Желбата за селење...

• Креатор на темата Креатор на темата Serdarot
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
гарантно писмо в џеп да си метнам, в чужди страни да си прелетнам, на студени места ја да си идам, да видам Малме, Минхен да видам,
да видам дал таму најстина лежит азно по улици ко шчо мисљиме ние ваму...

една работа ме фасцинира кај нашите... шо толку мерак по пуста јабана?

ок, некој сака виза за семинари, саеми, да купи кола, ова она... ама 99,99 од младите да можат утре да „дувнат„ некаде на запад нема ич да се мислат...

а дека на запад не е се така розево, ќе сватат дури ко ќе дојдат...

не еднаш се случило да треба да се пуштат пари од долу за да се
врати „печалбарот„ дома...

колкав % од нашите „печалбари„ крпат крај со крај од социјална помош низ германијава и низ други развиени западноевропски и прекуокеански земји?

или ќе земаме пример од соседите Албанци па ќе пробаме да станиме јака нарко мафија?

Со кој ум некој сака да дојди во Германија на ова време кога има 5 милиони без работа тука... и со новите закони тие се принудени да бараат работа, нема поќе лежење и земање пари...

Кој тоа ги лаже нашите?

Реалноста зборува ова: на 99 % од местата каде што јас сум се пријавил за работа, првото, а и пресудно прашање беше: хас ду не аусбилдунг? аусбилдунг = нешо ко средно насочено кај нас, демек си изучил некоја насока, некој занает, дали бравар или програмер или менаџер, било шо...
и ако јас знам и можам 10 Х повеќе од другиот, кој шо можеби е последен идиот, ама ете завршил ебан аусбилдунг (2-3 години, зависи од струка...), ТОЈ ЌЕ ЈА ДОБИЕ РАБОТАТА!!!

А дипломи од наши средни не признаваат... „аусбилдунг„ во германија - секоаш има предност

Друго...

ако некоаш и добиеш работа, ќе бидеш платен половина од тоа шо ќе добие твојот колега, ама тој има АУСБИЛДУНГ :(

а да напрајш аусбилдунг, како странец, треба да исполнуваш некои услови, кои со последните промени во законската регулатива се ригорозни...

а со примања од 4,5,6, па и 7 или 8 евра на сат, колку шо во просек ќе добиеш доколку имаш таква НЕВИДЕНА среќа и многу познати, па добиеш некаква работа, НЕ МОЖЕШ ПОВЕЌЕ ДА ЖИВЕЕШ

скапо е бе луѓе, тука има чоек „просек„ 800 - 1 000 евра на месец трошок само за стан, телефон, ТВ (мора да плаќаш, ако речиш дека немаш ТВ, ќе ти дојдат дома да проверат ;о) од лично искуство :р

и работа на црно е заебана работа

А факултетски дипломи „признаваат„, ама пак добиваш помала сатница него ако си завршил факултет кај нив...

па добро...толку ли мрзливи станаа луѓето шо поарно ќе се понижуваат по разни канцеларии низ светов, отколку да земат да работат нешто, па „макар„ и во Македонија, онака, колку да се преживее???

шо народ станваме?

ок, некој сака виза за семинари, саеми, да купи кола, ова она... ама 99,99 од младите да можат утре да „дувнат„ некаде на запад нема ич да се мислат...

Муабетов ти е мерак, извадокот точен, и многу ми е мило што им ги кажа така јасно работите на сите тука што имаат мерак и план за таков потег. Секогаш сум била против и секогаш ќе сум ...:music3:

Se preziveva ako imas malce vrski malce sreka i ako si malce snaodlif .Imam zelba toest plan za dve godini da se vratam ako opali kec ke ostanam ako ne i to zdravje togas znam deka probaf da ziveam so luge so dusha a ne so ovie ladni bezdusni sushtestva , taka da Serdare aj palime patikite i begame na setaliste ?)

pa vidi jas imav zelba da studiram negde na strana i taa zelba mi se ispolni eve sega sum veke polni 2 meseci u usa i super mi e ama ipak nigde ne e kako doma :D ne se custvuvash tolku prijatno i tie stvari epa taka

хехе

јас денес 10 сати рмбав, јебига, не се живеј тука само од „диџејски„ пари, не стига, а некако не ми лежи „социјално„ :ne:

и утре пак ќе рмбаме со невестава, се со цел да се соберат пари за преселба... имаме не така малку работи е не сакаме баш СЕ да продајме, сакаме доста работи да зејме со нас, а то КОШТА... и овде ен ми е другар ми Пеце да најдиме некое камионче и „да свршиме работа„

500 морона и имаш мал камион или поголемо комби за ден или викенд...

а до МК ден не стига, контењер прескапо, мора чаре да се бара :pos:

значи - рмбај брат ти 10 сати во прашина, јебига, се исплаќа, поарно од кафе на корзо или славица НЕМА

а...

за купвање куќи и вили ќе печалиме друг пат, не сеа :pos:

а бе луѓе, еден мајтап...

знајте дека во Хамбург грејме од август? :pop:

страшна работа... госпо да чува... дури некој се капит в ејзеро, јас парното на 3 го имав...

и треба да одам да работам 10 сати на ден да можам да го платам ебаното парно и станот и интернет и ова и она...

па поарно ќе работам за помалку, барем кирија не мора да плаќам во Битола или Охрид :party3:

ама кој да ги разбери :raz:

пипи ес:

а одење на факултети и ова она поштуем, пишав горе :wink:

уште по-пипи ес:

многуууууу јак аватар, дајдо

а баш имам некоја желба да бегам настрана, британија или така нешо, ама колку што знам таа ги затвори границите за доселеници?

Зошто би живеел надвор :
- Животот е бааги поорганизиран
- Многу прашања (станбени, превозни итн) полесно се решаваат
- Колку ќе сработиш, толку ќе заработиш

Зошто не би живеел надвор :
- Овде се осеќам некако послободен
- Животот знае да биде поопуштен
- Јеби га, ме влече нешто.

Ми пречи што надвор не гледаат како граѓани од втор ред, ама од друга страна - сведок сум на многу заминувања одовде што среќно завршиле. Ипак не би заминал.

надвор: средено, јузер френдли инфраструктура, поише кеш/поише трошкови, пограѓанско општество, поголема индивидуалност, можност за напредок на секој план..

дома: слободно време, џаболебарење, ДОМА..

заеднички ни се предрасудите..

али што знам.. надвор бев и видов, би идел пак, али и пак би се вратил..

ima 5 milioni bez rabota oti ne sakaat da rabotaat (si dobivaat pari od socijalno,pa zosto bi rmbale) a ne deka nema rabota !

A od kade idejata deka sekoj sto zaminuva zaminuva za pari?
Jas 7 godini na strana. Zelba za zaminuvanje = da se vidi, da se proseta, da se nauci neshto novo, da se ukrade nekoja ideja, i da se obrazova. Ishod, ostanav i posle studii. Rezultat = stabilna rabota - kancelariska, vo frima so lugje koi ti go cenat trudot i ona shto si, a ne od kade si i koj si. Citam gragjani od vtor red, jas toa ko ke go osetam ke ve castam site. Toa shto sum stranec mi e najcesto plus, zatoa shto site mislat deka pogledite i razbiranjata mi se po otvoreni i pobogati - so toa shto zboruva 2 strani jazika, a nivniot go vladeam tri pati podbro od 70% od niv, im dava do znaenje deka maltene sum popametna od niv. 80% od lugjevo u firma se ispod mene, napreduvam so sekoj mesec, a so godinata i vo plata i vo pozicija. Vratite na karierata mi se maksimalno otvoreni, sekojdnevni kontakti so vrvni strucnjaci vo najrazlicni polinja.
Pari od doma ne se sekjaam koga posleden pat mi pratile, dovolno za uzasno soliden i zadovolen zivot.
Nitu me plasi nevrabotenosta vo USA, nitu se plasam deka nekogash ke ostanam bez rabota - se oslonuvam na kvalitetite za koi sama sum se izborila ko site drugi, i samo spored niv me ocenuvaat.
Toa vo makedonija nitu nekogash bilo nitu ke bide slucaj.
kako doma nikade, am normalna izreka koja se upotrebuva ko klise, ama dali toa kako doma i vo kakva smisla se kazuva i so koja ideja e vekje neshto treto.
Dal mi fali? Normalno, no i doma ko sum ova ovde mi fali. Zivotot na onoj koj saka da istrazuva e toa, premrezje megju dve.
Nikoj ne zaminal so ideja da r'mba po cel den ko crnec za samo da prai pari, sekoj zaminal so ideja da izgradi nekoja kariera, i nekoj posiguren i pomiren zivot - nekoj drug da vidi i da spoznae-- e sega na nekoi ne im se pokazala srekjata, ne im bila dovolna snaodlivosta.
Prasanjeto ne e zoshto sakaat da zaminat, tuku zoshto koga ke se najdat vo situacija koja ja opisuvas, optiraat da ostanat na strana iako i sami se svesni deka doma ke bidat posrekjni i najcesto tezneat kon toa?
Momentot ko nema da sum pojke zadovolna i koga ke osetam deka sum go iscrpela maksimumot od okolinata.... brm brm .. aj prijatno koe i da e mesto.
Ama toa jas...

Арно кажале старите итаљани, кај што ти е добро - таму ти е татковина. А, против татковина нема пљукање.:icon_cool Имаше и една кумановска, која го објаснува квалитетот на органот на кој му пречат влакната (фигуративно, не збориме за естетика). И таа е апликативна.

Mozebi vo USA e poinaku , serdarot za Germanija zboruva.... tuka mora da rmbash tolku bidejki so edna normalna plata ne mozesh da opstanesh , taka da mora i mini job da se najde i nemash ama ic slobodno vreme, zivotot go pominesh u rmbanje...

Serdarot rece zapad u prvata recenica -- neshto koe e sirok geografksi poim, a samo za primer ja zede Germanija. I da zboruva samo za nea, so ova pogornoto ama ic nemozam da se soglasam, posto nekoi i za USA toa go vikaat-- a ete OBDN ne se soglasuva ali... ajt. Aceva ubavo kaza.

Da ama i lugeto ne se isti nasekade.

"When in Rome, do as the Romans."
Tatkovinata e edna, ama da vleces glupi paraleli pomegu nesta koi sto voopsto ne ni moze da se stavat u ist kos e infinitna glupost.
Nekogas ne e ni dovolno da se stavis vo kondurite na nekoj drug za da gi sfatis i razberes akciite na istiot toj covek.
Jas ni sam za sebe ne znam zosto sum dojden tuka, ama jebiga, gledam deka barem za ovie prvi dve nedeli, bolje mi e nego li u Gostivar, ama...ne mozam da kazam kogo i sto i zosto poveke sakam, glupo mi e.

ova ti e isto kako koga go prasuvaat maloto dete, kogo sakas poveke, majkata ili tatkoto?
e pa jebiga!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom