Живот после смртта

• Креатор на темата Креатор на темата Вампирката
  • Време на започнување Време на започнување
незнам зошто го поставувате ова прашање..
НИЕ веќе сме биле мртви.. КАКО ВИ БЕШЕ ПРЕД ДА СЕ РОДИТЕ??
мислефте? дишефте? (ако некој се сеќава кога бил сперматозоид тоа друга работа:P)

зна4и како што ти било пред да се родиш , така ќе ти биде и кога ќе умреш

Не сум читала модерни книги за тоа...Сознание за претходниот живот сеуште немам, но работам на тоа...Инаку прочитај малце низ темава, да не се повторувам зошто како што
Добро ти пожелувам успех за тоа, ама вистина е тоа што е вистина за тебе(тоа што го знаеш), а не тоа што мислиш дека го знаеш поздрав:smir:.

Јас пробувам да мислам ама не ми идат мисли ... па затоа ќе го цитирам Спиноза... "Животот на една материја иде во стадиуми. Секој стадиум трае определен период. Секој стадиум си е стадиум сам по себе. Сега сум во стадиум кој материјата ја има формата "Човек" и паметам работи само што ми се случуваат во овој стадиум..." Итн...

Верувам во свесен живот пред смртта, а во живот после смртта хмммммммммм...
Можеби во некој друг облик.
Затоа што телото на човекот расте, созрева, старее и умира , ама душата ... не верувам, човековата душа е вечна, сигурна сум во тоа.

Најискрено, не знам - не верувам ниту во едното ниту во другото. Тоа значи дека ги оставам и двете опции отворени - можеби има живот по смртта, но можеби нема... се надевам дека нема да дознаам во скоро време...

Добро пошто денеска ми е роденден, решив малку поопширно и подиректно да пишувам на темава.Обично на јавна дискусија не го искажувам своето мислење на ваква или слична тема затоа што сигурно 9 од 10 луѓе ќе ме гледаат онака чудно, а не го сакам тоа.Текстов повеќе го посветувам за оние луѓе кои што веруваат дека имаат минати животи, а немаат сознание за нив.И не, не е совет или длабока филозовска мисла туку само мое лично гледање на работите.Со моето сознание на моите минати животни циклуси не ми се магично решени сите проблеми во мојов живот.Не сум гуру, глупости, супермен(сеуште законите на физиката ме ограничуваат и мене :icon_lol:)Сеуште сум на моменти интровертиран(повлечен или затворен во себеси или во некоја област или простор на дејствување) па можи и да помини и цел месец да не излезм од дома,и иако знам од која случка во минатото ми се случува тоа,тешко се изборувам ама добро е.Стравот од височини ми се изгуби, денес кога би излегол на тераса од зграда на трети спрат најмногу што би почувствувал некоја мала нелагодност.За разлика од порано кога јас сум физички на тераса, а во мислите опсесивно сум плеснат долу на тротоар(е тоа е супер придобивка).Друга придобивка е тоа што рассудувам и размислувам со поголем потенцијал, затоа што на располагање во мојот ум имам повеќе податоци и факти со кои што можам да донесам заклучок(не тврдам дека сум попаметен од другите кои што го немаат тоа сознание затоа што не сум).И на крај животот се живее во овој момент, секунда по секунда и не чини да сме заглавени во минатото(пр. што убаво ни беше додека бевме деца).

Добро пошто денеска ми е роденден, решив малку поопширно и подиректно да пишувам на темава.Обично на јавна дискусија не го искажувам своето мислење на ваква или слична тема затоа што сигурно 9 од 10 луѓе ќе ме гледаат онака чудно, а не го сакам тоа.Текстов повеќе го посветувам за оние луѓе кои што веруваат дека имаат минати животи, а немаат сознание за нив.И не, не е совет или длабока филозовска мисла туку само мое лично гледање на работите.Со моето сознание на моите минати животни циклуси не ми се магично решени сите проблеми во мојов живот.Не сум гуру, глупости, супермен(сеуште законите на физиката ме ограничуваат и мене :icon_lol:)Сеуште сум на моменти интровертиран(повлечен или затворен во себеси или во некоја област или простор на дејствување) па можи и да помини и цел месец да не излезм од дома,и иако знам од која случка во минатото ми се случува тоа,тешко се изборувам ама добро е.Стравот од височини ми се изгуби, денес кога би излегол на тераса од зграда на трети спрат најмногу што би почувствувал некоја мала нелагодност.За разлика од порано кога јас сум физички на тераса, а во мислите опсесивно сум плеснат долу на тротоар(е тоа е супер придобивка).Друга придобивка е тоа што рассудувам и размислувам со поголем потенцијал, затоа што на располагање во мојот ум имам повеќе податоци и факти со кои што можам да донесам заклучок(не тврдам дека сум попаметен од другите кои што го немаат тоа сознание затоа што не сум).И на крај животот се живее во овој момент, секунда по секунда и не чини да сме заглавени во минатото(пр. што убаво ни беше додека бевме деца).
Само со ова се согласувам...а во остатокот од текстот не гледам никакво образлужување зошто да не верувам во минати животи...
И ако веруваш во минати и идни животи не значи дека не живееш во моментот, туку баш спротивно.

Сепак јас само ќе ги наведам...по незнам кој пат, моите размислувања. Умот е ограничен, неспособен е..само не е свесен дека е неспособен.
А дали си се запрашал зошто не се сеќаваме на минатите животи...Јас мислам дека не можеме да се справиме со проблемите и емоциите од овој живот, а замисли да се сетиш на 100 такви животи...ќе се мрднеш од умот и тоа трајно.
И едно прашање...што сакаше да кажеш со она дека физички си на тераса, психички долу на тротоар...што ефект постигнуваш со тоа...си го подобруваш ли животот на некој начин?? Стварно не разбирам :toe:

а замисли да се сетиш на 100 такви животи...ќе се мрднеш од умот и тоа трајно.
tokmu zatoa sto ne mozes da se setis na tie minati zivoti toa ne si bil ti tuku se raboti za genetska memorija koja nema nikakva smisla isto kako i celata ideja za reinkarnacija.

Реанкарнација е утеха само. Како првин ептен е глупо и едноставно да се верува дека духот (душата) ти зема друг облик (тело) по твојата смрт. Попрво би верувал во рај и пекол отколку во тоа.

А зошто во рај и пекол?
И каква утеха..за што?

Само со ова се согласувам...а во остатокот од текстот не гледам никакво образлужување зошто да не верувам во минати животи...
И ако веруваш во минати и идни животи не значи дека не живееш во моментот, туку баш спротивно.

Сепак јас само ќе ги наведам...по незнам кој пат, моите размислувања. Умот е ограничен, неспособен е..само не е свесен дека е неспособен.
А дали си се запрашал зошто не се сеќаваме на минатите животи...Јас мислам дека не можеме да се справиме со проблемите и емоциите од овој живот, а замисли да се сетиш на 100 такви животи...ќе се мрднеш од умот и тоа трајно.
И едно прашање...што сакаше да кажеш со она дека физички си на тераса, психички долу на тротоар...што ефект постигнуваш со тоа...си го подобруваш ли животот на некој начин?? Стварно не разбирам :toe:
На минатите циклуси не можеме да се сетиме поради крајот на секој циклус кој што и не е баш многу пријатен.Па тоа со терасата и тротоарот сликовито го опишував мојот страв од височини кој што сега го немам,кога би се нашол во таква позиција единствено што би почувствувал е мала нелагодност.Па не се ни трудам да се сетам на 100 животи не дека ми е страв оти ќе се мрднам, туку имам поважни проблеми за решавање во овој момент.Така да не трошам енергија на тоа ама кога почна клопчето да се одмотува некои работи си се наредија сами од себе без јас воопшто да се трудам на тоа прашање.

немам сознанија за минатиот живот односно скоро никој нема затоа што тоа е скоро неважно. после читањето на мојот предходен коментар доколку човекот што го чита се почуствува малку чудно тоа значи дека е во едно мало натпросечно ниво на свест барем, други објаснувања вакви теми никој не може да даде затоа што нема кој да ги разбере. доказ.

дали можеш да докажаш колку се 2 +2

2+2=4
дали си сигурен дека можеш да докажеш

дали можеш да му докажеш на кокошка

Верувам во свесен живот пред смртта, а во живот после смртта хмммммммммм...
Можеби во некој друг облик.
Затоа што телото на човекот расте, созрева, старее и умира , ама душата ... не верувам, човековата душа е вечна, сигурна сум во тоа.

И јас го мислам истото

Dali veruvame ?

Ne veruvame . Veruvame deka crvcite i gnidite ke ne izedat , pred da pocneme sami da se raspagame . Uteha , koskite barem ni ostanuvaat ..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom