Зошто постоиме? Која е нашата цел на живеење?

• Креатор на темата Креатор на темата Lil-Krist**
  • Време на започнување Време на започнување
Знаеш... Спиноза... Овај филозофот... рекол дека тој животот го гледа како повеќе стадиуми. Единствено што останува од нас е само душата која патува низ времето и просторот... Така, моментално душата ја има формата човек и постои како таква...

Кој знае... Можеби човекот убаво зборува... :pipi:

живеам значи постојам, постојам за да постојам и ако јадеш колку што јадеш секој ден ке достигнеш цел на години. Значи целта е онаа која ја дал бог, никој не ја знае.
живеј ако ти се живее ако не :toe:
ПС.Да не скаш да се самоубиеш?:D

Знаеш... Спиноза... Овај филозофот... рекол дека тој животот го гледа како повеќе стадиуми. Единствено што останува од нас е само душата која патува низ времето и просторот... Така, моментално душата ја има формата човек и постои како таква...

Интересно размислување. Но јас мислам дека човекот баш и не се однесува во согласност со душата, туку во согласност со умот, кој е рационален и ограничен. Верувам дека душата ја знае целта, но човекот нема ни Ц од цел. И сега...дали човекот е ум или душа??? :toe:

Интересно размислување. Но јас мислам дека човекот баш и не се однесува во согласност со душата, туку во согласност со умот, кој е рационален и ограничен. Верувам дека душата ја знае целта, но човекот нема ни Ц од цел. И сега...дали човекот е ум или душа??? :toe:

Пааа... како да ти кажам...Искрено не знам кој како ги сфаќа душа и ум... уствари не знам дали и тоа е различно или едно исто ... Не дека верувам дека се исто само сакам да ти кажам дека не знам кое што е ... А инаку и тоа е поентата на Спиноза... дека душата е таа што е бесмртна...

П.С. Критикувај ме да си порправам грешките... :)

Целта е да се РАЗБУДИМЕ,ние сеуште сме заспани.Буда или што значи РАЗБУДЕН.

PhantomerX, не би можело душата и умот да е исто, умот односно мозокот е материјално, орган е, може да се оштети, сакам да кажав видлив е како материја. А душата не е видлива, во суштина јас сметам дека душата е енергија која не се губи, проблемот е како да ја препознаеме односно осетиме на нас..
Абе темава е каша, има многу за разглабање, али ај малце по малце

Еве гледам дека Даки ги разбира работиве

А извини,но сеќаваш на некој твој последен живот..Умот ни е ограничен и за жал не можеш да се сетиш за тоа,и ти преостанува да даваш некои цели на тоа што си овде и сега..Значи ти си овде за овој живот,не за предходниот ниту за следниот..Но ете и кога би бил овдека заради предходниот или заради идниот,мора и да пости некоја цел,можеби како цел може да се земе духовната борба за во другиот живот да си на повисоко ниво од ова,за соединувањето во тоа едно,и.т.н,можеби предходниот живот си се стремел за ова што си денес..Јас сигурна сум дека човекот има цел,но како тој гледа на неа зависи од своите гледишта во животот...

heheh ne se sekavam... ama ne ni mozam da kazam deka nema prethoden ili sleden...

Btw... Bushavka... A neli mozeme da kazeme deka dushata ja pretstavuva duhovnata strana na umot? :)

heheh ne se sekavam... ama ne ni mozam da kazam deka nema prethoden ili sleden...

Btw... Bushavka... A neli mozeme da kazeme deka dushata ja pretstavuva duhovnata strana na umot? :)
Хм...навистина интересено прашање, умот нема духовна страна, она што тој го знае е прочитано, односно е туѓо знаење, не е наше. Душата знае многу повеќе, има искуство, ама проблем е што не можеме да стигнеме до тоа што го вели душата зошто сме преблокирани со постојани мисли во умот. душата ја претставува нашата духовна страна, во суштина душата сме ние..иако во пракаса најчесто ги следиме желбите на умот. А што подразбираш под духовност, да не не се рабереме ко сто треба?

Hehe :) epa sho podrazbiram ... sho znam izgleda nisto ne podrazbiram .. nekako dalecno i maglivo mi e se toa .. dusha i um ... sfakas ..nikade do sea ne sum cital za tie 2 raboti .. moze treba da pocnam ... samo taka predpostavki davam ... zato i te prashav...

Го гледав на телевизија покојниот Зоран Џинџич на некаков собир со студенти.
Го прашаа:Зошто ние не сме успешни?
“Од толку многу сперматозоиди вие сте стигнале на правото место.Немојте да дозволувате никој никогаш да ви вели дека сте неуспешни“.
Така и јас,живеам за да успеам.

Го гледав на телевизија покојниот Зоран Џинџич на некаков собир со студенти.
Го прашаа:Зошто ние не сме успешни?
“Од толку многу сперматозоиди вие сте стигнале на правото место.Немојте да дозволувате никој никогаш да ви вели дека сте неуспешни“.
Така и јас,живеам за да успеам.

Секоја паричка има две страни. Па реченицава на Џинџич ми е по малку смешна, иако во некоја друга прилика би можел и да се сложам со неа. Не дека сега не се сложувам, ама личи на оправдување, не мислиш?

Или во превод, “Да, не сме успешни, ама барем не сме мртви“. Што морам да признаам има голема вистина, само што неговиот контекст е сосема поинаков. Од кал да си, србин да си. А инаку, точно, никој не може да те нарече неуспешен само затоа што не можеш да влезеш во ЕУ. Има и друга страна целата приказна.

Викторе,има голема разлика помеѓу мртов и нероден.
Штом си се родил,ти си успешен.
Дали си сиромашен,или грд,или инвалид,или имаш лош карактер,или ти смрдат нозете...тоа се работи кои најмалку зависат од тебе.
Се што ти треба да направиш е да постигнеш колку што можеш повеќе со она што ти е дадено.
Кој е поуспешен и кој за што живее?
Парис Хилтон која е родена во милиони,живее во милиони и ќе умре во милиони...или некој сиромашен селанец од Радовишко кој успеал да заработи пари да си го прати детето во Скопје на факултет?
Кој успеал повеќе во животот и кој повеќе му се радува на животот?:)
Еве плус и да додадам дека многу важна работа во животот е да ги победиш и стереотипите,има многу важни работи но тоа веќе станува игра на зборови.
Поздрав.

Викторе,има голема разлика помеѓу мртов и нероден.
Штом си се родил,ти си успешен.
Дали си сиромашен,или грд,или инвалид,или имаш лош карактер,или ти смрдат нозете...тоа се работи кои најмалку зависат од тебе.
Се што ти треба да направиш е да постигнеш колку што можеш повеќе со она што ти е дадено.
Кој е поуспешен и кој за што живее?
Парис Хилтон која е родена во милиони,живее во милиони и ќе умре во милиони...или некој сиромашен селанец од Радовишко кој успеал да заработи пари да си го прати детето во Скопје на факултет?
Кој успеал повеќе во животот и кој повеќе му се радува на животот?:)
Еве плус и да додадам дека многу важна работа во животот е да ги победиш и стереотипите,има многу важни работи но тоа веќе станува игра на зборови.
Поздрав.
Се сложувам комплетно. Сакав да болдирам дел кој најубаво кажува дека се сложувам, ама целиот пост е на место, се сложувам во целост.
Мене не ми се допадна политичката позадина која што ја има реченицата на џинџич, затоа така изреагирав. Оправдување е. Инаку, кога ќе се погледне кон животот, општо и глобално, без граници и политики, комплетно се сложувам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom