Зошто никој не ја посетува православната црква во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheep
  • Време на започнување Време на започнување
Тарифникот во црковните храмови се однесува на требите кои ги врши свештенството, а не на советите кои свештенството го дава до верниците.

Мислам дека ја имам напишано случката во друг пост, ама ете, во интерес на „тарифникот на требите кои ги врши свештенството“ ќе ја повторам пак...

Иде попот со клисарот на гробишта кај покојник за спевање. Настрана тоа што доцнеше (а терминот беше договорен претходно), и 20тина луѓе го чекаа пола саат на 30 степени, кога пристигна го завлечкаа по други места, да спеел „набрзина“. Кога на крајот дојде (сите нервозни, нормално), почна нервозно да гледа под виното, под погачата, да префаќа... Синот на покојникот виде „колку е сато“ и го праша:

- Колку треба, попе?
- Спевањето, за 40 дена е или за 3 месеци?
- Што е разликата?
- Па за 40 дена е 500, за 3 или 6 месеци е 300
- Пеј попе за 5 стотки!

За вакви фаци како тебе што произвеле, дополнително да ствараат омраза кон религијата.

Ајдееее, сега јас сум виновен за нечија омраза кон религијата, не?...:icon_lol:

Просто е неверојатно колку само оправдувања имаат неверните, со кои се обидуваат да ја затапат и смират својата совест, наоѓајќи вина кај другите, но не и кај себе.
--- надополнето: 13 септември 2013 во 08:43 ---
Мислам дека ја имам напишано случката во друг пост, ама ете, во интерес на „тарифникот на требите кои ги врши свештенството“ ќе ја повторам пак...

Иде попот со клисарот на гробишта кај покојник за спевање. Настрана тоа што доцнеше (а терминот беше договорен претходно), и 20тина луѓе го чекаа пола саат на 30 степени, кога пристигна го завлечкаа по други места, да спеел „набрзина“. Кога на крајот дојде (сите нервозни, нормално), почна нервозно да гледа под виното, под погачата, да префаќа... Синот на покојникот виде „колку е сато“ и го праша:

- Колку треба, попе?
- Спевањето, за 40 дена е или за 3 месеци?
- Што е разликата?
- Па за 40 дена е 500, за 3 или 6 месеци е 300
- Пеј попе за 5 стотки!

Ај, повтори ја уште едно 100 пати, може некој поп ќе Ти симне на цената...

Ајдееее, сега јас сум виновен за нечија омраза кон религијата, не?...:icon_lol:

Просто е неверојатно колку само оправдувања имаат неверните, со кои се обидуваат да ја затапат и смират својата совест, наоѓајќи вина кај другите, но не и кај себе.
--- надополнето: 13 септември 2013 во 08:43 ---

Ај, повтори ја уште едно 100 пати, може некој поп ќе Ти симне на цената...

Ти си безобразен и дрзок. Ти си олицетворение на се она кон кое плукаме. Сигурно се радуваш на успехот кој го постигна. Честитки.

MIKI1 тоа дали ќе ме пее поп на закоп не е во моја моќ. најчесто се случува и да покојникот пред да умре каже НЕ сакам поп, али другите “од срам“ ќе викнат.
еве јас НЕ сакам поп, а дали ќе биде така тоа е друга работа. нема ваљда да станам од гробот и истепам
религијата не нуди ништо! а славите, и некои други празници ги гледам како добар повод за дружба, да се сподели нешто убаво. но духовно, .... хм, ...... ако сам не си најдеш мир, никој не може да ти го даде.

MIKI1 тоа дали ќе ме пее поп на закоп не е во моја моќ. најчесто се случува и да покојникот пред да умре каже НЕ сакам поп, али другите “од срам“ ќе викнат.
еве јас НЕ сакам поп, а дали ќе биде така тоа е друга работа. нема ваљда да станам од гробот и истепам
религијата не нуди ништо! а славите, и некои други празници ги гледам како добар повод за дружба, да се сподели нешто убаво. но духовно, .... хм, ...... ако сам не си најдеш мир, никој не може да ти го даде.

Да, оној кој е на умирање, може да изрази „желба„ за погреб без поп: Киро тоа го стори, а Борис ионака си беше протестант...:)

Да, „другите„ може да (Ти) повикаат поп и од срам. но и од други причини и потреби.

Што се однесува до мирот, а мислам на духовниот мир, никој не го нашол тој мир без и надвор од Бога: секој друг мир е само мир во овосветовна смисла. Доволно е да седнеш пред ТВ и ќе ги видиш овосветовните мудреци, кои проповедаат мир, а зад ТВ уредот, фрлаат бомби...
--- надополнето: 13 септември 2013 во 09:06 ---
Ти си безобразен и дрзок. Ти си олицетворение на се она кон кое плукаме. Сигурно се радуваш на успехот кој го постигна. Честитки.

Хвала, хвала...

Murugan,

изгледа дека не живееме во иста Македонија: ако нешто самиот на знаеш., боље прашај за да дознаеш а не на изнесуваш произволни ставови „за по дома„.

Тоа што некој прешол од православие во иноверство, тоа е негов личен избор и одлука, која таквиот „конвертит“ најчесто ја носи затоа што „оние другите„ му понудиле „повеќе„ од она кое Црквата може да му понуди. Ова осоебно се однесува на протестантизмот, кој игра на социјална карта.

Тоа што никој во последните 100 г. во Македонија не прешол од иноверец во православие, е само Твоја произволност: доволно е да видиме колку исламизирани македонци се покрстени во бигорскиот манастир, и тоа тековно.
А каде можам да ја проверам оваа информација,сигурно не мислиш дека ќе ти верувам само на твоите зборови.

Мики ти си бил отиден скрос човече, не мислиш ваљда дека веруваме на глупостиве?

Уште по апсурдно е што истите тие што црква (единствен контакт со црква е на поголем празник а прашање е дали и тогаш одат) немаат видено со очи а се декларираат како верници први ќе се истепаат кога некој ќе каже нешто против претераното градење на цркви низ цела држава. Е тогаш се најголеми верници.
Колку е само точнаа оваа реченица, ех овие мои чудесни сонародници верници. Лицемерие за извоз.

Па и јас тоа викам,колку гужва се дигна за градењето на црквата Св. Константин и Елена на плоштадот во Скопје,а тоа што цела Македонија е исламизирана 110%,има повеќе џамии од Саудиска Арабија тоа никој не излезе да каже еј чекајте ако ние се буниме за една црква,дај да го видиме западниот дел од државата на што ни личи,бетер од Исламабад е... глупаво е што многу од нив викаат пример,СЕ МОЛЕВ ПРЕД ИСПИТ ДА ПОЛОЖАМ И ПАДНАВ,И ВИШЕ НЕ ВЕРУВАМ ВО ГОСПОД АТЕИСТ СТАНУВАМ.А во Светото Писмо е напишано БАРАЈТЕ И ЌЕ ДОБИЕТЕ,БИДЕТЕ ПОСТОЈАНИ ВО МОЛИТВИТЕ,јас прво мене да ме моли некој да му помогнам на испит не би му помогнал зошто ме почитува и ме бара само кога сум му потребен,остатокот од животот не се интересира ни дали сум меѓу живите... многу безверен народ,не е ни чудо што кој ќе стигне ни ја дере кожата,но сепак... на сите нас ќе ни се суди пред судот на Господ Исус Христос,таму нема мито и корупција.. Господ неможе да се купи... еххх колку ќе ми биде мило кога ќе се најдат пред него,да објаснат како се против цркви и како се атеисти,а никогаш не отвориле Библија да прочитаат... за жал ќе немаат оправдување затоа што цел живот имале избор и време да ја прочитаат барем еднаш Библијата... ГОСПОДЕ ПРОСТИ ИМ НЕ ЗНААТ ШТО ПРАВАТ...

MIKI1 , шо ќе беше ова неверници полн стадионов.... му иде на човек да се запраша, јас сум во грешка, или сите останати?
Нормално, не секој бил избран (како Нео од матрикс) да ја разбери и почувствува големината на единствениот Бог, и да се предаде на неа.
Ама и тоа е дискутабилно... Луѓево не дека не сакаат, туку ништо не ги натерало..
Се мислев, како само за една до две генерации, толку многу опадна интересот за религијата, црквите, Бог...
Луѓето како моите родители и нивните предци, го "гледале" Бог во секој аспект од животот. Го почитувале неговото дело, традицијата и обичаите... Црквата била храм каде секој можел да го пронајди својот мир..И само наеднаш, се раѓа генерација, кој буквално нема време да влезе во црква, па камоли да оди по молитви, церемонии...итн итн
За 2-3 големи празници, луѓето се збираат во голем број, се радуваат, слават, се дружат... и 90% од нив се присутни од верижна реакција, а не од самостојна одлука дека во тој момент треба да се даде респект према празникот и Бог. Мислам, да сме искрени....
И на крај, како шлаг на тортава, гледаме свештени лица кои се адаптирале на новиов светски поредок, јасно им е се, но нивниот живот е на прв план, па како што диктира опшеството, така ќе играат. Ако треба и политичка партија ќе оформат.
Не генерализирам, зошто има исклучоци во се... Ама искуството кажува дека мнозинството има голема шанса да е во право.

А каде можам да ја проверам оваа информација,сигурно не мислиш дека ќе ти верувам само на твоите зборови.

Проверуј кај сакаш, а не си обврзан да веруваш во моите зборови...
--- надополнето: 13 септември 2013 во 11:37 ---
Мики ти си бил отиден скрос човече, не мислиш ваљда дека веруваме на глупостиве?

Ilumious,

и ја‘ лично не верувам во глупости...
--- надополнето: 13 септември 2013 во 11:40 ---
MIKI1
Се мислев, како само за една до две генерации, толку многу опадна интересот за религијата, црквите, Бог...
Луѓето како моите родители и нивните предци, го "гледале" Бог во секој аспект од животот. Го почитувале неговото дело, традицијата и обичаите... Црквата била храм каде секој можел да го пронајди својот мир..И само наеднаш, се раѓа генерација, кој буквално нема време да влезе во црква, па камоли да оди по молитви, церемонии...итн итн

Едноставно е: на луѓето, преку образовниот систем и преку медиумите, наметни им саде една безалтернативна вистина, како што е ТЕ или марксизмот, и ете ти генерации и генерации луѓе,.кои со леснотија го заборавиле својот Творец...
--- надополнето: 13 септември 2013 во 11:42 ---
И на крај, како шлаг на тортава, гледаме свештени лица кои се адаптирале на новиов светски поредок, јасно им е се, но нивниот живот е на прв план, па како што диктира опшеството, така ќе играат. Ако треба и политичка партија ќе оформат.

Личните ставови не можат да прејдат во вистина па си остануваат само чист „субјективизам„.
--- надополнето: 13 септември 2013 во 11:42 ---
Не генерализирам, зошто има исклучоци во се... Ама искуството кажува дека мнозинството има голема шанса да е во право.

Мнозинството никад не ни било во право: мнозинството секогаш било само појако од малцинството.

Едноставно е: на луѓето, преку образовниот систем и преку медиумите, наметни им саде една безалтернативна вистина, како што е ТЕ или марксизмот, и ете ти генерации и генерации луѓе,.кои со леснотија го заборавиле својот Творец...

А нема никаква врска што свештениците кои проповедаат скромност и понизност во своето слободно време се возат со Мерцедеси и читаат од iPad Библија наместо од обична Библија? Нема врска што имаат пофлексибилни тарифи од Т-мобиле во времето кога беше Мобимак? Нема врска што поголеми хипокрити од 90% од свештениците не постојат во ниедна професија?
Може ќе си пишам грев на душа, ама не ги почитувам свештениците (односно, најголем број од нив). Ја почитувам религијата, но луѓето кои сега и овде ја проповедаат - не, затоа што се се' што еден свештеник не треба да биде. Вистинска реткост е да најдеш некој кој од духовни побуди станал свештеник.

Во сите балкански земји православната црква е многу малку посетена, пример во Србија, Бугарија, Црна Гора, БиХ. Додека во католичките земји како што се Хрватска,Албанија,Италија и многу други католички држави во светот црквата е многу посетена. Сакам да кажам дека православните не одат на миси/литургии, а католиците одат многу почесто. Пример во католичкава црква во скопје има миси секој ден.
Не се согласувам со тебе, да има намалуване на посетата, но последните години се глда тенденциja лугето се повеке да барат духовното и црквата пред материалното.
Тука даже си имаме и православни форуми
http://www.pravoslavie.bg/
http://forums.pravoslavie.bg/
http://www.hristiqni.com/forum/index.php
Лугето посетуват и цркви и манастири, но и ние како вас сме отвратни от поповите. Во Пловдив митрополитот вози Мерцедес на 100 000евро, да му се доповракjа на човек.

А нема никаква врска што свештениците кои проповедаат скромност и понизност во своето слободно време се возат со Мерцедеси и читаат од iPad Библија наместо од обична Библија? Нема врска што имаат пофлексибилни тарифи од Т-мобиле во времето кога беше Мобимак? Нема врска што поголеми хипокрити од 90% од свештениците не постојат во ниедна професија?

По не знам кој пат веќе, ја читам оваа „премудрост„ околу свештенството...
--- надополнето: 13 септември 2013 во 12:20 ---
Може ќе си пишам грев на душа, ама не ги почитувам свештениците (односно, најголем број од нив). Ја почитувам религијата, но луѓето кои сега и овде ја проповедаат - не, затоа што се се' што еден свештеник не треба да биде. Вистинска реткост е да најдеш некој кој од духовни побуди станал свештеник.

Тргни од себе и од своите греди, не ги чепкај туѓите раски.

По не знам кој пат веќе, ја читам оваа „премудрост„ околу свештенството...
Тргни од себе и од своите греди, не ги чепкај туѓите раски.

Разумното и објективно размислување не е „чепкање на туѓите раски“.
Никој не може да докаже дека Господин Господин Стефан е чесен, понизен на Бога и воден од духовноста.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom