Зошто религијата се меша во науката?

• Креатор на темата Креатор на темата OFcp&&&
  • Време на започнување Време на започнување
Ti se kaza pogore, ne mesaj " epruvetiranje " i kloniranje. Jas ti kazav deka ne e logicen pristapot " se sto e dozvoleno e dozvoleno, drugoto e nedozvoleno" tuku pristapot " se sto ne e dozvoleno e nedozvoleno, drugoto e dozvoleno". Na toj princip funkcioniraat site religii. Valjda kazanoto od tvoja strana na eden prethoden post, e samo eden mal lapsuz od tvoja strana.

Посочи го мојот лапсуз, да видам дали да се поправам или да дообјаснам.

Кон болтуваното:
- како може да незнам, па цел пост нашишав на таа тема...
- може! Затоа веќе се создваат банки од машки полови клетки...па сеа, модерниве жени ќе можат да обирааат какво ќе им биде бебето/детето...да личи на овој, да биде како оној...а лукавиот, во Рајот ја мајтапеше Ева (жената), зашто лукавиот не го измајтапи Адама?[/quote]

Ај една шала : Пошто жените се поглупи , имаат помал мозок :pos2: :pos2: :vozbud:

Кон болтуваното:
- може! Затоа веќе се создваат банки од машки полови клетки...па сеа, модерниве жени ќе можат да обирааат какво ќе им биде бебето/детето...да личи на овој, да биде како оној...а лукавиот, во Рајот ја мајтапеше Ева (жената), зашто лукавиот не го измајтапи Адама?
Eeeeeeeee toa e veke druga stvar, toa vise poveke e eticna dilema i diskusija. Spored mene vo takov slucaj sopruznicite ( ako postojat sopruznici, ako ne e samo edinka ) najpametno bi bilo da posvojat dete za da nitu eden od niv ne bide obespraven. A kategoricno od isti pricini otfrlam odgleduvanje samo od strana na zenite na edno dete, kako i posvojuvanje na deca od homoseksualni parovi. Nikoj ne smee da im go odzede prirodnoto pravo na decata da imaat i majka i tatko.

Велат секоја шега имало и половина вистина...а ова, не го кажав јас, разбира се...:vozbud:

Посочи го мојот лапсуз, да видам дали да се поправам или да дообјаснам.
Во Црквата, постојат дејанија кои се БЛАГОСЛОВЕНИ т.е. одобрени, допуштени. Се што е надвор од благословот-јок!
Kako sto i kazav, site religii funkcioniraat na obratniot princip : se sto ne e nedozvoleno e dozvoleno.

Стојам на она кое го напишав, а тоа е дека во Црквата, ако не се даде благослов за одредена работа, нема ништо од истата! Значи, не сум згрешил.
На пример, бракот, како една од седумте Свети Тајни, е БЛАГОСЛОВЕНА заедница меѓу сопружниците па така, тие имаат одбрение да живеат заедно а меѓу дригото и да раѓаат деца. Еве и спротивен пример: ако машкото и женското живеат во „див„ НЕБЛАГОСЛОВЕН брак, тогаш, КОЈ им дал право да раѓаат деца? Кој? Тие самите на сами себе!??? Ти текнува?

Стојам на она кое го напишав, а тоа е дека во Црквата, ако не се даде благослов за одредена работа, нема ништо од истата! Значи, не сум згрешил.
На пример, бракот, како една од седумте Свети Тајни, е БЛАГОСЛОВЕНА заедница меѓу сопружниците па така, тие имаат одбрение да живеат заедно а меѓу дригото и да раѓаат деца. Еве и спротивен пример: ако машкото и женското живеат во „див„ НЕБЛАГОСЛОВЕН брак, тогаш, КОЈ им дал право да раѓаат деца? Кој? Тие самите на сами себе!??? Ти текнува?

Не ли ти е малку чудно дека Црквата се држи како робови ?

Абе ,ако сакаат не мора да бидат оженети за да имаат деца , вонбрачно дете е лошо само од морален аспект , од ништо друго .:jaj:

А тебе кој ти дава право да јадеш , да збореш , да гледашТВ ( ако гледаш ) ...
Тоа се вика СЛОБОДНА ВОЉА !

Кон болтуваното:
- може! Затоа веќе се создваат банки од машки полови клетки...па сеа, модерниве жени ќе можат да обирааат какво ќе им биде бебето/детето...да личи на овој, да биде како оној...а лукавиот, во Рајот ја мајтапеше Ева (жената), зашто лукавиот не го измајтапи Адама?
:pos2:Модерниве жени го знаат таткото, а на "таткото" само му кажуваат дека е татко....:pos2::vozbud:

Не ли ти е малку чудно дека Црквата се држи како робови ?

Абе ,ако сакаат не мора да бидат оженети за да имаат деца , вонбрачно дете е лошо само од морален аспект , од ништо друго .:jaj:

А тебе кој ти дава право да јадеш , да збореш , да гледашТВ ( ако гледаш ) ...
Тоа се вика СЛОБОДНА ВОЉА !

Кон болтуваното:
- Апостолот Павле вели. ..можете да бидете РОБ н ГРЕВОТ..или РОБ на ПОСЛУШНОСТА...„. Добар избор, зарем не?
- само од морален аспект? А што е уште полошо од таков аспкект? Неморалот?
- слободната волја е можност за избор: или добро или зло...нема трето!

Pisuva vo Bibilijata deka smees da trcas, da igras futbal, da jades, da seres, da setas, da spies, da skokas, da pees, da vozis, da plivas, da se soncas, da skijas ..... ili pak ti zabranuva da lazes, da krades, da ubivas......
Ja sfati razlikata?
Pak ti napomenuvam, vo greska si, podobro priznaj deka e samo lapsuz.

Pisuva vo Bibilijata deka smees da trcas, da igras futbal, da jades, da seres, da setas, da spies, da skokas, da pees, da vozis, da plivas, da se soncas, da skijas ..... ili pak ti zabranuva da lazes, da krades, da ubivas......
Ja sfati razlikata?
Pak ti napomenuvam, vo greska si, podobro priznaj deka e samo lapsuz.

Кон болтуваното:
разликата не само што ја сфатив туку веќе ја имам сфатено. Затоа и правам разлика помеѓу оние категории кои се физички/телесни (трчање, јадење и сл) и оние категории кои се духовни (правење добри дела и бегање од лошите).
Значи, не сум во грешка.
Дочитање.

Кон болтуваното:
разликата не само што ја сфатив туку веќе ја имам сфатено. Затоа и правам разлика помеѓу оние категории кои се физички/телесни (трчање, јадење и сл) и оние категории кои се духовни (правење добри дела и бегање од лошите).
Значи, не сум во грешка.
Дочитање.
Heheheheh, menuvas, menuvas stavovi.
Vo red ajde vaka. Pisuva vo Bibilijata deka smees da mislis na se sto e ubavo, ili pak ti se zabranuva da mislis na nesto loso?
"Naredeni" ti se vo biblijata site dobri duhovni dela koi sto smees da gi pravis, ili pak "naredeni" se losite koi sto ne smees da gi pravis?

Ај за крај за денес:
- во православието, постојат три можностои за правење грев: грев со ПОМИСЛА, грев со ЗБОР и грев со ДЕЛО.
- толкувачите на 10-те Божји заповеди ПРЕЦИЗНО разјаснуваат што е ДОБРО а што е ЛОШО.

П.С. Немам навика да менувам ставови. Стојам зад она кое го пишувам на форумов, без двоумење. Можам да појаснам ако нешто не сум кажал до крај или нецелосно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom