Зошто баш Охрид?

• Креатор на темата Креатор на темата Тикви4ка
  • Време на започнување Време на започнување

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Во Охрид се смета дека постојат 365 цркви. За секој ден во годината.
Но..
Зошто толку цркви?
Зошто баш во Охрид?
дали сметате дека Охрид е свето место или ...?

Da ohid e svet grad vo ohrid bila prvata arhiepiskopija vo evropa i posiroko ohridskata arhiepiskopja koja imala eparhii do italija cela bivsa jugoslovija grcija i bugarija bila knizeven i prosveten centar

Zsh za toa vreme bil na dobra geogravska polozba, prirodno utvrden so planini okolu i lesen za branenje a sepak preku via ignacija lesno dostapen.

A i da mu se dajt na deneshnive ohrigjani prichina da se od ohrid..inache kje trebea da se merat so resenchani a ne so pogolemite gradoj.

mestopolozba ta na ohid pridonela za toa Ohridskot ezero, poznatite licnosti koi ziveele tamu, znacajnote nastani.

Затоа што тоа е место каде се наоѓаат моштите на Св.Климент Охридски...
Затоа што тоа е местото и центарот на македонската писменост....
Затоа што тоа бил центарот на Македонските просветители...
Затоа што местото е ризница на македонската култура....
И да, Охрид е свето библиско место!

Затоа што тоа е место каде се наоѓаат моштите на Св.Климент Охридски...
Затоа што тоа е местото и центарот на македонската писменост....
Затоа што тоа бил центарот на Македонските просветители...
Затоа што местото е ризница на македонската култура....
И да, Охрид е свето библиско место!

Извини, ама до сега за Охрид немам прочитано во Библијата.
Ај објасни ми како е БИБЛСИКО МЕСТО?

biblisko mesto, ne bi mozelo da se kazi bidejki nema nitu eden bibliski nastan, no mesto znacajno za nas nakedoncite da, mesto od kulturno i istorisk bogatstvo.

Охрид е центар на православието на Балканот. Обично, храмови се градат онаму каде што енергијата зрачи повеќе...како што е случајов со Охрид.

ohride izbrano mesto za mnogu te nastani vo odnost na zivotot na Crkvata, jassek bi rekol deka e mesto kade sto se cuvstvuva prisustvoto na Svetite Braka Kiril i Metodij, mislam deka bas "energijata zraci poveke", ne e dovolno crkovenm termin.

дечки се регистрирав само заради оваа тема пошто сум од охрид.
Како прво.еден ден си одам по охридската чаршија и слшам мууухаллллаа ихаллллаааа на џамијата што се наога во центарот на охрид охридската чаршија ставиле звучник и се слша на 1 километар немам ништо против муслиманската вера ама се почуствував како да се наогјам во некоја исламска земја страмота за ваков туристички град.(ова ме направи многу нервозен). Друго библиско место а ??? Да Охрид е библиско место само што никој од македонските туристи не посетува цркви, манастири и некои други историски знаменитости наместо да ги посетуваат знаменитостите на охрид 97% од туристите одат по охридските бутици. Како што беше случај и за велигденските и првомајските празници сите дојдоа за да си купат некое парче облека. Трето несакам да мешам политика ама морам доколку Охрид сакаме да биде бисер на БАЛКАНОТ мора владата на Република МАКЕДОНИЈА да издвои пари за рекламен материјал на Охрид. Ама то е во градов наместо да ја шириме Христијанската култура и верување ние дозволуваме секојдневно да слушаме МУХАЛААА ИХАЛА од околните џамии како да сме некој исламски град. И ајде казете ми како да не се нервирам . BTW градов ми е во срцево и многу се нервирам што е вака ПОЗДРАВ

Ќе ве молам да ја сфатите темава посериозно. Смачено ми е секој ден да има во овој подфорум мислења за бришење.

Посебно сакам да го опоменам simeon. И не сум забележала само јас дека се опушташ многу, веќе има други луѓе што се жалат од тебе. Доста беше толерирање.

„кажувам-колку-да-ми-се-брои“ и „само-смајли“ муабети барам да не ги полнат темиве за џабе. Ако сакате да си играте мајтап, подолу ви е Чек дис аут.

Благодарам за разбирањето.
(и без реплики на постов, нема да си прајме муабет, ова е опомена)
Продолжете си со дискусија.

дечки се регистрирав само заради оваа тема пошто сум од охрид.
Како прво.еден ден си одам по охридската чаршија и слшам мууухаллллаа ихаллллаааа на џамијата што се наога во центарот на охрид охридската чаршија ставиле звучник и се слша на 1 километар немам ништо против муслиманската вера ама се почуствував како да се наогјам во некоја исламска земја страмота за ваков туристички град.(ова ме направи многу нервозен). Друго библиско место а ??? Да Охрид е библиско место само што никој од македонските туристи не посетува цркви, манастири и некои други историски знаменитости наместо да ги посетуваат знаменитостите на охрид 97% од туристите одат по охридските бутици. Како што беше случај и за велигденските и првомајските празници сите дојдоа за да си купат некое парче облека. Трето несакам да мешам политика ама морам доколку Охрид сакаме да биде бисер на БАЛКАНОТ мора владата на Република МАКЕДОНИЈА да издвои пари за рекламен материјал на Охрид. Ама то е во градов наместо да ја шириме Христијанската култура и верување ние дозволуваме секојдневно да слушаме МУХАЛААА ИХАЛА од околните џамии како да сме некој исламски град. И ајде казете ми како да не се нервирам . BTW градов ми е во срцево и многу се нервирам што е вака ПОЗДРАВ
тука си малку грешка... ако му дошло на некој да купува облека во охрид тогаш има изгледа пари за фрлање.. истите работи ги има и во скопје и во гостивар и на други места и тоа далеку поевтини... така да тезава не ти држи... за купување може да дојде предвид во поглед на глупости од стилот сувенири, бижутерија.. али облека тешко...сите охриѓанки што ги знам купуваат во ск...
прашањето беше зашто толку цркви на едно место а не шопинг приликите во охрид и охридско

тука си малку грешка... ако му дошло на некој да купува облека во охрид тогаш има изгледа пари за фрлање.. истите работи ги има и во скопје и во гостивар и на други места и тоа далеку поевтини... така да тезава не ти држи... за купување може да дојде предвид во поглед на глупости од стилот сувенири, бижутерија.. али облека тешко...сите охриѓанки што ги знам купуваат во ск...
прашањето беше зашто толку цркви на едно место а не шопинг приликите во охрид и охридско
Јас не реков дека Идаат во Охрид за да купуваат облека ама наместо да посетуваат цркви 90% шетаат по бутици. И друго ми бече целта сакав да казам дека не ја негуваме христијанската вера и култура. Знам дека заминав малце off topic ама тоа е . Се извинувам

Извини, ама до сега за Охрид немам прочитано во Библијата.
Ај објасни ми како е БИБЛСИКО МЕСТО?

БИБЛИСКО-ПАТРИСТИЧКИТЕ ДИМЕНЗИИ НА МАКЕДОНСКОТО БИТИЕ
1) Времето на апостолскиот век

Македонија е библиска земја, претставува синтагма што денес се почесто се слуша во македонските научни и културни кругови. Несомнена е вистинитоста на поставената синтагма. Христијанството во Македонија е оприсутнето уште во предсловенската епоха. Тоа задира длабоко во Апостолскиот век. Во втората половина на шеесетите години по раѓањето на Богочовекот Исус Христос , евангелиските подвизи на цв.ап. Павле претставувале фактор на распространување на христијанството во Медитеранскиот базен. Македонија како географски простор гравитира кон базенот на Средоземното море. Поради тоа, таа, во третиот период од историјата на Апостолскиот век ќе биде интегрирана во евангелиската мисија на првото христијанско поколение.
Дури со појавата на словенската писменост започнало темелно примање на христијанството.Учените луѓе од народот ги ппреведувале и ги препишувале светите книги. Евангалското слово го проповедале со збор и со својот автентичен христијански живот. Христијанската философија на животот ја сведочеле како модус вивенди во Богочовекот. Се раѓале огнени последователи на христијанството.Нивното достоинство ги отпечатувало дверите на срцата од своите пагански сродници по крв за Христа Бога. Светите Климент и Наум го создале првиот словенски универзитет во Охрид.
Од него излегле околу три илјади и петстотини христијани образовани и просветени личности.
Охристосеното битие на словенскиот род во Макеоднија достигнало целосна духовна зрелост и полнолетство дури со појавата на монашкиот стил на живеење.
Монаштвото на Балканот пристигнало од православните монашки центри на Исток : Египет, Синај, Палестина и Сирија. Од нивните пазуви се изнедрила богата и опитна - аскетска литература.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom