Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не ми е рикнато, ама нешто у последно време приметувам често варира струјава...па превентива.Често ти снемува струја? Ти рикна напајањето? Земи си од оние APC или како се викаа, ги фалат ко најдобри.
Инвертор повеќе одговара:helou:UPS - от е три во едно: стабилизатор + акумулатор + "алтернатор" (имаше поправилен збор за ова). Имено првиот степен ти е транзисторко стабилизирање на моќноста, односно напонот и струјата и штити од евентуални тиристорски шпицови или празнење во градската мрежа. Во меѓувреме ја претвара наизменичната ел.енергија во еднонасочна. Како таква ја предава кон батеријата и понатамошните степени.
Батеријата ти е некаде во средина. Се полни од стабилизаторот и при негов прекин со транзисторко прекинување може да го замени со складираните Ah.
Третиот степен ти е алтернатор кој еднонасочната ти ја претвара во идеална наизменична и како таква ја праќа кон твојот пи-си.
При ептен тешки хаварии во мрежата можно е (ако е нетолку сигурен) да цркне стабилизаторот. Писито е недопрено.
Да купуваш УПС само за да ти свири кога ќе снема струја?Епа зависи како го користаш компјутерот. Имам продолжен кабел со 5 дупкички и UPS, знаеш колку е мачно да слегнуваш нешто големко и сабајле да станаш да видаш дека 10 мин по твоето заспивање снемало струја. Така барем ке ми свире и ке ме разбуде. (да му дадам пауза)