Земјотрес и цунами во Јапонија

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Само што јавија дека експлодирал водород внатре во котелот. Изгледа некои од полугите почнале да се топат. Ако им навлезе топењево во заштитниот оклоп, ќе имаме Чернобл х 100.

Се зависи колку ќе бидат успешни во ладењето на системот. Вработените одма го исклучиле реакторот, но тоа не е како прекинувач за струја дома, му треба време. За да не дојде до неконтролирана реакција, мора да го ладат со што ќе стигнат. Среќа во несреќа -- имаат морска вода.

Да помага Господ Бог да не дојде до неконтролирана реакција, а ние тука можеме само палци да им стискаме.

Се зависи колку ќе бидат успешни во ладењето на системот. Вработените одма го исклучиле реакторот, но тоа не е како прекинувач за струја дома, му треба време. За да не дојде до неконтролирана реакција, мора да го ладат со што ќе стигнат. Среќа во несреќа -- имаат морска вода.

Да помага Господ Бог да не дојде до неконтролирана реакција, а ние тука можеме само палци да им стискаме.
Среќа во несреќа, ама истотака и тоа полнење на реактор со вода бара најмалку 10 часа да се полни.Барем така читав на интернет за тоа, зошто јас многу не се разбирам во тоа како се одвиваат работите околу еден реактор....Па читав и дека им треба најмалку 10 дена за да ги доведат работите во нормала....Колку е ова точно сега не знам...
Но, ако е точно тогаш и немаат толку време, изгледа ќе доживеат нуклеарна катастрофа за жал!
Да се надеваме дека нема да дојде до тоа, зошто тогаш нема само Јапонија да ги осети последиците, туку и милиони други невини луѓе низ целата Земја!
Ме чуди само зошто Кина седи настрана од работава, некако не ми е активна многу кога станува збор за хаваријава, или грешка сум? Зошто ако се случи нуклеарна експлозија, воопшто нема да им оди во полза работата!

Луѓето сами себе ќе се уништат. Природата само ќе им помогне во тоа...

Оw... на ред е природата... шах мат....
Помните колку безмилосни се јапонците со природата... како ги тепаат китовите и делфините...
Треба хаварија треба... многу сме бре.. 6.Х милијарди... треба да се проретчиме...

Па и кај нас се убиваат диви животни заради експлоатација на нивното месо, крзно........што уште не. Дали тоа значи дека треба да доживееме ваква катаклизма како што дожевееа Јапонците? Мислам дека не

ИЗИС: Годинава нема да има уште еден земјотрес како во Јапонија

-Нема алатка и научниците сметаат дека никогаш нема да може да се предвидат земјотресите. Тоа се покажа и во Јапонија која е една од напредна земја, а во која има земјотреси.

- Мислам дека веќе ни се повторува 2010 година бидејќи имаме сличен земјотрес како во Чиле. Хаити малку збунува 7,4 земјотрес, а многу жртви. Но, такви земјотреси со магнитуда 7.4 годишно има 12. Значи годинава ќе имаме уште такви земјотреси во интервал меѓу 7 и 8. Но, ваков голем земјотрес не би требало да имаме повеќе оваа година.
Статистиката од последните 150 години покажува дека само еднаш годишно се случува вака силен земјотрес со магнитуда од 8 степени, па и повеќе, објасни проф. д-р Михаил Гаревски од Институтот за земјотресно инженерство.

Во поглед на намалувањето на денот поради силниот удар, професор Гаревски потенцира дека цунамито во Јапонија ќе предизвика помалку жртви, бидејќи системите за тревога во Јапонија добро функционираат. Мислам дека бројот на жртви ќе се качи, но нема да биде како оној во Индонезија. -Инаку нормално е да се појават длабнатини на Земјиното тло, тоа е нормално. А во однос на придвижувањето на оската не можам да коментирам. Можно е бидејќи е ослободена огромна, стравотна енергија, смета проф. Гаревски.

Целосниот разговор со професор Гаревски погледнете го во видеото.

Па и кај нас се убиваат диви животни заради експлоатација на нивното месо, крзно........што уште не. Дали тоа значи дека треба да доживееме ваква катаклизма како што дожевееа Јапонците? Мислам дека не
Немај мака пријателе ние сме 100 год назад ;) вие не знам ама јас си живеам сосем нормално и неам мака дека нешо ќе се случи во Македонија , само многу ми е жал за Јапонија доста развиена држава ,а ова им се случува ... Сигурно ова доста ќе ги успори во напредувањето со технологијата.

Да ги лупнеше Американците немаше да ми биде толку жал, ке ми беше ама не толку. Сакам малку и они да видат како е кога си беспомошен и немоќен.
Како и да е ,греота и после ова треба сите држави да им помогнат со работна сила и финансиска.

Само што јавија дека експлодирал водород внатре во котелот. Изгледа некои од полугите почнале да се топат. Ако им навлезе топењево во заштитниот оклоп, ќе имаме Чернобл х 100.

Не е тоа среќа во несреќа туку нуклеарка секогаш по правило се гради покрај некоја голема река или море.

Оw... на ред е природата... шах мат....
Помните колку безмилосни се јапонците со природата... како ги тепаат китовите и делфините...
Треба хаварија треба... многу сме бре.. 6.Х милијарди... треба да се проретчиме...
Ајде тогаш, бујрум чим си ја штитиш тезата почни од тебе.

Добро бе ММЕ, доста со тоа како америка не ја удрило, како грците не ги потопило итн, катастрофа кога се случува тоа се случува на фамилијата, на децата, на таткото, на мајката, на твоие најблиски, на девојка ти, на твојата најголема љубов итн итн ....
Заебете политика на оваа тема.
Човештвото преку овие катастрофи само се покажува дека не мрднало од нултата точка.
Тој фрла толку оргомни сума на пари за оружје да се одбрани едно парче земја од друг човек.
Каде е ООН, шминка на некоја светска организација.
Денеска веќе требаше на аеродромите во Јапонија да слетуваат авиони со тешка механизација со екипи за спасување од сите земји, кои ќе трагаат по исчезнатите, кои ќе помогне на јапонскиот народ да се врати во нормала.
Јапонија е една од земјите најголеми донатори на мединцинска опрема за Македонија. Не видов до сега некоја реакција од македонските државни власти па и да се понуди помош.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom