Законот на Телема

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
93 Пријатели!

Среќна Нова 2013 era vulgaris!

Надминете се себе си оваа година и направете ја вредна за паметење и многу подобра од претходната што измина!

93 93/93

Само да известам:

Излезе од печат „Книга на Мудроста или Лудоста“ на македонски јазик или попозната како Либер Алеф.

Може да ја најдете во книжарниците „Топер“ и „Табернакул“!!

Еве како изгледа, стои на излог, да не ја промашите :)

15214101511609191229634.jpg

И Саше ПОЛИТИКО-то за магика и телема, преземено како што гледам цел мој пост:
Пост на Саше ПОЛИТИКО за Препород на Магиката :vozbud:

И мојот пост за НАУЧНОТО РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМОТ НА ВЛАДЕЕЊЕ !
Требало да ги постави и цитатите од „Книгата на Законот“ јас мислам :)
Штета :)
И тој да не е припадник на телемитската багра во Македонија ?

Благодариме за "убавиот" збор... да не си поднапиен па вакви испади толку доцна?

Да прашаше културно, можеби и ќе добиеше некоја информација... вака може да ти кажам само дека ми е мило што мојот блог имаше ненормална посетеност заради други кога зборуваат за телема,Кроули,магика... Одлично е тоа... секој да добие инфо... од прва прва "рака" :)

п.с. оди запознај се со некои општи работи во врска со Редот, дали е дозволено за друг да се зборува дали е или не иницијант... мисли, не е секогаш добро да сакаш да навредиш некој... ;)

Благодариме за "убавиот" збор... да не си поднапиен па вакви испади толку доцна?

Да прашаше културно, можеби и ќе добиеше некоја информација... вака може да ти кажам само дека ми е мило што мојот блог имаше ненормална посетеност заради други кога зборуваат за телема,Кроули,магика... Одлично е тоа... секој да добие инфо... од прва прва "рака" :)

п.с. оди запознај се со некои општи работи во врска со Редот, дали е дозволено за друг да се зборува дали е или не иницијант... мисли, не е секогаш добро да сакаш да навредиш некој... ;)
Што се наошрти бе телемит ? Багра ли те налути ?
Ок. Ако не е дозволено,не кажувај за Саше Политико,но ако е еден од вас,на популарност добивате.

Главниот закон во телемата е:"прави што ти е воља" . E сега мене ме интересира,кучето мое прави што му е воља,дали е телемит ?

Главниот закон во телемата е:"прави што ти е воља" . E сега мене ме интересира,кучето мое прави што му е воља,дали е телемит ?
Оној што го интересира би ја прелистал темата и би нашол одговор на своето прашање, но најверојатно тебе не ти до одговор, туку до нешто друго, затоа што одговорот веќе постои на темава:
Животните се раководат според инстинкти и нагони, а во дефиницијата за Чиста Волја стои токму тој услов: "За чиста волја, неослабена од цел, ослободена од страсти за резултат, секој пат е совршен”
Исто така се вели дека: “Секој маж и секоја жена е ѕвезда”, а не секое живо суштество.

Ipsissimus -што подразбирате под"неослабена од цел,ослободена од страсти за резултат"?
Зарем не е секоја акција на човекот насочена кон одредена цел и насочена за постигнување на одреден резултат?

Ipsissimus -што подразбирате под"неослабена од цел,ослободена од страсти за резултат"?
Зарем не е секоја акција на човекот насочена кон одредена цел и насочена за постигнување на одреден резултат?
Цитативе би требало да ти појаснат:
Со оглед на тоа дека Волјата е дел од битието или како што реков негов динамички аспект, се подразбира дека човекот ја има уште од самиот почеток. За да биде појасно, не зборувам за желби, нагони и страсти кој се појавуваат како последица на егото, туку мислам на онаа предодреденост која кај некого се манифестира како талент, дарба и слично.
Како компарација, желбите се менливи и минливи, тие се производ на потребите на егото и секогаш се поврзани со некоја цел, додека Волјата е цел сама за себе. На пример сликарот кога слика, тоа го прави затоа што самиот акт на сликање го исполнува, на нему не му е потребна цел, Волјата да слика е целта.
Уште еден аргумент е и неконстантноста на желбите. Желбите што ги имаме на 5, на 25 и на 55 години не се исти, за разлика од предодреденоста на еден сликар, композитор, пеач....кој уште од најмала возраст интуитивно знае што е неговата Волја.
Вистинската Волја е едноставно предодреденост, нешто кое кога ќе се открие, интуитивно индивидуата чуствува дека сака и треба да го исполни. За Моцарт на пример тоа било предодреденост да компонира, но за некого може да биде предодреденост да.....чисти чевли на плоштад, сеедно.

Ние секако добиваме популарност :) И со него и без него... битно е што телемата не е „страна“ работа веќе тука на ова парче земја...

Да, „багра“ ме налути. Како би ти било да те прашам, наместо: Маја ти е сестра? или Абе Маја е дел од твоето багра-семејство???
Не само што е навредливо такво прашување, туку и глупо е...
Мислам дека не се сметаш за глупак, не дозволувај други да мислат дека си...

П.С. Тебе не те интересира телема, за ова има одговор во „Законот е за Сите“, ако ти е до одговорот, ќе ја прочиташ и веднаш со твојот суд ќе дојдеш до одлично решение ;)

Како би ти било да те прашам, наместо: Маја ти е сестра? ...
Технички:
Жити све, што е навредливо у прашањето - Мајка ти е сестра?

Мајка ми не е. Али ако е, голема работа.
Еве ја сум брат, а мајка ти или било чија мајка ако има сестра, тогаш и таа е сестра.

...или ти можеби, си сакал да напишеш: - Мајка ти ти е сестра?
ако е така, тогаш друга е работата....

edit:
:pos: i suck, сеа видов, ќе го избришам.

Луд јебе збуњеног :D
Јас пак мислев дека мајката е сестра од две мајки на свекорот снаа :icon_lol:
Долеј ти уште малку :pos: аман бе имајте милост. Ми пукна куремо.....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom