Зошто децата во рацете на просјаците секогаш спијат

• Креатор на темата Креатор на темата TheMayor
  • Време на започнување Време на започнување
Ок. „Циган си е циган“... А оние дотерани, избањати, намирисани и едуцирани роми, кои го шетаат светот?

Ок. „Циган си е циган“... А оние дотерани, избањати, намирисани и едуцирани роми, кои го шетаат светот?
Тие нека се соберат и нека си го кренат својот народ по улици. А не да се срамат од своите и да бараат виновници во апсолутно сите Европски држави. Еднаш барем прстот накај себе да се покаже, еднаш да речат до нас е. Не бе брате уста толкава. Нека се соберат и нека ги кренат од улици и нека ги однесат во училишта за промена. Бесплатни книги, задолжителни образовни процеси, едукации за превентивна бременост, дрн дрн јариња. Еден куп можности, уште да рече и Ром сум одма стипендија добива и посебна квота. И јас сакам да лежам и пари да ми фрлаат, што сме ние другите народи будали? Незнаеме да лежиме и да чекаме од небо парче леб?

Први што треба да помогнат се едуцираниве, а не Кока Кола автобуси да им организира за азил да бараат, па после нас да ни залепат визен режим, ни криви ни должни пак под еден вид на ембарго за затупување.

Дечконо погоре кажа од сите националности проселе, да вистина е. Сакаш да ги изброиме по улица во проценти? Дај без изигравање кокошкино слепило. Мене ми е убаво да чујам дека си образовен и тие 29 што дипломирале. Дај боже сите до еден да дипломираат. Само се претера веќе, цел век по улици, и само ќе ги едуцираме, помагаме, поддржуваме. Од време на Исус јас верувам дека се по улици до ден денес просат. Епа од толку генерации еден паметен не се најде да создаде?

Ништо чудно ова со прикаскава, не го сметам за невозможно бидејќи секакви банди постојат и многу нормално некој да стои позади овие трици. Не им давам ни динар кај нас, не се сожалувам ама баш ич, гледајќи дете како трче по пари а мајка му позади него само следе ситуација не заслужува ништо, па без разлика дали е тоа криво или мајка му.

Факт е дека не им се работи... кај и да се.
На natgeo ги гледав - American Gypsies во Њујорк се.. кеш имет едно чудо од нивните "бизниси"- гледање на тарот, гатање итн итн.. и пак децата нашколо не ги пуштет.. Уште живеат по тие ромски закони..
Си викам, ако америчкиот lifestyle не ги менал, овде низ европава..
Им треба малку повеќе време да еволуираат.. а системот им го дава тоа време.

А како ќе ги „очовечиме“, со ќотек? Едукација им треба на тие луѓе, подобри услови на живот...

Значи тие луѓе се тука од памтивек, а пак немаат ништо стекнато. Во крвта им е да бидат клошари. Ти да живееш со векови некаде, еден куп генерации да се сменат и ретки се тие кои стекнале некаков имот (повеќето од тие кои стекнале нешто не се чисти цигани). На нив не треба ни социјална помош да им се дава ни ништо. Тоа е нивни начин на живот, јас имам тука во населба и знам што гомна се. Колку пари и да заработат денес сите ќе ги поебат утредента ни денар немаат. Оди во продавница и купува, враќаат кусур и почнува полека да дозима работи и да ги дотроши парите. Зема 100 и вика дај смоки 5 пакетчиња и 5 чипса од 10 денари. После вади друга пара, па друга и така се додека снема пари. Живеат бедно, а имаат приходи повеќе од тебе. Да не зборам дека точак надвор ако оставиш утредента го нема. На крај јас за нив да се грижам. Јас плаќам пари за здравствено, за секакви бакрачи, даноци и после они да ги земат тие пари?

Циганите се терет на општеството и немаат никаква амбиција ниту превземаат иницијатива за подобрување на нивниот статус. Битно е да се прават по 5 деца и се чекаат од нас. Живеат од денес за денес, за утре не се секираат.

За културата ич да не зборам по улица неможе да не се дерат и ако се скараат на учица мажот и жената таму ќе се затепаат, боксови, клоци, шамари на сите страни. Ова може да се случи и навечер во 2-3, па да ги испоразбудат сите. Уште со коњот коа ќе помине и ќе се исере точно пред порта...

