Жестоко или пак домашно ?

  • Креатор на темата Креатор на темата Prilep4an4e
  • Време на започнување Време на започнување

Ракија или Виски


  • Вкупно гласачи
    64
  • Гласањето е завршено на .
Зависи од пригодата кога идам на некоја журка нешто слично виски, а на слави,у кафана на пијанчење ракија...
--- надополнето: 8 декември 2012 во 18:00 ---
Како жолтата нема друга :icon_mrgr:

кавадарЕчка
 
Виски несакам, вотка пијам многу а не ја сакам :D ама домашно вино пијам со мерак. Да образложам, вотката = „разблажен“ шпирт, виски = вотка + ќумур, а вино си е вино. Морам да кажам и домашната мастика ми лежи.

вотката се праве со јаглен да добие бистрина и да и даде некоја арома,грев е за вискито да го споредуваш со вотка :icon_lol:
има сингл малт, блендс.... Од виски до виски има разлика од небото до земјата..
Има и хемија... и од ечмен, од ченица, од ченичка....

Него повеќето ного ми смрдат на вештачки хемии, од овија поевтините...

сите спаѓат под ракии :свиркам:


он: коњаче,ретко ракија.
 
Смрди шљивката :sick:

podobra rakija od nea nema ako sakas kvalitetna slivovica zolta rakija dojdi vo pijaneckiot kraj ako ima po kvalitetna ne veruvam ne gi podcenuvam drugite kraevi i rakiii mislam deka od lozovata rakija po skart sto velime nie nema glava puka tuka kaj nas do dusa ne se ni konzumira slabo ta ic ali zolta prepecena plus letoto oladena vo obicen fridizer e kako zejtin se zgusti isto kako zejtin a zimoto koga se stopli mevlem za dusa
 
Домашна сливова 55-60 степени, или таа лозова строго таа од сликата поназад
 
па ќе пука глава кога ставате шеќер во неа, а сливовата пошо нема многу сливи во вашиот крај истите финти ги праете па од сливова имам лошо искуство...
Шљивка исклучиво од мои познати земам од демирхисарско (Сопотница, Смилево) шљивка во која ставаат шеќер знае да горчи пошто запекува шеќерот во казанот
 
па ќе пука глава кога ставате шеќер во неа, а сливовата пошо нема многу сливи во вашиот крај истите финти ги праете па од сливова имам лошо искуство...

nie loza nemame ni eden ar vo nasiot karaj osven nekoi vo dvorot trpezna loza ako si imaat pa si berat za sveza upotreba a sina sliva imame pa neznae tocno nikoj da ti kaze duri ni ovie sugite od ministrstvoto za zemjodelie posebno sega koga pustija subvencii za nea i taka natamu .... a nie doma pravime specialitet sto go vikam jas od stari slivi taka nareceni "zanki" e bate tuka kaj nas toa se pie i ne viski ne miski sto saka neka bide ali ja pa gi postuem i konjak i viski i stok i ova i ona ali zankovica + salata pa makar salatata neka bide i sveza i spremana za zimnica ne e vazno pa duri ovie postarite luge kaj nas salatata tolku ne im e bitna si lokaat pred prodavnica dupla za meze nesakaat ni da cujat :) to salatata za nas pomladite​
 
Ако си редовен со домашното, нема да имаш проблеми на крај со семинарските.

qY7Kc.jpg
 
Избришани неколку мислења, поделени опомени на тие шо си го мерат со докажување кој е поголем конзумент на алкохол. Темата е јасна, ве молам дискутирајте по истата. За мерење нека ви послужат ПП.
Тенк ју вери мач :pipi:
 
Дали сте љубители на жестоки пиалоци (Виски, Вотка...) или пак обожавате да се соберите некаде со салата, жолта ракија , или пак вино и други традиционални пиалоци :)
Жестоки пијалоци или ракија? А што демек ракијата не е жесток пијалак? :icon_lol:
Инаку од ракиите јас сум љубител на "бела" лозова, не ми е по кејф жолтата изгледа ја имам препиено некогаш.
 
Устрочен и лимитирам сум ептен по ова прашање - коњакот е мој избор во 99% од случаите.

По ракијата не сум уопште, ама од домашно пијам и ќеиф низ зимските празници ми прави добро погодено домашно црвено вино, благичко, пивко да е .. Мх мх мх :)
 
Грубо: преферирам пијалоци од гројзе (освен сливова).
Ракија, коњак, вино, секогаш пред виски, пиво, водка...

Од ракии и воопшто, од сите пијалоци, од увек број еден ми е шљивовица.
Тука кај нас слабо со ова, па купуем фабричка (Линцура или онаа српската обична со старана слика со еден дедо, или па и хрватскана на Бадел не е лоша...)
Иначе коа носи некој домашна, од Србија тоа е у принцип, многу добра шљивовица, нема збор...
Кај нас има некои шо праат у беровско и дебарско, не се лоши, али со српскине немат везе.

Пијам и лозова коа нема шљивка. Многу има лозова кај нас и има: од најсрање пазарски социјални ракии, па се до езотерични домашни ексклузиви, кои стоеле неколку години закопани и сл. Дури и ракии од сериско производство има добри: Марков манастир, на пример или едни (Бовин ли беа) што забегале и почнале да им личат на ликери (со вкусови кои потсеќаат на чоколадо, тутун и сл. тонови)


Од коњаци, Camus ми остаи најдобар впечаток до сеа, а имам доста пробуено, стварно, пошто коа ќе ми се потроши увек друг купуем, за да пробам што поише различни.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom