Женска етика

• Креатор на темата Креатор на темата Сатори
  • Време на започнување Време на започнување
Ајмо повторување на тема ,,Битката на жените,, со горе-долу неизменети коментари.:pos: Има една емисија на сител се вика осумка, и има една пријатна и разумна тетка која зборува за диети, слабеење, здрав живот. Пред некој ден ко ја гледав емисијата ,,тетката,, ги спомна разликите помеѓу мажите и жените , битките за рамноправност и сето тоа и воедно кажа една многу конзервативна претпоставувам, според западни стандарди девиза (ќе парафразирам): дека секој неконтролиран обид на жена или маж да заличи на спротивниот пол до мера која надминува некои граници (кои не сум сигурна дека ги дефинира) претставува психички проблем за тој маж или жена. Вистина е дека жената денес не е она што беше, односно е многу далеку од она што беше, ама пак од друга страна ни јас не можам да си ја објаснам сопствената потреба да се бунтувам и да противречам за сите традицинални женски принципи кои и се препишуваат на жената во современото опшество. Зошто толку ни смета да бидеме жени-жени? И овде се наметнува потребата од редефинирање на жената...Односно дали и на овие наши простори е извршено тоа редефинирање или останати се да важат традиционалните определби на жената и вообичаеното нејзино ,,сместување онаму каде што и е местото,,? Забегавме од темата...

~*~

Ајмо повторување на тема ,,Битката на жените,, со горе-долу неизменети коментари.:pos: Има една емисија на сител се вика осумка, и има една пријатна и разумна тетка која зборува за диети, слабеење, здрав живот. Пред некој ден ко ја гледав емисијата ,,тетката,, ги спомна разликите помеѓу мажите и жените , битките за рамноправност и сето тоа и воедно кажа една многу конзервативна претпоставувам, според западни стандарди девиза (ќе парафразирам): дека секој неконтролиран обид на жена или маж да заличи на спротивниот пол до мера која надминува некои граници (кои не сум сигурна дека ги дефинира) претставува психички проблем за тој маж или жена. Вистина е дека жената денес не е она што беше, односно е многу далеку од она што беше, ама пак од друга страна ни јас не можам да си ја објаснам сопствената потреба да се бунтувам и да противречам за сите традицинални женски принципи кои и се препишуваат на жената во современото опшество. Зошто толку ни смета да бидеме жени-жени? И овде се наметнува потребата од редефинирање на жената...Односно дали и на овие наши простори е извршено тоа редефинирање или останати се да важат традиционалните определби на жената и вообичаеното нејзино ,,сместување онаму каде што и е местото,,? Забегавме од темата...

Како и секогаш ... :aham:

...pa sea i sekoj razgovor na sekoj topik voglavnom na kraj se svedue na borbata vechna megu mashkite i zenskite, megutoa i vo toa e poentata...deka treba da se dva razlichni sveta treba da e taka, imam mnogu pati spomnato dosea toa deka sprotivnostite se privlekuvaat i taka treba da ostane vo globala, drugachie ne biva, ako zenive se poveke stremat kon mashki osobini(kakvi sto gi znaeme do skoro)...ke se pojavuvaat se poveke lezbejki i pederi...i ako os mashkite se bara toa sto zenite sakaat od niv da bidat ke ima mnogu pederi i lezbejki...taka da toa...

...a vo vrska so etikata na zenata, nemam nekoe posebno mislenje kako formula nekoja od prichina sto etikata e univerzalna nauka, se uchi vo sholo na zapad kako sostaven del od obrazovanieto na malite deca od prvo odelenie pa nataka, i se steknue ushte od najmali noze a najveke zavisi od sredinata vo koja zivee edinkata, a poshto kaj nas i nema etika mnogu ostanue logikata deka zenite i nemaat etika kaj nas vo RM...:)

...i da ...za ada e ova...primetiv deka se proseravash na topici dodushe ne na mnogu ali ti se deshavaat ispadi, ne te osuduem, daj boze da si pochesto poneozbilna, ama da delish pamet na drugi od masto kaj sto go nema,,,ne e fer...barem taka mislam ja sea...

...fala, pozdrav ada...curo...pametna...tvrdoglava...bitch...sweet...etika de...toa e toa...:)

Zenite se vistinska mistireria!! Promenlivi za sekunda i nepredvidlivi!!! Zesnkata filozofija e neotkriena spred mene!!!

Женска етика, женско писмо, женски памет...

Етиката е бесполова карактеристика.
Писмото, односно литературата е добра или лоша, а вештачката поделба на женско писмо и се` останато, повеќе ја деградира жената, односно, сама себеси, си става сопка.
Има умни и глупави луѓе, а не женски памет и машки памет.

Затоа на погоре поставеното прашање : „Зарем денес жената не заличува се` повеќе на мажот во одредени полиња и не е само прашање на време кога нејзиниот менталитет потполно ќе се промени?“ ќе одговорам: Не, жената не заличува се` повеќе на мажот и верувам никогаш и нема да се случи тоа. Денес жената само ги ужива правата кои во минатото ги немала.

~*~

Затоа на погоре поставеното прашање : „Зарем денес жената не заличува се` повеќе на мажот во одредени полиња и не е само прашање на време кога нејзиниот менталитет потполно ќе се промени?“ ќе одговорам: Не, жената не заличува се` повеќе на мажот и верувам никогаш и нема да се случи тоа. Денес жената само ги ужива правата кои во минатото ги немала.

За ова симнувам капа.
:cut:

Жената може и секира да држи во рацете и да цепа дрва во 6 сабајле. Онака, се наоколу спие, само слушаш повремени ЦАП ЦАП ЦАП ЦАП... Жената може и да гради згради... замисли ја онака на скеле со минич и лакирани нокти во пределот на рацете и нозете....

Зошто секогаш, ама буквааално секогаш се вадите со тие проклети лакирани нокти, и нашата шминка? Па знајш друже дека не се сите жени излакирани и не сите жени се како шо имаш ти претстава за нив?
Шо мислиш ти, дека една жена не знај дрва да цепи? Ене ја баба ми, уште од мала останала без мајка, татко и` цело време бил на работа, па да видиш како цепела дрва..

Да прекинам, зошто едноставно не се предадете? Верувам во совршена креација и мажот и жената се совршена божја креација. Им дал господ различно сваќање на работите, различна сила... за да се надополнуваат еден со друг а не да се исти едни со други.

Кај да се предајме? Шо да се предајме?
А да..совршени, само шо нон стоп ја вреѓате жената дека не ја бива за ова, не ја бива за она..

Е сега, во однос на темата. 20-21ви век донесоа многу промени. Жените сакаат поголеми права иако не можат да си го дозволат тоа.
Мислам дека ќе продолжи оваа практика уште некој период, па пак ќе се вратиме на старото... Жената меси леб, мажот цепа дрва. Идила.

Патем, поголемите правата секогаш носат и поголеми обврски.

Оф побогу! Уште со тие глупави назадни сфаќања? Дека жената меси леб и дека мажот цепи дрва !?:uvo:

Жените сакаат поголеми права иако не можат да си го дозволат тоа.

Објасни ми го ова молим те.

Исто и ова.

Оти очигледно јас многу поинаку сфаќам!

...Tamarche, ziva kopija si stanala na Divine i Fortune, so postoive naredeni i chekanje u zaseda...bidi malce svoja...ne e fintata da se glea od administratorite kako odgovaraat posle 3-4 dena na kup postovi poshto oni bi trebalo da ne uchestvuvaat vo razgovori, mislam sto e mozno pomalce poradi nivnata zagarantirana kruna adminska...tuku treba da si imash nekoe svoe stilche...inache etikata e toa sto go pravi chovekot vreden za pochit, ama retko ima takvi luge na svetot deneska...mnogu retko se srekavaat i niz istorijata...na zalost zivot je takav chupav i dlakav i nema mnogu etika...ima poveke ko sebichnost...

Жената може и да гради згради... замисли ја онака на скеле со минич и лакирани нокти во пределот на рацете и нозете....
и да знаеш дека може во русија жените работат во градежништво и тоа на многу ризични места, работат на кранови од 50метри.
Напишано од Princ
Е сега, во однос на темата. 20-21ви век донесоа многу промени. Жените сакаат поголеми права иако не можат да си го дозволат тоа.
Мислам дека ќе продолжи оваа практика уште некој период, па пак ќе се вратиме на старото... Жената меси леб, мажот цепа дрва. Идила.

во кој век живееш, зарем не си свесен во денешницава колку семејства се издржувани од жени?

и да знаеш дека може во русија жените работат во градежништво и тоа на многу ризични места, работат на кранови од 50метри.
Напишано од Princ

во кој век живееш, зарем не си свесен во денешницава колку семејства се издржувани од жени?

...da be tachno e ova, dok bev u Skopje ne mi se verueshe sto slushav za nekoi primeri deka zenite mnogu od niv za da si go prehranat smejstvoto poradi toa sto malce gi plakaat na rabota i poradi toa sto mnogu mazi ne rabotat, mora otposle i da se kurvaat za pari...stvarno bezveze rabota...ama ziva vistina e...mizerija ziva e toa stvarno zalno-ali vistinito...

Со некои од идеите на Рејчел Карсон (инцијаторката на современата еколошка и биоетичка свест и акција) се појавува еден вид на нов етички феномен, женска етика.
Се верува дека женската душа има димензии кои се претставени со:

~мирен живот
~сигурно постоење
~стабилен опстанок
~емпатија
~разбирање
~топла практичност

Што мислите колку ова е вистинито, знам дека ако ја глобализираме темата ќе се дојде повеќе или помалку до тој заклучок, но што ако не е така?
Зарем денес жената не заличува се повеќе на мажот во одредени полиња и не е само прашање на време кога нејзиниот менталитет потполно ќе се промени?
Зошто е тоа така?

Како вие би ја опишале/дефинирале женската етика? :lele:

Е ова го читав во учебникот етика иако не сум во таа насока, ама чисто од љубопитност. Па штознам веројатно ова женска етика како поим е воведено доста оддамна кога жената била со онаа карактеристична традиционална улога на мајка и домаќинка во домот, и баш заради тоа мајчинското мислам дека е воведен ваков поим. Значи овие треба да бидат идеали тотално на етиката, значи да, треба да се водиме по тие идеали на разбирање, толеранција, топла практичност, емпатија и др. и непотребно е да се воведува тоа женска етика.

Женска етика :pos:, женска етика :pos:... чекај ај пак:
Женска етика... :pos2:, женска етика :pos:
Постои етика според мене. Таа важи и за мажите и за жените. Е сега може таа евентуално да се дели ако веќе некој запнал да дели, на етика од машка и од женска гледна точка, ама основата е општочовечка така што доколку се спомне еден дел од етиката, а се изостави останатиот се прави грешка и може да се дојде до етички противречности.

Kакви етики луѓе доста со филозофии...
Жената е она што мажот никогаш неможе да ја стигне во ништо...
Жената е нешто без кое не можеме ние мажите
Жената е неоткриено богатство кое вреде милијони,вреди да се открије целосно за да знаеме што имаме до себе :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom