Зошто бодрење на странски клубови, а не на домашни?

Зашто секој си навива за клубот од градот во кој живее,јас лично за мене неможам да навивам како што кажа Велешанецот 90% истите причини.А пак 90% од клубовите се во таква каша кај нас.Инаку еве случајот со Шкендија,живнаа една година и оппаа еуфорија што значи и не сме толку одбивни кон домашниот фудбал колку што не тераат такви да бидеме оние кои го водат.

Читам доста има коментари, сегде се мести... Се мести едно две кола, кај нас едно две не се местат. И овој „лексиконов“ што ги разграничи поимите навивач и фан е легенда. Убаво му кажа тој под него шо му го преведе зборот. Значи тоа што ти го викаш навивач е уствари само поголем фан :)

Не бе тој што е од овде и што го гледа секој натпревар со возбуда,ќе зборам лично за мене еве не одамна на финалето Реал-Барса како сум ги преживеал тие моменти на поништениот гол на Педро и фантастичните одбрани на Касилљас,оние екстра тајм минути и непроспиената ноќ од радост,ама јас сум само фан.тој што пошол еднаш до БГ ене кај е од КУ и викнал ми смо Гробари најачи смо најачи и не го ебавале ни 2% тој бил навивач.Секој со свој можности,во фудбалот не смее да се меша географија,политика,национализам,љубовта се раѓа од мали нозе кој како фатил да следи.За нашето првенство кажав погоре.

Кога се борат за излез во Европа ги пратам нашиве и ги бодрам ама без некоја еуфорија зошто знам како функционира спортот во Македонија и знам колку им се можностите. Паметам колку се радував на Вардар - Спарта Прага (мислам) кога бев помала и се редеа шансите на реваншот кај нив и за малку не ги победивме, душа давам пак да играме некој меч, ама треба прво да почне да се игра ФУДБАЛ во лигава, а потоа и да поставуваме вакви прашања :) Сега засега тие би биле само реторички :)

Инспириран од мноогу мислења на подфорумов, по многу караници на оваа тема и дебати решив да отворам посебна тема со наслов Зошто бодрење на странски клубови, а не на домашни?

Многу од тука што се членови нема да претерам со процентите али сигурно едно 70% не ни знаат дека во нивниот град постој МАКЕДОНСКИ клуб. А, и да го знаат па ништо повеќе не знаат за тој клуб. Па покрај самото прашање на темата имам и уште едно, зашто нема толкава заинтересираност за Македонските клубови? Некои ќе речат дека нема никакви услови, не личи на фудбал, нема добри стадиони, многу насилства на трибините. Точно е дека нема никакви услови и дека далеку сме од добар фудбал не сме ни приближно добри до лигите на Туркменистан, Афганистан и Узбекистан но сте се запрашале ли зошто е тоа така? Добри стадиони јас мислам дека има само треба добра реконструкција на некој од нив да се направат, а за насилства не сакам ни да зборам. Па сите ги гледате лигите од типот на Италијанско, Шпанско, Англиско и Германското првенство. И сте неупатени ( барем така мислам) и не знаете дека хулиганството (насилството) потекнува од Англија па се проширува во Италија па натака... Тука и нема некое насилство така да тоа и не е изговор.

Лигата ни е катастрофална од многу причини, а една причина може да го врати фудбалот во државата и да го издигне на повисоко ниво - ПУБЛИКА. Долколку се врати публиката, а не да чека само европски натпревари како што беше Работнички - Ливерпул и постари натпревари што беа како Вардар - Спартак Прага, Вардар - Шалке, Вардар - ЦСКА, Вардар - Анортозис, Ѓорче - Бате Борисов тогаш лигата би била на далеку повисоко ниво. Со публиката ќе дојдат и повеќе спонзори. Со спонзори јасно е што доаѓа.

Повеќето тука со исклучоци навиваат за странските екипи, епа дали вие воопшто сте биле на таков натпревар, дали вашиот клуб (пр. Партизан) има некое значење за вас? Што допринел Партизан за да биде сакан од ваша страна. Многу ќе одговорат татко ми навивал за тој клуб, освојувал титули или како што кажа еден член во темата Партизан - Шкендија поради тоа што имал богата историја. Па таа историја дали има допирна точка со нас ?

Ќе морам да го цитирам членот Ѓорче Бој
Neprirodno je da prodjes svoju ulicu, kvart, grad i zavolis klub iz drugog grada. To ti je isto ka da se sad ti zaljubis u sakiru jer je ljepsa od svake djevojke koju ti poznajes.

Па нека се развие дискусија но без провокации ќе ве молам и ако може да одговорите Зошто повеќе ги цените странските клубови за разлика од нашите? Сте се запрашале зошто пр. Италијаните не навиваат за нашите клубови ?
стави го Русески или Магдинчев на аватар па ќе правиме муабет.

сите од поодамна се разочарани од нашата лига,притоа повеќето уште кога се родени нивните татковци им ставале етикети на партизановци,звездаши.....уште долго овие работи нема да бидат променети

А ако нема пари ?
Не е навивач ?

Иначе не можеш да навиваш за тим кој е составен од аматери, играат аматери во корумпирана лига во која се знае резултатот уште пред да почне натпреварот, неможеш.

Добро матер му ебам не ме сфаќајте буквално,навика ми е мене место симпатизер да пишувам фан,кој знае на што алудирам,ќе ме разбере,кој не,ќе се праи на три и пол и ќе покуша да се напраи попаметен,браос,лајк4е има од мене.

Иначе Фаца,се има пари,пример не искачај во петок и сабота во град,чувај пари за во недела на утакмица,ете ти ги парите,па за една вечер у град се трошат по 500-800 денари отприлика...

За вториот дел не сакам да се расправам,ти пишаа останатите дали само кај нас се мести или не.
Класичен пример,Италија,а сепак таму се полни стадиони.
Зошто е тоа така ?!
Попрво ќе го гледаат својот тим,отколку да дремат пред телевизор и да го гледаат Манчестер Сити на пример.

Па во 3 и 4 лига во Италија има толку многу гледачи што е незамисливо за тука кај нас,а таму мислите дека сите играчи се професионалци,играат,растураат сите до еден,не местат утакмици.
Во 3 и 4 лига највеќе се местат утакмици,секој мочан викенд,а не сте ни сами свесни колку гледачи има на стадионите,да не збориме за навивачи кој поминуваат со коли и возови по 500 километри само за да му дадат поддршка на својот клуб.
Па не сте свесни,не сум свесен ни јас додуша колкава е таа љубов што ја осеќаат тие луѓе за својте клубови додека вие го дркате на Манчестер,Реал,Барса и остали такви појаки клубови.
Класични примери,пишете на јутуб Барлета ултрас и изгледајте барем 3-4 клипа за да видите за што ви зборам.
Пишете Бриндиси ултрас,Koмо ултрас,Потенца,Самбенедетезе,Таранто и остали за вас непознати клубови со нивни навивачи,може ќе укапирате што сакам да ви кажам јас и сите останати кој што знаат зошто одат низ разно разни вукојебини низ Македонијава само за да го бодрат својот клуб.

Абе и Кораб ми играше 3-та сега е втора и пак ќе одам само да си го поминам времето не од љубов према клубот.Зошто неможам ја да навивам за нив кога таму играат мој врсници кои со некави врски влегле во клубот а до вчера сум ги кинел на маалски фудбал.Остај ги ти Соколат до вчера не знаеа кај е стадионот сега кога видоа ќе се влага во втора сакаат да ги глумат Балисти кој поголем патриот ќе испадне.:eek:Не знам како правите споредба Италија со Македонија.

Значи џабе е да им се објасни на оние кои не сакаат некој клуб од земјава.
Тие ниту еднаш не го чуствувале тоа што ние го чуствуваме секоја недела.Зборувам за сите навивачи без оглед на националноста,без разлика дали се Балисти,Комити или некои трети.

Тие не можат да знаат какво е чуството кога од кога почнуваш да знаеш за себе,од кога почнуваш да си играш во маало со другите деца одиш во стадион.
Ние растевме на трибина,растевме со својот клуб...се радувавме на успесите,се разочаравме на неуспесите.Плачевме и од радост и од тага...не може некој да ми спореди мене како се чуствувал он кога Манчестер му изгубил во финале од Барселона со тоа како сум се чуствувал јас кога Шкендија изгуби во финале на Македонскиот Куп.
Не може некој да ми спореди радување на титулата на Милан во Серија А со моето радување на титулата во 1 МФЛ.

Квалитетот на фудбалот е голем но сепак ние живееме за нашите домашни клубови а не за тие кои ги гледаме на ТВ.

И јас сум фан на Барселона,ја следам откако знам за себе но сепак емоциите кои ми ги пружи Шкендија се далеку посилни.

Да повторам уште еднаш не зборувам само за Балистите...туку овде спаѓаат сите тие кои ја оставаат душата на трибина за нивниот клуб,било Шверцери,Комити,Чкембари,Војводи...

За појакиве екипи ајде де. Ама кога ќе видам дека некој се кара за Партизан или Црвена Ѕвезда ми иде да го плукнам во фаца. Пре би навивал за екипа од Македонија од 3 лига, него за Партизан. И нека почнат да емитуваат на ТВ

zee German
Едно е не следиш воопшто домашно првенство, а сосема друго е да следиш и странско и домашно. Така да тоа со Русески не ти држи вода.

Единствен пост што ми се допадна е на Syn.

Секој си навива за странски клуб па така и јас навивам за Манчестер 2 години подоцна од кога почнав за Вардар. Кога Манчестер изгуби во ЛШ срце ме болеше, ама разликата беше што срце ме болеше што кога и Вардар изгуби од Скопје е толкава е разликата. Тие што не биле на домашни натпревари спомнаа некој Syn и Flame не сте ни самите свесни какви натпревари беа Вардар - Спартак и Вардар ЦСКА. Тогаш стадионите се полни, па нели нема квалитет ?

B.S.M.
Исто убаво си кажа, еве у Италија се у тепаа од местење дури Јувентус и ја напушти првата лига заради местење, до ден денес има судења по судови за местени утакмици и прееска беше мислам или вчера Моџи што се судеше со Интер за титулата во 2006 дека е наместена. Сегде се мести само што во Италија или Англија местењето и нема голема звучност или можеби одлично го кријат тоа.

Зашто ако ви смета тоа не се обидете да го смените тоа ? Глупаво е од моја страна да ја земам за пример смртта на Мартин од страна на полицијата, па ден денес има протести за полициската бруталност. Па зашто не направите и за кражбите? Еве ние направивме се собравме дури 300 членови. Зошто останатите не не поддржаа ако тоа им смета?

Јас искрено како индивидуалец се сложувам со повеќето од вас тука дека фудбалот кај нас о мкд е стигнат на такво ниво што дури и не вреди да се замараш и да се трудиш да ги пратиш нашиве клубови од родните краишта...Мене прв клуб кој ми беше и ќеми остани во срцето е Пелистер бидејќи од мал бев носен на разни натпревари од фудбал и ракомет(нели Битола е најракометен град) и можам слободно од моја гледна точка да соопштам дека колку и да го сакам Интер колку и да се радувам и да плачам на нивни победи и порази, сепак љубовта не е иста како што е за клубот од родниот град, и во овој случај тотално се сложувам со Балистот Тони околу оваа тема...кај нас проблем сме самите ние што неможиме да просперираме во овој спорт..како прво Државата ни е за никаде па и фудбалот неможи да сјае во овој случај...не влегуваат инвестиции во спортот бидејчи нема да имаат никаков ќар односно тоа ќе бидат за нив пари фрлени во вода...ФФМ не се труди да направи ништо повеќе за клубовите освен да вработат некој нов член со партиска книшка во федерацијата...репрезентацијата ни е резили....пари нема од никаде..како што напоменав многу пати ние Македонија сме болна приказна во што и да правиме!

Имаат поддршка и домашните екипи. Кога ќе имаат поголеми успеси ќе имаат уште поголема поддршка. Плус не сме голема земја со голем број на жители.

Јас искрено како индивидуалец се сложувам со повеќето од вас тука дека фудбалот кај нас о мкд е стигнат на такво ниво што дури и не вреди да се замараш и да се трудиш да ги пратиш нашиве клубови од родните краишта...Мене прв клуб кој ми беше и ќеми остани во срцето е Пелистер бидејќи од мал бев носен на разни натпревари од фудбал и ракомет(нели Битола е најракометен град) и можам слободно од моја гледна точка да соопштам дека колку и да го сакам Интер колку и да се радувам и да плачам на нивни победи и порази, сепак љубовта не е иста како што е за клубот од родниот град, и во овој случај тотално се сложувам со Балистот Тони околу оваа тема...кај нас проблем сме самите ние што неможиме да просперираме во овој спорт..како прво Државата ни е за никаде па и фудбалот неможи да сјае во овој случај...не влегуваат инвестиции во спортот бидејчи нема да имаат никаков ќар односно тоа ќе бидат за нив пари фрлени во вода...ФФМ не се труди да направи ништо повеќе за клубовите освен да вработат некој нов член со партиска книшка во федерацијата...репрезентацијата ни е резили....пари нема од никаде..како што напоменав многу пати ние Македонија сме болна приказна во што и да правиме!

Од спортот, посебно во Македонија може највише да се ќари. Еве на пример Работнички, си направија добар рејтинг и сеа сигурно си поминуваат по 2 кола, тоа значи од прилика 200 000 евра од УЕФА, плус рачунајте 3 коло можно е да дојде некој јак тим, опп ете пари од публика, тв права, и плус од УЕФА ете ти огромен ќар... колку за разлика големиве клубови секоја година си имаат големи долгови на сметка на трофеите што ги земаат. Треба малку памет, и може многу да се постигне ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom