти изгледа јасно во моментот кога го слушаш, пробувај, вежбај, размислувај, креирај си сам задачи ако нема, размисли како тоа што си го научил можеш да го искористиш за нешто друго, каде да го примениш, итн.и да прашам како да ја совладам содржината што ја учам пример учам пола саат и после пола саат го применувам тоа што сум го научил денес
Kolku vreme bi mu trebalo na nekoj otprilika za da nauci primer veb programiranje ako pocne sega od nula?За што ќе го користиш пајтонот, т.е каде се гледаш, во веб програмирање, или пак во data science, data analysis?
Одлични курсеви и канали на јутјуб:
Python for Everybody - Full University Python Course Dr. Charles Severance
За веб од истиот професор, гага:
Django For Everybody - Full Python University Course Dr. Charles Severance
За ситни автоматизации:
Al Sweigart Automate the Boring Stuff with Python. го имаш и на јутјуб.
Одличен канал за пајтон, особено за веб, можеби најдобрите туторијали за е-комерс, со детално објаснување и на дизајнот на базата.
Very Academy
Други одлични канали за пајтон:
sentdex
Tech With Tim
Programming with Mosh
Од платените, задолжителен за секој почетник што сака да ги научи како функционираат работите под хауба (истиот инструктор има и за javascript, топло го препорачувам на секој почетник што влегува во веб програмирање).
Data Structures & Algorithms - Python - Scott Barrett
Од курсеви овие ти се предоволно за да ги научиш основите и се што ти треба, следен чекор е решавање на задачи/правење на реални проекти.
w3resource
PYnative
HackerRank
kaggle.com - имаш примери, дури и „натпревари“ за data science.
Ете ти материјали, твое е да го загрееш столчето и догодина ова време да ти бараме работа
Ова е индивидуално, зависи колку време можеш да одвоиш и колку брзо ќе разбереш тоа што учиш.Kolku vreme bi mu trebalo na nekoj otprilika za da nauci primer veb programiranje ako pocne sega od nula?
Na vremeto ucev programiranje u pascal(vaka mislam se vikase) ali odamna bese toa zaboraviv se haha.
Ти благодарам премногу , ќе го дадам максимумот пошо сум уште во средно имам уше една година и таму многу ни дават за учење , ако некој има некаков материјал од било кој програмски јазик ве молам тука ако можете споделете го ќе се најде за некој ви благодарамЗа што ќе го користиш пајтонот, т.е каде се гледаш, во веб програмирање, или пак во data science, data analysis?
Одлични курсеви и канали на јутјуб:
Python for Everybody - Full University Python Course Dr. Charles Severance
За веб од истиот професор, гага:
Django For Everybody - Full Python University Course Dr. Charles Severance
За ситни автоматизации:
Al Sweigart Automate the Boring Stuff with Python. го имаш и на јутјуб.
Одличен канал за пајтон, особено за веб, можеби најдобрите туторијали за е-комерс, со детално објаснување и на дизајнот на базата.
Very Academy
Други одлични канали за пајтон:
sentdex
Tech With Tim
Programming with Mosh
Од платените, задолжителен за секој почетник што сака да ги научи како функционираат работите под хауба (истиот инструктор има и за javascript, топло го препорачувам на секој почетник што влегува во веб програмирање).
Data Structures & Algorithms - Python - Scott Barrett
Од курсеви овие ти се предоволно за да ги научиш основите и се што ти треба, следен чекор е решавање на задачи/правење на реални проекти.
w3resource
PYnative
HackerRank
kaggle.com - имаш примери, дури и „натпревари“ за data science.
Ете ти материјали, твое е да го загрееш столчето и догодина ова време да ти бараме работа
Така нема ништо да направиш. Треба да одбереш еден и да се држиш до него, а не да се префрлаш од јазик на јазик и на крај да останеш без ништо.некаков материјал од било кој програмски јазик