Зошто во туѓина тагуваме за нашата земја?

• Креатор на темата Креатор на темата taftabita
  • Време на започнување Време на започнување
Ne mi e tesko da rabotam ako treba ke rabotam i po 12saati tesko mi e toa sto ne mozam da si ja vidam familijata, drugarkite so nema preku nedelata so koj da napravam muabet kako sto treba.
Mi fali blizina na luge sto se kako mene, Makedonci i da si napravam muabet kako sto treba na Makedonski!

Zato so samo koga ke go izgubis nestoto svakas kolku ti znaci! :pos2:

Mi fali blizina na luge sto se kako mene, Makedonci i da si napravam muabet kako sto treba na Makedonski![/quote]

Каде што сум јас има преку педесет македонци,со кој си велам и добро утро,ден,вечер...и сме нон-стоп заедно и на фудбал и на работа и на забава...сепак ти недостигаат оние сто ке речат И МИСЛАТ добар ден.што значи дека мн.малку ми значи што имам со кој да си праам муабет на македонски кога не можам да го направам оној муабет кој го сакам и кој ме исполнува:toe:

Зошто во туѓина тагуваме за нашата земја?

Zatoa sto druga nemame.
Zatoa sto jas nemam drugi majka i tatko,familija opsto.
Zatoa sto sum se trudel da bidam korekten sekade nadvor,ama ostanuvalo u tie granici.Nikogas iskreno i ne sum se trudel da imam vistinski prijateli nadvor od granicite na ona za koe sto srceto mi kazuva deka e moe.
Zatoa sto bilo kade da sum...za praznik me fakja nostalgija doma da si dojdam.I iskreno da se smejam i da se raduvam.
Zatoa sto koga ke poglednam nekoi pajtasi na pijano (dur sum nadvor od Makedonija) ponekogas mi ide da gi resam site od red i mi fali edna nasmevka i eden pogled koj sto zamenuva iljada i eden zbor istovremeno od drugarite so koi sto se znam od detstvoto.Zatoa sto ne im veruvam na takvite...hmmm...uslovno kazani prijateli.
Zatoa sto koga ke vlezam u kafana u Makedonija i ke si naracam nesto za jadenje za koe sto moze samo da sonuvam bilo kade nadvor od MKD,pa uste koga ke se izmesaat nasmevkite na tie sto iskreno gi sakam i ke cujam zvuk od pesni koi sto prirodno gi sakam i osekjam deka se del od nas (imaat udel vo site nasi radosti ili tagi ) jas se osekjam kako bubregce u loj.
Zatoa sto jas se poistovetuvam na 100% samo i edinstveno so ovaa zemja.

vo tugina taguvam po mojata familija,po lugeto koi mi znacat i gi sakam, po makedonskiot mentalitet,nacinot na zivot koj na drugo mesto nikade go nema.Taguvam po seto toa bidejki tamu sum rodena,po tie nacini i vo toj duh sum vospitana,so takvi luge sum naucena da komuniciram i na toj nacin funkcioniram,ednostavno se sto znam za sebe e tamu.

zatoa shto duri koga ke zamines na strana utvrduvash deka nema poubavo od makedonija. ima mnogu lugje koi shto na pocetokot se ogorceni od makedonija pa zborat sranja kao demek 'nemam nisto tamu, ne mi treba mk' ali posle toa se sfakja kolku e ustvari ubava makedonija, kolku sme posrekjni tamu iako nema mnogu pari, i kolku ti fali sve tamu.
site vikaat 'eh da imam sansa odma bi letnal od makedonija' a jas sekogas im vikam 'aj koga ke iskusis togas ke diskutirame'...a ustvari bi skinala glava ako ne ti kazat 90% od lugjeto u stranstvo deka od makedonija nema poubavo. i toa fakt e, ali makedonceto ti e zaslepeno od skapi koli, skapi kukji, telefoni, itn itn, pa saka da ti dojde u amerika da rm'ba ko vol 15 saati dnevno, a u makedonija ne mu se kreva motika ni 1 saat u denot za da si poraboti kon podobra idnina.

Коа ќе можам ќе ви пишам повеќе, но засега само размислете на ова...

Пчелата која го напушќа својот кош(дом) и се враќа таа ем придонесува за семејството(народот и домот), ем живее до другиот ден.

