Зошто добрите работи брзо се забораваат?

• Креатор на темата Креатор на темата renate
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Sluckata koja mi se sluci denes me potikna da ve prasam i cujam vase mislenje okolu toa.E pa vaka imam edna "prijatelka"so koja se zapoznav pred tri godini i se druzime ete da se kaze samo radi reda ili po potreba.Mislam mene mi e toa kristalno jasno, no ete celo vreme progleduvam niz prsti.Sekoj pat vo ovie tri godini sum i pomagala vo teski situacii,koga trebalo da se odi na lekar, da preveduvam bidejki taa ne znae da zucne germanski i ne mi prestavuvalo ic problem toa.Koga mene bi mi trebalo pomos okolu nesto jas ke se krsam pet sata dodeka se javam i ja zamolam za nesto i toa ne taa da mi pomogne tuku nejziniot soprug bidejki toj e roden vo germanija(od nea ionaka nema fajde)I deneska me zamoli da ja odnese mojot soprug na soping da si kupi parfem vo vreme koga toj se spremase da odi na rabota, a raboti do 5nautro.I mojot soprug ja odbi bidejki nemase vreme da ja bara taa parfimerija kaj sto sakase taa da odi.I podocna dojde kaj mene cela nakostresena i nervozna da mi plesne kako ne sme i izlegle vo presret.Jas i rekov da bese nesto seriozno ok, no za parfem navistina mojot maz ne e taksist.I mi vika a jas koga ti pravam uslugi dobro e togas,jas se frapirav od nejzinata drskost.Luge pa jas 1000 pati poveke se imam angazirano da i vratam za 10 uslugi koi mi potrebale od strana na mazot i.I sega kazete mi vie zosto se lugeto tolku sebicni,pokvareni i egoisti?Zosto za edna odbiena usluga se zaborava se ostanato od predhodno napravenoto dobro?I kako jas ponataka da se druzam so nea?Dali e najpametno da recam druzba ama bez uslugi, pa poveke ke nauci da ceni ili da i prostam na nejziniot bezobrazluk?

не би реко дека лугето се покварени...до општеството е:toe:

и на крај краеви правиш едно добро па друго па трето...РЕПЕТИЦИЈА!!

а со злото гагаш му слаба точка а тоа боли..па затоа не го забораваат.

eh dobro prasanje.....vo ovoj surov svet lugeto te sakaat samo od korist,bez razlika dali bile rodnini ili bliski prijateli.....sekoj se bori da si ja zavrsi svojata rabota.....jbg borba za opstanok,premnogu go prifativme amerikanskiot nacin na zivot, popoleka da staneme samozivnici:toe:

па тоа е и најлошото...колку добри работи да правиш во животот луѓето ги памтат само лошите...се разбира има луѓе кои ги памтат и добрите работи и за тоа ве ценат но можеби зошто лошите работи ги повредува нив и им останува во срцето како белег....

а имам и иксуство со тоа.. едноставно многу лесно ѓи наоѓам слабите точки на луѓето што ги знам и многу лесно можам да ги изнервирам.. повредам..или да ги насмеам..така да кога ќе се инзервирам знам да кажам некој збор..што ќе ја повреди личноста... и после тоа ..да не зборуваме веќе ..во вистинска смисла како до сега со 4 другари скоро 3 години не зборувам :( глупаво но така.. сите добри работи што сум ги направил за нив.. паднаа на сенката на еден лош момент..збор..

не би реко дека лугето се покварени...до општеството е:toe:
А што е тоа фамозно „општество“, од жирафи да не е составено? Луѓето по природа се себични и искварени суштества, само што некои се вешти во прикривање и манипулирање со другите луѓе, па овие не го ни чувствуваат тоа, додека други се такви крекави како од примерот погоре. Тоа е, треба да живееме со тоа зашто нели, и ние самите сме такви.

па тоа е и најлошото...колку добри работи да правиш во животот луѓето ги памтат само лошите...се разбира има луѓе кои ги памтат и добрите работи и за тоа ве ценат но можеби зошто лошите работи ги повредува нив и им останува во срцето како белег....

а имам и иксуство со тоа.. едноставно многу лесно ѓи наоѓам слабите точки на луѓето што ги знам и многу лесно можам да ги изнервирам.. повредам..или да ги насмеам..така да кога ќе се инзервирам знам да кажам некој збор..што ќе ја повреди личноста... и после тоа ..да не зборуваме веќе ..во вистинска смисла како до сега со 4 другари скоро 3 години не зборувам :( глупаво но така.. сите добри работи што сум ги направил за нив.. паднаа на сенката на еден лош момент..збор..
Ama poentata mi e deka ova sto ja odbivme da si sopinguva bese so pricina, nie navistina ke ja odnesevme da imase vreme za toa ne storiv nisto loso.No sekojpat sogleduvam deka bilo sto da napravam taa toa neznae da go ceni.Se oseka kako jas da sum dolzna da i pomognam ili ispolnam sekoja nejzina zelba i baranje.No sogleduvam deka jas sum za toa kriva sto ne sum i pokazala kade na kogo mu e mestoto.So moeto prekutuvanje taa si zabega od precenuvanje na samata sebe.

А што е тоа фамозно „општество“, од жирафи да не е составено? Луѓето по природа се себични и искварени суштества, само што некои се вешти во прикривање и манипулирање со другите луѓе, па овие не го ни чувствуваат тоа, додека други се такви крекави како од примерот погоре. Тоа е, треба да живееме со тоа зашто нели, и ние самите сме такви.
Nemozes da kazes deka so toa treba da ziveeme deka i nie sami sme isti takvi.Jas kako prvo nikoj pat ne bi se karala ako nekoj me odbie za nesto.Mozebi bi me navredilo toa no razmisluvam dali ima prostor da se nalutam i odam dalje, no da se karam i prefrlam odma za jas sto uslugi sum pravela nikogas ne bi napravila taka.Neznam za tebe mozebi ti se osekas deka si i ti takov?

има луге кои знаат да ценат..има луге кои не подлегнал на KNOW-HOW лајфстајл.

на крај краеви ако е човекот таков...каде е смислата на човештвото..да (зло)употребуваме да газиме се пред себе мислејки дека одиме кон одреден врв...кој патем нема граница.

човековата природа како егоистичка добива контасила...тоа е разумот.

некогаш сме спремни да жртвуваме нешто за одредени цели така...некои луге години години волонтираат де по хуманитарни организации де лечат луге..некои даваат крв тоа не е добро дело или пак даваме крв поради два слободни дена:toe:

Nemozes da kazes deka so toa treba da ziveeme deka i nie sami sme isti takvi.Jas kako prvo nikoj pat ne bi se karala ako nekoj me odbie za nesto.Mozebi bi me navredilo toa no razmisluvam dali ima prostor da se nalutam i odam dalje, no da se karam i preflam odma za jas sto uslugi sum pravela nikogas ne bi napravila taka.Neznam za tebe mozebi ti se osekas deka si i ti takov?
Не зборував за лутењето и карањето. Ние сме себични и повеќе или помалку тежнееме да ги искористуваме луѓето за сопствени цели, таква е човековата природа. Но штом станеме свесни за тоа, работите стануваат далеку подобри, барем не сме лицемери, барем не кон себе. Како што кажав, има разлика од човек до човек, твојата пријателка многу јасно си ја демонстрира користољубивоста и се лути што не отишла да си купи парфем (е ова...:uvo:) додека други луѓе те цицаат без да знаеш, и плус благодарна си им на тоа.
И не, не се осеќам, знам дека сум себичен.

Затоа што ретки се луѓето што ценат ако нешто си направил за нив а имаат тенденција да ги преувеличуваат работите што ги направиле за тебе.
Би се согласила со Ханзо дека сите сме себични и се чувствуваме нападнати и повредени од целото општество така што гледаме само нас да ни биде арно и убаво.
Голем дел од луѓето се егоисти, за жал.

Инаку, не знам зашто некого сметаш за пријател ако вака се однесува со тебе. А и не мора конкретно од таа личност да бараш услуги.
За парфем налутена бе:uvo:

Jas ne se osekam nimalku sebicna ako pobaram pomos od nekogo.I isto taka pomagam koga mozam.Sebicnost e da gledam nekogo da iskoristam za da gi zadovolam svoite baranja sto jas ne go pravam.Ne koristam luge.

Nemozes da kazes deka so toa treba da ziveeme deka i nie sami sme isti takvi.Jas kako prvo nikoj pat ne bi se karala ako nekoj me odbie za nesto.Mozebi bi me navredilo toa no razmisluvam dali ima prostor da se nalutam i odam dalje, no da se karam i prefrlam odma za jas sto uslugi sum pravela nikogas ne bi napravila taka.

Aма не се сите како тебе:)Ти можеби нема да се налутеш ако некој те одбие за услуга,ама сигурно имаш некои други негативности.
Добро ти кажа Ханзо дека треба да се научиме да живееме со тоа,мислам дека не беше во смисла и ние да бидеме такви,туку дека треба да прифатеме дека повекето луѓе се такви и не можеме да направеме ништо во врска со тоа.
Така ке бидеме поладнокрвни и нема толку да не повредуваат ваквите постапки(кои се многу чести)бидејки стварно не вреди.

Aма не се сите како тебе:)Ти можеби нема да се налутеш ако некој те одбие за услуга,ама сигурно имаш некои други негативности.
Добро ти кажа Ханзо дека треба да се научиме да живееме со тоа,мислам дека не беше во смисла и ние да бидеме такви,туку дека треба да прифатеме дека повекето луѓе се такви и не можеме да направеме ништо во врска со тоа.
Така ке бидеме поладнокрвни и нема толку да не повредуваат ваквите постапки(кои се многу чести)бидејки стварно не вреди.
Jas ne rekov deka sum sovrsena se razbira deka imam i jas mani.No vo ovoj slucaj ne e temata da gi merime na kantar svoite negativni i pozitivni karakteristiki za da gi prifatime tugite negativnosti, tuku zosto se dobro odma se zaborava?

Ama poentata mi e deka ova sto ja odbivme da si sopinguva bese so pricina, nie navistina ke ja odnesevme da imase vreme za toa ne storiv nisto loso.No sekojpat sogleduvam deka bilo sto da napravam taa toa neznae da go ceni.Se oseka kako jas da sum dolzna da i pomognam ili ispolnam sekoja nejzina zelba i baranje.No sogleduvam deka jas sum za toa kriva sto ne sum i pokazala kade na kogo mu e mestoto.So moeto prekutuvanje taa si zabega od precenuvanje na samata sebe.

Па тие луѓе што ти прават добрина со цел кога ќе им треба помош да викаат ејј памтиш јас ти помогнав за тоа и сега и ти ти треба да ми помогнеш.. не си фер ова она .. он нив не очекувај ништо..јас за себе не се дружам со такви луѓе..дури на некои у лице сум им кажал дека сакаат само за корист и не сакам да се дружат со мене...
а тоа да другарка да иде со мажот да купи парфем... лол не е нешто што секој би дозволил секоја чест што немаш ништо против тоа...
и за таквите луѓе како твојата другарка.. тие не се вистински пријатели...одбегнувај ги..и не се чуди многу со луѓето..за жал.. поголемиот дел од другатите што ги имам се такви ...па сум навикнат на такви животиња...

Mojata mana e sto sum premnogu emotivna pa tesko gi sodzvakuvam vakvite sranja niz zivotov:toe:

Mojata mana e sto sum premnogu emotivna pa tesko gi sodzvakuvam vakvite sranja niz zivotov:toe:
хехе кога ќе запознаеш многу такви луѓе... ќе се навикнешш.. па дури од сите нови пријатели ќе очекуваш исто како и од другите..одкако ќе ги запознаеш подобро.. и испадне дека се вистински пријатели Не како таа твоја пријателка...ќе се радуваш како цел свет да е твој... :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom