Мене ми е многу интересно како членот што ја отвори темава постојано споредува користење на дроги со ЗЛОУПОТРЕБА на алкохол. Значи има разлика од користење на алкохол и негова злоупотреба. Разликата е во тоа што алкохолот во умерени количини не ја менува моја свест. Ќе се напијам јас 2 чашки ракија и ќе седнам ќе возам, нема проблем. Но што се случува кога ти ќе земеш една "доза" ЛСД да речеме и ќе седнеш да возиш?
Ти велиш дека ќе го правиш тоа во контролирани услови така, епа јебига некој ќе земе и ќе направи триста глупости. Сеа ќе речеш па некој ќе земе ќе се изнапие и ќе го направи истото. Да, точно, ама тој го злоупотербил алкохолот. Тоа е вистинската разлика. Финтата е што ти ако конзумираш одредени дози на алкохол, тогаш нема проблем, не ти се нарушува можноста за расудување, функционираш нормално. Значи кај алкохолот постојат две можности, ќе си конзумираш во одредени количини и ќе си функционираш нормално, или ќе се изнапиеш и ќе бидеш нешто као "дрогиран". Финтата е што кај дрогата има само една можност.
Се знае кои се последиците на нејзиното користење.
Ова е исто како да речеш, зошто поседувањето на оружје е легално. Некој човек може да земе пиштолот и да излезе на улица и да утепа 10 луѓе. Ама што направил тој тогаш? Го злоупотребил своето право на чување оружје. Не може заради некои нерационални однесувања да се забрани нешто.
Ај да го забраниме и лепакот,боите и што ти ја знам таму. Има луѓе што ги злоупотребуваат.
На крајот, луѓето не ги интересира дали дрогата е штетна или здрава. Нема тоа никаква врска со "легализацијата". Проблемот е во тоа што дрогите влијаат на твојата свест. Ти го менуваат рачинот на размислување, ти ги намалуваат моторните функции итн... Никому не му е проблем ако ти си се дрогираш дома, проблемот доаѓа кога "high"/нафиксани луѓе ќе излезат на улица и претставуваат опасност не само за себе, туку и за другите луѓе.
А да ќе заборавев, многу ми е интересно кога луѓето ми споредуваат алкохол и ете ти што имаше речено (екстаза беше мислам) во стилот : "Абе брат ќе пиеш алкохол другиот ден мамурлак,повраќање,главоболка, а јас ќе си земам ова и другиот ден како нов". Да другиот ден си како нов, ама ти споредуваш конзумирање на дрога со злоупотреба на алкохол. Земи ти 10тина екстази наеднаш, па ќе ми кажеш како ќе се чувствуваш од сабајле, ако воопшто се разбудиш...