Додека пчелата која заминува од кошот(дом) и не се враќа, умира скитајки, плачејки и без полна душа односно цел.

Па сега видете вие :nesum:

iako sum vekje 6 i nesto godini vo jabana, poubav muabet od ovaj amin...

кога бев дома одвај чекав да испаднам од Македонија, а сега кога сум веќе надвор, не е така лесно. не ми недостасува државата и начинот на владеење и системот насекаде што се спроведува. тоа не ми недостасува дефинитивно. но мн ми недостасува фамилијата, мојот помал брат за кого нема да бидам тука кога ќе си ја фане првата женска, другарките и другарите што нема ни на матера да им отидам, некој кој мн го сакам, а таму го оставив... ми фали нашиот менталитет, луѓето со кој сум израснала и ме израснале.

Eve geldajte vaka:
Da recime ziveete vo Makedonija dobri 25-30 godini. Potoa resavate da zaminete Amerika, Avstralija ili ne znam kade, zasto vi se ukazala sansa. No fakt e deka ostavate zad vas lugje, od koi, nekoi gi poznavate cel zivot, nekoi koi gi poznavate relativno kratok period, no vi prirasnale za srce, potoa gi ostavate vasite omileni mesta za izleguvanje navecer. Da ne se sluci da ja ostavite licnosta sto ja sakate pozadi vas! Potoa, ne go poznavate mestoto kade sto odite, ne gi znaete lugjeto, treba do-prva da gi zapoznavate, a ovde ste ostavile drustvo, lugje koi gi znaete, koi kakvi se, znaete na kogo mozete da se potprite... Koga ke se soocite so teskotijata sto ve ceka tamu, teskotii kako ovie, plus rabotata, za koja dodeka ste ovde mislite deka e lesna, povekje platena, no koga ke se soocite so nea, sfakjate kolku ste gresele.. E togas se pojavuva zelbata za vakjranje nazad, vo starata dobra Makedonija, kade, iako zivotot e tezok, vie se osekjate srekjni pokraj lugjeto sto gi znaete, ziveekji na mestoto na koe ste izrasnale...
Se ova so eden zbor se vika NOSTALGIJA!

Nostalgijata se smeta za dobra covekova osobina. Sepak ima razlicni luge, razlicno ja dozivuvaat tuginata. Ostavas cel eden zivot i vleguvas vo drug sosema nov. Nikako ne e ednostavno. Kje svatis mnogu brzo deka materijalnite vrednosti ne znacat mnogu za srekata. I problemot kaj mnogu luge sto nemozat da si go prebolat zaminuvanjeto i zemjata e toa sto ne se trudat da si ja najdat srekata i malite zadovolstva vo novata sredina. Ta Makedonija e na istoto mesto, avioni seuste letaat, koj moze da me sopre? Aaa sum pustil korenja, sum steknal nekoi drugi prijateli, novi interesni mesta... Sto, ne se isti kako starite? Ne zboruvame za politika? Ne se dogovarame koj da nosi patlidzani, a koj sirenje za na odmor u Grcka? Pak praime muabeti za politika, ama ne ne zasega. Pak sakame patlidzani koi mirisaat na patlidzani i sirenje - ne Feta. Da, da, ima, da se zdravi amishite, seuste prirodno. Pa i svince znaeme da si kupime, pa i crveni piperki onie ko za ajvar, pa da si gi ispeglame. Sakam da kazam del od onaa makedonska magija covek moze da si ja napravi sam. Semejstvoto nemozam da si go donesam, normalno fali. "Zdravo komso, aj ela na kafe", pa i toa mozebi fali, falat nekoi ulicinja sto ostanale kako ubavi spomeni, sitni nesta... Spomnav materijalni vrednosti... Sepak ako ne za nasata sreka, mnogu znacat za srekata na nasite deca. Gledam deka se presrekni tuka. Imaat mal milion angazmani koi gi pravi srekni. Vo Mkd prestiz e nekoe dete da ima PSP PS3 ili Wii. Ne ovde go imaat toa poveketo i prestiz e da e dobar sportist, duhovit i dobro vospitan. Vrednostite se cenat. Zal mi e koga gledam kakvi deca antitalenti koristat extra uslovi za sport. Pa da imase 10% vo Mkd kje bevme sampioni vo mnogu sportovi. Ama ete, za zal najlosite "vrednosti" od zapadnite opstestva se zemaat kako benefit. Vo Mkd primetno bese i ottugjuvanjeto kaj lugeto vo poslednite godini, skolstvoto i zdrastvoto nadolu. Droga, prostitucija, ubistva, i se plasam deka i patlidzanite nema poveke da mirisaat ubavo. Razlikata sepak e vo umot. Covekot sekogas idealizira nekoi drugi mesta. Vo Mkd go idealizirame zapadot, od ovde ja idealizirame Mkd, a jas bi sakal site da imaat izbor i moznost za odluka. Doma si e doma, a mene doma mi e kaj sto mi e spalnata soba.
Toa e nekoe moe viduvanje okolu taguvanjeto po nasata ubava zemja. Abe ko devojka sto ja sakas pa ke te ostavi, pa ke ti projde za nekoe vreme, ama cel zivot ke ja pamtis. Sea mi tekna dzabe tolku teorii ;)

Јас не сум живеел надвор од Македонија, но најискрено ве разбирам. За македонската душа, македонската земја е магнет. Колку луѓето и да не си ја сакат Македонија и да се далеку од патриоти, сепак кога излегуваат и се обидуваат да пуштат корен на друго место разбираат дека таа земја не е погодна за нашиот корен. Па се чувствуваш како саксиско цвеќе..... Не сакам да ве растажам со ова...... но јас не би можел да ја издржам таа тежина..... Чувајте се браќа и не си го заборавајте јазикот.....:smir:

Abe da ima od onie na koi stverno im e do Makedonija do rodninite nesto nostalgija i nekoj slicen film, no mislam deka na poveketo im e samo do sebe pa taka se drugo e gluma ima mnogu takvi koi zemaat krediti za koga ke dojdat ovde da mozat sto poveke da se kurcat, doagaat so novi trenerki na koi im visi etiketata i zadolzitelno beli patiki a najmnogu od se me nervira toa sto tolku se zatvoreni vo mozokot sto mislat deka ovdeka seuste se zivee isto kako koga oni izlegle od nivnite sela i zaminale na pecalba vo beliot svet pa taka kurcenjeto nema kraj doagaat so fantasticni prikazni za plasticni kuticina vo koi se stava edno plastice i na edna kutija se pojavuva slika, pa za edna golema kutija so vrata vo koja od nadvor e toplo a vnatre ladno i sl. A od patriotska strana oni se tolkavi patrioti sto go gubat MKD drzavjanstvoto samo za da ne dadat pari za nov pasos ili viza i sl. makedonskiot jazik pocisto go zboruvaat doma otkloku koga ke dojdat na gosti vo MKD.
Sekoja cest na isklucoci gi ima i takvi samo sto se vo senka na gorespomenatite.

Точно како што кажа дека се би работеле таму,а тука да умираат за јадење нема да ја прифатат работата исто што таму ја работат,ама тоа е синдром Македонски...

Хахаха, има вистина. Јас кога бев во странство ќе си ја пуштев Земјо моја од Амбасадори и посакував да бидам овде макар мртов. Сега се ми се чини дека оваа наша прекрасна земја можам да ја сакам само ако сум далеку од неа.

Па како да не тагуваат кога се одени буквално во ропство таму. Сонце и бела виделина немаат видено. Не е таму како на филмовите. И со најблиските ретко се гледаат, камоли да се дружат со некого. Не си ги знаат ни комшиите.
Ова ми го кажуваше другар кој живее во Детроит и многу е реален и не е фалбаџија. А некој од нашиве што се во странство ќе дојдат преку лето, еден месец ќе се понашаат како од друга планета да се дојдени, а не кажуваат како црнчат таму во јабана!

Најпоќе боли то шо никогаш нема да имаш иста комуникација со луѓето па колку и да си го познавал јазикот, нити во продавница, нити ко ќе запознајш некој, нити ко ќе си во друштво, ни на сколија, ни на работа НИГДЕ.

Се можам да преживеам, ама ако нема со кој да си врзам по битолски мајтап душата ќе ми изгори. Ете мене лично то многу ме ебава како чоек во туѓина.

Иначе секогаш ќе ти фалат најблиските шо је факат и клише ми е за спомнување, се подразбира.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom