ЗЕМЈОТРЕС!

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
да се надеваме дека лошото помина, не ќе беше за мајтап дешавката ама ич, вака нема дрмано од 94та.......гледам споделуваат слики од куќи што се веќе распаднати, освен мали пукнатини досега нема пријава за урнати објекти за разлика од 94та паднати беа оџаците на секоја 3-4 куќа и многу имаше со сериозни напукнувања по домовите
Skopje 2017 vaka drmase be posle poplavite vo Stajkovci

02:32h повторно се осети нов, кратко...
Овој е 15 или 16 по ред, првиот најсилен 5.8 и вториот околу 4 нешто, според страната сите останати биле околу 2 до 3 степени по рихтер.

Ама Скопје, Битола се осети многу повеќе, а не се сеќавам пред скоро вака да има тресено, вертикално дрмаше, многу језиво чувство.
Ja voopsto ne osetiv nikakvo tresenje.. zboram licno za mene togas 2017 najstrasno mi bilo, pogotovo sto epicentarot bese vo selo Stajkovci, na 1km od mojata naselba Čento... Toj bese 5,3 jacina.. mozebi malku pomal od ovoj vecerva, ali ne ni bese u bitola epicentarot.. zamisli kako e da si na 1km od epicentarot na 5,3 jacina..

mozebi malku pomal od ovoj vecerva, ali ne ni bese u bitola epicentarot.. zamisli kako e da si na 1km od epicentarot na 5,3 jacina..

Какви се овие глупости "малку помал"?

Свесен си дека земјотрес од 5.3 е пет пати помалку (во јачина) од 5.8?
МНОГУ е помал, не "можеби малку помал".

Какви се овие глупости "малку помал"?

Свесен си дека земјотрес од 5.8 е пет пати помалку (во јачина) од 5.3?
МНОГУ е помал, не "можеби малку помал".
Pa ne znam ete vo pravo si, megjutoa ne e isto da si u sred epicentar i na 150km od nego...
Автоматски споено мислење:

Znaes sto e razlikata? Pred da zdrma vo 2017, bev so otvoren prozor jer bese avgust, i prvin se slusna jako pukanje kako bomba da pukna i onoj zvuk kako koga se trie metal megjusebe pa posle 5 sekundi jako tresenje .. Veruvaj vekje bev isplasen od "bombata" pa posle tresenjeto...

Последно уредено:
Ама кој звук го произведе земјотресот не е можно, јас на улица бев, вадење звук како 1999 нато ко делеа пакетчиња во Србија. Уште ми зуе во ушите.
Вие шо барате станој низ Битолата, барајте си ја среќата во старите згради околу Нова Битола, градени околу 80та. Дојде мајстор за комода да мести, една дупка сат време ја пробваше, ова не е нормално вика, толку здрава конструкција, а време поминато. Тогаш строго се почитуваше прописот за сеизмологија и не се штедеше на суровини.
Мајтапот на страна, се шо сега се гради е со многу низок квалитет и вервам против прописот кој треба внимателно да се прати. Зато кај многу од новите згради, денес се појавија пукнатини.

Реално, страшно беше и траеше долго.
Бев со друштво, една од другарките праша: Што бучи вака?
Одговорите од сите нас ни беа сигурно некој камион по пат, 2 секунди подоцна пола од нас пискаа а пола беа надвор.
Ова ми е прв пат да почуствувам вака посилен земјотрес, обично сум труп за земјотреси...
Се надевам дека нема некои пострашни последици, не читав многу по интернетов што и како поминало...

Мене не ми делуваше јак т.е. не ми делуваше од локалните.
Немаше бран, удар , туку беше како долготрајна вибрација нешто мање од 20тина секунди. Скопските увек се со еден-два брана/удари и се значително пократки.
Луѓе збореа по влезот, ама тоа е тоа. Веќе бев буден...
Искрено...3/10.

Ама кој звук го произведе земјотресот не е можно, јас на улица бев, вадење звук како 1999 нато ко делеа пакетчиња во Србија. Уште ми зуе во ушите.
Вие шо барате станој низ Битолата, барајте си ја среќата во старите згради околу Нова Битола, градени околу 80та. Дојде мајстор за комода да мести, една дупка сат време ја пробваше, ова не е нормално вика, толку здрава конструкција, а време поминато. Тогаш строго се почитуваше прописот за сеизмологија и не се штедеше на суровини.
Мајтапот на страна, се шо сега се гради е со многу низок квалитет и вервам против прописот кој треба внимателно да се прати. Зато кај многу од новите згради, денес се појавија пукнатини.
Кога се гради треба да се стави прецизна количина на железо. Ставање на премногу железо може да ја укрути зградата и повторно да предизвика пукање на ѕидови. Дека зградите во 80ти се градени ко што треба, стои. Ама тоа колку време ти треба да направиш дупка не е некое мерило.

Мене не ми делуваше јак т.е. не ми делуваше од локалните.
Немаше бран, удар , туку беше како долготрајна вибрација нешто мање од 20тина секунди. Скопските увек се со еден-два брана/удари и се значително пократки.
Луѓе збореа по влезот, ама тоа е тоа. Веќе бев буден...
Искрено...3/10.

А од кој град си?

Skopski picki, ete zatoa. Se izdrslaja od 2.5+. Dodusa i so te cudi kremcinja ispederceni, 5 santimi sneg da zavrni i odma elementarna nepogoda se proglasuva. Malce dozd da zavrni kolku cevlite da gi izvalkat i gotovo, kraj na svetot. Kako so rekov skopski picki.
Многу ме потсети вчерашниов земјотрес на овој крајно ретардиран пост,кузнае зошто...

Ексик, чувај се :)

Spiev poasalno od cela prethodna nedela, ne se mrdnav vo spienje, so ti znaci zemjotres ... :D
Vo Sk najverojatno ne bese strasno, horizontalni vibracii bea, e sea vo Bt cim vikate vertikalno, toa e kade kade pojezivo, cuvstvoto e drugo I tie se postrasni. Skopje pred nekoja godina bea takvi, Valandovski region mn gi imase porano, no za srekja ne se so golema jacina kaj nas, taka so dzabe panika, treba smireno.
Jas se nadevam deka tolku bilo, iako niloj ne moze da predvidi toa.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom