Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Е па тогаш, државата осигурала за такви заедници да можат да преживеат...овде тоа не се дозволива....so kudos to you![]()
Грдите и дебелите жени можда се модерни,ама никој не ги еби затоа се плашат од брак....и увек ќе се вадат со џокерот дека важна била КАРИЕРА
Има разлика од тоа што сака да биде и реланоста...до душе и не може да ви се верува колку била згодна и убава....Мислењата базирани на претпоставки не држат многу вода. Јас имам убава и згодна другарка, која не ја интересира бракот, бидејќи сака да стане успешна жена.
Интересно. Ете си нагласила дека си во заедница со човек, што значи можеби подразбираш дека се сосем нормални и заедници со повеќе луѓе, па со жена, повеќе жени, мешано и вакви и такви, па после заедница со животно или повеќе животни и така натаму, така да добро што нагласи дека си со еден човек.Леле што прочитав!
Ај овака, ако јас сум во заедница со човек, а немаме документ, ама имаме дете. Дали тоа дете ќе го сметате за вонбрачно?
Таму уште малку ќе биде казниво со закон да се дише, доколку претходно не се плати за тоа.
Него, зборот ми е, зборувате(не конкретно ти) како нема некоја разлика помеѓу заедница со папир или без, а при тоа се лепи етикета на децата во такви заедници. Дури и зборот „вонбрачно“ е фин, утре некој со такво размислување ќе го нарече моето дете „копиле“, па ќе бидам принудена да го натерам да поврати мајчиното млеко, се само затоа што не се вклопувам целосно со размислувањата во овој болен свет.
П.С. Немој да помислиш дека за тебе се однесува ова што го пишав погоре, чисто само дискутирам за темава и реплицирам поради некои претходни размислувања тука.
.
Има разлика од тоа што сака да биде и реланоста...до душе и не може да ви се верува колку била згодна и убава....
брак не ја интересира пошто е велзена во луди имагинарни бајки..затоа не ја интересира брак,а не дека не го посакува
Интересно. Ете си нагласила дека си во заедница со човек, што значи можеби подразбираш дека се сосем нормални и заедници со повеќе луѓе, па со жена, повеќе жени, мешано и вакви и такви, па после заедница со животно или повеќе животни и така натаму, така да добро што нагласи дека си со еден човек.
А со тој човекот во каква заедница живеете на пример. Ете брачна не е. Љубовна, швалерска, кираџивска( си ја делите киријата), заедница од интерес. Ајде дефинирај каква е тоа заедница, за да знаеме и ние како да ви го класифицираме детето.
Инаку добро ти објаснале погоре. Чим не си во брак, детето е вонбрачно како што кажува и самиот збор вонбрачно дете.
Ако беше дете на непознат јунак е тогаш е друга приказната.
Поедноставно амин.
Хаххааа така е, уште малку и за кислород ќе почнеме да плаќаме аххахааа
Имав една другарка во одделение во основно....ми беше жал за неа, сите ете тоа и го збореа пошо мајка и ја родила без татко наоколу....жално е.
Мене лично ми е тотално нормално да ги гледам деца родени вон традиционален брак....лично јас така неќам, и кога го кажувам ова мислам повеќе на оние што забремениле и потенцијалниот татко е нигде да го најдеш.
Ма не зборувам за незнаен јунак, зборувам за заедница во која се присутни и двата родитела.
Абе девојко тебе цел еден свет ти пропадна во вода....Битно мислењето ти пропадна во вода.
Каде пишува во тој папир како што викаш ти дека мажот треба да е главен? Мислам од каде такво мислење. Машкото може да е главно и во најобична љубовна заедница, може да биде и женското. Зависи од карактер а не дека некаде пишува или е обврузвачко со закон( освем можеби во шеријатот).Исто како оние заедници со папир. Љубовна, заеднички финансии, заеднички имот... Значи буквално се’ е исто, само што папирот не постои. Уствари не е исто, кај повеќето такви заедници (секоја чест на исклучоците), присутен е патријархатот. Кај нас не, ние сме еднакви.
Јас никаде не пишав дека сум против љубовните заедници помеѓу возрасни луѓе.
Не е така. Ако се сака, се се може.
Јас не сум роден во богато семејство. напротив, ама со труд, се постигнуваат чуда.
Што има врска дали било Социјализам? Ја израснав во 90 квадрата стан со баба, дедо, а донекаде и тетка пред да се омажи. Па баш со два прихода поубаво се плаќа и стан и све. Маж и жена заедно се можат да постигнат.
И другарка ми во Скопје, еве не во социјализам, се омажи и она на 21-22. Во гарсоњера живееа со дете, маж и свекрва. Пред неколку години си купија поголем стан...мислам, стварно. Вакви вадења на друг да ги продаваш што не е во заедница ваква.
Се се може, само стравот е голема препрека.
Каде пишува во тој папир како што викаш ти дека мажот треба да е главен? Мислам од каде такво мислење. Машкото може да е главно и во најобична љубовна заедница, може да биде и женското. Зависи од карактер а не дека некаде пишува или е обврузвачко со закон( освем можеби во шеријатот).
И ај можеби сум малце старомоден , ама каква е таа љубовна заедница со папир, и веке кога сме кај тоа да не има и швалерска заедница на папир. Онака ме интерсира, да сум во тек со модата.
Сега да не ја тупам брак може да се склучи од многу причини кои немаат ама баш никаква врска со љубовта. Пример брак од интерес, брак ради виза и државјанство и да не набројувам.Во папирот не пишува, обично во пракса е така. Реков обично!
Љубовна заедница со папир, се мисли на брак склучен пред матично.
Сега да не ја тупам брак може да се склучи од многу причини кои немаат ама баш никаква врска со љубовта. Пример брак од интерес, брак ради виза и државјанство и да не набројувам.
А за обично или во пракса пак ке ти речам дека врска нема со венчаницата. Како ке си наредиш така ке биди. Ако ти е партнерот доминантен пред брак најверојатно ке биди и во бракот, ако е папучар пред бракот ке биди и во него.
Па ајде и така нека биди. Заедница со документ официјален е брак. Без документ незнам ни јас што е. Ваљда како ке си ја наречиш, ама брак сигурно не е.Не беше тоа поентата, туку за заедница со или без документ.