Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
Во последнава пола година непцата често знаат да ми крварат. Малку да ги чепнам и одма почнува од папилите меѓу забите за потекува малку крв. Пијам витамин Ц да речеме на секој два три дена, но пак е исто. Причина зошто е така и нешто за зајакнување на непцата?
Имаш јако воспаление сигурно.
Оди на доктор да ти направи ЧЗК и ОПЏ.
Можно е да се додаде и антибиотска терапија заедно со некој антисептичен раствор.

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk

Имаш јако воспаление сигурно.
Оди на доктор да ти направи ЧЗК и ОПЏ.
Можно е да се додаде и антибиотска терапија заедно со некој антисептичен раствор.

Што се тоа ЧЗК и ОПЏ?

Во последнава пола година непцата често знаат да ми крварат. Малку да ги чепнам и одма почнува од папилите меѓу забите за потекува малку крв. Пијам витамин Ц да речеме на секој два три дена, но пак е исто. Причина зошто е така и нешто за зајакнување на непцата?
Колку време пиеш Vitamin C?
Не може тоа после 1 недела да ти помине.
Знам пред неколку години и мене кога ми крвареа, требаше подолго да пијам Vitamin C, нешо као 2 месеци па тогаш тек престанаа.
Четкај ги понежно забите.
Не е лошо да користиш и mouthwash, да јадеш поздрава храна и да користиш некој зачин како турмерик куркума.

Како не разбирате дека без физичка елиминација на причинителот (забен камен, плак, бактерии и сл), колку сакајте пијте вит Ц нема да ви помогне

Како не разбирате дека без физичка елиминација на причинителот (забен камен, плак, бактерии и сл), колку сакајте пијте вит Ц нема да ви помогне

Таќно. Заборавив да едитирам дека не смее да не отиде на заболекар.

Витамин ц се пие најмалце 2x на ден, во размах од 5-6 часа. Еднаш у 2-3 дена ти е буквално waste of time.

Повели.

"It has been established that 20 percent of gingival collagen is turned over daily….Fibroblasts require ascorbate to produce collagen. Hence, the high turnover of gingival collagen probably renders gingival remodeling and repair particularly vulnerable to ascorbate deficiency. Vitamin C is also required by polymorphs in their vital defense role"

“The phagocytic and chemotactic functions of the white cells require vitamin C concentration within the cell…Although debate continues concerning the required plasma ascorbate levels, it appears likely that the demand for ascorbates and essential metabolites for defense and repair of gingival tissue may be met in the presence of chronic inflammation, smoking, stress, inadequate diet, aging, or any other vaso-constrictive factors. Nevertheless, the fact of the matter is that vitamin C can serve as an invisible toothbrush"

Последно уредено:
603-6434.jpg

Витамин ц се пие најмалце 2x на ден, во размах од 5-6 часа. Еднаш у 2-3 дена ти е буквално waste of time.

Повели.
Точно делува вит Ц како помошна терапија на гингивитот но никако не е основна. Во спротивно ќе останевме без работа [emoji3]
Примарна терапија е локалната т.е. отстранување на причините кои довеле до воспаление (освен ако не станува збор за некои системски болести кои даваат рефлексија на парадонтот и гингивата

Колку време пиеш Vitamin C?
Не може тоа после 1 недела да ти помине.
Знам пред неколку години и мене кога ми крвареа, требаше подолго да пијам Vitamin C, нешо као 2 месеци па тогаш тек престанаа.
Четкај ги понежно забите.
Не е лошо да користиш и mouthwash, да јадеш поздрава храна и да користиш некој зачин како турмерик куркума.
Витамин Ц пијам скоро два месеци, ако не и повеќе, храна гледам да внесувам повеќе овошје и зеленчук, но насабајле посебно кога ги мијам забите ми потекува крв, а и малку повеќе да ги чепнам со поостра чечкалица папилите меѓу забите ќе почне да потекува крв. Пред некое време докторот ми ги испираше папилите со незнам колку постотен хидроген, малку се смирија, но сега повторно се појавува, но сепак не толку често. Како и да ќе гледам следнава недела да отидам на забар:)

Витамин Ц пијам скоро два месеци, ако не и повеќе, храна гледам да внесувам повеќе овошје и зеленчук, но насабајле посебно кога ги мијам забите ми потекува крв, а и малку повеќе да ги чепнам со поостра чечкалица папилите меѓу забите ќе почне да потекува крв. Пред некое време докторот ми ги испираше папилите со незнам колку постотен хидроген, малку се смирија, но сега повторно се појавува, но сепак не толку често. Како и да ќе гледам следнава недела да отидам на забар:)

Повторно, 1 на ден или на 2-3 дена ти е џабе - пиј по 2-3x на ден, за 2 недели ќе имаш осетно подобрување - ова под услов да немаш некој напреден гингивит - или парадентоза.

Дали ќе сакате да ми препорачате добар приватен стоматолог во скопје?

Дечки, ако ви тече крв при миење заби, одете да исчистите забен камен + забарот да расчепка рачно кај гинигивите и да истече се што е набрано таму. Јас имав два месеца таков проблем, денес, утре, пред недела дена седнав да ми средат и сега е ок.
Добро вели @Cannon дека треба и механички да се отстрани проблемот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom