Зошто религијата се меша во науката?

• Креатор на темата Креатор на темата OFcp&&&
  • Време на започнување Време на започнување
Ај батали го тоа попот, ако може така да го наречеш тој изрод од твојата црква...не е тој тема

Ај батали го тоа попот, ако може така да го наречеш тој изрод од твојата црква...не е тој тема

Јас така НЕ ГО НАРЕКОВ...а Црквата НЕ Е МОЈА, таа е ГОСПОДОВА.

Но ако Бог промислил дека некој брачен пар не треба да има деца, тогаш тоа немање деца треба да се прифати како Божја волја

Toa ti e isto kako da umiras za leb i voopsto da ne se trudis da najdes rabota , tuku pak toa da go sfatis kako Bozja promisla. Ako Gospod promislis deka nekoj bracen par ne treba da ima deca, pa i trista epruveti da se upotrebat pak nema da imaat deca.

Еве зашто православието не поддржува раѓање „дете из епрувете„.
Во Црквата, постои строг ред во начинот на кој се зачнува еден нов човек/личност. Редот се состои во одредбата кога и под кои услови се зачнува нов човек. Нов човек се зачнува само во благословен православен брак а не во брак „на диво„! Ти текнува? И уште нешто. Постојат денови, а тоа се деновите на еднодневните и повеќедневните пости, во кои „сексањето„ е забрането дури и за сопружниците. Ако сопружниците зачнат човек во забранети денови, огромна е веројатноста новозачнатиот човек да стекне видливи телесни и душевни маани или пак да биде склон кон тешки пороци.
А еве го и начинот на зачнување „дете из епреувете„.
Мажот треба да донира машки половни клетки. А како тоа ќе го направи? Со онанирање (ај да не го употребам непристојниот израз за таа работа) а онанирањето е забрането во православието. Ти текнува? Занчи, имаш проблем уште во старт! Понатаму, сопругата, за да може да зачне, треба да овулира повеќе од една јајце-клетка а тоа овулирање е по НАСИЛЕН пат, со инјектирање средства за стимулација во телото од идната мајкА! Ти текнува? Ете уште еден проблем, а тоа е насилството врз слободната човекова волја, што е ептен нехристијански! Понатаму, специјалистот треба да изврши „спојување „ на машката и женската келија НАДВОР (!!!!!) од телото од идната мајка а тоа спојување се врши во ЕПРУВЕТА (!!!). Во православието пак, спојот на машка и женска келија треба да се изврши ВО ТЕЛОТО од идната мајка! Ти текнува? Ете уште еден проблем! Понатаму, така споениот зигот, се ВРАЌА во телото од идната мајка, што е најблаго речено НЕПРИРОДНО!: Ти текнува? Ете уште еден проблем! Од каде да знаеме дека специјалистот таквиот „принуден„ спој на келиите од кои треба да се роди нов човек, ќе го направи во некој дозволен или забранет ден за зачнување нов човек? Ти текнува? Ете уште еден проблем! Од сите ПРИНУДНО овулирано женски полови келии (јајце-клетки) специјалистот одвојува САМО ЕДНА, која треба да ја „спои„ со машката ВО ЕПРУВЕТАТА а другите, „неискористени„ женски келии одат јабана, УМИРААТ! А тоа е ден вид УБИСТВО, кое е забрането со 6-та Божја заповед. Ти текнува?

Grev e da koristis kompjuter, motor, kola, lazica, mikser .....? Ne. Zatoa sto site ti pomagaat da izvrsuvas sekojdnevni raboti. E pa isto taka i epruvetata samo pomaga da se zacne dete, t.e. kako nekoj lek za nekoja bolest.
Koga ke se sluci nesto nepredvidlivo vo tvojot zivot, nesto sto ne si sakal da se sluci, a voedno toa e nesto za sto ima resenie, Gospod ne ti kazuva da sedis so skrsteni race i da taguvas, tuku ti vika da rabotis, istrazuvas i gi doznaes nacinite kako da dojdes do resenieto. Ocigledno tuka nekoj dosol do resenie so koe bi mozel da im se pomogne na parovite sto ne mozat da imaat deca. Toa treba da se prifati kako sosem prirodno, i da se iskoristat blagodetite na zakonite na prirodata, sovrsenata priroda sozdadena od Gospod.

За поука: НА ЗАЧНАТИОТ ЧОВЕК, РОДИТЕЛИТЕ МУ ДАВААТ ТЕЛО А СВЕТИОТ ДУХ МУ ДАВА ДУША! Ти текнува? Во неприродното зачување нов човек, во перувета, НЕ УЧЕСТВУВА Светиот Дух! Специјалистот, кој го прави „спојот„ во перуветата,сам себе се одредува за БОГ!!!

Е па ај сеа, ти САМ РАСУДИ дали е добро или лошо зачнувањето на човек по НЕПРИРОДЕН пат!
Невозможно е да се предвиди каков ќе биде новозачнатитот човек (оној, од перуветата) во иднина!!!
Od medincinski aspekt, problemot ne e kaj dusata, tuku kaj roditelite sto mu davaat telo na zacnatiot covek, znaci epruvetata im pomaga niv, nema uloga vo sozdavanje na dusata t.e. ne se mesa vo Bozjata rabota.

Мажот треба да донира машки половни клетки. А како тоа ќе го направи? Со онанирање (ај да не го употребам непристојниот израз за таа работа) а онанирањето е забрането во православието. Ти текнува? Занчи, имаш проблем уште во старт! Понатаму, сопругата, за да може да зачне, треба да овулира повеќе од една јајце-клетка а тоа овулирање е по НАСИЛЕН пат, со инјектирање средства за стимулација во телото од идната мајкА!
Сперма може да се извади и без дркање, ама е болно и поскапо и може да се искомпликува, па зошто болка кога може кеф да си правиш.
И жените да може да ги исфрлаат ј-клетките на друг попријатен начин биди сигурен дека така ќе се добиваат.

Toa ti e isto kako da umiras za leb i voopsto da ne se trudis da najdes rabota , tuku pak toa da go sfatis kako Bozja promisla. Ako Gospod promislis deka nekoj bracen par ne treba da ima deca, pa i trista epruveti da se upotrebat pak nema da imaat deca.

Grev e da koristis kompjuter, motor, kola, lazica, mikser .....? Ne. Zatoa sto site ti pomagaat da izvrsuvas sekojdnevni raboti. E pa isto taka i epruvetata samo pomaga da se zacne dete, t.e. kako nekoj lek za nekoja bolest.
Koga ke se sluci nesto nepredvidlivo vo tvojot zivot, nesto sto ne si sakal da se sluci, a voedno toa e nesto za sto ima resenie, Gospod ne ti kazuva da sedis so skrsteni race i da taguvas, tuku ti vika da rabotis, istrazuvas i gi doznaes nacinite kako da dojdes do resenieto. Ocigledno tuka nekoj dosol do resenie so koe bi mozel da im se pomogne na parovite sto ne mozat da imaat deca. Toa treba da se prifati kako sosem prirodno, i da se iskoristat blagodetite na zakonite na prirodata, sovrsenata priroda sozdadena od Gospod.

Od medincinski aspekt, problemot ne e kaj dusata, tuku kaj roditelite sto mu davaat telo na zacnatiot covek, znaci epruvetata im pomaga niv, nema uloga vo sozdavanje na dusata t.e. ne se mesa vo Bozjata rabota.

Она кое го напишав, се однесува на тоа како православната Црква ги толкува работите. Се исповедам за православен верник и мене ме интерсеира она кое Црквата го исповеда и кое е потврдено за вистинито.
Во Црквата, брачните парови кои немаат деца, нормално дека нема да седат со скрстени раце и да се помират со таа состојба, туку треба да се помолат до Севишниот да ги удости со раѓање дете/деца. Ако и после молитвите ништо не „се случи„ тогаш сопружниците треба да се помират дека навистина Бог така благоволил! Правосланата вера е вера од акција, нема тука „седење и чекање„.
Во мојот пост, се обидов да ја покажам вкупната ПРОМАШЕНОСТ на зачнувањето деца од епрувета, онака како што тоа е ЗАБРАНЕТО во Црквата. Ризикот е премногу голем, оти никој жив неможе да даже што ќе се счучи со така зачнатото дете, кога тоа ќе порасне!
Ризикот е голем , како што беше голем и ризикот од првата нуклеарна проба во 1943 г. во Ново Мексико.
П.С. Аспурдно е да се споредува миксерот и компјутерот со зачнување НОВ ЧОВЕК. Човек е во прашање а не материјален производ!

Она кое го напишав, се однесува на тоа како православната Црква ги толкува работите. Се исповедам за православен верник и мене ме интерсеира она кое Црквата го исповеда и кое е потврдено за вистинито.
Во Црквата, брачните парови кои немаат деца, нормално дека нема да седат со скрстени раце и да се помират со таа состојба, туку треба да се помолат до Севишниот да ги удости со раѓање дете/деца. Ако и после молитвите ништо не „се случи„ тогаш сопружниците треба да се помират дека навистина Бог така благоволил! Правосланата вера е вера од акција, нема тука „седење и чекање„.
Во мојот пост, се обидов да ја покажам вкупната ПРОМАШЕНОСТ на зачнувањето деца од епрувета, онака како што тоа е ЗАБРАНЕТО во Црквата. Ризикот е премногу голем, оти никој жив неможе да даже што ќе се счучи со така зачнатото дете, кога тоа ќе порасне!
Ризикот е голем , како што беше голем и ризикот од првата нуклеарна проба во 1943 г. во Ново Мексико.

Глупост , само глупи луѓе можат да седат вака и да чекаат оној од горе да би “благослови „ !!:tapp:

Што мислиш нема да се знае каков ќе биде ? На убиец , деформиран ??
Па и природно не можеж да знаеш какво ќе биде детето , посебно у карактер, деформациите се окриваат ...

П.С. Аспурдно е да се споредува миксерот и компјутерот со зачнување НОВ ЧОВЕК. Човек е во прашање а не материјален производ![/quote]

Е за оваа компариција ќе го замолам Чорбаџијата да се замисли малце , и да не забегува од неговите докази за постоење на Бог ..

Глупост , само глупи луѓе можат да седат вака и да чекаат оној од горе да би “благослови „ !!:tapp:

Што мислиш нема да се знае каков ќе биде ? На убиец , деформиран ??
Па и природно не можеж да знаеш какво ќе биде детето , посебно у карактер, деформациите се окриваат ...

Очигледно е дека не размислуваме исто...веќе реков дека никој неможе да каже какво ќе биде, но не по телесно-физички прашања, туку по тоа дали ВООПШТО ќе има духовност...тоа е проблемот и со клонирањето. Добивање ТЕЛА без ДУХ...

Тие парови не да се молеле, се молеле на се живо, диво, црни, бели врагови....ама џабе....спасот бил во стакленката

Ti molenjete go smetas za akcija ?!
Ako e taka, aj ja sea ke si go prcam na kompjuter, a voedno i ke se molam narednite godina dena da imam sto i da mi tekne za jadenje, ama pritoa bez da go trgnam gzot os skapanava stolica.
Ne ja osporuvam potrebata od molenje, ama vo zivotot potrebno e nesto poveke od samo molenje, i za svoja blagosostojba i za da ja "pridobies" lubovta i milosta Bozja.

Очигледно е дека не размислуваме исто...веќе реков дека никој неможе да каже какво ќе биде, но не по телесно-физички прашања, туку по тоа дали ВООПШТО ќе има духовност...тоа е проблемот и со клонирањето. Добивање ТЕЛА без ДУХ...

Не е така , вештачкото оплодување не е КЛОНИРАЊЕ !!!

Тука си грешка .

Да, очигледно е дека не размислуваме исто :helou:

Вештачки оплодено дете , ќе ги има сите можни карактеристики на нормален човек , дали психички , дали физички .А тоа дека нема да има дух , па да се разбереме , што подразбираш под ДУХ ?( за да е јасно ) .

П.С. Аспурдно е да се споредува миксерот и компјутерот со зачнување НОВ ЧОВЕК. Човек е во прашање а не материјален производ![/quote]

Е за оваа компариција ќе го замолам Чорбаџијата да се замисли малце , и да не забегува од неговите докази за постоење на Бог ..

На тој кој верува, не му се потребни докази. Тој ВЕЌЕ поверувал.
Може да постојат само „паралели„, споредби за подобро разбирање на нештата.
А производството на материјални предмети и „прозиводството„ на нови луѓе е апсолутно безпредметно за споредување.

Да бе, за тие како тебе не требаат докази. Кажи му црно е бело, тој ќе верува.
Него внимавајте во животот Господ ве гледа! И тој ве чува, ве пази, ве чува од смртта. Мене не ме чува, не ми прави добри работи.

:pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom