Брзии
Бело сунце, Бело небо, иди даље бог те јебо!
- Член од
- 15 јануари 2012
- Мислења
- 1.026
- Поени од реакции
- 481
Келнер, Продавач, Разнесувач...Добро, а од што можеш да заработуваш од 15 години па нагоре?![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Келнер, Продавач, Разнесувач...Добро, а од што можеш да заработуваш од 15 години па нагоре?![]()
Мислам дека премногу глеате амерички серии и реклами на МТВ.
Хелоууу, во земјава има 33% посто невработеност, 40 годишни луѓе со дипломи, магистратури и триста тракатанци рмбаат се си сешто за мизерни пари, а вие се филмате дека десетгодишни деца ќе праеле пари...
Јас како дете заработував така што денски купував цигари од трафика и ги препродавав навечер на поголемите што не се снабдиле на време,во неделите можам да кажам дека правев растур систем.Препродавав и мастики,бомбони,гринго,лименки од кока кола и фанта,петарди........
Кога Учев средно бидејќи имаше ембарго за гориво а имаше бонови за бензин јас од татко ми и роднините ги крадев купоните,полнев бензин и го препродавав.Исто така се врзав со еден џандар кој имаше многу купони,а кога немав купони чекав ред за бензин место тебе.После тоа се отвори пазар на косово и имав дупли резервар па и таму шверцував бензин.Кога заврши ембаргото од црна берза купував касетофони,радио цд и остала техника за по 500-1000 денари,а го препрофа го препродавав 1/3 или 1/2 од цената во продавница.......
Мислам дека премногу глеате амерички серии и реклами на МТВ.
Хелоууу, во земјава има 33% посто невработеност, 40 годишни луѓе со дипломи, магистратури и триста тракатанци рмбаат се си сешто за мизерни пари, а вие се филмате дека десетгодишни деца ќе праеле пари...
За децата само мотика и некоја нива со грутки... Да се научат на ред... Не сите опнале се и чекат од негде нешто да падне....
Берејне товарајне земјоделски продукт... Јас секојпат иам проблем со наваѓајне работници.. Давам 600 денара дневница (8 саата) 2 пати јадејне и една гајба праски/сливи/грозје (зависи шо се бере)... и на крајо па никој нејке, оти било тешко....
3 дена сам терал калфа за мајсторо шо лепи еден камен околу куќата.. Калфата требеше само да му носе каменчиња (еден по еден) и да ги мие со вода... Исто 2 пати јадејне и 400 денара дневница.... Ама никој нема, на крај на еден брачед се помолих синчето да си пуште, иначе јас ќе требеше да сам калфата....
Друг пример, да дојде некој на жетва со мене... Само да товараме вреќите и балите...1 ден работа 500ка, ладно пиво цел ден, 2 пати јадејне... Нема бе брате... на крај сам си товарих житото, и сламата, сам си го растоварих....
Слабо плаќаш освен за берењето овошје, 400 ден. дневница за калџија и 500 ден. дневница за жетва се ништо пари.
Инаку деца од 10-14 години би требало да имаат попаметна работа од тоа да помислуваат на заработка.
Не знам дали е слабо, ама за дете шо ќе дава само камена цел ден (8-9 саата со паузи...) и ќе ги мие со вода, толку давам...
А за жетвата, требаше само трактор да месте и да ги реде вреќите у приколица.... да ги прифаќа коа ќе ги фрлам оздоле..На мен не ми е проблем да дигнам 50 килца и да ја фрлам на прикулицата... На мен ми е проблем шо требе да се качам горе, да ја редам, па да местам трактор, па да товарам, па да се качувам да местам... Сновејнето ме нервира и ми одзима време...
Товарајнето реално е 1 саат работа, растоварајнето исто 1 саат работа...
Е само требе да е цел ден со мене, ама па јадејне и ладно пивце под сенка....
Некој мешат малтер за 500 денара и са на градилиште... Мешал сам малтер и за без пари кај другари/роднини, и дома сам мешал малтер.. или па сам копал темели, канализација, водовод, итн. итн... знам ја маката..
Ако беше толко ного сиромаштија и немка како шо сите милуват да кажуват тука на форумо, се ќе се најде некој да работе за тија пари..... 1000 пати сам го дискутирал оваа дома со тате и брат ми.... Не са сите ни толку мотивирани, ни па толку паметни, как шо љубат да се претставуват у јавноста, а особено по форуми... пробај да тераш работници, ќе видеш как се наваѓат.... Или па сега е модерно за тутун берејне да се зимат аргати... Единствени шо се нафаќат са Роми... А тава кажува нешто за самата ситуација....
За децата само мотика и некоја нива со грутки... Да се научат на ред... Не сите опнале се и чекат од негде нешто да падне....
Берејне товарајне земјоделски продукт... Јас секојпат иам проблем со наваѓајне работници.. Давам 600 денара дневница (8 саата) 2 пати јадејне и една гајба праски/сливи/грозје (зависи шо се бере)... и на крајо па никој нејке, оти било тешко....
3 дена сам терал калфа за мајсторо шо лепи еден камен околу куќата.. Калфата требеше само да му носе каменчиња (еден по еден) и да ги мие со вода... Исто 2 пати јадејне и 400 денара дневница.... Ама никој нема, на крај на еден брачед се помолих синчето да си пуште, иначе јас ќе требеше да сам калфата....
Друг пример, да дојде некој на жетва со мене... Само да товараме вреќите и балите...1 ден работа 500ка, ладно пиво цел ден, 2 пати јадејне... Нема бе брате... на крај сам си товарих житото, и сламата, сам си го растоварих....