Сега со постов за тебе ќе бидам нациста, фашиста и слично, но јас сум само реален.
Да напоменам дека немам ништо против оние цивилизирани цигани кои живееат во обични семејства, одат на работа, ги праќаат своите деца на училиште и не чекаат пари од марс да им паднат. :)

Тие нека се соберат и нека си го кренат својот народ по улици. А не да се срамат од своите и да бараат виновници во апсолутно сите Европски држави. Еднаш барем прстот накај себе да се покаже, еднаш да речат до нас е. Не бе брате уста толкава. Нека се соберат и нека ги кренат од улици и нека ги однесат во училишта за промена. Бесплатни книги, задолжителни образовни процеси, едукации за превентивна бременост, дрн дрн јариња. Еден куп можности, уште да рече и Ром сум одма стипендија добива и посебна квота. И јас сакам да лежам и пари да ми фрлаат, што сме ние другите народи будали? Незнаеме да лежиме и да чекаме од небо парче леб?

Први што треба да помогнат се едуцираниве, а не Кока Кола автобуси да им организира за азил да бараат, па после нас да ни залепат визен режим, ни криви ни должни пак под еден вид на ембарго за затупување.

Дечконо погоре кажа од сите националности проселе, да вистина е. Сакаш да ги изброиме по улица во проценти? Дај без изигравање кокошкино слепило. Мене ми е убаво да чујам дека си образовен и тие 29 што дипломирале. Дај боже сите до еден да дипломираат. Само се претера веќе, цел век по улици, и само ќе ги едуцираме, помагаме, поддржуваме. Од време на Исус јас верувам дека се по улици до ден денес просат. Епа од толку генерации еден паметен не се најде да создаде?

Во Бугарија (и во многу земји низ светов) има социјални центри кои едуцираат и згрижуваат бесплатно. Верувале или не, таму има голем број на Роми кои доаѓаат да учат. Јеби га, нема секој да ги плаќа оние партиципации и трошоци што се по школите. Нема „секој своето“, твоето е цела планета, грижи се за него без разлика во која форма е!

Јас строго го осудувам чинов, доколку е вистина, и верувам дека вината, пред сѐ, лежи во самите луѓе што го прават тоа. Но да не заборавиме дека многу од нив се ментално неразвиени, луѓе со умствен хендикеп и не можеш тек така да ги истепаш поради тоа... Почовечно би било доколку го прибереш во болница и го стерилиизираш, отколку да го тепаш и убиваш, само затоа што ги немал/а истите услови за живот како и ти.

Во Велес има една жена со неколку деца. Се влечка по улиците и ги раѓа како кутриња. Еднаш, изреволтирана и згрозена од една глетка, со целиот памет ѝ се развикав затоа што ги раѓа, а не може да ги гледа... До ден денес очајно се каам поради мојата постапка. Жената очигледно е ментално заостаната, освен тоа, постои огромна веројатност да била силувана... Кој е овде монструм и нечовек, таа или јас? Кој треба во овакква ситуација да биде осуден? Истото важи и за шитхедиве што протестираат, тепаат и убиваат.
--- надополнето: 25 август 2013 во 23:07 ---

Like i said, потребно е да се најде начин како да ги едуцираш. Ај да речеме дека овие генерации се осудени на пропаст, нивните деца барем можеш да ги спасиш. Знам за многу будалештини што ги прават со парите... Јасно ми е.

Е не ќе ги оставаат овие со декадиве цел живот по улици. Ма понеси вилушкар и све тоа однеси од каде што дошло. Прво нека се очовечи, воспита, образова, па потоа нека се умеша помеѓу народ. Дотогаш ете им две европски земји ќе ги собере. Таман и со Француските роми, комплет ќе бидат.

Во Бугарија (и во многу земји низ светов) има социјални центри кои едуцираат и згрижуваат бесплатно. Верувале или не, таму има голем број на Роми кои доаѓаат да учат. Јеби га, нема секој да ги плаќа оние партиципации и трошоци што се по школите. Нема „секој своето“, твоето е цела планета, грижи се за него без разлика во која форма е!

Јас строго го осудувам чинов, доколку е вистина, и верувам дека вината, пред сѐ, лежи во самите луѓе што го прават тоа. Но да не заборавиме дека многу од нив се ментално неразвиени, луѓе со умствен хендикеп и не можеш тек така да ги истепаш поради тоа... Почовечно би било доколку го прибереш во болница и го стерилиизираш, отколку да го тепаш и убиваш, само затоа што ги немал/а истите услови за живот како и ти.

Во Велес има една жена со неколку деца. Се влечка по улиците и ги раѓа како кутриња. Еднаш, изреволтирана и згрозена од една глетка, со целиот памет ѝ се развикав затоа што ги раѓа, а не може да ги гледа... До ден денес очајно се каам поради мојата постапка. Жената очигледно е ментално заостаната, освен тоа, постои огромна веројатност да била силувана... Кој е овде монструм и нечовек, таа или јас? Кој треба во овакква ситуација да биде осуден? Истото важи и за шитхедиве што протестираат, тепаат и убиваат.
--- надополнето: 25 август 2013 во 23:07 ---

Like i said, потребно е да се најде начин како да ги едуцираш. Ај да речеме дека овие генерации се осудени на пропаст, нивните деца барем можеш да ги спасиш. Знам за многу будалештини што ги прават со парите... Јасно ми е.
Ако сакаат да се едуцираат ќе се снајдат, ама НЕ САКААТ. Не е моја должност да им помагам. Плус едукацијата и нема некоја голема врска. Дедо ми има 4 оделенија и е покултурен и поприбран човек од овие што имаат факултети. Од умот си патат од ништо друго. На крај краева имаат исти права со мене, а дури и привилегирани се. Исто ти е ко зависност од алкохол, ако сака некој да се излечи можеш да му помогнеш ама ако не сака џабе време, пари и нерви. Така и овие ако сакаат да станат луѓе ќе станат ако не нема тука ние што да правиме.

Ти очигледно не живееш близу цигани и си немала некој контакт со нив па затоа си толку либерална. Тоа се племе, треба да бидат депортирани и точка.

ПС: За таа од Велес требало да пријавиш во некоја институција и тоа нема врска со циганиве!

Ти очигледно не живееш близу цигани и си немала некој контакт со нив па затоа си толку либерална. Тоа се племе, реба да бидат депортирани и точка.

Не бе, не сум имала... Само сум можела да бидам ограбена, а еднаш бев и нападната. Среќа што можам да се самоодбранам. И замисли пак имам другари/ки Роми.

Не бе, не сум имала... Само сум можела да бидам ограбена, а еднаш бев и нападната. Среќа што можам да се самоодбранам. И замисли пак имам другари/ки Роми.

Кутрите роми напаѓачи:P

Лош ксмет имал:(

Друг пат нема да му текне да ѝ рипне на некоја девојка. Зошто никој не ги млади таквите, туку се истура гневот на рандом фаци? Братучетка ми беше брутално претепана од група Роми, затоа што се спречкала со некоја од нивните девојки. Во мојот случај, јас не направив ништо, само си одев по улица и типот ми рипна... Зошто наци фраериве не се собираат да ги напаѓаат таквите насилни кретени? Секогаш истата приказна, ќе ги ставаме сите во еден кош и невини луѓе ќе страдаат, а на насилниците немаме газ да им се спротивставиме.

Да не си мачкаме очи,некои ствари никогаш нема да се сменат и тоа е тоа.Ќе им дојде Ѓурѓовден,ќе потрошат колку имаат и трипати повеќе што немаат и останатите 360 и кусур дена во годината ќе просат,затоа што знаат дека има луѓе кои ќе се сожалат над нивната судбина која сами си ја прават,и така ќе с си го тера мизерниот живот.Имаме исти права во државава,што мене бе некој не дојде така да ми помогне?
Он е Ром,и на него треба да му се помогне.Му држел некој пиштол над главата додека ги правеле оние мали армии од просјаци што си ги имаат по куќите.Значи не се учат тие луѓе и крај.Не земајте примери од земји напредни по 50-60 години од нас кои ги згрижуваат во центри.Јадни они,се нив ги силува некој,се они немаат да јадат.Како типична турска серија,sve se svalilo na jednu obitelj,tragedija..Нема леб без мотика,не им се работи бе,ќе си крадат и ќе си просат и ќе си ги живеат мизерните животи.
Секоја чест за триесетте што дипломирале,но во глобала ќе си останат такви и тоа е тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom