Зошто децата во рацете на просјаците секогаш спијат

• Креатор на темата Креатор на темата TheMayor
  • Време на започнување Време на започнување
Не бе, не сум имала... Само сум можела да бидам ограбена, а еднаш бев и нападната. Среќа што можам да се самоодбранам. И замисли пак имам другари/ки Роми.
Анфем, дај сподели тука техники на самоодбрана, да научиме и ние!

јас пас мислев дека во државава ни хорсајлиите немале пари за хорс...

Не бе, не сум имала... Само сум можела да бидам ограбена, а еднаш бев и нападната. Среќа што можам да се самоодбранам. И замисли пак имам другари/ки Роми.

Ај сега да те прашам нешто и те молам искрено да ми одговориш. :)

Дали тие другари/ки Роми можеш да ги викнеш дома кај тебе, исто така и ти да одиш кај нив?
Дали можеш нив да ги викнеш во твоето друштво?
Дали можеш да ги поканиш на некоја прослава каде што ќе биде твоето семејство (роденден,матурска,слава,свадба) ?

Или кога велиш другари/ки Роми подразбираш другарство базирано на "Еј, здраво како си"? :)
И сега како сакаш можеш да ме наречеш, ама Ромите се жив срам.
Луѓе без култура, луѓе што животот им нема смисла, заостанати со векови, без желба да се издигнат, без желба за успех и работа. Сакаат се од небо да им падне. Сега се сетив на една случка додека бев средно. Работев во Горска преку лето, бевме до Охрид и Кичево, се вративме во Скопје и требаше да истовариме уште една нарачка, мртви уморни бевме. И се избаци еден Ром потежок беше од мене и колегата заедно. Бараше некој денар...Ние како што бевме мртви уморни, а моравме да си ја завршиме работата, колегата му вика земи истоварај со виљушкар ќе ти дадеме пола од нашата дневница (пошто ние веќе скоро ја завршивме нашата работа) он - Неее...не сака да слушне, епа брат иди и проси тогаш, така ви е најлесно, а било каква работа може да најде ако не може да си дозволи луксуз, барем ќе има за да го изгура месецот. Ама не џаболебари низ маало и прави 18 деца.

Ај сега да те прашам нешто и те молам искрено да ми одговориш. :)

Дали тие другари/ки Роми можеш да ги викнеш дома кај тебе, исто така и ти да одиш кај нив?
Дали можеш нив да ги викнеш во твоето друштво?
Дали можеш да ги поканиш на некоја прослава каде што ќе биде твоето семејство (роденден,матурска,слава,свадба) ?

Ќе ти кажам само за еден случај(затоа што другите ги немам видено со години). Другарче од средно. Доаѓа во прва година и никој не го дружи. Ми падна жал, си седнав до него и се здруживме. Многу, многу добар човек! Дотеран, намирисан, културен... Неколку години се дружевме во школо, за време на одморите го викав со мене и со другарките,, немало никаков проблем... Надвор од школото не се дружевме, затоа што имавме различен круг на пријатели, кои сакаат различни работи, но затоа немавме никаков проблем кога ќе се видиме во град, да застанеме и да се расприкажеме. После тоа го немав видено неколку години. Последен пат кога го видов, беше со свршеницата, застанавме, се изгушкавме, си изнакажавме што има ново, старо и тоа беше тоа... Значи, освен во школо, немавме дружба, но бе ми бил никаков проблем да го викнам човекот со фамилијата дома, ниту би ми било срам да го претставам пред фамилија и роднини доколку ми бил поблизок другар. Човекот беше далеку од стереотипите, кои ги имате зацртано.

особата што наводно те има нападнато со нож, е истата особа ром што сакал да те ограби?

Не ме нападна со нож. :icon_lol:
И не, не беа истите особи.

туу и ти немаш ич среќа. Еднаш те напаѓаат со нож од X причини, еднаш сакаат да те ограбат, па замисли у Чаир после 00:00 да те пуштиме :icon_lol: Или ќе те испукаат или ќе те товараат за органи :D

Ќе ти кажам само за еден случај(затоа што другите ги немам видено со години). Другарче од средно. Доаѓа во прва година и никој не го дружи. Ми падна жал, си седнав до него и се здруживме. Многу, многу добар човек! Дотеран, намирисан, културен... Неколку години се дружевме во школо, за време на одморите го викав со мене и со другарките,, немало никаков проблем... Надвор од школото не се дружевме, затоа што имавме различен круг на пријатели, кои сакаат различни работи, но затоа немавме никаков проблем кога ќе се видиме во град, да застанеме и да се расприкажеме. После тоа го немав видено неколку години. Последен пат кога го видов, беше со свршеницата, застанавме, се изгушкавме, си изнакажавме што има ново, старо и тоа беше тоа... Значи, освен во школо, немавме дружба, но бе ми бил никаков проблем да го викнам човекот со фамилијата дома, ниту би ми било срам да го претставам пред фамилија и роднини доколку ми бил поблизок другар. Човекот беше далеку од стереотипите, кои ги имате зацртано.

Значи дека немаш другари и другарки Роми. :) Како може некој да ти е другар, а да не се дружиш со него надвор од школо/факултет/работа итн. Се знае колку вистински пријатели може да има човекот, вакви со кои ќе размениш 2-3 реченици случајно ако се сретнеш низ град ако ги сметаш за другари, тогаш имаш 1 000 другари. :)

И она, дотеран, намирисан, културен го потенцираше веријатно бидејќи 99% од нив не се бањаат, фризури си прават со шеќер, играат шуга на сред улица итн...
Сигурно нема некој наш да го опишеш со карактеристикиве дотеран,намирисан,културен :icon_lol:

Значи дека немаш другари и другарки Роми. :) Како може некој да ти е другар, а да не се дружиш со него надвор од школо/факултет/работа итн. Се знае колку вистински пријатели може да има човекот, вакви со кои ќе размениш 2-3 реченици случајно ако се сретнеш низ град ако ги сметаш за другари, тогаш имаш 1 000 другари. :)

И она, дотеран, намирисан, културен го потенцираше веријатно бидејќи 99% од нив не се бањаат, фризури си прават со шеќер, играат шуга на сред улица итн...
Сигурно нема некој наш да го опишеш со карактеристикиве дотеран,намирисан,културен :icon_lol:

Значи потенцирав дека доколку ми бил поблизок другар, немаше да има проблем да биде третиран како и сите мои поблиски другари и другарки.
Не, туку пробав да ти го разбијам стереотипот, затоа го потенцирав тоа.

Зрелост и знаење не се инсталираат како софтвер во нечија глава нити се нешто кое може да се среди преку трансфузија. Со сила ништо не бива. Секоја чест на исклучоците, ама тоа е проблемот, што се само исклучоци.

Зошто да се помачи малку да заработи леб кога старата школа најдобро вади леб? Едни од најнеблагодарните малцинства (покрај албанците) се токму они. Немаат ни а од абер да се цивилизираат малку, да се придружат на 21от век. Очигледно е дека за најголемиот дел работите вака им се погодени. Да питаат и цвичат кога некој ќе ги искритикува или им посочи на глупостите кои ги прават.

колку сакаат нека инвестираат во нивно образование и учење манири и што не, џабе е. Мислев до Македонија е проблемот ама гледав емисија на Дојче Веле, Ромите во Германија... абе :pos: циганче со гол газ турка количка како оние од Тинекс по улица, во социјалните станови на терасите изнаставана роба собирана од контејнери, џабе е, исти се. Или ќе заминат Германија/Белгија или тука ќе збираат пари за сателитска а немаат вода дома.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom