Земјотрес и цунами во Јапонија

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Помошта на малите држави е симболична, колку да се искаже дека целиот свет е со Јапонија, Македонија е мала држава и не памтам некогаш дека сме одвоиле некоја посериозна сума за помош. Остај државава е задолжена насекаде, сега и два милиони евра да даела? Па да позајмиме од ММФ уште 2 милиона па да им дајме на Јапонците?

Импакт ќе има помошта која ќе им го даде Г7, и нив не им е гајле за Јапонците туку ќе гледаат да си ги спасат нивните интереси, пошо кинеската економија страшно ќе профитира од земјотресов, ќе помогнат за да се врати Јапонија пак силна на светскиот пазар.

Имам заебано чувство некое дека во иднина многу блиска Јапонија ќе биде радиоктивен остров во кој што нема да можат да живеат луѓе. Можеби е само заебано чувство, но фактот дека досега се нема случено такво нешто многумина би го отфриле како нешто невозможно.

Само во здравството, со апаратура и сл., има донирано над 40 милиони евра.

Океј смарт бој, гледај процентуално. На крај испаѓа дека ние повеќе сме донирале за нив.

Треба да ти нацртам за разбереш?

--- надополнето ---

Имам заебано чувство некое дека во иднина многу блиска Јапонија ќе биде радиоктивен остров во кој што нема да можат да живеат луѓе. Можеби е само заебано чувство, но фактот дека досега се нема случено такво нешто многумина би го отфриле како нешто невозможно.

Стварно заебано ова со радијацијава, не ми е јасно 2011 година да имаш денови да спречиш хаварија, и со вода да ги ладиш реакторите.:icon_eek::raz:, некој бек ап план да имаат, и страшно е демек Јапонија земја на развиена роботика ти таму работници да праќаш.

Да, ако идеме по нивната малоумна логика, тогаш ако ова на Јапан му се десило заради Перл Харбор, тогаш они за Хирошима и Нагасаки што ќе добијат?
Или ако ова му се деси на Јапан заради Перл Харбор, тогаш заради ѕверствата во Кина најверојатно ќе потоне целиот остров Хокаидо.

Кармата функционира, ама не така плитко.
три минути пред тебе го пишав тоа ме иритира кога некој ме копира :P

Roboti nemoze da idat radijacijata ja sprzuva elektronikata

Prouci malce okolu incidentot vo Cernobil i koristenjeto i na ruski i na amerikanski roboti i sto i za kolku vreme im se slucilo na robotite

Не праќаат роботи бидејќи еден човечки живот ќе ја кошта помалку компанијата отколку еден робот. Компренде ;)

Prouci malce okolu incidentot vo Cernobil i koristenjeto i na ruski i na amerikanski roboti i sto i za kolku vreme im se slucilo na robotite
Праќаа роботи за мерење на интензитетот на радијација, и бидејќи металите се склони на апсорбирање на истата, мораа да бидат уништени. За друго не ми текнува.
Не праќаат роботи бидејќи еден човечки живот ќе ја кошта помалку компанијата отколку еден робот. Компренде ;)
Тачно.

п.с. Радијацијата е поголема надвор во вселената. Тоа не претставува пречка за да се праќаат роботите....

Црвениот крст на Република Македонија
ги повикуваат граѓаните да ја покажат својата хуманост
кон граѓаните и жртвите во Јапонија
со донирање по 100 денари
на телефоните
070/143-400, 075 143-400 и 077 143-400.

Праќаа роботи за мерење на интензитетот на радијација, и бидејќи металите се склони на апсорбирање на истата, мораа да бидат уништени. За друго не ми текнува.

Тачно.

п.с. Радијацијата е поголема надвор во вселената. Тоа не претставува пречка за да се праќаат роботите....

Me natera da googlam sega :)
Vo sekoj slucaj imam gledano dokumentarec za chernobil kade robotite koi bea zadolzeni za rascistuvanje vo cernobil znam deka im crknuvaa nekoi cipovi radi radijacijata i toa ako ne se lazam na 2-3 robota probaa. A sega gledam deka normalno od togas e bajagi napred otidena rabotata i gledam deka moze da se koristat vo takvi uslovi definitivno. Ama ko sto citam ne gi koristat poradi toa sto nemozat da gi izvrsat slozenite funkcii koi bi mozele lugjeto, a i kako sto kaza skapo kostaat :)

Me natera da googlam sega :)
Vo sekoj slucaj imam gledano dokumentarec za chernobil kade robotite koi bea zadolzeni za rascistuvanje vo cernobil znam deka im crknuvaa nekoi cipovi radi radijacijata i toa ako ne se lazam na 2-3 robota probaa. A sega gledam deka normalno od togas e bajagi napred otidena rabotata i gledam deka moze da se koristat vo takvi uslovi definitivno. Ama ko sto citam ne gi koristat poradi toa sto nemozat da gi izvrsat slozenite funkcii koi bi mozele lugjeto, a i kako sto kaza skapo kostaat :)
Малку оф-топик, во интерес на муабетот... може и да се префрли во другата тема

Франција го имаат најголемиот нуклеарен реактор во цела Европа (ако не сум со некои застарени информации опет), и таму шипките ги менуваат доста често, што нормално е при тоа да се користат роботи, нема друг начин. Имаше порано проблем со некои чипови, ама технологијата е отидена доста напред. И да, имаме и ние експерти кои се запознаени и тоа доста добро со овие процеси... Радијација се мери во секоја просторија... Притоа, операторот седи во соседната соба, а роботот е поврзан со кабли само, нема безжичен сигнал (не може да продре преку цела заштита). Операторот користи одело со висока апсорпциона моќ, а сепак има 7 сигурносни степени за мерење на радијација на излез од таму... Последниот е автоматски, најпоследниот (таму операторот мора да помине ко од мајка роден). И ако се забележи радијација на телото негово, вратата нема да се отвори. :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom