- Член од
- 4 мај 2009
- Мислења
- 2.476
- Поени од реакции
- 5.546
Не, рецептов не е од Боки 13, него од Борче Трајковски-Боки, домаќин чоек, стар скопјанец, бивш угостител и убер гурман. Рецептот е напишан од Боки и пренесен во целост (од еден друг форум), без никакви шминкања. Е сеа, малце е подугачок е (ко постоине за Ислам у „Религија“). Али, вреди. Плескавициве му се гурманска симфонија.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ЗИМСКА ПЛЕСКАВИЦА АЛА БОКИ
И одма да се разбереме, нема мрдање лево десно од рецепат кој сеа че го читате. Пробани се хиљаду варијации и нишани сос разни сакалмети, ама ова е тој једини рецепат шо никад у живот не го мењам, док кај другите варирам плус минус 3 посто..., значи, не мерам у грамои, не користам ваги и други заебанции па секој продукт ми е нова креација у исто издање... И, одиме од кај месарот, па да, тука почнуе све...
Добар ден, добар ден. Повелет... Види вака ортак, ќе ми изгуљиш кило јунешки ребра и два пути ќе ми ги смелеш у машина. Нема проблем, еве ова парче Ви е од јунешки ребра, тазе тазе...! Слушај ортак, моеш ли ти тука пред очи да ми изгуљиш ребра или не моеш? Нема проблем, можам... Е па шом нема проблем гуљи... И че ги изгуљи до коска... Ич да не му ја мислите коа глеате масно на јунешки ребра, или коа че излезе од машина за мелење поише бело него розе, такво треба да е... Нејсе, ај сеа да видам исчити тоа шо имаш у машина и пуштај ми го парчево два пута... И го пушта... Стај на страна и фачај свински пафлак, исто кило, ама у тоа парче че барате поише месо, а има, само да не е преише масно... Ај сеа, му викам на ортакот, и ова пушти ми го два пути низ машина, и ортаков го пушта... Сега...? Е сеа, стај ги двете у машина и пуштај ми ги задњи пут..., овој се чуди, и нек се чуди, ама мора, иначе нема плескаица ала Боки..., двете ги пушта задњи пут у машина, пакуе мелено и сеа му вик ам, ортак, 300 грама сланина, чадена..., помасна подобро, ама не мења многу рецепат и да е попосничка... И, на крај ако има, зиам и 350 грама чварци, ако нема, барам на друго место...кај шо има чварци, и, никако не забраајте пол кило марамица, значи никако без марамица не се врачајте дома..., иначе пак нема зимска плескаица ала Боки... Зиам и чварци и марамица, и трк дома, мијам руки, засукуем рукави и чистам астал... Почнуе магијата на Боки...
Месото го стаам у суд довољно голем да го собере у комоција, попрскуем со зејтин, и го стискам со рука удоле, го измазнуем... Зиам даска за сецкање и сос остриот нож на даската за сечење, хе хе хеее, сецкам сланина и чварци у ситни коцкички, ама ситни најситни, али, немојте да ве излажал ѓаол да ги мелете, мислам, сланината и џимиринките, значи, ситно сецкање, нишо друго, па ги редам врз смеса од мелено и ги распоредуем по површина. Послем, зиам сол, е тука сеа има една сол шо ја рекламираат, незнам каква е, ама ја му стаам од онаа јодирана шо се продаа у кеса, демек, морска, не онаа тузланскана камена, и покриам цело месо со сол, стануе бело, па стаам две кафени лажички црн бибер, стануе црно, и пази сеа, стаам две чашки тиквешка Ж’та, и, почнуем да го месам месото со рука, по малку стаам зејтинче да ми биде полесно за месење, па откако че измешам убаво пак притискам со рука, измазнуем, покривам смеса, затварам посуда сос капак и стаам у фрижидер...
и се поздравуем, довиџења до сутра у ово време...
Се врачам на астал, и прво зиам две глаици кромид, средња големина, мада може и поголеми нема зијан од кромид, доктурине викат дека ја врзуел водата у крвта, па помали биле шансите за запушуење крвни судои, и го сецкам на најситни могучи коцкички... Го стаам у посебна посуда, па зиам тачно четири чешњиња лук, и ги рендам, па и него го стаам врз сецкан кромид... Пази сеа, иде веома важни моменат... Ако имаш стискалка за цедење добро, ак немаш земи у руки и кромид и лук, и стискај док не му исцедиш сокои..., док не му извадиш зврцки, послем го измешуеш сос две капки маслинов зејтин, и го наросуеш со бел бибер, затвараш херметички и стааш у фрижидер..., па да, му викаш довиџења до сутра у ово време...
И сеа ќе речеме дошло утре... Прво шо праиме отвараме фрижидер и вадиме лонец со месо, отвараме, миришнуеме, треба највише да се осеча мирис на бибер, па зиаме пола леб, каков било, тазе или бајат, му вадиме средина, а корката ја покиснуеме у вода, док не се разлигаи... Ја стискаме у топка, ја исцедуеме водата, и ја стааме у месо, и пред да замесиме бутаме, ни мање ни више, тачно две лажички сода бикарбона, и сеа замесуеме цела смеса док не добие ист састав... Вадиме од фрижидер и кромид и лук, сипаме у лонец со смеса и пак месиме док не стане исто... Притискаме смеса скроз надоле, да избиеме ваздух, и зиаме една шака од смеса. Тука може да мачкаме рука у зејтин, а овалот кај че ги стааме топките мора да е премачкан со зејтин исто така... праиме топки, толку, колку че излезат од смесата и ја стааме у дубоко, значи у ДУБОКО, да се стврдне смеса довољно...
На страна рендаме пол кило качкаваљ, ја користам Идеал шипка мешан, а може и кравји, помек е од осоговскиот, и го бутам у пол кило краљевачки кајмак, мешам со лажица док стане исто, и го стаам на страна... Отварам марамица, ја распостелуем на астал и сечам парчиња за завиткуење на плескаица ала Боки...
Отприлике тука арчам толку време колку смеса да се стврдне у дубоко и вадам овал со топки..., доаџа фаза плескање. Ја ги плескам у рамна чинија за пица, намрсена... Зиам топка и ја стискам у чинија на довољна дебелина, околу четири милиметра, па зиам качкаваљ и кајмак стаам у стред на плескаица и ја затварам, преклопуем кајмак и качкаваљ. Пак притискам со рука да добијам облик на праа плескаица... У друг ист тањир распостилам парче марамица и таму ја стаам плескаицата, ја затварам секаде и више имам речиси готов производ плескаица ала Боки... Така и со сите други, и откако че наредам плескаици ала Боки, пак ги стаам у фрижидер и ги остаам док не дојде време за печење или пржење... А пошо оваа е зимска плескаица ала Боки, ќе ја пржиме у тефлонска тава на шпорет... Полека, не брзајте, бавно сосема малку зејтин зашо таа сама че си пушти масни сокои уффф мори мајко..., и на тројче..., а шом фати кафена боичка сос шпакла одма заврти ја на грб... Тука треба една работа да запамтите, кога е мелено у питање..., значи, шо поише пути ја свртиш плескаицата, остануе посочна и поубаво се испекуе, ама ич не се сакалдисуајте ако коа че ја извадите видите дека у нутра некаде ви останало розево, демек живо, кркајте слободно, таму се сите сокои... Е сеа, ако ви кажам што се случуе коа че пуштиш нож на плескаица ала Боки, че ме убиете од пцуење..., па да, од нутра истекуе една лава од кајмак и качкаваљ, пропратена со вкус на чварак и димена сланина, а за оној осечај коа че ти прснат сокои у уста коа ја гризнуеш, хе хе хееее, замислете, ај доста...??? Наздравје...
П.С. Летната плескавица ала Боки, нема само чварак и се пече на скара, се’ друго е исто, а за тоа како се праи жар за печење мелено, летоска...!!! Е тоа е веч нешо друуугооо!!! Скара си е скара...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ЗИМСКА ПЛЕСКАВИЦА АЛА БОКИ
И одма да се разбереме, нема мрдање лево десно од рецепат кој сеа че го читате. Пробани се хиљаду варијации и нишани сос разни сакалмети, ама ова е тој једини рецепат шо никад у живот не го мењам, док кај другите варирам плус минус 3 посто..., значи, не мерам у грамои, не користам ваги и други заебанции па секој продукт ми е нова креација у исто издање... И, одиме од кај месарот, па да, тука почнуе све...
Добар ден, добар ден. Повелет... Види вака ортак, ќе ми изгуљиш кило јунешки ребра и два пути ќе ми ги смелеш у машина. Нема проблем, еве ова парче Ви е од јунешки ребра, тазе тазе...! Слушај ортак, моеш ли ти тука пред очи да ми изгуљиш ребра или не моеш? Нема проблем, можам... Е па шом нема проблем гуљи... И че ги изгуљи до коска... Ич да не му ја мислите коа глеате масно на јунешки ребра, или коа че излезе од машина за мелење поише бело него розе, такво треба да е... Нејсе, ај сеа да видам исчити тоа шо имаш у машина и пуштај ми го парчево два пута... И го пушта... Стај на страна и фачај свински пафлак, исто кило, ама у тоа парче че барате поише месо, а има, само да не е преише масно... Ај сеа, му викам на ортакот, и ова пушти ми го два пути низ машина, и ортаков го пушта... Сега...? Е сеа, стај ги двете у машина и пуштај ми ги задњи пут..., овој се чуди, и нек се чуди, ама мора, иначе нема плескаица ала Боки..., двете ги пушта задњи пут у машина, пакуе мелено и сеа му вик ам, ортак, 300 грама сланина, чадена..., помасна подобро, ама не мења многу рецепат и да е попосничка... И, на крај ако има, зиам и 350 грама чварци, ако нема, барам на друго место...кај шо има чварци, и, никако не забраајте пол кило марамица, значи никако без марамица не се врачајте дома..., иначе пак нема зимска плескаица ала Боки... Зиам и чварци и марамица, и трк дома, мијам руки, засукуем рукави и чистам астал... Почнуе магијата на Боки...
Месото го стаам у суд довољно голем да го собере у комоција, попрскуем со зејтин, и го стискам со рука удоле, го измазнуем... Зиам даска за сецкање и сос остриот нож на даската за сечење, хе хе хеее, сецкам сланина и чварци у ситни коцкички, ама ситни најситни, али, немојте да ве излажал ѓаол да ги мелете, мислам, сланината и џимиринките, значи, ситно сецкање, нишо друго, па ги редам врз смеса од мелено и ги распоредуем по површина. Послем, зиам сол, е тука сеа има една сол шо ја рекламираат, незнам каква е, ама ја му стаам од онаа јодирана шо се продаа у кеса, демек, морска, не онаа тузланскана камена, и покриам цело месо со сол, стануе бело, па стаам две кафени лажички црн бибер, стануе црно, и пази сеа, стаам две чашки тиквешка Ж’та, и, почнуем да го месам месото со рука, по малку стаам зејтинче да ми биде полесно за месење, па откако че измешам убаво пак притискам со рука, измазнуем, покривам смеса, затварам посуда сос капак и стаам у фрижидер...
и се поздравуем, довиџења до сутра у ово време...
Се врачам на астал, и прво зиам две глаици кромид, средња големина, мада може и поголеми нема зијан од кромид, доктурине викат дека ја врзуел водата у крвта, па помали биле шансите за запушуење крвни судои, и го сецкам на најситни могучи коцкички... Го стаам у посебна посуда, па зиам тачно четири чешњиња лук, и ги рендам, па и него го стаам врз сецкан кромид... Пази сеа, иде веома важни моменат... Ако имаш стискалка за цедење добро, ак немаш земи у руки и кромид и лук, и стискај док не му исцедиш сокои..., док не му извадиш зврцки, послем го измешуеш сос две капки маслинов зејтин, и го наросуеш со бел бибер, затвараш херметички и стааш у фрижидер..., па да, му викаш довиџења до сутра у ово време...
И сеа ќе речеме дошло утре... Прво шо праиме отвараме фрижидер и вадиме лонец со месо, отвараме, миришнуеме, треба највише да се осеча мирис на бибер, па зиаме пола леб, каков било, тазе или бајат, му вадиме средина, а корката ја покиснуеме у вода, док не се разлигаи... Ја стискаме у топка, ја исцедуеме водата, и ја стааме у месо, и пред да замесиме бутаме, ни мање ни више, тачно две лажички сода бикарбона, и сеа замесуеме цела смеса док не добие ист састав... Вадиме од фрижидер и кромид и лук, сипаме у лонец со смеса и пак месиме док не стане исто... Притискаме смеса скроз надоле, да избиеме ваздух, и зиаме една шака од смеса. Тука може да мачкаме рука у зејтин, а овалот кај че ги стааме топките мора да е премачкан со зејтин исто така... праиме топки, толку, колку че излезат од смесата и ја стааме у дубоко, значи у ДУБОКО, да се стврдне смеса довољно...
На страна рендаме пол кило качкаваљ, ја користам Идеал шипка мешан, а може и кравји, помек е од осоговскиот, и го бутам у пол кило краљевачки кајмак, мешам со лажица док стане исто, и го стаам на страна... Отварам марамица, ја распостелуем на астал и сечам парчиња за завиткуење на плескаица ала Боки...
Отприлике тука арчам толку време колку смеса да се стврдне у дубоко и вадам овал со топки..., доаџа фаза плескање. Ја ги плескам у рамна чинија за пица, намрсена... Зиам топка и ја стискам у чинија на довољна дебелина, околу четири милиметра, па зиам качкаваљ и кајмак стаам у стред на плескаица и ја затварам, преклопуем кајмак и качкаваљ. Пак притискам со рука да добијам облик на праа плескаица... У друг ист тањир распостилам парче марамица и таму ја стаам плескаицата, ја затварам секаде и више имам речиси готов производ плескаица ала Боки... Така и со сите други, и откако че наредам плескаици ала Боки, пак ги стаам у фрижидер и ги остаам док не дојде време за печење или пржење... А пошо оваа е зимска плескаица ала Боки, ќе ја пржиме у тефлонска тава на шпорет... Полека, не брзајте, бавно сосема малку зејтин зашо таа сама че си пушти масни сокои уффф мори мајко..., и на тројче..., а шом фати кафена боичка сос шпакла одма заврти ја на грб... Тука треба една работа да запамтите, кога е мелено у питање..., значи, шо поише пути ја свртиш плескаицата, остануе посочна и поубаво се испекуе, ама ич не се сакалдисуајте ако коа че ја извадите видите дека у нутра некаде ви останало розево, демек живо, кркајте слободно, таму се сите сокои... Е сеа, ако ви кажам што се случуе коа че пуштиш нож на плескаица ала Боки, че ме убиете од пцуење..., па да, од нутра истекуе една лава од кајмак и качкаваљ, пропратена со вкус на чварак и димена сланина, а за оној осечај коа че ти прснат сокои у уста коа ја гризнуеш, хе хе хееее, замислете, ај доста...??? Наздравје...
П.С. Летната плескавица ала Боки, нема само чварак и се пече на скара, се’ друго е исто, а за тоа како се праи жар за печење мелено, летоска...!!! Е тоа е веч нешо друуугооо!!! Скара си е скара...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------