Nostalgijata se smeta za dobra covekova osobina. Sepak ima razlicni luge, razlicno ja dozivuvaat tuginata. Ostavas cel eden zivot i vleguvas vo drug sosema nov. Nikako ne e ednostavno. Kje svatis mnogu brzo deka materijalnite vrednosti ne znacat mnogu za srekata. I problemot kaj mnogu luge sto nemozat da si go prebolat zaminuvanjeto i zemjata e toa sto ne se trudat da si ja najdat srekata i malite zadovolstva vo novata sredina. Ta Makedonija e na istoto mesto, avioni seuste letaat, koj moze da me sopre? Aaa sum pustil korenja, sum steknal nekoi drugi prijateli, novi interesni mesta... Sto, ne se isti kako starite? Ne zboruvame za politika? Ne se dogovarame koj da nosi patlidzani, a koj sirenje za na odmor u Grcka? Pak praime muabeti za politika, ama ne ne zasega. Pak sakame patlidzani koi mirisaat na patlidzani i sirenje - ne Feta. Da, da, ima, da se zdravi amishite, seuste prirodno. Pa i svince znaeme da si kupime, pa i crveni piperki onie ko za ajvar, pa da si gi ispeglame. Sakam da kazam del od onaa makedonska magija covek moze da si ja napravi sam. Semejstvoto nemozam da si go donesam, normalno fali. "Zdravo komso, aj ela na kafe", pa i toa mozebi fali, falat nekoi ulicinja sto ostanale kako ubavi spomeni, sitni nesta... Spomnav materijalni vrednosti... Sepak ako ne za nasata sreka, mnogu znacat za srekata na nasite deca. Gledam deka se presrekni tuka. Imaat mal milion angazmani koi gi pravi srekni. Vo Mkd prestiz e nekoe dete da ima PSP PS3 ili Wii. Ne ovde go imaat toa poveketo i prestiz e da e dobar sportist, duhovit i dobro vospitan. Vrednostite se cenat. Zal mi e koga gledam kakvi deca antitalenti koristat extra uslovi za sport. Pa da imase 10% vo Mkd kje bevme sampioni vo mnogu sportovi. Ama ete, za zal najlosite "vrednosti" od zapadnite opstestva se zemaat kako benefit. Vo Mkd primetno bese i ottugjuvanjeto kaj lugeto vo poslednite godini, skolstvoto i zdrastvoto nadolu. Droga, prostitucija, ubistva, i se plasam deka i patlidzanite nema poveke da mirisaat ubavo. Razlikata sepak e vo umot. Covekot sekogas idealizira nekoi drugi mesta. Vo Mkd go idealizirame zapadot, od ovde ja idealizirame Mkd, a jas bi sakal site da imaat izbor i moznost za odluka. Doma si e doma, a mene doma mi e kaj sto mi e spalnata soba.
Toa e nekoe moe viduvanje okolu taguvanjeto po nasata ubava zemja. Abe ko devojka sto ja sakas pa ke te ostavi, pa ke ti projde za nekoe vreme, ama cel zivot ke ja pamtis. Sea mi tekna dzabe tolku teorii