Животот во една од Африканските земји

• Креатор на темата Креатор на темата nescafe
  • Време на започнување Време на започнување

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
Локација
Скопје
Веб-сајт
www.read-here.com
Кенија
Популацијата во кенија се движи помеѓу 38 милиони жители и 41 милиони според последните сознанија.
80% од популацијата заработува помалку од 1 долар дневно, 10% заработува повеќе од долар кое достигнува до 2 долара дневно а останатите 10 проценти се богаташи кои заработуваат и по 20,25 долари дневно кои имаат во сопственост плантажи со кафе, овошје и други култури.
Повеќето од населението нема сопствен тоалет па истите вршат нужда во кофи, пластични кеси и слично кои потоа ги фрлаат во најблиската река или поток, тоалетите се во сопственост на други луѓе кои наплатуваат 2 шилинга за користење.
1$ U.S = 72,36 шилинзи
Луѓето кои ги чистат тие јавни тоалети заработуваат 2 до 3 шилинга од еден исчистен тоалет, а ги чистат рачно, али еве да биде посликовито видете и сами:
sm-220-kenya-toilet-unclog-01005323.jpg

Еве сторија од една кенијка која е во втората група која заработува повеќе од долар дневно:

I live alone in a small one-roomed mud house in Kibera, for which I pay 1,500 Kenyan shillings per month (US$21).
I earn 220 Kenyan shillings a day working as a tailor in an apparel factory.
But with overtime, I can earn just over 240 Kenyan shillings.
I support my late brother's children, who live in another village here in Kibera. My mother, who lives up country, relies on me too.
Between them all I give them 2,000 Kenyan shillings a month. This caters for my mother's needs and for my nieces' and nephews' school fees.
However at times the children end up not going to school because they don't have enough money for everything else.
I buy my water in jerry cans from vendors in the area and this costs me 600 shillings each month.
Recently I bought myself a cellphone.
It was 6,300 Kenyan shillings (US$87) and each week I spend approximately 250 Kenyan shillings on phone credit.
Sometimes I take public transport to work, when I can afford it. A one-way trip is 30 Kenyan shillings. However, when I can't afford to pay I walk to work.
In order to meet some of my needs I had borrow from some lenders at work - people you borrow from and then when you pay them back you do so with interest.
Currently I am 5,000 Kenyan shillings in debt (US$69).
Luckily, as I can sew I make my own dresses and so I only have to spend money on buying the fabric that I like.
Source:
Код:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/4805530.stm

А за уште посликовито да го доловите она што пробувам да го објаснам погледнето го видеово со едноставно копи / пасте и скролнете малку подоле зашто првото е само слика а вие треба да го погледнете видеото кое е одма под : SLUM STORIES .
Код:
http://images.search.yahoo.com/images/view;_ylt=A0PDoX9cX8ZOn3IAVTGJzbkF;_ylu=X3oDMTBlMTQ4cGxyBHNlYwNzcgRzbGsDaW1n?back=http%3A%2F%2Fimages.search.yahoo.com%2Fsearch%2Fimages%3F_adv_prop%3Dimage%26va%3Dkenya%2Btoilet%26fr%3Dyfp-t-471%26b%3D1%26tab%3Dorganic&w=720&h=415&imgurl=www.slumstories.org%2Ffiles%2FKenya_foto.jpeg&rurl=http%3A%2F%2Fwww.slumstories.org%2Fepisode%2Fkenya-%25E2%2580%2593-going-toilet&size=112.9+KB&name=Kenya+%E2%80%93+Going+to+the+toilet+|+Slum+Stories&p=kenya+toilet&oid=324193735d5ebc5815808c97d0a4132a&fr2=&fr=yfp-t-471&tt=Kenya+%E2%80%93+Going+to+the+toilet+|+Slum+Stories&b=0&ni=21&no=12&tab=organic&ts=&sigr=11v0b3cd1&sigb=1395rl0c2&sigi=1192mpu08&.crumb=aoq4If9ShLe

Немој жити се што ти требаше,сега сите ќе сакаат да се преселат во Кенија,ќе почнат да кукаат како Македонија е полоша и од Кенија :P

Немој жити се што ти требаше,сега сите ќе сакаат да се преселат во Кенија,ќе почнат да кукаат како Македонија е полоша и од Кенија :P
По прегледот на видеото најдоле, не верувам дека ќе сакаат да се преселат кога ќе видат како живеат овие таму.

Жалосно. Да ми е срам да кажам дека сум човек...
Ја долови поентата, сега знаеш што сакав да кажам.
Ја гледаш разликата, ние овде имаме и повеќе од доволно а сепак кукаме дека немаме никаков живот, ако ние немаме тогаш што да кажат овие .

Ја долови поентата, сега знаеш што сакав да кажам.
Ја гледаш разликата, ние овде имаме и повеќе од доволно а сепак кукаме дека немаме никаков живот, ако ние немаме тогаш што да кажат овие .

Секој според своите достигнувања.

Па ние треба да сме среќни што живееме овде. :) Јас да сум на местото на САД, Русија, Германија итн поголемите држави со поголема финансиска моќ би им помогнал на ваквите држави. И тие се луѓе. А тие си гледаат за себе, или да им помагаат на Грците само. Пушти 2 авиони само со храна и сите Happy.

Па ние треба да сме среќни што живееме овде. :) Јас да сум на местото на САД, Русија, Германија итн поголемите држави со поголема финансиска моќ би им помогнал на ваквите држави. И тие се луѓе. А тие си гледаат за себе, или да им помагаат на Грците само. Пушти 2 авиони само со храна и сите Happy.

Значи на некој што се отепал од работа да му лупнеш данок за да нараниш некој што не мислел со глава туку со стојкото па направил 5 деца за време на глад? Тоа што најголем дел од нив се мајмуни со автомати заглавени во деспотизам апсолутно не е грижа на Европа или Америка. Имаш малку афрички цивилизиран народ (боље ишта него ништа) што барем зане да спои 2+2 да не гладува и да не се рока меѓусебе на меѓуплеменска основа.

Значи на некој што се отепал од работа да му лупнеш данок за да нараниш некој што не мислел со глава туку со стојкото па направил 5 деца за време на глад? Тоа што најголем дел од нив се мајмуни со автомати заглавени во деспотизам апсолутно не е грижа на Европа или Америка. Имаш малку афрички цивилизиран народ (боље ишта него ништа) што барем зане да спои 2+2 да не гладува и да не се рока меѓусебе на меѓуплеменска основа.

Абе да, не мислеле со глава. Но можеби ако им дадат некоја помош па ќе се чепнат со прстот за чело. Но ако продолжат да се такви какви што се и по помошта ако им ја пружат, е тогаш е залудно да се мачат да им праќаат пари, храна, вода итн. Ако не се опаметат така, друг начин нема. Едноставно таков си е народот. До сега како што знам ниту еднаш немало на вести или по весник дека некој им помогнал.

Абе да, не мислеле со глава. Но можеби ако им дадат некоја помош па ќе се чепнат со прстот за чело. Но ако продолжат да се такви какви што се и по помошта ако им ја пружат, е тогаш е залудно да се мачат да им праќаат пари, храна, вода итн. Ако не се опаметат така, друг начин нема. Едноставно таков си е народот. До сега како што знам ниту еднаш немало на вести или по весник дека некој им помогнал.

Црвен крст, усејд тинтири пинтири прогуглај ги има многу. Единствено ќе им помогнат ако наместо пари/храна/вода им пратат осумцифрена бројка на кондоми.

Глупости.
Овие се глупи што немаат за себе, а прават по 5 деца. Другите се глупи што имаат доволно за 5 деца, а имаат само пудлици по дома. Што ќе рече дека не е до интелигенција или некаква способност.
Тие луѓе живеат како што се живеело на овие простори пред еве да речеме 100 години. Плус тоа на видеото е прикажан еден пренаселен регион. И доколку не сакаме да ги гледаме такви, поразвиените се должни да им помогнат. Ако не пак, остајте ги да се развиваат полека, па веројатно за едно 50 години ќе дојдат до некое основно ниво на услови за живот.

Богатството на развиените земји како САД, В. Британија, Франција и останатите им е баш од овие сиромашни земји. Врати се малце на историјата шо ја учеше во трета/четврта средно - колонијализам, неоколонијализам...

Богатството на развиените земји како САД, В. Британија, Франција и останатите им е баш од овие сиромашни земји. Врати се малце на историјата шо ја учеше во трета/четврта средно - колонијализам, неоколонијализам...

Токму така, ја испокрадоа цела африка, и после градеа ајфелови кули, за да им се воодушевуваме...

Он дали ќе има 5, 10 или 100 деца тоа е негово право,ако е за така нека престанат да прават деца па да нема опстанок оти немаат услови за нормално живеење свашта:tapp:.
И плус тоа немаш гледано ти што се прават за парче леб, и колку се слаби коска и кожа, немаат правилна исхрана немаат чиста вода. И тоа што го кажа некој се отепал од работа за да му лупнеш данок за да нараниш некого тоа ти е потполно погрешно, еден човек таму работи како сто наши работници.;)

Он дали ќе има 5, 10 или 100 деца тоа е негово право,ако е за така нека престанат да прават деца па да нема опстанок оти немаат услови за нормално живеење свашта:tapp:.
И плус тоа немаш гледано ти што се прават за парче леб, и колку се слаби коска и кожа, немаат правилна исхрана немаат чиста вода. И тоа што го кажа некој се отепал од работа за да му лупнеш данок за да нараниш некого тоа ти е потполно погрешно, еден човек таму работи како сто наши работници.;)
Доста бе со тоа „на некој што се отепал од работа“. :) На тие што се отепале од работа секако им маваат даноци и за дишење воздух. Време е да им се лупне данок на оние кои ништо не работат а не знаат како да ги потрошат парите.

Треба да сватиме дека ова е проблем на сите и како луѓе не смееме да го игнорираме. Решение мора да се најде, а сигурно решението не е „нека престанат да прават деца“. Многу генијално, кај ти текна? Ако престанат да прават деца, ќе изумрат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom